Το σημερινό πιάτο προτείνει έναν αναπάντεχο συνδυασμό και, ταυτόχρονα, παραπέμπει σε μια ωραία ιστορία που έχει τις ρίζες της στην ιταλική πόλη Φεράρα. Tο πιάτο αυτό μου έγινε γνωστό μέσα από μια αφήγηση της πεθεράς μου κατά τη διάρκεια του πρόσφατου ταξιδιού μας στην Τοσκάνη. Το όνομά του, ricchi e poveri, ελληνιστί «πλούσιοι και φτωχοί».
Θεωρείται μεσαιωνικό πιάτο της Φεράρα, όπου οι πλούσιοι είχαν τη δυνατότητα να τρώνε cappelletti (τορτελίνι), ενώ οι φτωχοί κυρίως φασόλια. Στις γιορτές οι πλούσιοι πρόσφεραν στους φτωχούς τορτελίνι. Εκείνοι τα μαγείρευαν στο ζουμί από τα φασόλια και δημιουργούσαν έτσι ένα γιορτινό, πλούσιο πιάτο. Στην πορεία των ετών, η συνταγή θα αλλάξει και τα τορτελίνι θα αντικατασταθούν από γαρίδες.
Η σημερινή μας πεντανόστιμη συνταγή γαρίδες με φασόλια – ricchi e poveri είναι ένα πιάτο απλό και πανεύκολο, αλλά πολύ θρεπτικό χάρη στην υψηλή πρωτεϊνική του αξία. Απολαύστε το είτε ζεστό ως κυρίως είτε κρύο ως σαλάτα.
Γαρίδες με Φασόλια – Ricchi e Poveri
Για 2 άτομα // Προετοιμασία 5′ // Βράσιμο 3-4′
Εργαλεία & Εξοπλισμός:
- Μεγάλο τηγάνι ή σωτέζα
Υλικά:
- 300 γρ. λευκά φασόλια, βρασμένα (χρησιμοποιήσαμε Φενεού)
- 250 γρ. γαρίδες κατεψυγμένες, καθαρισμένες
- 1-2 φύλλα δάφνης
- 80 ml βερμούτ (χρησιμοποιήσαμε dry Martini)
- 60 ml νερό από τα φασόλια που έχουν βράσει
- Χυμός από ένα λεμόνι και το ξύσμα του
- Ελαιόλαδο
- Αλάτι, πιπέρι, μαϊντανός
Εκτέλεση:
- Στο τηγάνι, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, βάζουμε το βερμούτ, το νερό και τα φύλλα δάφνης.
- Μόλις πάρουν βράση, ρίχνουμε τις γαρίδες για 2-3′, όχι παραπάνω. Αμέσως μετά προσθέτουμε τα φασόλια για 1′ και, μόλις ζεσταθούν, κλείνουμε τη φωτιά.
- Πετάμε το νερό και τα φύλλα δάφνης. Αδειάζουμε το φαγητό σε μια πιατέλα, προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού, το λάδι, 1 κουταλιά της σούπας βερμούτ και το αλάτι, και ανακατεύουμε.
- Προσθέτουμε το πιπέρι και τα φύλλα μαϊντανού.
Συνοδεύουμε με:
Ψαράδες Δαφνί 2021, Κτήμα Λυραράκη
Ποικιλία: Δαφνί
Περιοχή: Ηράκλειο, Κρήτη
Τιμή: ~13,50 €
Η ποικιλία Δαφνί σώθηκε από την εξαφάνιση όταν φυτεύτηκε στον οικογενειακό αμπελώνα Ψαράδες της κεντρικής Κρήτης, σε υψόμετρο 480 μέτρων, στο Κτήμα Λυραράκη, αρχές της δεκαετίας του ’90. Το όνομά της προέρχεται από το φυτό δάφνη και είναι εντυπωσιακό που στον αρωματικό χαρακτήρα που αναδίδει το συγκεκριμένο κρασί πρωταγωνιστεί το άρωμα του φυτού.
Ο γοητευτικά βοτανικός του χαρακτήρας, η αναζωογονητική αίσθηση στο στόμα, το γεμάτο σώμα του, αλλά και η υψηλή οξύτητα θα συμπληρώσουν την απολαυστική αυτή συνταγή.
- Τα κρασιά της αθηΝΕΑς επιλέγει η Μαρία Τριτάρη.
Περισσότερες συνταγές με θαλασσινά στην αθηΝΕΑ:
Κριθαράκι με Χταπόδι σε Βαλσάμικο Καλαμάτας και Μαρμελάδα Ντομάτα-Espresso