Global Live Med 2023: Ένα Ολοήμερο Φεστιβάλ για τη Μεσόγειο

Έπειτα από μια πρωτοποριακή εναρκτήρια εκδήλωση τον Οκτώβριο του 2022, το Global Live Med, το ολοήμερο φεστιβάλ διαλόγου και μουσικής με επίκεντρο τη Μεσόγειο, επιστρέφει. Η ετήσια συνάντηση που διοργανώνει ο ομώνυμος μη κερδοσκοπικός οργανισμός με έδρα την Ελβετία, με διάθεση να φέρει κοντά επιστήμονες, επικεφαλής σημαντικών περιβαλλοντικών οργανισμών, κρατικών φορέων και καλλιτέχνες για την προώθηση των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης (SDGs) του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών γύρω από τη Μεσόγειο, σε τοπική αλλά και παγκόσμια κλίμακα (glocal), το Σάββατο 21 Οκτωβρίου θα βρίσκεται για δεύτερη συνεχή χρονιά στην Αθήνα.

Μια ημερήσια γιορτή ευαισθητοποίησης, που φιλοδοξεί να εμπλουτίσει τον συλλογικό μας διάλογο και την κατανόηση του ρόλου της περιοχής της Μεσογείου στο παγκόσμιο οικοσύστημα, αλλά και να απευθυνθεί στα άτομα και στις ομάδες με περιβαλλοντικές και κοινωνικές ανησυχίες και στην ευρύτερη κοινωνία.

Με το ενδιαφέρον φέτος να εστιάζεται στους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης (SDGs) 11 (βιώσιμες πόλεις και κοινότητες), 14 (ζωή στο νερό) και 16 (ειρήνη, δικαιοσύνη και ισχυροί θεσμοί), το Global Live Med στήνει θεματικά πάνελ με κορυφαίους στο είδος τους ομιλητές από την ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου. Το Πάρκο Λιπασμάτων Δραπετσώνας γίνεται, από τις 11 π.μ. της 21ης Οκτωβρίου έως τα μεσάνυχτα της ίδιας ημέρας, η γέφυρα που θα ενώσει τη μεσογειακή κοινότητα με τον κόσμο, και μεταμορφώνεται σε μια πλατφόρμα ανάπτυξης ολιστικών προοπτικών που μπορούν να ενθαρρύνουν και να προωθήσουν την αλλαγή.

Παράλληλα, με ένα πολυσυλλεκτικό μουσικό line up αλλά και workshops για παιδιά, installations και κουζίνες της κοινής μας θάλασσας, το Global Live Med 2023 έρχεται για να μετατρέψει το κινηματογραφικό τοπίο του Πολυχώρου των Λιπασμάτων σε ένα πολύχρωμο συμπεριληπτικό σκηνικό, καθώς γίνεται ο γιορτινός καμβάς για την κοινή μας κληρονομιά αλλά και για να μπορέσουμε να κοιτάξουμε προς το συλλογικό μέλλον της Μεσογείου με αισιοδοξία.

Το φετινό Global Live Med μάλιστα διαρκώς εμπλουτίζεται και γίνεται ακόμη πιο ξεχωριστό! Η συνεργασία με το Parents Circle – Families Forum (PCFF) ζωντανεύει στο 3ο πάνελ, που είναι αφιερωμένο στο SDG 16 με θέμα «Ειρήνη, δικαιοσύνη και ισχυροί θεσμοί». Μέσα από αυτή τη συνεργασία θα γνωρίσουμε τον Yigal Elhanan και τον Arab Aramin, δύο νέους που έχουν μετατρέψει την προσωπική απώλεια σε κινητήριο δύναμη για τη συμφιλίωση, που θα μιλήσουν για τη δύναμη και τις δυνατότητες του ισραηλινο-παλαιστινιακού διαλόγου. Αυτοί οι δύο νεαροί άντρες ενσωματώνουν την ουσία της 25χρονης εμπειρίας του PCFF στην εκπαίδευση για τη συμφιλίωση και την ειρήνη.

