Gastronomy Tours | Πρωτοποριακή Εφαρμογή για τον Γαστρονομικό Τουρισμό

Πρόσφατα παρουσιάστηκε στην Αθήνα το Gastronomy Tours, η πρωτοποριακή πλατφόρμα που ενώνει τους επισκέπτες της Ελλάδας αλλά και τους ίδιους τους Έλληνες περιηγητές με τους παραγωγούς προϊόντων ανά την Ελλάδα – προσεχώς και με παραγωγούς άλλων χωρών.

Την εκδήλωση χαιρέτισε η υφυπουργός Τουρισμού, Σοφία Ζαχαράκη, η οποία παρουσίασε την εθνική στρατηγική για την ανάπτυξη τόσο του θεματικού όσο και του τοπικού τουρισμού, μια στρατηγική που υπηρετείται με συνέπεια με απτά ήδη αποτελέσματα, και ανέφερε τις προσπάθειες του υπουργείου για τη θεσμοθέτηση και προβολή των επισκέψιμων χώρων παραγωγής, όπως οινοποιείων, ελαιοτριβείων, ζυθοποιείων, ακόμα και τυροκομείων.

Η πρόεδρος του ΕΟΤ, Άντζελα Γκερέκου, η οποία παρέστη επίσης, αναφέρθηκε στις άοκνες προσπάθειες του ΕΟΤ, τόσο κεντρικά όσο και στα γραφεία του εξωτερικού, να μετουσιώσει την εθνική στρατηγική σε δράσεις με μετρήσιμα αποτελέσματα και την προσπάθεια που χρειάζεται από την πολιτεία ώστε να πειστούν και οι παραγωγοί να αναδείξουν τους χώρους τους ως μέρος του τοπικού πολιτισμού.

Στο Gastronomy Tours περιλαμβάνονται όλοι οι παραγωγοί που διαθέτουν επισκέψιμες εγκαταστάσεις. Εκεί όπου παράγεται ο γαστρονομικός πλούτος της χώρας μας, επισκέπτες με ενδιαφέρον για τη γαστρονομία μπορούν να ξεναγηθούν, να δοκιμάσουν τα προϊόντα ή να λάβουν μέρος στις σχετικές δραστηριότητες. Η πλατφόρμα συμπληρώνεται από μουσεία γαστρονομικών προϊόντων και από ένα ημερολόγιο στο οποίο συγκεντρώνονται πολλά παραδοσιακά πανηγύρια της χώρας, στα οποία το φαγητό και οι τοπικές γεύσεις έχουν κυρίαρχη σημασία, αλλά και ένα γλωσσάρι με γαστρονομικούς όρους, που διευκολύνει τους χρήστες και τους μετατρέπει από χρήστη σε… μύστη!

H αναζήτηση μπορεί να γίνει ανά τοποθεσία, μήνα, είδος δραστηριότητας ή προϊόντος, κάνοντας την εύρεση διασκεδαστική και πολύ φιλική προς τον χρήστη, ενώ η τεχνολογία που υποστηρίζει τη σχετική εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα είναι εντοπισμού-θέσης (location-based) ώστε να μπορούν οι χρήστες να αναζητήσουν τους πλησιέστερους σε αυτούς παραγωγούς, αλλά και να πλοηγηθούν για να φτάσουν σε αυτούς.

Το Gastronomy Tours είναι ίσως η μοναδική πλατφόρμα που παρουσιάζει παραγωγούς γαστρονομικών προϊόντων όλων των ειδών που δέχονται επισκέπτες στις εγκαταστάσεις τους, αλλά και μουσεία γαστρονομικών προϊόντων. Η γλώσσα χρήσης είναι τα αγγλικά, ώστε να έχει διεθνές ενδιαφέρον, και απευθύνεται σε όλους όσους ενδιαφέρονται να μάθουν και να δουν τον τρόπο παραγωγής των προϊόντων, να γνωρίσουν τους παραγωγούς και να δοκιμάσουν νέα καινοτόμα αλλά και παραδοσιακά προϊόντα. Προς το παρόν είναι εστιασμένο στην Ελλάδα, ενώ σύντομα θα επεκταθεί με παραγωγούς από άλλες χώρες.

Μέσα από το Gastronomy Tours, ο επισκέπτης:

– γνωρίζει και εντοπίζει τους ανθρώπους που παράγουν τον
γαστρονομικό πλούτο της χώρας
– κάνει κρατήσεις για επισκέψεις και δραστηριότητες
– δοκιμάζει και ενημερώνεται για νέα και καινοτόμα προϊόντα
– αποκτά πρόσβαση στα προϊόντα των παραγωγών σε προνομιακή
τιμή
– γνωρίζει και συμμετέχει στον γαστρονομικό πολιτισμό της χώρας.

