Ένας Αξιολάτρευτος Πατέρας Ψάχνει Οικογένεια

Για πάντα κοντά σου

Το «Για Πάντα Κοντά Σου» είναι ένα βαθιά ανθρώπινο δράμα, τρυφερό όσο η αγάπη ενός πατέρα για τον γιο του, σκληρό όσο η ζωή και αισιόδοξο όσο η ελπίδα για μια καλύτερη επόμενη μέρα, έστω για πάντα πληγωμένη.

Για Πάντα Κοντά Σου | Uberto Pasolini | James Norton, Daniel Lamont | Ηνωμένο Βασίλειο/Ιταλία/Ρουμανία

Ο Τζον, ένας 35χρονος καθαριστής τζαμιών, μεγαλώνει μόνος του τον 3χρονο γιο του. Όταν μαθαίνει πως του απομένουν λίγοι μήνες ζωής, αναζητά την οικογένεια που θα μπορούσε να υιοθετήσει τον μικρούλη Μάικλ. Την πρώην γυναίκα του και μητέρα του παιδιού την απορρίπτει. Αρνείται ακόμη και να την ενημερώσει πως το παιδί τους κινδυνεύει να μείνει χωρίς οικογένεια. Όχι από θυμό. Ούτε για να την εκδικηθεί. Ούτε, ακόμη περισσότερο, γιατί δεν ενδιαφέρεται για τον γιο του.

Για πάντα κοντά σουΟ Τζον (κατά κόσμον James Norton) ανήκει σε αυτή τη δυσεύρετη κατηγορία ανθρώπων που νοιάζονται περισσότερο για την ουσία παρά για τη δικαίωση. Τον απασχολεί να βρει λύση στο πρόβλημά του και όχι να γκρινιάζει για το κακό που του έλαχε. Νοιάζεται για την επόμενη μέρα του γιου του και όχι για να κατηγορήσει την πρώην σύζυγό του επειδή αποφάσισε να τους εγκαταλείψει λόγω του ότι η επιλογή να κάνει παιδί δεν ήταν κάτι που, τελικά, της ταίριαζε.

Ο Τζον ξέρει πως στη ζωή δεν υπάρχει δίκιο και άδικο. Είναι φτωχός, μόνος και άρρωστος, αλλά η αγάπη για το παιδί του υπερκαλύπτει φτώχεια, μοναξιά και ασθένεια. Είναι, ίσως, ο πατέρας που όλοι θα θέλαμε να έχουμε, γιατί νοιάζεται χωρίς να περιμένει αντάλλαγμα. Αγωνιά δίχως ίχνος εγωισμού, διδαχής ή υπεροψίας πως ξέρει τι πρέπει να κάνει. Δεν ξέρει. Και γι’ αυτό ψάχνει… Αναζητά τρόπο να πει στον πολυαγαπημένο του γιο πως σύντομα δεν θα είναι πλάι του, αλλά πάντα θα είναι κοντά του. Γυρεύει την καλύτερη οικογένεια που θα υιοθετήσει τον μικρό. Μια οικογένεια που δεν χρειάζεται απαραιτήτως να αποτελείται από δυο γονείς. Ούτε να έχει ιδιαίτερη  οικονομική άνεση ούτε να μένει σε ευάερο και ευήλιο σπίτι. Αρκεί η αγάπη που δεν ζητάει ανταλλάγματα. Και η ειλικρίνεια που ξεπερνάει τον εγωισμό.

Η ταινία του Uberto Pasolini είναι ένα κράμα τρυφερότητας και θλίψης. Βαθιά ανθρώπινη, συναισθηματικά φορτισμένη, χωρίς περιττές κουβέντες, με έναν γλυκύτατο μικρούλη που σου κλέβει τη καρδιά και με έναν πατέρα στο επίκεντρο να εξηγεί τα ανεξήγητα. Μια ταινία μελαγχολική, αλλά και αισιόδοξη. Όχι επειδή έχει happy end, αλλά επειδή έχει essential present.

Το «Για Πάντα Κοντά Σου» βασίζεται σε πραγματική ιστορία και ο Uberto Pasolini, ο οποίος έχει γράψει και το σενάριο, είναι ο σκηνοθέτης του «Άντρες με τα Όλα τους». Ο άνθρωπος που ξέρει να αναδεικνύει την ευαίσθητη πλευρά των ανδρών, άλλοτε με χιούμορ κι άλλοτε με μελαγχολία, αλλά πάντα αξιοπρόσεκτα.

Η αθηΝΕΑ πάει σινεμά:  

Cinobo: το Ελληνικό Success Story της Πανδημίας σε Νέες Κατευθύνσεις

West Side Story: η Ιστορία του Μιούζικαλ Ξαναγράφεται

Η Υπέροχη Φαντασία του Wes Anderson

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ
Δημοσιογράφος | NO MAN'S LAND
Δημοσιογράφος | NO MAN'S LAND

Η Κυβέλη Χατζηζήση σπούδασε δημοσιογραφία και εργάστηκε σε εφημερίδες και περιοδικά μεγάλης κυκλοφορίας (Έθνος, Βήμα, Marie Claire), στο Mega και το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Ασχολήθηκε με το καλλιτεχνικό, το κοινωνικό και το διεθνές ρεπορτάζ, καθώς και την κοινωνική επιχειρηματικότητα. Μετά από τριάντα χρόνια στον χώρο, ξαναρχίζει να σπουδάζει (Ευρωπαϊκό Πολιτισμό στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο) και να ενδιαφέρεται, όπως πάντα, να εντοπίζει ιστορίες άξιες να ειπωθούν.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+