Ένα από τα θετικά στοιχεία του γραμματέα Επικοινωνίας και Ενημέρωσης της Προεδρίας της κυβέρνησης Δημήτρη Γαλαμάτη που εμπνέει αίσθημα ασφάλειας και εμπιστοσύνης είναι η αυθεντική προσέγγισή του στη ζωή και στα πράγματα. Κάποιες φορές η καταγωγή έχει σημαντικό μερίδιο σε αυτό, όταν έχεις μεγαλώσει δίπλα στη θάλασσα και με ένα υπέροχο βουνό να στεφανώνει το τοπίο όλα φαίνονται πιο όμορφα και πάντα θέλεις να διαμορφώνεις «όμορφα τοπία» σε ό,τι καταπιάνεσαι.
Γεννημένος σε ένα χωριό παραθεριστικό και με τη Θεσσαλονίκη κοντά, η επιλογή του σε σπουδές και σε ζωή ήταν οι αναμενόμενες. Η ενασχόλησή του με τα κοινά, λαμβάνοντας υπόψη τον χαρακτήρα του, επίσης προβλέψιμη, αλλά με τρόπο που τον διαφοροποιεί από τους περισσότερους. Με πραγματικό ενδιαφέρον για όσα συμβαίνουν γύρω του, όταν έβλεπε ότι δεν μπορούσε να συμβάλλει ουσιαστικά, όταν δεν του το επέτρεπαν οι περιστάσεις, δεν τον ενδιέφερε να παραμείνει στην «καρέκλα».
Στην Αθήνα έχει βρεθεί ξανά ως βουλευτής και στη θέση που κατέχει τα τελευταία δύο χρόνια έχει πολλά να διαχειριστεί. Με τα media δεν είναι τίποτα ποτέ εύκολο. Όχι όμως για κάποιον που δεν αναζητά τις εντυπώσεις και την εικόνα, αλλά την ουσία και την προσφορά. Με το ίδιο πάθος για προσφορά θα αγκαλιάζει πάντα και τον Ηρακλή (τον γνωστό σύλλογο της Θεσσαλονίκης με τεράστια προσφορά στον αθλητισμό) και το χωριό του, τον Σταυρό. Ας μάθουμε περισσότερα για όσα κάνει.
Τι κάνει ένας γραμματέας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης της Προεδρίας της κυβέρνησης;
Απαντάει σε ερωτήσεις, προκλήσεις και αιτήματα… Σοβαρά τώρα. Με δυο λέξεις φροντίζει για τη ρύθμιση των θεμάτων του χώρου των ΜΜΕ, για όλους τους εμπλεκόμενους: για τα δημόσια μέσα (ΕΡΤ και ΑΠΕ), τις ιδιοκτησίες και φυσικά τους δημοσιογράφους και τους άλλους επαγγελματίες και εργαζόμενους. Σχεδιάζει και υλοποιεί δράσεις που προάγουν την παιδεία στα μέσα και την εξοικείωση του πληθυσμού με τις νέες κατηγορίες μέσων ενημέρωσης, όπως για παράδειγμα οι ψηφιακές πλατφόρμες, και κάνει παρεμβάσεις για τη διασφάλιση της πρόσβασης σε κάθε μέσο των ατόμων με αναπηρία.
Επίσης συμμετέχει, εκπροσωπώντας τη χώρα, σε διεθνείς οργανισμούς, όπου παρουσιάζει τις εθνικές πρωτοβουλίες, αλλά παράλληλα ενημερώνεται για καλές πρακτικές άλλων χωρών, προκειμένου να υιοθετηθούν από τη χώρα μας.
«Άλλωστε, δεν ήμουν ποτέ και δεν θα γίνω ποτέ πολιτικός που δίνει μάχες με ανεμόμυλους. Προτιμώ να συντηρώ δυνάμεις για μάχες που μπορούν να δοθούν με καλούς όρους και να κερδηθούν».
Ποια είναι τα σχέδιά σας για το επόμενο χρονικό διάστημα;
Για όλα τα παραπάνω ξεδιπλώνεται μια συγκεκριμένη και συγκροτημένη στρατηγική που συμπεριλαμβάνει παρεμβάσεις για το σύνολο των αρμοδιοτήτων μας. Η συνέπεια και η προσήλωση σε αυτή τη στρατηγική συνιστούν το βασικό προαπαιτούμενο για την υλοποίησή του.
Τα σχέδιά μας συμπεριλαμβάνουν τη συνεχή διαβούλευση και ανταλλαγή προτάσεων με το σύνολο των εμπλεκομένων στον χώρο που θα οδηγήσει σε μια δέσμη νέων παρεμβάσεων, με θεσμικό και αναπτυξιακό πρόσημο, που θα προωθούν την αυτορρύθμιση στον χώρο και θα τον θωρακίζουν απέναντι στις νεοαναδυόμενες προκλήσεις της ψηφιακής επέλασης και της τεχνητής νοημοσύνης.