Στο μουσικό μέτωπο, το αρμονικό μείγμα των μεσογειακών επιρροών ενισχύεται με τις νέες προσθήκες της Emel Mathlouthi και του DJ Y.loh στο line up, ενώ, επιπλέον, με μεγάλη χαρά παρουσιάζονται ένα hands-on εργαστήριο για όλες τις ηλικίες, σε συνεργασία με την Ολίβια Κότσιφα του Syn Fab Lab, και τρία εργαστήρια για παιδιά σε συνεργασία με το Bobos Arts Festival, που συμβάλλουν στο να γίνει η εκδήλωση φιλική προς όλη την οικογένεια, τονίζοντας ότι ποτέ δεν είναι πολύ νωρίς για να μάθεις για τη βιωσιμότητα και την ενεργό συμμετοχή ως πολίτης του κόσμου. Οι προσφερόμενες εκπαιδευτικές εμπειρίες όχι μόνο διασκεδάζουν, αλλά και ενσταλάζουν παράλληλα τις αξίες της δημοκρατίας, της ειρήνης και της περιβαλλοντικής διαχείρισης.

Αναλυτικά το Πρόγραμμα:

Ημέρα Διαλόγου και Αρμονίας

Πάνελ 1: SDG 11 – «Μεσογειακή ραψωδία: Επανεξετάζοντας τις πόλεις μας»
Με συντονίστρια τη βραβευμένη ποιήτρια και performer από την Παλαιστίνη Dana Dajani, το πρώτο πάνελ θα εμβαθύνει στις διασταυρώσεις της αστικής βιωσιμότητας, της κληρονομιάς και της περιεκτικότητας. Ανάμεσα στους ομιλητές θα είναι η Sabrina Kamili, πολιτιστική ακτιβίστρια από το Μαρόκο, και η Nelly Corbel, συν-ιδρύτρια του Lazord Foundation (Γαλλία).

Πάνελ 2: SDG 14 – «Ζωή κάτω από (και πάνω από) το νερό»
Με οικοδεσπότη τον Αλέξη Κατσαρό, Εκτελεστικό Διευθυντή στο Μεσογειακό Ινστιτούτο για τη Φύση και τον Άνθρωπο (MedIΝΑ), το πάνελ θα εστιάσει στις μοναδικές προκλήσεις διαχείρισης των υδάτων στην περιοχή της Μεσογείου. Μεταξύ των ομιλητών θα είναι ο Mattia Battagion, Επικεφαλής Βιωσιμότητας στο Will Media (Ιταλία), και ο Δημήτρης Αλεξόπουλος, Business Partnerships Manager της κοινωνικής επιχείρησης Εναλεία.

Πάνελ 3: SDG 16 – «Ειρήνη, δικαιοσύνη και ισχυροί θεσμοί»
Ο Στέφανος Βαλλιανάτος, Επικεφαλής του Ελληνικού Δικτύου του Ιδρύματος Anna Lindh, θα συντονίσει τη συζήτηση για την ειρήνη, τη δικαιοσύνη και τον ρόλο των ισχυρών θεσμών στην περιοχή της Μεσογείου. Μεταξύ των συμμετεχόντων θα είναι ο Refik Hodzic, δημοσιογράφος και ακτιβιστής από τη Βοσνία και Σύμβουλος Στρατηγικής στο Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο για την Ειρήνη, καθώς και οι Yigal Elhanan και Arab Aramin, μέλη του Parents Circle – Families Forum (PCFF) – μια οργάνωση που αποτελείται από ισραηλινές και παλαιστινιακές οικογένειες που πενθούν απώλειες, αλλά είναι αφιερωμένες στη συμφιλίωση. Ο Yigal Elhanan, ένας Ισραηλινός που ολοκληρώνει το μεταπτυχιακό του στην Ιστορία της Μέσης Ανατολής, και ο Arab Aramin, ένας Παλαιστίνιος facilitator του PCFF, έχουν βιώσει και οι δύο την απώλεια των αδελφών τους στη συνεχιζόμενη παλαιστινο-ισραηλινή σύγκρουση και έχουν μετατρέψει τη θλίψη τους σε πράξη. Θα μοιραστούν τις εμπνευσμένες ιστορίες τους, τονίζοντας την επείγουσα ανάγκη και τη σκοπιμότητα της συμφιλίωσης.

