Έπειτα από δύο χρόνια με διαδικτυακές online θεατρικές προβολές και κάποιες παραγωγές κυρίως σε ανοιχτούς χώρους, τα θέατρα ξεσκονίστηκαν και υποδέχτηκαν πολλές και διάφορες παραστάσεις. Κάποιες, ακόμα κι αν δεν αναδείχτηκαν, ήταν αξιόλογες προσπάθειες με θετικά στοιχεία. Άλλες προκάλεσαν το ενδιαφέρον. Κάποιες, ωστόσο, άφησαν το στίγμα τους κι έγιναν talk of the down, με αποτέλεσμα να συνεχιστούν και τη νέα σεζόν.
Βιογραφίες καλλιτεχνών και επιστημόνων, διασκευές και μεταφορές κινηματογραφικών και λογοτεχνικών έργων, χοροθέατρο-performance, μουσικά αφιερώματα και μιούζικαλ, παίρνουν ξανά τη θέση τους στις αθηναϊκές σκηνές.
Η Επιστήμη στο Θέατρο
Μια must-see θεατρική παράσταση αφιερωμένη σε αυτή την επιστημονική οντότητα δεν μπορεί παρά να είναι απαιτητική, έχοντας δραματουργικό, αισθητικό και ιστορικό ενδιαφέρον. Ο Alan Turing, ο άνθρωπος που πίστεψε στη δύναμη της τεχνολογίας και κατόρθωσε να αποκρυπτογραφήσει γερμανικούς στρατιωτικούς κωδικούς δίνοντας τη δυνατότητα στους Συμμάχους να κερδίσουν τη Μάχη του Ατλαντικού και συντομεύοντας τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, δραματοποιήθηκε θεατρικά από τον Οδυσσέα Παπασπηλιόπουλο, οι οποίος υπογράφει τη σκηνοθεσία και τη διασκευή του έργου του Benoit Soles «Η Μηχανή του Τούρινγκ».
Ο Ορφέας Αυγουστίδης υποδύθηκε με ευαισθησία, ζήλο και ισορροπημένο πάθος τον χαρισματικό επιστήμονα. Από τον Οκτώβριο επανέρχεται στο Νέο Θέατρο Κατερίνα Βασιλάκου – Μαριάννα Τόλη.
Διαβάστε την κριτική της παράστασης εδώ.
Δημοτικό Θέατρο Πειραιά
Από τον Οκτώβριο, τα «Ματωμένα Χώματα», το εμβληματικό έργο της Διδώς Σωτηρίου για τη Μικρασιατική Καταστροφή, θα συνεχίσει με δεύτερο κύκλο παραστάσεων στην Κεντρική Σκηνή του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά.
Τη σκυτάλη στην ίδια σκηνή θα πάρουν οι «Εύθυμες Κυράδες» – από τις 16 Νοεμβρίου έως τις 15 Ιανουαρίου. Η παράσταση είναι βασισμένη στις «Εύθυμες Κυράδες του Ουίνδσορ» του William Shakespeare και την υπογράφουν οι Γεράσιμος Ευαγγελάτος (κείμενο-στίχοι), Λευτέρης Γιοβανίδης (σκηνοθεσία), Θέμης Καραμουρατίδης (μουσική), Ζωή Χατζηαντωνίου (κίνηση-χορογραφίες), Πάρις Μέξης (σκηνικά). Ερμηνεύουν: Γιώργος Γλάστρας, Θανάσης Δήμου, Ζερόμ Καλουτά, Ελένη Κοκκίδου, Αργύρης Ξάφης, Κλέαρχος Παπαγεωργίου, Άγγελος Παπαδημητρίου, Εβελίνα Παπούλια, Αλμπέρτο Φάις, Μαρία Χάνου κ.ά.
Στη σκηνή Ωμέγα του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά ανεβαίνει από τις 13 Οκτωβρίου έως τις 13 Νοέμβριου, σε πανελλήνια πρεμιέρα, το έργο ενός εκ των σημαντικότερων εκπροσώπων του γαλλικού κλασικισμού, του Jean Racine, «Θηβαΐδα ή Τα Αδέλφια Εχθροί», σε μετάφραση του Ανδρέα Στάικου και σκηνοθεσία του Δημήτρη Μπαμπίλη. Ερμηνεύουν: Γιώργος Βουρδαμής, Βασιλική Δέλιου, Οδυσσέας Ζήκας, Φαίδων Καστρής, Θανάσης Κριτσάκης, Ειρήνη Κυριακού, Κλεοπάτρα Μάρκου.
Η Ζωή Χατζηαντωνίου υπογράφει την «Amalia Μelancholia, η Βασίλισσα των Φοινίκων», μια παράσταση που επαναλαμβάνεται από τον Νοέμβριο – από τις 23 Νοεμβρίου έως τις 8 Ιανουαρίου. Το έργο αφορά τη ζωή της βασίλισσας Αμαλίας και βασίζεται στις επιστολές που έστειλε στον πατέρα της από το 1836 μέχρι το 1853. Σε αυτές, μοιράζεται τις αγωνίες και τις χαρές της, τη λαχτάρα για τη γέννηση ενός παιδιού, αλλά και το πάθος της για τον μαγικό κόσμο των φυτών και των ζώων, που είχε ως αποτέλεσμα τη δημιουργία του Εθνικού Κήπου της Αθήνας.
Μπορείτε να δείτε ολόκληρο το πρόγραμμα του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά εδώ.
