Γνωρίζουμε τον Αβραάμ από την Antonio Foods

Ο Αβραάμ Κωνσταντινίδης μας περιγράφει την πορεία της οικογενειακής επιχείρησης και το άλμα που έκανε προς το μέλλον με δύο προϊόντα απλά και αγαπημένα: τον ηλιόσπορο και τον κολοκυθόσπορο. Ας τον γνωρίσουμε…

Πες μας λίγα λόγια για σένα. Πώς ξεκίνησες; Πώς γεννήθηκε η ιδέα να ασχοληθείς με τον τομέα των τροφίμων;

Η εταιρεία μας Antonio Foods, είναι οικογενειακή. Έχουμε διαγράψει μια ιστορία πάνω από 50 χρόνια ήδη στην επεξεργασία ξηρών καρπών και τροφίμων. Μαζί με τον αδερφό μου αποτελούμε μάλιστα τη δεύτερη γενιά, η οποία διαδέχτηκε τον πατέρα μας και ιδρυτή της εταιρείας. Η ιδέα λοιπόν να συνεχίσουμε ήρθε αβίαστα, ήταν περίπου αυτονόητη, θα έλεγα.

Τι πρεσβεύει το brand; Με τι σκοπό δημιουργήθηκε;

Ο κύριος στόχος μας είναι να αναδείξουμε τους κρυμμένους θησαυρούς της ελληνικής γης. Θα έλεγα ότι η προσπάθειά μας αποτελεί συγκερασμό του παλιού με το νέο: διατηρούμε την αγάπη και το μεράκι των παλιών, ταυτόχρονα όμως προσπαθούμε να εξελισσόμαστε αφουγκραζόμενοι τις απαιτήσεις των καιρών: π.χ. την προσήλωση στη σταθερά υψηλή ποιότητα, την υποχρέωση να προστατεύουμε το περιβάλλον μας, την αδήριτη ανάγκη η ανάπτυξη να είναι όχι μόνο για «ίδιον όφελος», αλλά να διαχέεται και στο ευρύτερο κοινωνικό σύνολο, με ποικίλους τρόπους. Ένας τέτοιος τρόπος είναι και η αξιέπαινη πρωτοβουλία της Wise Greece!

Πώς ξεκίνησες; Τι δυσκολίες αντιμετώπισες;

Τα ερεθίσματα ήταν κυρίως εξωτερικά, όπως οι προτιμήσεις των καταναλωτών που αλλάζουν, ο τρόπος ζωής κ.ά. Οι δυσκολίες που αντιμετωπίσαμε στην αρχή ήταν αρκετές και κοινές με εκείνες σε πολλές αντίστοιχες περιπτώσεις, η αβεβαιότητα και η ανασφάλεια σε συνδυασμό με τις αντίξοες οικονομικές συνθήκες.

«Σύμφωνα με ειδική έρευνα του Τμήματος Τεχνολογίας Τροφίμων στο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, ο ελληνικός κολοκυθόσπορος βρέθηκε να έχει το υψηλότερο ποσοστό σε πρωτεΐνες, φυτικές ίνες και ακόρεστα (υγιεινά) λιπαρά οξέα».

Μίλησέ μας για τα προϊόντα σου. Τι τα κάνει διαφορετικά;

Λόγω της μεγάλης μας εξειδίκευσης στα συγκεκριμένα προϊόντα, είμαστε η μοναδική εταιρεία στην εγχώρια αγορά που επεξεργάζεται και είναι σε θέση να προσφέρει ψίχα (αποφλοιωμένη) ελληνικού κολοκυθόσπορου (πασατέμπου) και ηλιόσπορου. Οι ποικιλίες που καλλιεργούνται στη χώρα μας είναι μοναδικές, όχι μόνο λόγω γεύσης αλλά και λόγω διαθρεπτικής αξίας. Σύμφωνα με ειδική έρευνα που εκπόνησε για λογαριασμό της εταιρείας μας το Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων στο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, ο ελληνικός κολοκυθόσπορος βρέθηκε να έχει το υψηλότερο ποσοστό σε πρωτεΐνες, φυτικές ίνες και ακόρεστα (υγιεινά) λιπαρά οξέα.