Σημειώνεται ότι το PCFF αποτελεί εταίρο στην αποστολή του Global Live Med, φέροντας πάνω από 25 χρόνια εμπειρίας στην εφαρμογή προγραμμάτων εκπαίδευσης συμφιλίωσης και ειρήνης. Η προσέγγισή του για τη μετατροπή της αδυναμίας και της απόγνωσης σε ενέργειες ελπίδας αντηχεί βαθιά στους βασικούς στόχους της εκδήλωσης. Τόσο ο Yigal όσο και ο Arab είναι facilitators στις συναντήσεις του PCFF, μιλώντας σε πολλές εκδηλώσεις κάθε χρόνο προκειμένου να ενισχύσουν τον ανθρωπισμό και την ενσυναίσθηση. Η συμπερίληψή τους στο πάνελ υπογραμμίζει τη μεταμορφωτική δυνατότητα μεμονωμένων ιστοριών να συνεισφέρουν στο ευρύτερο καλό.

* Οι ομιλίες θα πραγματοποιηθούν στα ελληνικά και τα αγγλικά με ταυτόχρονη διερμηνεία.

Το Global Live Med Είναι και Ένα Μουσικό Φεστιβάλ!

Πιάνοντας το νήμα από την περσινή, επιτυχημένη διοργάνωση, το Global Live Med 2023 έρχεται με ένα ιδιαίτερο και πολυσυλλεκτικό σύνολο μουσικών που ενώνει τους ποικίλους ήχους της περιοχής της Μεσογείου. Έτσι, φέρνει στον κινηματογραφικό χώρο των Λιπασμάτων ξεχωριστούς καλλιτέχνες διεθνούς βεληνεκούς που για πρώτη φορά θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει μαζί το αθηναϊκό κοινό: τους Μαροκινούς Sound of Mint, την Τυνησιο-Αμερικανίδα τραγουδίστρια και τραγουδοποιό Emel Mathlouthi, τους Βόσνιους Divanhana, τους Παλαιστίνιους Le Trio Joubran, τον DJ Y.loh με την έδρα στη Μαδρίτη και την DJ Ipek από την Τουρκία αλλά και τον Μιχάλη Χατζηγιάννη από την Κύπρο.

Οι Μαροκινοί Sound of Mint, δηλαδή οι Fadel Lahlou και Joel Pellegrini, μεταφέρουν στα Λιπάσματα το ξεχωριστό μουσικό concept τους που ενώνει την ηλεκτρονική μουσική με ασυνήθιστη ακουστική και αναλογικά όργανα από όλο τον κόσμο. Έτσι, θα απολαύσουμε τις μυστηριώδεις παραδοσιακές και πρωτοποριακές πρωτότυπες συνθέσεις τους, που έχουν λάβει αξιοσημείωτη υποστήριξη από τα μεγαλύτερα ονόματα στη διεθνή ηλεκτρονική μουσική σκηνή, μετρώντας δεκάδες συνεργασίες με καταξιωμένους καλλιτέχνες και εκατοντάδες συμμετοχές σε φεστιβάλ ανά τον κόσμο, με μαγευτικούς αυτοσχεδιασμούς εμπνευσμένους από ποικίλους πολιτισμούς.

Η Τυνησιο-Αμερικανίδα τραγουδίστρια και τραγουδοποιός Emel Mathlouthi, γνωστή ως «η φωνή της Αραβικής Άνοιξης», θα φέρει ένα μοναδικό μείγμα βορειοαφρικανικών ρυθμών και ηλεκτρονικών υφών στο μουσικό μας ταξίδι στη Μεσόγειο. Το τραγούδι της «Kelmti Horra» κέρδισε τη διεθνή προσοχή ως ύμνος της επανάστασης της Τυνησίας και αργότερα, το 2016, ερμηνεύτηκε στην τελετή απονομής του βραβείου Νόμπελ Ειρήνης. Τώρα, με έδρα τη Νέα Υόρκη, η Emel συνεχίζει να αψηφά τα στερεότυπα με τον μη κομφορμιστικό, ευαίσθητο ήχο της, γιορτάζοντας πρόσφατα τη 10η επέτειο του πρωτοποριακού ντεμπούτο άλμπουμ της «Kelmti Horra».

