Εποχή των Πλαστικών μίας Χρήσης: Μία Αρχή Χωρίς Τέλος;

Η ρύπανση από τα πλαστικά –κυρίως τα πλαστικά μίας χρήσης– αποτελεί ένα πρόβλημα τεραστίων διαστάσεων που εκτείνεται παγκοσμίως, με επιπτώσεις τόσο στο περιβάλλον όσο και στον ίδιο τον άνθρωπο. Η καταπολέμησή της είναι μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της εποχής.

«Ελλάδα Χωρίς Πλαστικά Μίας Χρήσης»

Το Κοινωφελές Ίδρυμα Αθανάσιος Κ. Λασκαρίδης, στο πλαίσιο του προγράμματος «Ελλάδα χωρίς Πλαστικά μίας Χρήσης», πραγματοποίησε την Τετάρτη 23 Μαρτίου ημερίδα με θέμα «Εποχή των Πλαστικών μίας Χρήσης: Μια Αρχή χωρίς Τέλος;».

Η ημερίδα εντάσσεται σε μια σειρά εκδηλώσεων που θα υλοποιηθούν ανά την Ελλάδα, με στόχο την αναγνώριση του προβλήματος των πλαστικών μίας χρήσης και τη διερεύνηση των προκλήσεων στην εφαρμογή της νομοθεσίας για τη μείωσή τους.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους, μεταξύ άλλων, ο κ. Πέτρος Βαρελίδης, γενικός γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, και ο κ. Στάθης Σταθόπουλος, πρόεδρος του Πράσινου Ταμείου.

Θεωρούμε το περιβάλλον αυτονόητο, αντί να θυμόμαστε ότι πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα και ουσιαστικότερα δώρα στη ζωή μας.

Τα θέματα που αναπτύχθηκαν ήταν: η επιβάρυνση από τα πλαστικά στο περιβάλλον· ο ρόλος της πολιτείας και η δυσκολία στην εφαρμογή της νομοθεσίας· η προσαρμογή των επιχειρήσεων HORECA, αλλά και των κλάδων του τουρισμού, πολιτισμού και αθλητισμού στις νέες συνθήκες· ο εντοπισμός καλών πρακτικών. Στις θεματικές συζητήσεις συμμετείχαν πρόσωπα της τοπικής αυτοδιοίκησης, επιστήμονες, εκπρόσωποι περιβαλλοντικών οργανώσεων, φορέων και συλλόγων, εκπρόσωποι επιχειρήσεων, καθώς και στελέχη κοινωφελών ιδρυμάτων.

Η εκτελεστική διευθύντρια του ιδρύματος δρ Αγγελική Κοσμοπούλου, κατά τον χαιρετισμό, είπε χαρακτηριστικά: «Θεωρούμε το περιβάλλον αυτονόητο, αντί να θυμόμαστε ότι πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα και ουσιαστικότερα δώρα στη ζωή μας. Και βάζουμε την προστασία του “στον αυτόματο”, πιστεύοντας ότι οι δικές μας πράξεις και οι δικές μας παραλείψεις δεν έχουν και τόσο ισχυρό αντίκτυπο.

Όμως, η υγεία του περιβάλλοντος είναι απόλυτα συνυφασμένη με τη δική μας σωματική και ψυχική υγεία. Και δεν αρκεί να θέλουμε να αλλάξουμε τα πράγματα προς το καλύτερο. Χρειάζεται να κάνουμε εμείς κάτι για αυτό. Και μάλιστα τώρα. Χωρίς καθυστερήσεις και ολιγωρίες».

Διαβάστε επίσης στην αθηΝΕΑ:

Σουτ Πια! 

Μπορεί η Πυρηνική Ενέργεια να Είναι Πράσινη; 

Green Mood Food: Βιωσιμότητα στην Κουζίνα

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ

Η αθηΝΕΑ είναι ένα μέσο ενημέρωσης που έχει τα μάτια του στραμμένα στο μέλλον. Απευθύνεται σε μια νέα γενιά Ελλήνων, δυναμική, κοσμοπολίτικη, μορφωμένη και απαιτητική, που θέλει μια ολοκληρωμένη ενημέρωση για τα δικά της ενδιαφέροντα. Με αιχμή του δόρατος το βραβευμένο ομώνυμο newsletter, η αθηΝΕΑ αγκαλιάζει την καθημερινότητά σας με ερεθίσματα που σας κάνουν να σκέφτεστε διαφορετικά.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+