Fintech Εργαλεία για τον Μικρό Επιχειρηματία

FinTech

Όταν οι πόροι είναι περιορισμένοι, η διαχείριση μιας επιχείρησης μπορεί να αποτελέσει πραγματική πρόκληση. Γι’ αυτό και οι ιδιοκτήτες μικρομεσαίων επιχειρήσεων συχνά δυσκολεύονται να ξεχωρίσουν σε μια θάλασσα ανταγωνισμού.

Για να το πετύχουν, πρέπει καθημερινά να λαμβάνουν έξυπνες αποφάσεις που να σταθμίζουν, με τη μεγαλύτερη δυνατή ακρίβεια, το κόστος με την απόδοση των επιλογών τους. Αποφάσεις κρίσιμες προκειμένου να διασφαλίσουν τη βιώσιμη ανάπτυξη της επιχείρησής τους.

Τι θα γινόταν, όμως, αν υπήρχε ένας τρόπος να γίνει η ζωή των «μικρομεσαίων» λίγο πιο εύκολη; Αν υπήρχαν εργαλεία που θα μπορούσαν να βοηθήσουν, ιδιαίτερα τους μικρούς επιχειρηματίες, να διαχειριστούν τα οικονομικά τους ή ακόμη και να αυτοματοποιήσουν σε μεγάλο βαθμό διαδικασίες ρουτίνας της επιχείρησής τους; Και όμως, υπάρχουν!

 Η χρηματοοικονομική τεχνολογία –ή αλλιώς fintech– έχει αλλάξει σε εντυπωσιακό βαθμό τον τρόπο με τον οποίο οι επιχειρήσεις διαχειρίζονται τις τραπεζικές και χρηματοοικονομικές ανάγκες τους. Το fintech οικοσύστημα έχει αγκαλιαστεί από τις απανταχού επιχειρήσεις που χρειάζονται πιο αποτελεσματική και ασφαλή διαχείριση των οικονομικών τους. Με άλλα λόγια, το οικοσύστημα fintech αποτελεί από μόνο του μια… οικονομική επανάσταση!

Σε αυτό το άρθρο θα σας παρουσιάσουμε μερικά από τα πιο χρήσιμα εργαλεία fintech που είναι διαθέσιμα για μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜμΕ) και πώς αυτά μπορούν να μεταμορφώσουν την καθημερινότητα αλλά και τις προοπτικές τους.

Ψηφιακές Πληρωμές με Λίγα Κλικ

Οι ψηφιακές πληρωμές είναι ίσως ένας από τους πιο σημαντικούς κλάδους κάτω από την ομπρέλα της fintech. Έρευνα της Παγκόσμιας Τράπεζας διαπίστωσε ότι περίπου τα δύο τρίτα των ενηλίκων πραγματοποιούν ή λαμβάνουν πλέον ψηφιακές πληρωμές.

Επιπλέον, τα τελευταία δύο χρόνια, οι ψηφιακές πληρωμές έχουν γίνει η Νο 1 επιλογή για πολλούς καταναλωτές, τόσο για την αποστολή όσο και για τη λήψη κεφαλαίων.

Μειώνοντας σημαντικά το κόστος συναλλαγών σε σύγκριση με τους παραδοσιακούς επεξεργαστές πληρωμών, οι ψηφιακές μέθοδοι πληρωμών κάνουν, παράλληλα, πιο εύκολες τις συναλλαγές και ενισχύουν την ασφάλεια – πετυχαίνοντας κατ’ επέκταση τη μακροπρόθεσμη μείωση των εξόδων της επιχείρησης.

Η αποδοχή ψηφιακών πληρωμών και τα ψηφιακά πορτοφόλια επιτρέπουν, επίσης, στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις να εξυπηρετούν πελάτες σε όλο τον κόσμο –τόσο σε φυσικά καταστήματα όσο και στο διαδίκτυο– αποκτώντας πλέον άμεση πρόσβαση σε παγκόσμια δίκτυα αγορών.

  • Κάποια χρήσιμα παραδείγματα fintech tools στον κλάδο των ψηφιακών πληρωμών είναι τα: IRIS Online Payments, Stripe, Paypal, Square.