Νέοι, δημιουργικοί και απίστευτα δυναμικοί επί σκηνής, οι Βόσνιοι Divanhana, βραβευμένοι από το μουσικό περιοδικό Songlines ως το καλύτερο συγκρότημα για το 2022, διασκευάζουν την παραδοσιακή μουσική του τόπου τους αλλά και συνολικά των Βαλκανίων, με επιρροές από την τζαζ, την ποπ αλλά και την κλασική μουσική του 20ού αιώνα, παράγοντας ένα άκρως εθιστικό μουσικό αποτέλεσμα. Με τον χαρακτηριστικό ήχο και τη μοναδική αισθητική που τους διακρίνει, όπως αποτυπώνεται στη δισκογραφία τους («Dert», «Bilješke iz Šestice», «Zukva», «Live in Mostar», «Kardes» κ.ά.), διαδίδουν τη συναδέλφωση μέσω της μουσικής, ενώ μετρούν ήδη εκατοντάδες συμμετοχές σε φεστιβάλ υψηλού κύρους διεθνώς.

Με οικογενειακή παράδοση τεσσάρων γενεών, τα τρία αδέλφια-δεξιοτέχνες στο ούτι από την Παλαιστίνη Le Trio Joubran έρχονται να μας ταξιδέψουν με τις παθιασμένες μουσικές τους, που έχουν συνεπάρει το παγκόσμιο κοινό με σειρά συμμετοχών σε φεστιβάλ, βραβεύσεων και διακρίσεων. Με τη μοναδική αρμονία και τον συγχρονισμό τους, θα έχουν μαζί τους επί σκηνής τον Youssef Hbeisch στα κρουστά να απογειώνει την ηχητική εμπειρία μιας ταυτοτικής μουσικής που διαρκώς εξελίσσεται ατομικά και συλλογικά χάρη στη βαθιά τους αγάπη και τον σεβασμό για τη μουσική και τον κόσμο.

O Y.loh είναι DJ-παραγωγός με έδρα τη Μαδρίτη και πάντα ταξιδεύει τους ακροατές του με σκοτεινούς και τολμηρούς ρυθμούς. Ένας νομάς της σύγχρονης εποχής, που έχει ταξιδέψει σε όλες τις ηπείρους με τη μουσική του, θα φέρει στα Λιπάσματα το πάθος του για την ηλεκτρονική μουσική με το πολυσυλλεκτικό μουσικό του στιλ, ένα μείγμα από εκλεκτικές techno-house επιρροές, minimal υφές και κλασικά μοτίβα, καθώς ξεκίνησε ως πιανίστας κλασικής μουσικής.

Η παγκοσμίως θρυλική queer DJ, παραγωγός και curator, με τη δυνατή ατζέντα για τα έμφυλα ζητήματα και τη μετανάστευση και την τεράστια δισκογραφία, İpek İpekçioğlu aka DJ Ipek από την Τουρκία, με βάση της το Βερολίνο και την Κωνσταντινούπολη και διεθνώς αναγνωρίσιμη ως Queen of Eklektik BerlinIstan, εμπνέεται από το πάθος της για την παραδοσιακή μουσική και τον χορό. Στο μουσικό της φάσμα, η ψυχεδελική τουρκική παραδοσιακή μουσική συναντά την disco, η βαλκανική μουσική τον μινιμαλισμό, η παραδοσιακή ανατολίτικη τη house και τα αρμένικα μοιρολόγια την ηλεκτρονική μουσική, χωρίς να περιορίζεται από στιλ, ρυθμούς και είδη. Στον Πολυχώρο των Λιπασμάτων έρχεται με ήχους deep-house, tech-house, minimal και techno σε συνδυασμό με ethnic-folk ρυθμούς, χορευτικά beats, δραματικά basslines και ζωντανά remixes.