Και ο παραγωγός:

– παρουσιάζει τις εγκαταστάσεις του και τις υπηρεσίες του στο κοινό
– προωθεί την εικόνα της επιχείρησής του
– αυξάνει την ψηφιακή του παρουσία
– δημιουργεί αίσθημα ασφάλειας και ποιότητας για τα προϊόντα του
στους επισκέπτες
– αναπτύσσει τις λιανικές του πωλήσεις.

Ο εμπνευστής του Gastronomy Tours, Αλέξανδρος Μεγαπάνος, δήλωσε σχετικά: «Η πλατφόρμα αυτή έχει ιδιαίτερη αξία και για τη χώρα μας, καθώς αποτελεί μοναδικό εργαλείο προβολής σε ένα παγκόσμιο κοινό που ενδιαφέρεται να γνωρίζει τον τόπο που επισκέπτεται μέσα από αυθεντικές εμπειρίες, καθώς και τους ανθρώπους που τις δημιουργούν.

Ο εμπνευστής του Gastronomy Tours, Αλέξανδρος Μεγαπάνος, δήλωσε σχετικά: «Η πλατφόρμα αυτή έχει ιδιαίτερη αξία και για τη χώρα μας, καθώς αποτελεί μοναδικό εργαλείο προβολής σε ένα παγκόσμιο κοινό που ενδιαφέρεται να γνωρίζει τον τόπο που επισκέπτεται μέσα από αυθεντικές εμπειρίες, καθώς και τους ανθρώπους που τις δημιουργούν. Ένα κοινό που νοιάζεται για την ευζωία. Αποτελεί παράλληλα έναν τρόπο ανάδειξης της ελληνικής δημιουργικότητας, της ελληνικής κουζίνας, του τρόπου ζωής και των εθίμων της Ελλάδας σε ένα κοινό που μέχρι σήμερα δεν έχει αξιοποιηθεί».

Όπως άλλωστε δήλωσε και ο πολυγραφότατος συγγραφέας γαστρονομίας και δημοσιογράφος γεύσης, Ηλίας Μαμαλάκης, που προλόγισε την εκδήλωση, ο γαστρονομικός πολιτισμός και η συμμετοχή των επισκεπτών στις τοπικές γιορτές τοπικών προϊόντων αλλά και στα θρησκευτικά πανηγύρια είναι μια εμπειρία μοναδική, που δίνει την ευκαιρία στον επισκέπτη να βιώσει την ελληνική γαστρονομική κουλτούρα.

Η πλατφόρμα υποστηρίζεται από λογαριασμούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (Facebook, Instagram και LinkedIn) για να ενθαρρύνεται η αλληλεπίδραση με ακολούθους που έχουν κοινό ενδιαφέρον και να διαχέεται η πληροφορία.

Η πλατφόρμα GastronomyTours.com είναι:

  • για τους χρήστες: ένας πολύτιμος οδηγός που ανοίγει έναν ολόκληρο κόσμο νέων εμπειριών και γεύσεων.
  • για τους παραγωγούς: μια πύλη από την οποία μπορούν να αποκτήσουν πρόσβαση σε χιλιάδες δυνητικούς πελάτες ανά τον κόσμο.
  • για τη χώρα μας: ένα μοναδικό εργαλείο προβολής της μοναδικότητάς της σε ένα παγκόσμιο κοινό που γνωρίζει την αξία της μεσογειακής διατροφής, αλλά μέχρι τώρα δεν είχε τρόπο να την προσεγγίσει.

 

Διαβάστε επίσης στην αθηΝΕΑ: 

«Μικρά Οινοποιεία, Μεγάλα Κρασιά 2023»

«Νάουσα, η Πόλη του Οίνου» | Μέρος B′

E-Book: Carpe Vinum Vol. 9

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ
CARPE VINUM
CARPE VINUM

Η Μαρία είναι Δικηγόρος Αθηνών αλλά και γκαλερίστα. Μεγαλωμένη σε κοσμοπολίτικο περιβάλλον και ζώντας για πολλά χρόνια στο εξωτερικό ανέπτυξε μια ιδιαίτερη σχέση με το κρασί και τη γαστρονομία, την οποία ακολουθεί πάντα και παντού! Δεν κρύβει ποτέ την παράφορη αγάπη της για την Αθήνα και μοιράζεται μαζί μας μικρά μυστικά από τον χώρο της γαστρονομίας.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+