«Είμαστε από τις ελάχιστες, αν όχι η μοναδική χώρα της ΕΕ, όπου σε κάθε εφημερίδα και περιοδικό ο αναγνώστης μπορεί πλέον να διαβάσει στην ταυτότητά του όλο το δυναμικό, από τον διευθυντή και τον διευθυντή σύνταξης μέχρι τον ιδιοκτήτη».
Έχετε κλείσει δύο χρόνια σε αυτή τη θέση. Ποιος είναι ο μέχρι στιγμής απολογισμός;
Αφήνω τον απολογισμό για το τέλος αυτής της διαδρομής. Αυτό όμως που με δυο λέξεις περιγράφει τα δύο χρόνια που πέρασαν είναι ότι έγιναν πράγματα στον χώρο που δεν είχαν γίνει εδώ και πολλά πολλά χρόνια. Το σημαντικότερο όλων θεμέλιο για τα επόμενα βήματα είναι ότι καταφέραμε και φέραμε κοντά το σύνολο των μερών στον χώρο των ΜΜΕ και, μέσα από ένα περιβάλλον συζητήσεων, αντιπαραθέσεων, κριτικής, αμφισβήτησης, προτάσεων, συμφωνιών και διαφωνιών, χαράξαμε τους αρμούς πάνω στους οποίους κινούμαστε στο εξής. Η πολυφωνία και ο πλουραλισμός, βασικοί πυλώνες της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου, είναι ο κοινός, μεγάλος μας στόχος.
Η διασφάλιση της προστασίας και της ασφάλειας των δημοσιογράφων και των άλλων επαγγελματιών των ΜΜΕ, μέσα από τη λειτουργία της Task Force, μια ομάδας συντονισμού για νομοθετικές και μη νομοθετικές παρεμβάσεις, στην οποία συμμετέχουν εκπρόσωποι του συνόλου των δημοσιογραφικών ενώσεων της χώρας, τμημάτων δημοσιογραφίας των πανεπιστημίων μας, έξι υπουργείων, της ΕΡΤ και του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ενώσεων τεχνικών και φωτορεπόρτερ, όλων δηλαδή των κατηγοριών που συνιστούν το εθνικό μας «οικοσύστημα» στον χώρο των ΜΜΕ, είναι ίσως το πιο απτό στοιχείο αυτής της νέας κατάστασης.
Θέλω να σταθώ λίγο σε αυτή τη σπουδαία ομάδα, που ήδη απασχολεί τη διεθνή κοινότητα και υποδεικνύεται ως μια από τις αξιοπρόσεκτες «καλές πρακτικές» σε διεθνές επίπεδο, καθώς συμπεριλαμβάνεται στους πιο πρόσφατους καταλόγους «καλών πρακτικών» του Συμβουλίου της Ευρώπης, του ΟΑΣΕ, αλλά και δημοσιογραφικών ενώσεων του εξωτερικού.
Μεταξύ των παρεμβάσεών της ξεχωρίζω την ίδρυση, πριν από έναν ακριβώς χρόνο, του Διεθνούς Κέντρου Εκπαίδευσης για θέματα ασφάλειας και προστασίας των δημοσιογράφων και των άλλων επαγγελματιών των ΜΜΕ στη Θεσσαλονίκη, το οποίο ήδη έχει πραγματοποιήσει αρκετές εκπαιδεύσεις, με συμμετέχοντες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ έχει διοργανώσει σημαντικές ημερίδες που απαντούν στις σύγχρονες προκλήσεις και απειλές του δημοσιογραφικού επαγγέλματος.
Τέλος, τα Μητρώα Έντυπου και Ηλεκτρονικού Τύπου, οι προϋποθέσεις και τα κριτήρια ένταξης κάθε μέσου σε αυτά, η σύνδεση των κρατικών ενισχύσεων με την απαραίτητη προϋπόθεση ένταξης στα μητρώα, καθώς και οι παρεμβάσεις για τη διαφάνεια στις ιδιοκτησίες των μέσων έντυπου και ηλεκτρονικού τύπου, ξεχωρίζουν ως οι πιο εμβληματικές παρεμβάσεις των δύο προηγούμενων χρόνων, που μάλιστα κάνουν τη χώρα μας να πρωτοπορεί στο σύνολο της ΕΕ.