Όσο για τον Μιχάλη Χατζηγιάννη, δεν χρειάζονται πολλές συστάσεις. Γεννημένος στη Λευκωσία της Κύπρου, παιδί προσφύγων από την Κυρήνεια, αποτελεί έναν από τους σπουδαιότερους καλλιτέχνες της σύγχρονης ελληνικής μουσικής σκηνής, έχοντας καθιερώσει το δικό του μουσικό ύφος μέσω της χαρακτηριστικής ερμηνείας του και των συνθέσεών του για τον ίδιο και για άλλους. Έχει κερδίσει πλήθος μουσικών βραβείων, ενώ οι πωλήσεις δίσκων του ξεπερνούν τα 3 εκατομμύρια αντίτυπα και έχει δώσει εκατοντάδες συναυλίες στην Ελλάδα, την Κύπρο και το εξωτερικό – από τη Βόρεια Αμερική μέχρι την Ευρώπη και από Αυστραλία ως τη Νότια Αφρική. Παράλληλα έχει αναπτύξει σημαντικό κοινωνικό έργο τόσο ως πρέσβης της ΕΛΕΠΑΠ (παιδιά με πνευματική αναπηρία) όσο και για τα παιδιά που βρίσκονται υπό τη φροντίδα του Ιδρύματος ΕΛΠΙΔΑ.

Μουσικό line up:

Sound of Mint | 16:00-17:00
Emel Mathlouthi | 17:15-18:00
Divanhana | 19:30-20:30
Le Trio Joubran | 20:30-21:30
Μιχάλης Χατζηγιάννης | 21:30-22:45
DJ Y.loh | 23:00-23:45
DJ Ipek | 23:45-00:30

Εργαστήρια για παιδιά

Σε συνεργασία με το Bobos Arts Festival, προτείνονται για τους μικρούς μας φίλους τρία εργαστήρια σε μια πρωτοβουλία της διοργάνωσης για την εξοικείωση της νέας γενιάς στις έννοιες της ειρήνης, της δημοκρατίας και της βιωσιμότητας.

«Τα Πολύχρωμα Περιστέρια της Δημοκρατίας» είναι ένα δημιουργικό εργαστήρι που συνδυάζει τη δημιουργικότητα με την εκπαίδευση. Τα παιδιά θα χρησιμοποιήσουν χρώματα τέμπερας και τεχνικές στάμπας για να διακοσμήσουν τα δικά τους περιστέρια, πάνω στα οποία θα γράψουν τα δικά τους μηνύματα για την ειρήνη και τη δημοκρατία. Το εργαστήριο έχει σχεδιαστεί για να ενθαρρύνει τα παιδιά να ασχοληθούν με σύνθετα θέματα, όπως η ελευθερία και η δημοκρατία μέσα από την απτική χαρά της δημιουργίας έργων τέχνης.

Η δεύτερη πρόταση, το διασκεδαστικό-δημιουργικό εργαστήρι «Give Peace a Chance», αντλεί την έμπνευσή του από το κίνημα των χίπις της δεκαετίας του ’60. Στο πλαίσιό του, τα παιδιά θα δημιουργήσουν τα δικά τους «φυλαχτά» – διακοσμητικά και περιδέραια στολισμένα με το σύμβολο της ειρήνης.

Όσο για τα νεαρά μυαλά με περιβαλλοντική συνείδηση, παρουσιάζεται το workshop «Ανθισμένα Σπίτια», ένα δημιουργικό εργαστήρι επαναχρησιμοποίησης (upcycling), μέσα από το οποίο τα παιδιά θα μάθουν πώς μπορούν να πρασινίσουν τη βεράντα τους και ταυτόχρονα να «ζωντανέψουν» φαινομενικά άχρηστα αντικείμενα, επαναχρησιμοποιώντας τα και μετατρέποντάς τα σε όμορφα χρηστικά αντικείμενα. Σε αυτή τη δημιουργική δραστηριότητα ανακύκλωσης, τα παιδιά θα μάθουν πρώτα τι καθιστά μια πόλη βιώσιμη και, στη συνέχεια, θα φτιάξουν τους δικούς τους μίνι κήπους μέσα από καθημερινά αντικείμενα, μετατρέποντας π.χ. κουτιά γάλακτος σε ζαρντινιέρες.