Παρακολούθηση Εξόδων και Ταμειακών Ροών

Οι ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων πρέπει να είναι σε θέση τόσο να αντλούν έσοδα από τη δραστηριότητά τους όσο και να ελέγχουν τα έξοδά τους. Ως εκ τούτου, είναι απαραίτητο να διαθέτουν ένα λογιστικό σύστημα που να παρακολουθεί τις ταμειακές τους ροές σε πραγματικό χρόνο, ώστε να διασφαλίζεται η ομαλή λειτουργία της επιχείρησής τους.

Αρκετές εταιρείες fintech διαθέτουν στην αγορά εύχρηστες εφαρμογές διαχείρισης εξόδων και τιμολογίων για μικρές επιχειρήσεις. Ειδικότερα, το λογισμικό αυτών μπορεί να κατηγοριοποιεί αυτόματα τις συναλλαγές και να δημιουργεί οικονομικές αναφορές, γεγονός που μειώνει τον κίνδυνο του ανθρώπινου λάθους. Μπορεί ακόμη να στέλνει τιμολόγια και υπενθυμίσεις πληρωμής στους πελάτες.

Συνήθως δε ενσωματώνεται με άλλα λογισμικά που μπορεί να χρησιμοποιεί ο ιδιοκτήτης στην επιχείρησή του, όπως π.χ. λογισμικό διαχείρισης αποθεμάτων, σχέσεων πελατών (CRM) και μισθοδοσίας, ώστε ο τελευταίος να μη χρειάζεται να διαχειρίζεται και να πληρώνει ξεχωριστές πλατφόρμες. Και το σημαντικότερο; Δεν χρειάζεται να διαθέτει προχωρημένες δεξιότητες πληροφορικής ή λογιστικές γνώσεις για να μπορεί να τις χρησιμοποιεί.

Κυβερνοασφάλεια

Οι κυβερνοεπιθέσεις κοστίζουν δισεκατομμύρια δολάρια κάθε χρόνο. Οι μικρές επιχειρήσεις είναι ιδιαίτερα ευάλωτες στον κίνδυνο αυτό, επειδή συχνά διαχειρίζονται ευαίσθητα δεδομένα πελατών, αλλά δυσκολεύονται να επενδύσουν στην ίδια υποδομή ασφάλειας που διαθέτουν οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις – γεγονός που τις καθιστά πρωταρχικό στόχο για κακόβουλους «κυβερνοεπιχειρηματίες».

Ευτυχώς, οι λύσεις fintech παρέχουν προσιτή κυβερνοασφάλεια για επιχειρήσεις όλων των μεγεθών, περιλαμβάνοντας προηγμένα χαρακτηριστικά ελέγχου ταυτότητας, όπως βιομετρικά στοιχεία, έλεγχο ταυτότητας δύο παραγόντων και έλεγχο ταυτότητας πολλαπλών παραγόντων.

 Διαχείριση και Εξυπηρέτηση Πελατών

Η χρηματοοικονομική τεχνολογία μπορεί επίσης να βοηθήσει τις επιχειρήσεις να αποκτήσουν πολύτιμες πληροφορίες για τους πελάτες τους, παρέχοντας δεδομένα σχετικά με τη συμπεριφορά και τις προτιμήσεις τους.

Από προγράμματα επιβράβευσης και ανταμοιβής μέχρι εργαλεία εξυπηρέτησης πελατών με τεχνητή νοημοσύνη, όπως τα chatbots, οι επιχειρήσεις μπορούν να παρέχουν μια πιο εξατομικευμένη εμπειρία στους πελάτες τους και, συνεπώς, να βελτιώσουν την εμπιστοσύνη και την ικανοποίηση των τελευταίων στην ποιότητα των υπηρεσιών τους.

  • Κάποια χρήσιμα παραδείγματα fintech tools στον κλάδο της εξυπηρέτησης πελατών είναι τα: Hubspot, Intercom, Mailchimp, Zendesk Hootsuite.

Ηλεκτρονικό Εμπόριο

Σήμερα είναι πιο εύκολο από ποτέ για τους πελάτες να αγοράζουν αγαθά και υπηρεσίες. Οι υπηρεσίες fintech ενισχύουν πλέον την εμπειρία του ηλεκτρονικού εμπορίου μειώνοντας τις τριβές κατά τη διαδικασία αγορών και πληρωμών.

