Ένας Χρόνος Youth Empowered

Ομολογώ ότι δεν ήξερα τι να περιμένω, βαδίζοντας προς το Εκθεσιακό Κέντρο Περιστερίου την περασμένη Δευτέρα, για να ακούσω κάποιους απ’ τους βασικούς συντελεστές πίσω από το πρόγραμμα “Youth Empowered” να μιλούν για τον αντίκτυπο της πρωτοβουλία μέχρι στιγμής.

Ήξερα τα βασικά γύρω απ’ το εγχείρημα: πρόκειται για το μεγαλύτερης κλίμακας δωρεάν πρόγραμμα του ιδιωτικού τομέα για την ενίσχυση της απασχολησιμότητας στην Ελλάδα, το οποίο υλοποιούν από κοινού η Coca-Cola Τρία Έψιλον και η Coca-Cola, μαζί με μεγάλες επιχειρήσεις της χώρας (όπως η Microsoft, η METRO AEBE, η εταιρεία Γρηγόρης και τo kariera.gr), μιας χώρας στην οποία η ανεργία των νέων ξεπερνά το 45% και την οποία παραπάνω από 400 χιλιάδες άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τα τελευταία χρόνια για να αναζητήσουν μια καλύτερη τύχη στο εξωτερικό.

“Με το πρόγραμμα Youth Empowered, θέλουμε να δώσουμε σε χιλιάδες νέους τα εφόδια και τις ευκαιρίες να εργαστούν και να φτιάξουν το μέλλον τους στην Ελλάδα”, αναφέρει η Αγγελική Πατρούμπα, Διευθύντρια Επικοινωνίας Coca-Cola Τρία Έψιλον. Άλλωστε, πέρα από τις περιορισμένες θέσεις εργασίας στην ελληνική αγορά, ένα σημαντικό εμπόδιο στην εξεύρεση απασχόλησης για τους νέους παραμένει το περίφημο skills mismatch, η απόκλιση μεταξύ των δεξιοτήτων εκείνων που έχει ανάγκη ο ιδιωτικός τομέας και αυτών που διαθέτουν εκείνοι. Η κάλυψη αυτής της απόστασης φαίνεται να βρίσκεται στην καρδιά της εν λόγω πρωτοβουλίας.

Τι είναι λοιπόν το Youth Empowered; Μια ολοκληρωμένη εμπειρία προετοιμασίας για την αγορά εργασίας, για νέους 18-30 ετών. Το πρόγραμμα, το οποίο στηρίζουν συνολικά 23 εταιρείες και φορείς, υλοποιείται μέσω physical trainings (σε πόλεις της Ελλάδας μέχρι στιγμής Θεσσαλονίκη, Ηράκλειο Κρήτης, Βόλο και τώρα στο Περιστέρι) και παράλληλα, διαδικτυακά, μέσω μίας πρωτοποριακής δωρεάν πλατφόρμας e-learning (www.youthempowered.gr) που μέσα από μία απλή εγγραφή προσφέρει επιπλέον εκπαιδευτικό υλικό, δωρεάν προσωπικό τεστ αξιολόγησης και διαδραστικές παρουσιάσεις. Η συμμετοχή στο πρόγραμμα είναι δωρεάν και δεν προϋποθέτει πτυχίο ή εξειδίκευση.

Όσον αφορά το πρόγραμμα που παρακολουθούν οι συμμετέχοντας στα physical trainings, συνδυάζει επαγγελματικές και προσωπικές δεξιότητες απαραίτητες για το εργασιακό περιβάλλον του μέλλοντος, καθοδήγηση από υψηλόβαθμα στελέχη της αγοράς και γνωριμία με πιθανούς αυριανούς εργοδότες. Εκτός από βασικές γνώσεις οικονομικών, project management και επιχειρηματικού σχεδιασμού, αλλά και τεχνικές πωλήσεων και διαπραγματεύσεων, οι συμμετέχοντες έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά τους επικεφαλής της Coca-Cola Τρία Έψιλον, της Coca-Cola, αλλά και των στρατηγικών συνεργατών του προγράμματος, να ενημερωθούν για ευκαιρίες απασχόλησης, να πραγματοποιήσουν προσομοίωση επαγγελματικής συνέντευξης, να κάνουν το βιογραφικό τους να ξεχωρίζει και να αποκτήσουν την προσωπική τους επαγγελματική φωτογραφία. Μπορούν επίσης, μεταξύ άλλων, να εγγραφούν στο Microsoft σεμινάριο Office και LinkedIn της SocialInnov και να λάβουν τη σχετική βεβαίωση παρακολούθησης.

Το Youth Empowered εντάσσεται στην ευρύτερη πλατφόρμα προγραμμάτων της Coca-Cola Τρία Έψιλον και της Coca-Cola που απευθύνονται στους νέους της Ελλάδας με στόχο να αναπτύξουν δεξιότητες που θα τους βοηθήσουν έμπρακτα στην αναζήτηση εργασίας, στην ανάληψη επιχειρηματικών πρωτοβουλιών και στην αξιοποίηση ευκαιριών για το μέλλον που ονειρεύονται. Στόχος του προγράμματος είναι μέχρι το 2020 να βοηθήσει 20.000 νέους, ώστε να θέσουν τις βάσεις για το μέλλον τους.

Είναι τελικά πολύ πιο δύσκολο να αγνοήσεις τέτοια προγράμματα όταν βλέπεις τα πρόσωπα των συμμετεχόντων.