Θα μας πεις για τις πρώτες ύλες;

Οι πρώτες ύλες που χρησιμοποιούμε είναι αποκλειστικά ελληνικές, οι προμηθευτές μας είναι Έλληνες παραγωγοί, με τους οποίους μάλιστα διατηρούμε μακροχρόνιες σχέσεις. Έχουμε έτσι τη δυνατότητα να ελέγχουμε όλη τη διαδικασία, από την πρωτογενή παραγωγή και την καλλιέργεια στο χωράφι μέχρι το τελικό προϊόν που φτάνει στον καταναλωτή.

Υπάρχουν κάποια προϊόντα σου που ξεχωρίζεις;

Δεν μπορώ να ξεχωρίσω κάποιο προϊόν, είναι θέμα προσωπικού γούστου, θα έλεγα. Είτε η ψημένη ψίχα χωρίς αλάτι ως συνοδευτικό για σαλάτες, είτε η ψίχα με αλάτι ή ντομάτα και ρίγανη ως νόστιμο σνακ, είτε το άλειμμα ηλιόσπορου με κακάο και μέλι ως γευστική και υγιεινή εναλλακτική στις γνωστές μάρκες του εμπορίου με τις τόσες τεχνητές ύλες, πραγματικά, όλα είναι ξεχωριστά προϊόντα.

Μπορείς να μας προτείνεις κάποιον ιδιαίτερο τρόπο χρήσης των προϊόντων σου (κάποιες συμβουλές ή συνταγές κ.ά.);

Η ψίχα ηλιόσπορου και κολοκυθόσπορου αλέθονται στο μπλέντερ μαζί με φρούτα και μπορούν να αποτελέσουν ένα εξαιρετικό smoothie. Το άλειμμα/πάστα κολοκυθόσπορου μπορεί να αποτελέσει θαυμάσια βάση για παγωτό. Η πάστα ηλιόσπορου με αλάτι μπορεί να είναι ένα γευστικό ντιπ μαζί με ένα κράκερ ή μια εξαιρετική σος για κρεατικά ή ένα πολύ ωραίο μείγμα με μια μαρμελάδα ντομάτα. Οι επιλογές είναι ατελείωτες.

Οι Έλληνες παραγωγοί μπορούν να κάνουν τη διαφορά μέσα στην κρίση;

Η ποιότητα των ελληνικών τροφίμων είναι υψηλότατη. Είμαι πεπεισμένος ότι οι Έλληνες παραγωγοί μπορούν να κάνουν τη διαφορά. Αυτό που χρειάζεται είναι αφοσίωση, σκληρή προσπάθεια, αυταπάρνηση.

Γιατί επέλεξες να συμμετάσχεις και να υποστηρίξεις την Κίνηση Wise Greece;

Πιστεύω ότι όλες οι επιχειρήσεις, μικρές και μεγάλες, καθεμιά στο μέτρο των δυνατοτήτων της, πρέπει να διαχέουν ωφέλειες προς το γενικότερο κοινωνικό σύνολο με τη λειτουργία τους κι όχι να επιζητούν απλώς και μόνο το οικονομικό κέρδος. Η Wise Greece, μια μη κερδοσκοπική οργάνωση, αποτελεί μια τέτοια αξιέπαινη πρωτοβουλία. Γι’ αυτό επιλέξαμε να συμμετέχουμε κι εμείς σε αυτή την κίνηση.

 

Γνωρίστε περισσότερους Wise Producers στην αθηΝΕΑ:

Wise Greece: Γνωρίζουμε τη Μαρία από το The Soaphouse

Wise Greece: Γνωρίζουμε την Ελένη και την Τόνια από τη Focus Thrace Cosmetics

Wise Greece: Γνωρίζουμε τον Μιλτιάδη από την Apicure

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ

Η αθηΝΕΑ είναι ένα μέσο ενημέρωσης που έχει τα μάτια του στραμμένα στο μέλλον. Απευθύνεται σε μια νέα γενιά Ελλήνων, δυναμική, κοσμοπολίτικη, μορφωμένη και απαιτητική, που θέλει μια ολοκληρωμένη ενημέρωση για τα δικά της ενδιαφέροντα. Με αιχμή του δόρατος το βραβευμένο ομώνυμο newsletter, η αθηΝΕΑ αγκαλιάζει την καθημερινότητά σας με ερεθίσματα που σας κάνουν να σκέφτεστε διαφορετικά.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+