Το Eλληνικό Kρασί στη London Wine Fair

Με τεράστια επιτυχία ολοκληρώθηκε η 42η London Wine Fair, η μοναδική επαγγελματική έκθεση κρασιού για την αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου. Περισσότεροι από 9.000 επαγγελματίες παρευρέθηκαν στην τριήμερη έκθεση, έχοντας την ευκαιρία να ανακαλύψουν νέες καινοτόμες τάσεις και προϊόντα, να πραγματοποιήσουν γευσιγνωσίες και να παρακολουθήσουν ομιλίες, masterclasses και παρουσιάσεις αναφορικά με τις νέες προκλήσεις της οινικής βιομηχανίας.

Όπως αναφέρει ο Αντώνης Σιούλης, managing director της Reco Exports, αποκλειστικής αντιπροσώπου της London Wine Fair στην Ελλάδα, και υπεύθυνος για την ελληνική συμμετοχή:

«Εξαιρετική και η φετινή διοργάνωση, τόσο όσον αφορά στην ποιότητα του κόσμου όσο και στις θεματικές ενότητες του τριημέρου. Masterclass, ημερίδες, βραβεύσεις. Η φετινή London Wine Fair ήταν one-stop-shop για κάθε επαγγελματία του χώρου και αυτό αποδεικνύει η προσέλευση των σχεδόν 10.000 Βρετανών αγοραστών, διανομέων, δημοσιογράφων και wine expert γενικότερα.

Όσον αφορά στο ελληνικό περίπτερο, τα δυο Free Wine Tasting & Wine Bar λειτούργησαν πάρα πολύ αποδοτικά, ενημερώνοντας τον κόσμο για τις ποικιλίες και τα συμμετέχοντα οινοποιεία, ενώ το ενημερωτικό booklet που σχεδιάσαμε λειτούργησε ως πραγματικός οδηγός τόσο στην κατανόηση των κρασιών που δοκιμάστηκαν όσο και των γηγενών ποικιλιών. Στο σύνολο του τριημέρου 1.073 επισκέπτες είναι ένα γεγονός που αποδεικνύει το μοναδικό momentum ενδιαφέροντος για το ελληνικό κρασί στους Βρετανούς εισαγωγείς.

Από την πλευρά μας, θέλοντας να ανταποκριθούμε στις ανάγκες τόσο των Βρετανών ως προς την επιλογή του κατάλληλου κρασιού και οινοποιείου για μια εν δυνάμει συνεργασία όσο και στη δυσκολία των ελληνικών οινοποιείων να αντιληφθούν τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η βρετανική αγορά και να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της, δημιουργήσαμε τη νεοσύστατη εταιρεία Orpheus Wine, που στοχεύει στην υποστήριξη και των δύο μερών και κατά συνέπεια στη βέλτιστη διείσδυση του ελληνικού κρασιού στο ΗΒ».

Η Ελληνική Συμμετοχή

Η ελληνική συμμετοχή στη διοργάνωση του 2024 ήταν ιδιαίτερα σημαντική και περιλάμβανε συνολικά 36 οινοποιεία. Το Εθνικό Περίπτερο βρισκόταν, όπως κάθε φορά, σε εξαιρετικά προνομιακό χώρο, ακριβώς στο κέντρο της έκθεσης. Από τα 35 οινοποιεία που συμμετείχαν στο Εθνικό Περίπτερο, τα 33 υποστηρίζονταν από τις Περιφέρειες Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης, Κεντρικής Μακεδονίας, Κρήτης και Στερεάς Ελλάδας, τα 2 αποτελούσαν ανεξάρτητες συμμετοχές, ενώ την ελληνική παρουσία στην έκθεση συμπλήρωσε η εταιρεία Achaia Clauss, σε αυτόνομο stand, εκτός του Εθνικού Περιπτέρου.

Ανάμεσα στους πάνω από 1.000 επισκέπτες του Εθνικού Περιπτέρου, καταγράφηκαν αγοραστές από τις εταιρείες Waitrose, Sainsbury’s, Aldi, Hatch Mansfield, Mentzendorff, Friarwood κ.ά. Την ελληνική συμμετοχή επισκέφθηκε εκ μέρους της Πρεσβείας της Ελλάδας στο Λονδίνο η γενική σύμβουλος ΟΕΥ Β’ Παρασκευή Καμπούρογλου.

