Η πολιτιστική πλατφόρμα Δύο Χωριά προσκαλεί το κοινό να γνωρίσει το κτίριο-μνημείο του ιστορικού Φιλολογικού Συλλόγου “Παρνασσός” στην Αθήνα, μέσα από την ομαδική έκθεση σύγχρονης τέχνης Beautiful.
Ο σκοπός της ανάθεσης από τα Δύο Χωριά ήταν “οι συμμετέχοντες καλλιτέχνες να μελετήσουν τη συλλογή του Φ. Σ. Παρνασσός και να επιλέξουν ένα έργο της συλλογής με το οποίο ένα δικό τους έργο θα βρίσκεται σε άμεση επικοινωνία, είτε εννοιολογικά, είτε από άποψη τεχνικής”. Έτσι, ακολουθώντας την ιδέα της έμπνευσης του νέου καλλιτέχνη από τον παλαιό, προέκυψε ένα ενδιαφέρον διαλεκτικό αποτέλεσμα, το οποίο φέρνει στο προσκήνιο τις ομοιότητες και τις διαφορές ενός εικαστικού διαλόγου που λαμβάνει χώρα “στον ίδιο τόπο”, αφορά όμως ανόμοιες χρονικές περιόδους.
Την καλλιτεχνική ομάδα πλαισιώνουν, ο Σπύρος Αγγελόπουλος, ο Τάσσος Βρεττός, η Χρυσάνθη Κουμιανάκη, ο Αριστείδης Λάππας, η Ηλιοδώρα Μαργέλλου, ο Βασίλης Παπαγεωργίου, η Μαρία Παπαδημητρίου, ο Poka-Yio, o Cacao Rocks, η Γεωργία Φαμπρίς και o Σάββας Χριστοδουλίδης.
Παρακάτω παραθέτω 5 συνδυασμούς έργων που τράβηξαν την προσοχή μου στα εγκαίνια της έκθεσης, η οποία θα διαρκέσει έως τις 6 Απριλίου:
(1)
Ο καταξιωμένος καλλιτέχνης Σάββας Χριστοδουλίδης χρησιμοποιεί ως βάση του “Το Καμπαναριό του Αγιού (Κέρκυρα)” (1974), εστιάζει στο κύριο θέμα του έργου, και ακολουθώντας το ενδιαφέρον του για τη δημιουργία έργων με καθαρές φόρμες, χτίζει σε κατακόρυφο άξονα δύο γλυπτά από κεραμικό με τίτλο “Her/His Body Like a Mosque”.
(2)
Μία γραφική σκηνή υπαίθρου, το “Βλαχάκι της Ηπείρου” (1974), εμπνέει δύο καλλιτέχνες με διαφορετική ανάγνωση. Από τη μία πλευρά, ο διάσημος φωτογράφος Τάσσος Βρεττός, με το έργο “The Woods”, μας προσφέρει την αίσθηση εισόδου σε ένα ελκυστικό πυκνόφυτο δάσος, στο βάθος του οποίου διακρίνεται σε ταπισερί ένας έφιππος με στολή ιππασίας. Από την άλλη, ο Σπύρος Αγγελόπουλος, γνωστός από το εναλλακτικό θέατρο σκιών με πρωταγωνιστές σύγχρονους διάσημους, προκαλεί την κουλτούρα της πολυτέλειας ζωγραφίζοντας το “Vlakas Milk” στην πρόσοψη τσάντας Louis Vuitton.
(3)
Ο γνωστός graffiti artist Cacao Rocks αποσπά τη μαρμάρινη προτομή του “Λόρδου Βύρωνα” (1888) από τη βάση της, για να μεταφέρει το περίγραμμά του πάνω σε πολύχρωμα γεωμετρικά σχήματα που καλύπτουν τον καμβά στο ομώνυμο “Lord Byron”.
(4)
Η Χρυσάνθη Κουμιανάκη στήνει το έργο της “Notes for Someone who is 167 cm and Wants to Observe and Concentrate” απέναντι από το ομαδικό πορτρέτο με τους “Ιδρυτές του Παρνασσού και Άλλα Μέλη”. Οι μεταλλικές κατασκευές της τοποθετούνται σε τρία σημεία, προσκαλώντας τον επισκέπτη να κοιτάξει μέσα από την “κλειδαρότρυπα”. Αυτό που αποκαλύπτεται και στις τρεις θέσεις είναι το πρόσωπο ενός από τους ιδρυτές του Φιλολογικού Συλλόγου.
(5)
Ο Βασίλης Παπαγεωργίου που έχει ως πηγή έμπνευσης τη νυχτερινή ζωή, επέλεξε το έργο “Σύνθεση” με τα ασαφή, ρευστά περιγράμματα, για να φτιάξει τη δική του “Synthesis”, που αποτελείται από τρία δισδιάστατα γλυπτά. Σε κάθε τμήμα του τριπτύχου επιλέγει να αποδώσει μεμονωμένες κινήσεις των πρωταγωνιστών του αρχικού έργου, καταφέρνοντας να συνθέσει με ιδιαίτερο τρόπο το σκηνικό ταβέρνας περασμένης εποχής.