Πόσο οικεία σας είναι η έννοια bistronomy; Η φιλοσοφία της μπιστρονομίας έρχεται από τη Γαλλία και είναι πολλά εκείνα τα εστιατόρια που επιλέγουν να σερβίρουν σε φιλική και χαλαρή ατμόσφαιρα γεύματα υψηλών μαγειρικών απαιτήσεων σε προσιτές τιμές.
Aν σας είναι δύσκολο να κατανοήσετε τη διαφορά bistronomy και gastronomy, ίσως η δημιουργική ελευθερία που χαρακτηρίζει –και μας εκπλήσσει συνεχώς– το Μαιτρ και Μαργαρίτα στη Θεσσαλονίκη να είναι η απάντηση.
Είναι όμως γεγονός πως ο Σωκράτης Μπεληγιάννης και η Ρόη Αποίκου αναζητούν διαρκώς, τολμούν και προτείνουν μέσα από διάφορες δράσεις νέες μαγειρικές τάσεις.
Για τους γνώστες της μαγειρικής σκηνής της πόλης αυτό δεν είναι νέο. Είναι όμως γεγονός πως ο Σωκράτης Μπεληγιάννης και η Ρόη Αποίκου αναζητούν διαρκώς, τολμούν και προτείνουν μέσα από διάφορες δράσεις νέες μαγειρικές τάσεις, συνδυασμούς χωρίς περιττές φλυαρίες και την κουλτούρα του slow food, αυτή τη φορά στον νέο ατμοσφαιρικό χώρο τους στα δυτικά της πόλης.
Τοπικότητα και Βιωσιμότητα
Με αφοσίωση στα εποχιακά αγαθά που παράγονται σε τοπικό επίπεδο, επιλέγουν προϊόντα μικρής παραγωγής, δημιουργώντας μια μαγειρική πρόταση που αλλάζει ανάλογα με τη διάθεσή τους στην αγορά. Οι πρώτες ύλες επιλέγονται από τους ίδιους. Επισκέπτονται καθημερινά την Ιχθυόσκαλα της Θεσσαλονίκης, ενώ οι προμηθευτές και οι παραγωγοί είναι αναπόσπαστο κομμάτι της διαδικασίας.
Μια Περιπλάνηση στον Ελληνικό Αμπελώνα
Σε όλα αυτά προστίθεται η μεγάλη και ψαγμένη λίστα κρασιών, αυτό που, κατά τη δική μου άποψη, τους κάνει να ξεχωρίζουν από τα άλλα εστιατόρια της πόλης.
Στόχος η ανάδειξη του ελληνικού αμπελώνα και των παραγωγών που ασπάζονται τη φιλοσοφία της μικρής παραγωγής και της φυσικής οινοποίησης.
Ετικέτες γνωστές και άγνωστες στο ευρύ κοινό. Φυσικά, orange και βιοδυναμικά κρασιά. Άλλα με έντονο χαρακτήρα που μπορούν να πρωταγωνιστήσουν στο τραπέζι με τη συνοδεία κάποιου τυριού ή σαλάτας. Άλλα, πάλι, με έντονες γωνίες και ταννίνες που απαιτούν τη λιπαρότητα ενός πλήρους γεύματος.
Στόχος η ανάδειξη του ελληνικού αμπελώνα και των παραγωγών που ασπάζονται τη φιλοσοφία της μικρής παραγωγής και της φυσικής οινοποίησης. Η διεθνής αμπελουργική σκηνή έρχεται συμπληρωματικά, με ειδικές και στοχευμένες επιλογές, που αναδεικνύουν την ελληνική κουζίνα.
Στη Θεσσαλονίκη λείπουν τα wine restaurants ή bistro και στο Μαιτρ και Μαργαρίτα φαίνεται πως οι οινόφιλοι έχουν βρει το στέκι τους.
• Μαιτρ και Μαργαρίτα: Φράγκων 3 και Στρατηγού Σφέτσου, Θεσσαλονίκη, τηλ. 23140 07586 | Αναζητήστε τη «φιλοσοφία» τους στη νέα ιστοσελίδα τους και δείτε τις δράσεις στα social media του εστιατορίου: facebook | instagram
Διαβάστε επίσης στην αθηΝΕΑ:
10 Πρόσωπα | 10 Τεύχη Carpe Vinum
Η Selene Vedema Επιστρέφει στις 29-30 Σεπτεμβρίου στη Σαντορίνη
Φιστίκι Αιγίνης: Εικόνες και Ιστορίες από τον Νίκο Μούρτζη