Πράγματι, οι επιχειρήσεις δέχονται ποικιλία μεθόδων πληρωμής, ενώ τα χρηματοοικονομικά εργαλεία που έχουν στη διάθεσή τους διευκολύνουν την παρακολούθηση των επιπέδων των αποθεμάτων τους και την αυτοματοποίηση της διαδικασίας εκτέλεσης παραγγελιών.

Οι λύσεις σχετικά με την αποστολή και τη διαχείριση της εφοδιαστικής αλυσίδας μπορεί να βοηθήσουν στο να διατηρούνται τα έξοδα αγορών σε χαμηλά επίπεδα. Επιπλέον, οι πελάτες μπορούν να παρακολουθούν τα πακέτα τους με ενημερώσεις αποστολής σε πραγματικό χρόνο –  δυνατότητα που ο καταναλωτής των προηγούμενων δεκαετιών δεν μπορούσε καν να φανταστεί ότι θα είχε.

  • Κάποια χρήσιμα παραδείγματα fintech tools στον κλάδο του ηλεκτρονικού εμπορίου είναι τα: WooCommerce, Shopify, OpenCart, Magento.

Από Πού Ξεκινάμε;

Εάν είστε μια μικρή ή μεσαία επιχείρηση που επιθυμεί να γνωρίσει τον συναρπαστικό κόσμο του fintech, δείτε κάποια πρώτα βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε:

(1) Προσδιορίστε τις χρηματοοικονομικές σας ανάγκες – Ως ΜμΕ, μπορεί να έχετε σημαντικές χρηματοοικονομικές ανάγκες, όπως η διαχείριση των ταμειακών ροών, η παρακολούθηση των δαπανών ή η αποδοχή πληρωμών από πελάτες. Προσδιορίστε τους τομείς στους οποίους χρειάζεστε τη μεγαλύτερη βοήθεια, ώστε να μπορέσετε να επιλέξετε τα κατάλληλα εργαλεία και υπηρεσίες fintech.

(2) Ερευνήστε τις επιλογές fintech – Όπως είδατε, υπάρχουν πολλά εργαλεία και υπηρεσίες fintech που έχουν σχεδιαστεί ειδικά για τις ΜμΕ, οπότε είναι σημαντικό να κάνετε την έρευνά σας και να βρείτε αυτά που είναι καλύτερα για την επιχείρησή σας. Ξεκινήστε με απλά εργαλεία που καλύπτουν τις πιο «πιεστικές» οικονομικές σας ανάγκες, όπως τιμολόγηση, λογιστική ή επεξεργασία πληρωμών.

(3) Αξιολογήστε το κόστος και τις χρεώσεις – Ορισμένα εργαλεία fintech παρέχονται δωρεάν, ενώ άλλα συνοδεύονται από αμοιβές ή χρεώσεις. Βεβαιωθείτε ότι έχετε κατανοήσει το κόστος που σχετίζεται με κάθε εργαλείο ή υπηρεσία που εξετάζετε και συνυπολογίστε αυτό το κόστος στη λήψη αποφάσεων.

(4) Ενσωματώστε σε υπάρχοντα συστήματα – Πολλά εργαλεία fintech μπορούν να ενσωματωθούν σε υπάρχοντα συστήματα, όπως το λογιστικό σας σύστημα ή το λογισμικό διαχείρισης πελατειακών σχέσεων (CRM). Αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να εξορθολογίσετε τις οικονομικές σας διαδικασίες και να εξοικονομήσετε χρόνο.

(5) Εκπαιδεύστε την ομάδα σας – Εάν εφαρμόζετε νέα εργαλεία fintech στην επιχείρησή σας, είναι σημαντικό να εκπαιδεύσετε την ομάδα σας στον τρόπο αποτελεσματικής χρήσης τους. Είναι μια μικρή επένδυση σε χρόνο, η οποία όμως θα βοηθήσει να διασφαλιστεί ότι όλοι βρίσκονται στο ίδιο μήκος κύματος και αξιοποιούν τα εργαλεία στο έπακρο.

(6) Παρακολουθήστε την πρόοδό σας – Τα εργαλεία fintech μπορούν να σας βοηθήσουν να βελτιώσετε τις οικονομικές διαδικασίες και να αναπτύξετε την επιχείρησή σας, αλλά είναι σημαντικό να παρακολουθείτε τακτικά την πρόοδό σας. Χρησιμοποιήστε τα εργαλεία για να παρακολουθείτε τις χρηματοοικονομικές σας μετρήσεις, όπως τα έσοδα και τα έξοδα, και κάντε προσαρμογές ανάλογα με τις ανάγκες για να παραμείνετε στην προγραμματισμένη πορεία σας.

