Κρασί λευκό, ροζέ ή κόκκινο; Κρασί κάθε μέρα ή μία φορά την εβδομάδα; Το κρασί μάς κάνει καλό, τελικά;
Η κατανάλωση κρασιού μαζί με το φαγητό είναι αναπόσπαστο κομμάτι της παραδοσιακής Μεσογειακής Διατροφής, όπως αυτή έχει αναγνωριστεί ως Άυλη Κληρονομιά της UNESCO από το 2011.
Σε αυτήν τη Μεσογειακή Διατροφή –που αξίζει να θυμόμαστε ότι είναι πολλά περισσότερα από μια απλή διατροφή, είναι ένας τρόπος ζωής– περιλαμβάνεται μέτρια, εβδομαδιαία κατανάλωση κρασιού, από την κατηγορία του κόκκινου.
Η παραδοσιακή Μεσογειακή Διατροφή, δε, είναι η μοναδική διατροφή με μετρήσιμα οφέλη στην πρόληψη καρδιοαγγειακών παθήσεων έως και 30% – ποσοστό αντίστοιχο με εκείνο της θεραπευτικής δράσης φαρμακευτικών ουσιών, όπως οι στατίνες.
Η πρώτη κλινική μελέτη στην οποία συμμετείχα σχετικά με τα οφέλη της κατανάλωσης κρασιού στον άνθρωπο ήταν το 2003. Τότε, είχαμε καταγράψει βελτιώσεις στους βιοδείκτες οξειδωτικού στρες σε υγιείς εθελοντές που κατανάλωναν κόκκινο κρασί σε μεταγευματική κατάσταση.
Έκτοτε, υπάρχει πληθώρα μελετών γύρω από τα οφέλη της Μεσογειακής Διατροφής στην ανθρώπινη υγεία, με τη στάνταρντ μέτρια σύσταση κατανάλωσης κόκκινου κρασιού – αυτό που καλούμε Mediterranean Drinking Pl.
Τι Είναι το Mediterranean Drinking Plan;
Πρόκειται για τον αγγλικό όρο που διαφοροποιεί την κατανάλωση κρασιού στo πλαίσιo της Μεσογειακής Διατροφής και του τρόπου ζωής που αυτή ορίζει από την κατανάλωση γενικού αλκοόλ, όπως γίνεται στη Βόρεια Ευρώπη, στη Ρωσία, στη Βόρεια Αμερική και αλλού. Αυτή η κατανάλωση χαρακτηρίζεται από την εξής τριάδα, που θα πρέπει να λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη:
– Επιλογή κρασιού, κατά προτίμηση κόκκινου, ως μοναδικής πηγής αλκοόλ. Οι πολυφαινόλες του κόκκινου κρασιού το διαφοροποιούν ως προς την αντιοξειδωτική του δύναμη.
– Κατανάλωση πάντα μαζί με φαγητό, κατά προτίμηση με παρέα.
– Κατανάλωση κατά τη διάρκεια της εβδομάδας. Δεν είναι το ίδιο το να πίνω ένα ποτηράκι κρασί την ημέρα και κάθε ημέρα με το να πίνω 1 μπουκάλι κρασί (χονδρικά, την ίδια ποσότητα δηλαδή) μία μέρα την εβδομάδα.
Πόσο Κρασί να Πίνω;
Η γενική οριζόντια οδηγία μεσογειακού τρόπου κατανάλωσης ορίζει για τις γυναίκες ένα ποτήρι ημερησίως, ενώ για τους άντρες δύο ποτήρια ημερησίως. Παρ’ όλα αυτά, η ποσότητα αυτή μπορεί να διαφέρει από άτομο σε άτομο και εξαρτάται από παράγοντες όπως:
– Το βάρος του σώματος. Αλλιώς μεταβολίζεται το αλκοόλ σε ένα ελαφρύ και αλλιώς σε ένα βαρύ σώμα.
– Η σύσταση του σώματος. Το ποσοστό λίπους και η μυϊκή μάζα μπορούν να καθορίσουν το πόσο «κακή» μπορεί να είναι η ίδια ποσότητα αλκοόλ για διαφορετικά σώματα.
– Η γενετική προδιάθεση. Υπάρχουν γονίδια που εμποδίζουν τον μεταβολισμό του αλκοόλ, με αποτέλεσμα τα άτομα αυτά να νιώθουν πολύ πιο γρήγορα και πολύ πιο έντονα τις αρνητικές επιπτώσεις του αλκοόλ, ακόμα και σε πολύ μικρές ποσότητες.