«Hands-on»: Εργαστήριο για όλες τις ηλικίες

Σε συνεργασία με το Syn Fab Lab, το «Hands-on» είναι ένα μοναδικά δομημένο εργαστήριο, το οποίο επικεντρώνεται στους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης (SDGs) των Ηνωμένων Εθνών και στοχεύει στην ενίσχυση της ενεργού συμμετοχής του κοινού. Θα είναι διαθέσιμο το απόγευμα του Σαββάτου και απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες.

Το εργαστήριο, το οποίο σχεδιάστηκε από την Ολίβια Κότσιφα, περιλαμβάνει τέσσερα διαδραστικά τμήματα: μια εκπαιδευτική έκθεση για τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ (SDGs), ένα τραπέζι επίδειξης πρακτικών εργαλείων και τεχνολογιών, μια δημιουργική δραστηριότητα και μια ενδιαφέρουσα ενότητα ερωτήσεων και απαντήσεων σχετικά με την Ατζέντα 2030 των Ηνωμένων Εθνών για την αειφόρο ανάπτυξη.

Στο τμήμα των ερωτήσεων και απαντήσεων, και προκειμένου να ερεθίσει οπτικά και θεματικά τους συμμετέχοντες, έχει ενσωματωθεί το έργο των εικαστικών καλλιτεχνών Alexandra Βitar από τον Λίβανο και Adam Oppenheimer με ερωτήσεις σχετικές με την τέχνη τους που θα παρουσιαστεί στον χώρο του Global Live Med. Το εργαστήριο προσφέρει μια πολύπλευρη προσέγγιση της βιωσιμότητας, συνδυάζοντας την εκπαίδευση, τις πρακτικές δεξιότητες και τον ανοιχτό διάλογο σε μια συνεκτική εμπειρία.

Λίγα λόγια για το Global Live Med

Το Global Live Med είναι μια πρωτοβουλία που γεννήθηκε στην Αθήνα το 2019, από την ανάγκη μας να αναπτύξουμε ένα κοινό όραμα για τη Μεσόγειο μέσα από τη μουσική και τον διάλογο. Θεμελιώδεις αξίες για το Global Live Med είναι η συμμετοχικότητα και ο σεβασμός, ενώ το δικό μας «οπλοστάσιο» περιλαμβάνει συναυλίες και συζητήσεις γύρω από τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ (SDGs). Το Global Live Med θέλουμε να αποτελέσει μια ξεχωριστή πλατφόρμα για να επικοινωνούμε και να συνδεόμαστε ως κοινότητα.

Πληροφορίες

Σάββατο 21 Οκτωβρίου | Πάρκο Λιπασμάτων Δραπετσώνας | Από τις 11:00 έως τα μεσάνυχτα | Όλες οι εκδηλώσεις έχουν ελεύθερη είσοδο με απαραίτητη την προκράτηση θέσης εδώ.

Για τη διευκόλυνση της μετακίνησης του κοινού, shuttle bus θα εκτελεί δρομολόγια δωρεάν από τον σταθμό μετρό «Δημοτικό Θέατρο» στον Πειραιά (γραμμή 3) προς τη νότια είσοδο του Πάρκου Λιπασμάτων από τις 11:00 και κάθε 90′.

 

Διαβάστε επίσης στην αθηΝΕΑ:

25 Masters of Wine Συναντιούνται στο Κτήμα Μέγα Σπήλαιο

Νίκος Σαμαράς | Ατομική Έκθεση Esotopes στην Γκαλερί ΔΛ

8ο KinderDocs: Το Φεστιβάλ που Ακονίζει την Όραση

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ

Ο Άρης Γαβριελάτος είναι κοινωνιολόγος με μεταπτυχιακές σπουδες στον Κοινωνικό Αποκλεισμό και το Φύλο.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+