Νέες Δυνατότητες

Καθώς ο κόσμος γίνεται όλο και πιο ψηφιακός, οι ιδιοκτήτες επιχειρήσεων διαπιστώνουν όλο και περισσότερο ότι οι λύσεις fintech δεν αποτελούν μόνο μια τεχνολογικά προηγμένη εναλλακτική αλλά και μια οικονομικά βιώσιμη λύση για τις επιχειρήσεις και τους πελάτες τους. Οι επιχειρήσεις χρειάζονται χρηματοοικονομική τεχνολογία, όχι μόνο από λειτουργική άποψη, αλλά κυρίως για να αναπτυχθούν, να εξελιχθούν, να επεκταθούν και να «αγγίξουν» τις δυνατότητές τους.

 

Spread the word! Το newsletter της αθηΝΕΑς Financially Empowered είναι αφιερωμένο στο χτίσιμο της χρηματοοικονομικής μας ανθεκτικότητας. Μπορείτε να γίνετε συνδρομητές δωρεάν, χρησιμοποιώντας αυτόν το σύνδεσμο εγγραφής.

Με την υποστήριξη

Το παρόν άρθρο συντάχθηκε αποκλειστικά από την αθηΝΕΑ. Οι πληροφορίες που περιέχονται σε αυτό είναι γενικού και ενημερωτικού χαρακτήρα και δεν προορίζονται για να θεωρηθούν ως νομικές, λογιστικές, φορολογικές, επενδυτικές ή άλλες συμβουλές. Η ιδιότητα της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος Α.Ε. ως χορηγός του παρόντος άρθρου δεν αποτελεί ούτε δύναται να ερμηνευθεί ως εγγύηση ή ανάληψη οιασδήποτε ευθύνης για την ακρίβεια, επάρκεια, πληρότητα, εγκυρότητα ή χρησιμότητα του περιεχομένου του καθώς και για το εν γένει περιεχόμενό του. Κάθε τυχόν επενδυτική ή άλλη απόφαση πρέπει να λαμβάνεται με ίδια κρίση του αναγνώστη και να βασίζεται σε προσωπική ενημέρωσή του. Ο αναγνώστης, πριν τη λήψη τυχόν επενδυτικών ή άλλων αποφάσεών του, χρειάζεται να λαμβάνει κάθε απαιτούμενη επαγγελματική συμβουλή από δικούς του ανεξάρτητους επενδυτικούς, νομικούς, φορολογικούς ή άλλους συμβούλους. Η Τράπεζα δεν ευθύνεται ούτε αναλαμβάνει ουδεμία νομική υποχρέωση σε σχέση με ή ως συνέπεια ενδεχόμενης επενδυτικής ή άλλης απόφασης που βασίστηκε στο παρόν άρθρο. Ακόμη, δεν φέρει καμία ευθύνη για οποιαδήποτε άμεση ή έμμεση απώλεια ή ζημία που μπορεί να προκύψει από την ανάγνωση/ χρήση του παρόντος άρθρου.

 

Διαβάστε επίσης στην αθηΝΕΑ:

4 Επενδυτικά Προϊόντα για Μικρούς Επενδυτές

Χρυσοί Κανόνες για Επενδύσεις με Χαμηλό Διαθέσιμο Κεφάλαιο

5 Βήματα για να Χτίσουμε τη Χρηματοοικονομική μας Ανθεκτικότητα

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ

Η αθηΝΕΑ είναι ένα μέσο ενημέρωσης που έχει τα μάτια του στραμμένα στο μέλλον. Απευθύνεται σε μια νέα γενιά Ελλήνων, δυναμική, κοσμοπολίτικη, μορφωμένη και απαιτητική, που θέλει μια ολοκληρωμένη ενημέρωση για τα δικά της ενδιαφέροντα. Με αιχμή του δόρατος το βραβευμένο ομώνυμο newsletter, η αθηΝΕΑ αγκαλιάζει την καθημερινότητά σας με ερεθίσματα που σας κάνουν να σκέφτεστε διαφορετικά.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+