Είμαστε από τις ελάχιστες, αν όχι η μοναδική χώρα της ΕΕ, όπου σε κάθε εφημερίδα και περιοδικό ο αναγνώστης μπορεί πλέον να διαβάσει στην ταυτότητά του όλο το δυναμικό, από τον διευθυντή και τον διευθυντή σύνταξης μέχρι τον ιδιοκτήτη, κάτι που δεν συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια, ενώ εξακολουθεί να μη συμβαίνει στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες. Μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2024, αντίστοιχη πληροφόρηση θα υπάρχει και στις ιστοσελίδες, ώστε να σπάσει μια για πάντα η ανωνυμία και οι στρεβλώσεις που αυτή δημιούργησε τα προηγούμενα χρόνια στη συγκεκριμένη κατηγορία μέσου ενημέρωσης.
«Στην πολιτική, η επικοινωνία είναι δύσκολη όταν καλείται να υπηρετήσει ψεύδη και μηδενικό έργο. Αντίθετα, είναι πολύ εύκολη όταν παρουσιάζει την αλήθεια και τα αποτελέσματα δράσεων και παρεμβάσεων».
Πόσο δύσκολο είναι το πεδίο «επικοινωνία» για έναν πολιτικό;
Η επικοινωνία ως έννοια και ως πρακτική δεν αφορά μόνο τον πολιτικό. Θα έλεγα ότι είναι συστατικό στοιχείο κοινωνικής ισορροπίας και αλληλεπίδρασης. Στην πολιτική, η επικοινωνία είναι δύσκολη όταν καλείται να υπηρετήσει ψεύδη και μηδενικό έργο. Αντίθετα, είναι πολύ εύκολη όταν παρουσιάζει την αλήθεια και τα αποτελέσματα δράσεων και παρεμβάσεων.
Ο Σταυρός (το χωριό της καταγωγής σας), εκτός από το παραλιακό και πιο αναγνωρίσιμο κομμάτι του, έχει και ένα εξαιρετικό στους πρόποδες ενός υπέροχου βουνού. Έχετε κάποια σχέδια ή κάποιο όραμα για τον Σταυρό, για την ανάπτυξή του και εκτός της παραλίας τους δύο μήνες του καλοκαιριού;
Ο Σταυρός είναι ένα πανέμορφο μέρος. Και να ξέρετε ότι δεν μεροληπτώ, κάτι που ίσως να είναι και λίγο αναμενόμενο, αφού εκεί γεννήθηκα και μεγάλωσα, χτίζοντας την παιδεία και τον χαρακτήρα μου. Έχει αυτόν τον σπάνιο συνδυασμό τοπίου που αναφέρετε, που ως επισκέπτη σου δίνει τη δυνατότητά των πολλών και διαφορετικών επιλογών αναψυχής.
Η σημερινή μου σχέση με τον Σταυρό είναι μακριά από θώκους και αξιώματα, είναι μια σχέση που πηγάζει από τον ομφάλιο λώρο που με δένει μαζί του, ως παιδί του, και κατά συνέπεια τα σχέδια και τα οράματά μου σήμερα είναι η προέκταση των σχεδίων και των οραμάτων που μαζί με τα υπόλοιπα παιδιά κάναμε εκείνα τα αξέχαστα χρόνια που μεγαλώναμε εκεί παρέα. Κάποια εξελίχθηκαν σε… παλάτια στην άμμο, κάποια προχώρησαν, κάποια είναι σε εξέλιξη.
Γνωρίζετε καλά την ελληνική περιφέρεια και από τα παιδικά και εφηβικά χρόνια και από την εποχή της Θεσσαλονίκης. Πώς διαμορφώνεται το τοπίο των media στην περιφέρεια; Τι σημαίνει τοπικό site και εφημερίδα; Ραδιόφωνο και κανάλι;
Νομίζω ότι η ελληνική περιφέρεια, σε κάθε δράση που την αφορά και σε κάθε δραστηριότητα, εμφανίζει κοινά χαρακτηριστικά. Προσφέρει αμεσότητα και μεγαλύτερη ελευθερία στο να κάνεις πράγματα, συνθήκη που προάγει η εγγύτητα και η στενή σχέση που συνδέει τους ανθρώπους εκεί, σε αντίθεση με την απόσταση που τους χωρίζει στη…μεγάλη Αθήνα – την ανωνυμία και το άγνωστο που χαρακτηρίζει την κοινωνική δομή της πρωτεύουσας, συνθήκη που προκαλεί επιφύλαξη, ίσως πολλές φορές και αδράνεια. Σε ένα περιβάλλον κοινών γνωστών νομίζω ότι κάθε άνθρωπος απελευθερώνει, αλλά και ενώνει δυνάμεις με μεγαλύτερη ασφάλεια απ’ ό,τι σε ένα περιβάλλον που αθροίζει ξένες μεταξύ τους μονάδες, όπου οι άνθρωποι κινούνται ως άγνωστοι μεταξύ αγνώστων.