Τα Ελληνικά Wine Bars

Εντός του Εθνικού Περιπτέρου οργανώθηκαν δύο Wine Bars, στα οποία οι πάνω από 1.000 επισκέπτες του Εθνικού Περιπτέρου είχαν τη δυνατότητα να βρουν και να δοκιμάσουν συγκεντρωμένα 3 αντιπροσωπευτικά κρασιά από κάθε οινοποιείο της ελληνικής συμμετοχής.

Όλα τα κρασιά των Wine Bars συμπεριλήφθηκαν στον ειδικό οδηγό που εξέδωσε η Reco Exports, στον οποίο ο επισκέπτης μπορούσε να βρει πληροφορίες για κάθε ετικέτα, καθώς και για το αντίστοιχο οινοποιείο. Υπεύθυνοι λειτουργίας των Wine Bars ήταν δύο καταξιωμένοι επαγγελματίες του χώρου στο Ηνωμένο Βασίλειο:

Η Martyna Pawliczek, πρώην επικεφαλής sommelier στο La Dame de Pic London, κατέχει εξέχουσα θέση στον κόσμο της υψηλής γαστρονομίας και του κρασιού. Πλέον μέλος της Clark Foyster Wines Ltd, διαθέτει εκτεταμένη εμπειρία στον χώρο του κρασιού, έχοντας εργαστεί σε κορυφαία εστιατόρια ανά τον κόσμο.

– O Ζigmars Grinbergs, κάτοχος WSET Diploma και Advanced Sommelier, ταυτόχρονα σπουδάζει Master Sommelier. Έχει εμπειρία άνω των 25 ετών στον χώρο της εστίασης, έχει εργαστεί ως head sommelier, ενώ τώρα εργάζεται ως αγοραστής κρασιών για την Kεντρική Ευρώπη.

Παράλληλα, στο Free Wine Tasting Area συμμετείχε και ανεξάρτητα η Περιφέρεια Κρήτης, όπου ο Κλέαρχος Κανελάκης παρουσίαζε στους επισκέπτες τις πιο διάσημες ποικιλίες κρασιών από όλο το δίκτυο οινοποιείων της περιφέρειας.

Masterclass: Greece – Αn Αuthentic Μodern Classic

Το τριήμερο της έκθεσης έκλεισε με την παρουσίαση 9 ετικετών ελληνικών οίνων, τις οποίες επέλεξε ο Demetri Walters MW, από τα οινοποιεία που συμμετείχαν στο Εθνικό Περίπτερο, η οποία πραγματοποιήθηκε σε ειδικό masterclass session. Το masterclass με τίτλο «Greece – Αn Authentic Modern Classic» έλαβε χώρα την Τετάρτη 22 Μαΐου στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο Walk-up Tasting της έκθεσης, σε μια κατάμεστη αίθουσα από αγοραστές, sommeliers, διανομείς αλλά και οινόφιλους.

 

Διαβάστε επίσης στην αθηΝΕΑ: 

Ιούνιος στο Κτήμα Κυρ-Γιάννη

H Mαλαγουζιά στον Διαγωνισμό Thessaloniki Wine & Spirits Trophy

Αντώνης Αλιφραγκής: «Ο Τρύγος σε Χώρα του Νέου Κόσμου Ήταν Πρόκληση»

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ

Η αθηΝΕΑ είναι ένα μέσο ενημέρωσης που έχει τα μάτια του στραμμένα στο μέλλον. Απευθύνεται σε μια νέα γενιά Ελλήνων, δυναμική, κοσμοπολίτικη, μορφωμένη και απαιτητική, που θέλει μια ολοκληρωμένη ενημέρωση για τα δικά της ενδιαφέροντα. Με αιχμή του δόρατος το βραβευμένο ομώνυμο newsletter, η αθηΝΕΑ αγκαλιάζει την καθημερινότητά σας με ερεθίσματα που σας κάνουν να σκέφτεστε διαφορετικά.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+