Κάποιοι θα πουν ότι ζούμε σε κυνικούς καιρούς, έτσι εύκολα θα μπορούσε κανείς να προσπεράσει μια προσπάθεια στον πολύπαθο χώρο της απασχολησιμότητας στην Ελλάδα, λέγοντας ότι δεν είναι παρά μια σταγόνα στον ωκεανό. Τα νούμερα πίσω από το Youth Empowered όμως δεν σε αφήνουν να το αγνοήσεις: στον πρώτο χρόνο λειτουργίας του, περισσότεροι από 4.730 νέοι έχουν εγγραφεί ήδη στην πλατφόρμα www.youthempowered.gr, 143 στελέχη της αγοράς έχουν διαθέσει 1.726 εθελοντικές ώρες καθοδήγησης στους συμμετέχοντες, ενώ συνολικά 550 νέοι έχουν παρακολουθήσει τα 4 physical trainings του προγράμματος, με το 98% να δηλώνει ότι βοηθήθηκε ουσιαστικά απ’ αυτό.

Ακόμη όμως κι έτσι, η αίσθηση του μεγέθους εικονογραφήθηκε στο μυαλό μου διαφορετικά όταν βρέθηκα στην τεράστια αίθουσα όπου πραγματοποιήθηκε το πιο πρόσφατο τέτοιο εκπαιδευτικό σεμινάριο στο Περιστέρι, το πρώτο στην Αττική. Στην επέτειο ενός έτους από την έναρξη του προγράμματος, 300 νέοι και 100 μέντορες βρέθηκαν την εβδομάδα που μας πέρασε εκεί, παίρνοντας το μέλλον τους στα χέρια τους κατά τρόπο εντυπωσιακό. Είναι τελικά πολύ πιο δύσκολο να αγνοήσεις τέτοια προγράμματα όταν βλέπεις τα πρόσωπα των συμμετεχόντων.

Κάνοντας λοιπόν μια βόλτα στον εκθεσιακό χώρο, ο οποίος είχε χωριστεί σε δύο μέρη -το πρώτο με μαυροπίνακες και τα τραπέζια του εκάστοτε workshop, ο δεύτερος ο χώρος της ολομέλειας για τα μεγαλύτερα σεμινάρια- είδα ανθρώπους απορροφημένους στη συζήτηση και αφοσιωμένους στην εκάστοτε άσκηση που ολοκλήρωναν. Είδα επίσης μέντορες που με κέφι και ενδιαφέρον μεταλαμπάδευαν τις γνώσεις τους, απολαμβάνοντας την ευκαιρία να σταθούν χρήσιμοι σε ανθρώπους που μόλις τώρα ξεκινούν.

Περιφέρθηκα στο χώρο την ώρα που ο πίνακας είχε χωριστεί στα τέσσερα και που οι συμμετέχοντες μάθαιναν να κάνουν, σε μικρές ομάδες, μια ανάλυση SWOT για τον εαυτό τους: ποια είναι τα δυνατά τους σημεία και οι αδυναμίες τους, οι ευκαιρίες και οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν; Μιλώντας με τον Αλέξανδρο Παπαδάκη, CSR & Community Manager της Coca‑Cola Τρία Έψιλον για την Ελλάδα και επικεφαλής του προγράμματος, κατάλαβα ότι η οικοδόμηση της αυτοπεποίθησης των συμμετεχόντων θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική.

Όσο για το ποιους αφορά το Youth Empowered από πλευράς προηγούμενης κατάρτισης ή σπουδών, μιλώντας με τους διοργανωτές μου κατέστη σαφές ότι μπορεί να σταθεί χρήσιμο σε ανθρώπους πολύ διαφορετικούς μεταξύ τους, κι αυτό γιατί βασίζεται σε τρεις πυλώνες. Ο πρώτος αφορά τις βασικές δεξιότητες που θα επιτρέψουν στους συμμετέχοντες αφενός να διεκδικήσουν, αφετέρου να είναι αποδοτικοί στην εκάστοτε εργασία. Όμως, ακόμα κι αν σ’ αυτό το σκέλος κάποιος είναι πιο προχωρημένος, η επαφή με τα στελέχη της αγοράς που εξασφαλίζει το πρόγραμμα έχει από μόνη της αξία ανεκτίμητη, όπως άλλωστε και ο τρίτος πυλώνας του προγράμματος, οι ευκαιρίες δικτύωσης και απορρόφησης στο σύνολο των συνεργατών του που προσφέρει.

Μένει να δούμε ποια θα είναι τα απτά αποτελέσματα που θα φέρει το πρόγραμμα στην ελληνική αγορά εργασίας, στα πρώτα του γενέθλια πάντως, τα πρώτα δείγματα γραφής του είναι ιδιαίτερα ελπιδοφόρα.

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ

Η αθηΝΕΑ είναι ένα μέσο ενημέρωσης που έχει τα μάτια του στραμμένα στο μέλλον. Απευθύνεται σε μια νέα γενιά Ελλήνων, δυναμική, κοσμοπολίτικη, μορφωμένη και απαιτητική, που θέλει μια ολοκληρωμένη ενημέρωση για τα δικά της ενδιαφέροντα. Με αιχμή του δόρατος το βραβευμένο ομώνυμο newsletter, η αθηΝΕΑ αγκαλιάζει την καθημερινότητά σας με ερεθίσματα που σας κάνουν να σκέφτεστε διαφορετικά.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+