Πραγματοποιήθηκε μεταξύ 14 και 16 Φεβρουαρίου ο «23ος Διεθνής Διαγωνισμός Οίνου & Αποσταγμάτων Θεσσαλονίκης», σημειώνοντας ρεκόρ συμμετοχής δειγμάτων (οίνων και αποσταγμάτων) κατά 30% σε σχέση με πέρσι.
Συνολικά, στο τριήμερο διαγωνιστικό πρόγραμμα δοκιμάστηκαν 1.013 δείγματα (956 κρασιά και 57 αποστάγματα) από τους 25 γευσιγνώστες-κριτές της διοργάνωσης, μεταξύ των οποίων οι master of wine Almudena Alberca, Sebastian Bredal, Andrew Howard και Ronan Sayburn, καθώς και ο master sommelier Matteo Montone, που ήταν και οι πρόεδροι στα 5 τραπέζια των κριτικών επιτροπών.
Επιπλέον, λειτουργώντας ο διαγωνισμός και ως βάση εκπαίδευσης, φιλοξένησε αντίστοιχα στα τραπέζια του 5 μελλοντικούς κριτές, προκειμένου να αποκτήσουν γνώση και εμπειρία. Οι εκπαιδευόμενοι κριτές, αν και δεν έχουν δικαίωμα στη βαθμολογία των δειγμάτων που διαγωνίζονται, συμμετείχαν κανονικά σε όλες τις διαδικασίες.
Πρόεδρος του διαγωνισμού ήταν ο Έλληνας master of wine Κωνσταντίνος Λαζαράκης, μια εξαίρετη προσωπικότητα με υψηλή διεθνή αναγνώριση.
Ο «Διεθνής Διαγωνισμός Οίνου Θεσσαλονίκης» πραγματοποιείται ανελλιπώς από το 1999, συμβάλλοντας όσο καμία άλλη δράση στη χώρα μας στην ανοδική πορεία του ελληνικού οίνου.
Από το 1999, εκατοντάδες ελληνικές οινοποιίες, κατανοώντας το υψηλό επίπεδο της διοργάνωσης του διαγωνισμού, των γευσιγνωστών-κριτών και εν τέλει των αποτελεσμάτων, στηρίζουν τον θεσμό όχι μόνο με τη συμμετοχή τους, αλλά και με την εμφανή προσπάθειά τους για την ποιοτική αναβάθμιση των κρασιών που παράγουν.
«Η εικόνα που αντικατοπτρίζει ο “Διαγωνισμός Οίνου Θεσσαλονίκης” είναι η απόδειξη ότι το ελληνικό κρασί είναι πλέον στα καλύτερά του και ότι συνεχώς αναπτύσσεται», υπογράμμισε ο Στέλλιος Μπουτάρης, πρόεδρος της ΕΝΟΑΒΕ, που διοργανώνει τον διαγωνισμό.
Αξίζει να σημειωθεί πως στη φετινή 23η διοργάνωση συμμετείχαν συνολικά 249 οινοποιίες-αποσταγματοποιίες, από τις οποίες οι 40 είναι πρωτοεμφανιζόμενες επιχειρήσεις. Το γεγονός αυτό επιβεβαιώνει τόσο το ότι η ελληνική οινοποιία-αποσταγματοποιία εξελίσσεται όσο και ότι υπάρχει αμέριστη εμπιστοσύνη στον Διαγωνισμό της Θεσσαλονίκης, για την αξιοπιστία του, αλλά και για το ότι μέσω αυτού μπορούν οι επιχειρήσεις να αξιολογηθούν, να βραβευτούν και να προβληθούν.
Άλλωστε, το αυτοματοποιημένο σύστημα βαθμολογίας, με απευθείας on line διαδικασία, είναι ακόμη ένα δείγμα του αδιάβλητου τρόπου σε ό,τι αφορά τη βαθμολογία και τα αποτελέσματα του διαγωνισμού.
Αν και ο ΔΔΟΑΘ είναι, ως επί το πλείστον, ένας διαγωνισμός που αφορά κυρίως τους Έλληνες οινοποιούς, η συμμετοχή των κυπριακών κρασιών, όπως και κρασιών από άλλες χώρες, όπως η Βραζιλία, καθώς και η συμμετοχή των γευσιγνωστών-κριτών από το εξωτερικό, του προσδίδουν διεθνή χαρακτήρα.
Εξάλλου, το επίπεδο της διοργάνωσής του είναι τόσο υψηλό ώστε να συγκαταλέγεται μεταξύ των κορυφαίων στον κόσμο. Η επίσημη τελετή βράβευσης θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα, το Σάββατο 4 Μαρτίου, στο ξενοδοχείο Grand Hyatt.
Περισσότερες πληροφορίες για τον ΔΔΟΑΘ, το προφίλ και τους στόχους του, την 23η διοργάνωση, τους κανονισμούς συμμετοχής για τους οίνους και τα αποστάγματα, τους γευσιγνώστες που συμμετείχαν, τους χορηγούς, και φυσικά τα φετινά αποτελέσματα, θα βρείτε στην ιστοσελίδα www.tiwc.gr
Τα Κυριότερα Βραβεία του Διαγωνισμού
Καλύτερος Οίνος
Syrah 2019, Π.Γ.Ε. Τύρναβος – Κτήμα Δ. Μίγας
Καλύτερος Οίνος Ανά Κατηγορία
Καλύτερος Ερυθρός Οίνος: Syrah 2019, Π.Γ.Ε. Τύρναβος – Κτήμα Δ. Μίγας
Καλύτερος Ροζέ Οίνος: Άλφα Ροζέ Single Vineyard Σκαντζόχοιρος 2022, Π.Ο.Π. Αμύνταιο – Κτήμα Άλφα Α.Ε.
Καλύτερος Λευκός Οίνος: Enalia Gavalas 2019, Π.Ο.Π. Σαντορίνη – Οινοποιία Γαβαλά
Καλύτερος Επιδόρπιος Οίνος: Vinsanto 12 ετών παλαίωσης 2008, Λευκός Π.Ο.Π. Σαντορίνη – Ένωση Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων
Καλύτερος Αφρώδης ή Ημιαφρώδης Οίνος: Scaperdas Freres Blanc de Noirs Λευκός – Κυρ Γιάννη Α.Ε.
Καλύτερη Ρετσίνα: Ρετσίνα Γκλίναβος 2022, Ονομασία κατά παράδοση – Κτήμα Γκλίναβος Α.Ε.
Καλύτερο Απόσταγμα
Τσίπουρο τριπλής απόσταξης Angel Tears 2022, Τσίπουρο Θεσσαλίας – Κατσάρος Νικόλαος & Σία Ε.Ε.
Διαβάστε επίσης στην αθηΝΕΑ:
Ρεκόρ Επισκεψιμότητας και Πλατιά Χαμόγελα στην Έκθεση του ΣΜΟΕ
«Μικρά Οινοποιεία, Μεγάλα Κρασιά 2023»
«Νάουσα, η Πόλη του Οίνου» | Μέρος B′