«Σχηματικά θα έλεγα ότι η περιφέρεια είναι ο χώρος των ανθρώπων και το μεγάλο κέντρο, η Αθήνα, ο χώρος των ευκαιριών».
Η μεγάλη αντίφαση όμως είναι ότι οι ευκαιρίες και οι προοπτικές για να πετύχει κάποιος εμφανίζονται ακριβώς αντίστροφα. Σχηματικά θα έλεγα ότι η περιφέρεια είναι ο χώρος των ανθρώπων και το μεγάλο κέντρο, η Αθήνα, ο χώρος των ευκαιριών. Όποιοι λοιπόν –και αυτό αφορά και τα μέσα ενημέρωσης– κατάφεραν ζώντας και επιχειρώντας στην περιφέρεια να αδράξουν ή να παράγουν ευκαιρίες, σίγουρα θα δημιούργησαν ένα αξιόλογο τοπικό site ή μια εφημερίδα, σίγουρα θα εκπέμπουν ένα ραδιοφωνικό ή τηλεοπτικό σήμα ποιότητας, αναγνωσιμότητας και αναγνώρισης. Τα παραδείγματα ευτυχώς είναι πολλά και νομίζω, καθώς η στήριξη αυτού του χώρου συνιστά και δική μας κεντρική επιλογή, με το πέρασμα του χρόνου θα γίνονται ολοένα και περισσότερα.
«Πολλές φορές η άποψη ότι ο δήμαρχος μπορεί να αλλάξει το κράτος κάνει ζημιά, καθώς η ιστορία έχει δείξει ότι τις περισσότερες φορές παρασύρει ανθρώπινους και υλικούς πόρους σε δονκιχωτικούς αγώνες, με τραυματική για την αυτοδιοίκηση κατάληξη».
Η περίοδος κατά την οποία θητεύσατε δήμαρχος Βόλβης ήταν τα δύσκολα χρόνια της οικονομικής κρίσης. Μπορεί ένας δήμαρχος να αναστρέψει την αρνητική φορά και δυναμική και να δημιουργήσει προϋποθέσεις για να γίνει καλύτερη η καθημερινότητα του δημότη;
Από την περίοδο που περιγράφεις έχουν περάσει πια περισσότερα από δέκα χρόνια. Οι παραστάσεις μου και η γνώμη που έχω σχηματίσει σε αυτό που με ρωτάτε αφορά ακριβώς εκείνη την περίοδο, συνεπώς ενδεχομένως να μην έχει αξία με βάση τα σημερινά δεδομένα, καθώς προφανώς πολλά πράγματα θα έχουν αλλάξει. Για εκείνη λοιπόν την περίοδο θα σας απαντούσα, όπως δημόσια τοποθετήθηκα και τότε, ως εξής: όχι, δεν αρκεί η μάχη ενός δημάρχου για να ανατραπεί ό,τι αρνητικό υπάρχει, για να αλλάξουν πράγματα, για να γίνει καλύτερη η ζωή των ανθρώπων.
Πολλές φορές μάλιστα η άποψη –που ακούω μέχρι και σήμερα– ότι ο δήμαρχος μπορεί να αλλάξει το κράτος κάνει ζημιά, καθώς η ιστορία έχει δείξει ότι τις περισσότερες φορές παρασύρει ανθρώπινους και υλικούς πόρους σε δονκιχωτικούς αγώνες, με τραυματική για την αυτοδιοίκηση κατάληξη. Εύχομαι και ελπίζω αυτή η στενόχωρη διαπίστωση να μην ισχύει σήμερα αλλά, από την άλλη, θα σας έλεγα ότι δεν μπαίνω καν στον πειρασμό να το ανιχνεύσω…
Άλλωστε, δεν ήμουν ποτέ και δεν θα γίνω ποτέ πολιτικός που δίνει μάχες με ανεμόμυλους. Προτιμώ να συντηρώ δυνάμεις για μάχες που μπορούν να δοθούν με καλούς όρους και να κερδηθούν.
Διαβάστε επίσης στην αθηΝΕΑ:
Η Δικηγόρος και Στιχουργός Νέλλυ Μπρέστα Λέει «Ποτέ δεν Είναι Αργά»
Μαρία Σαμπατακάκη: «Αρχειογραφείο Σημαίνει Μικρά, Ευέλικτα και Ορατά Αρχεία»
Στη Σκιά του Όρους Μπέλες, για Φαγητό, Κρασί, Λουτρά και Βόλτες