Γιάννης Νιάρρος εις Διπλούν
O Γιάννης Νιάρρος που εμφανίστηκε στη σκηνή του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά ως ως Wolfgang Amadeus Mozart στην παράσταση «Αμαντέους», χαρισματικός ηθοποιός και ταλαντούχος μουσικός, συνθέτης γνωστών κομματιών, αναμφισβήτητα αντισυμβατικός και θορυβώδης, εμφανίζεται για δεύτερη σεζόν στο Θέατρο Κιβωτός με τους «Παίχτες», τη σάτιρα του Nikolai Gogol. Το έργο, που μιλά για τη λεπτή τέχνη της εξαπάτησης, ανεβαίνει για δεύτερη χρονιά σε σκηνοθεσία-μετάφραση-διασκευή Γιώργου Κουτλή. Μαζί με τον Γιάννη Νιάρρο παίζουν οι: Βασίλης Μαγουλιώτης, Ηλίας Μουλάς, Αλέξανδρος Χρυσανθόπουλος, Γιώργος Τζαβάρας, Γιώργος Μπουκαούρης, Θέμης Πάνου.
Επίσης, ο Γιάννης Νιάρρος θα σκηνοθετήσει και θα συνυπογράψει με τον Αλέξανδρο Λιβιτσάνο τη μουσική για το φημισμένο «Σπιρτόκουτο» του Γιάννη Οικονομίδη, το οποίο θα γίνει μιούζικαλ στη σκηνή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση.
Γιώργος Πυρπασόπουλος και Γιάννης Στάνκογλου
Στο Θέατρο Ιλίσια ο Γιώργος Πυρπασόπουλος σκηνοθετεί το βραβευμένο έργο του Γιάννη Τσίρου «Τα Μάτια 4», μια σπουδή στην αδυναμία και στο απύθμενο χάος των αρχών και του νόμου, που λειτουργεί σαν απάνθρωπη μηχανή συντηρώντας ένα παράλογο σωφρονιστικό σύστημα.
Το γεμάτο χιούμορ, σασπένς και ποιητικές αιχμές έργο «Ημέρα Κυρίου» του Γιάννη Τσίρου είχε ανέβει σε σκηνοθεσία του Μάνου Καρατζογιάννη στο θέατρο Σταθμός, ενώ τα «Αξύριστα Πηγούνια» του σε σκηνοθεσία Γιώργου Παλούμπη στο Θέατρο Μικρό Χορν.
Ο Γιάννης Στάνκογλου, έπειτα από την πρώτη σκηνοθετική απόπειρα με το «Killer Joe», με το οποίο κολύμπησε σε βαθιά νερά, κρατώντας και τον ρόλο του διεφθαρμένου Joe, εμφανίζεται στον ρόλο του Ζορμπά, στο ομώνυμο έργο, που θα ανέβει σε σκηνοθεσία Γιάννη Κακλέα στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος».
Θέατρο Τέχνης και Θέατρο Νέου Κόσμου
Το Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν της οδού Φρυνίχου σηκώνει αυλαία τον Οκτώβριο με τρεις δυνατές επαναλήψεις: το «Μικρό Αναρχικό Καλοκαίρι/Βαρκελώνη ’36», ένα νέο αφήγημα για τον πόλεμο, εμπνευσμένο από τα γεγονότα του Ισπανικού Εμφυλίου, σε σκηνοθεσία Ακύλλα Καραζήση. Την «Αντιγόνη» του Jean Anouilh, σε σκηνοθεσία Μαρίας Πρωτόπαππα στο Υπόγειο του Θεάτρου Τέχνης, και το έργο «Οι Παστρικές», σε κείμενο-σκηνοθεσία Μαριάννας Κάλμπαρη, που κέντησε σκηνοθετικά στη λαϊκή οπερέτα «Εκκλησιάζουσες», σε μετάφραση, λιμπρέτο και μουσική του Σταμάτη Κραουνάκη. Η Μαριάννα Κάλμπαρη με τον Γιάννο Περλέγκα συνυπέγραψαν τη «Μαρίκα Νίνου – Σαν Άστρο», μια παράσταση για τη ζωή της ρεμπέτισσας, που παράλληλα σκιαγραφούσε την ιστορία του ρεμπέτικου και του λαϊκού ρεπερτορίου σε ένα συγκεκριμένο χρονικά κοινωνικοπολιτικό background, με ιστορική δραματική αρχή την άφιξη των προσφύγων από τη Σμύρνη.
Στο Θέατρο του Νέου Κόσμου, έπειτα από έναν κύκλο επιτυχημένων παραστάσεων, συνεχίζεται το «Μπαίνει η Δεσποινίς Μαργαρίτα» σε σκηνοθεσία του Γιώργου Παπαγεωργίου, το οποίο, αξιοποιώντας την εκρηκτική γραφή και το καυστικό χιούμορ του συγγραφέα Roberto José De Athayde, γίνεται ύμνος γι’ αυτούς που λαχτάρησαν κρυφά την αγάπη και την τρυφερότητα μα δεν τη συνάντησαν ποτέ. Στο ίδιο θέατρο θα ανέβει «Ο Μάκης» του Βασίλη Κατσικονούρη, σε σκηνοθεσία του ίδιου και του Ερρίκου Λίτση, ο οποίος ερμηνεύει τον ομώνυμο ρόλο.
Διαβάστε επίσης στην αθηΝΕΑ:
Φθινόπωρο στα Θέατρα: Προτάσεις για Παραστάσεις
Αυλαία στο Επί Κολωνώ με Έργα Ελλήνων Δραματουργών
Ο Θρυλικός «Ζορμπάς» Ζωντανεύει στη Σκηνή του «Ελληνικού Κόσμου»