– Η φυσική δραστηριότητα. Η άσκηση και η κίνηση γενικότερα βοηθάει στη σωστή απομάκρυνση των τοξινών και των υποπροϊόντων του αλκοόλ από το σώμα μας. Άλλωστε ο μεσογειακός τρόπος ζωής θεωρεί αυτονόητη την καθημερινή κίνηση και άσκηση.
Τι Συμβαίνει με το Αλκοόλ που Περιλαμβάνεται στο Κρασί;
Μολονότι το αλκοόλ δεν αποτελεί ποτέ σύσταση κατανάλωσης και ευθύνεται για πολλά προβλήματα υγείας, υπάρχει μεγάλος όγκος μελετών με αντικρουόμενα αποτελέσματα όσον αφορά την ποιότητα και την ποσότητά του.
Το αλκοόλ που περιέχεται σε ένα ποτήρι κρασί με το αλκοόλ που περιέχεται σε ένα ποτήρι βότκα ή μπίρα δεν μπορεί να συγκριθεί ούτε ποιοτικά ούτε ποσοτικά. Και αυτό επειδή η επεξεργασία για να δημιουργηθεί το κάθε αλκοολούχο ποτό είναι διαφορετική και καθοριστική για την ποιότητα του τελικού προϊόντος.
Μια πρόσφατη συγκεντρωτική ανάλυση 107 μελετών από το 1980 έως το 2021, που δημοσιεύτηκε στο έγκριτο περιοδικό JAMA (meta-analysis), συμπέρανε ότι κίνδυνος θνησιμότητας υπήρχε σε όσους εθελοντές κατανάλωναν καθημερινά αλκοόλ από 44 γρ. και πάνω. Αυτό το αλκοόλ όμως δεν διευκρινιζόταν από πού προερχόταν, γεγονός που συνεχίζει να επιτείνει τη σύγχυση.
Οι αρνητικές συνέπειες του αλκοόλ προβληματίζουν κυρίως στις νέες ηλικίες, με στατιστικά να λένε ότι, εκτός από τον προφανή κίνδυνο εθισμού, ένας στους τέσσερις θανάτους σε Αμερικανούς ηλικίας 20 με 34 ετών οφείλεται στο αλκοόλ, όπως επίσης και στη σύνδεσή του με τον καρκίνο του μαστού.
Πρέπει να Εξαιρεθεί το Κρασί από τη Μεσογειακή Διατροφή;
Για τους μικρότερους ενήλικες, ναι. Για τους μεγαλύτερους ενήλικες, όμως, είναι πιο περίπλοκη η απάντηση, δεδομένου ότι η μετακίνηση του κόκκινου κρασιού από το πατρόν της Μεσογειακής Διατροφής δείχνει απώλεια έως του 23,5% της προστατευτικής της δράσης.
Προκειμένου να απαντηθεί με σαφήνεια και επιστημονικά δεδομένα αυτή η ερώτηση, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χρηματοδότησε το 2023 ένα μεγάλο ερευνητικό έργο αξίας 2,5 εκατομμυρίων ευρώ και διάρκειας 5 ετών, στο οποίο θα ηγείται το Πανεπιστήμιο της Ναβάρα στην Ισπανία.
Ο σκοπός είναι να αποσαφηνιστεί η δράση του αλκοόλ για άτομα άνω των 50 ετών, η διαφοροποίηση της πηγής του αλκοόλ, π.χ. κρασί vs άλλων αλκοολούχων ποτών, και να υπάρξει σαφής οδηγία μεταξύ της απόλυτης αποχής και της μέτριας κατανάλωσης και για ποια άτομα.
Αν έχεις ερωτήσεις σχετικά με το κρασί και τη δράση του, μη διστάσεις να επικοινωνήσεις μαζί μου. Ας μιλήσουμε στο info@dnanutricoach.com
Μέχρι την επόμενη φορά να θυμάσαι ότι η διατροφή είναι πρωτίστως μέσο υγείας και όχι αισθητικής!
Διαβάστε επίσης στην αθηΝΕΑ:
Υπάρχει Συναισθηματική Υπερφαγία;
Για Όλα Φταίνε τα Γονίδια; | Ο Δεκάλογος της Διατροφογενετικής Επιστήμης
Τα Μεγάλα Κόκκινα Κρασιά του 2023