Οι Τρεις Διαστάσεις του Χρήματος

3 Διαστάσεις του Χρήματος

Ο χρόνος είναι χρήμα, ως γνωστόν, αλλά το χρήμα είναι και υγεία. Για την ακρίβεια, ο τρόπος με τον οποίο το διαχειριζόμαστε μπορεί να μας βοηθήσει να περνάμε καλύτερα στη ζωή μας, ακόμη κι αν το ταμείο δεν περιέχει πάντα όλα όσα θα θέλαμε.

Στην προηγούμενη έκδοση του Financially Empowered, του θεματικού newsletter που εκδίδεται από την αθηΝΕΑ και το Women On Top, με την υποστήριξη της Παπαστράτος, μάθαμε περισσότερα για τις 5 Προσωπικότητες του Χρήματος. Άλλωστε ο αποτελεσματικός προσωπικός προϋπολογισμός έχει άμεση σχέση με τον τρόπο με τον οποίο διαχειριζόμαστε το χρήμα, άρα και την ιδιοσυγκρασία του καθενός και της καθεμιάς.

Για να κατανοήσουμε όμως ακόμη καλύτερα τη σχέση μας με τα χρήματα, άλλο ένα χρήσιμο πρίσμα είναι οι λεγόμενες «3 διαστάσεις του χρήματος», όπως τις κατηγοριοποιεί η Eileen F. Gallo: απόκτηση, δαπάνη, διαχείριση. Πού βρίσκετε τον εαυτό σας σε καθεμιά από τις παρακάτω διαστάσεις;

Διάσταση της Απόκτησης

Η ικανότητά μας να αποκτήσουμε μια σταθερή ροή χρημάτων στη ζωή μας είναι καθοριστική. Αξίζει λοιπόν να αφιερώσουμε κάποιο χρόνο για να αντιληφθούμε ποιοι είναι όλοι οι διαφορετικοί τρόποι που μπορούμε να το επιτύχουμε αυτό και σε τι χρονοδιάγραμμα. Οι ροές μπορεί να είναι ένα συνδυασμός των παρακάτω: μισθός από την εργασία μας, εισόδημα από μια part-time ή freelance δουλειά, χρήματα από μια προαγωγή, ένα μπόνους ή μια μισθολογική αύξηση, πώληση περιουσιακών στοιχείων (από τα πιο μικρά στα πιο μεγάλα), ενοικιάσεις περιουσιακών στοιχείων, επιστροφές από επενδύσεις, αποδοχή κάποιας κληρονομιάς κ.λπ. Προφανώς, σε κάποιες από τις ροές αυτές ασκούμε μεγαλύτερη επιρροή από ό,τι σε άλλες, κάποιες όμως είναι (και) στο δικό μας χέρι.

Η διάσταση της απόκτησης δεν σχετίζεται, όμως, μόνο με το πώς μπορεί κανείς να αποκτήσει χρήματα, αλλά με το πόσα είναι απαραίτητα προκειμένου να νιώθει ασφαλής. Ας μην ξεχνάμε πως και η σιγουριά είναι υποκειμενική υπόθεση. Άλλωστε, ορισμένοι άνθρωποι πιστεύουν ότι τα χρήματα είναι «η ρίζα όλων των κακών», άλλοι θεωρούν ότι όσα και να έχουν στη διάθεσή τους ποτέ δεν είναι αρκετά, ενώ κάποιοι αισθάνονται ότι δεν τους αφορά και τόσο το θέμα. Μια χρήσιμη άσκηση είναι να υπολογίσουμε πόσα πραγματικά είναι για εμάς απαραίτητα.

Πού τοποθετείτε τον εαυτό σας στη διάσταση της απόκτησης χρημάτων;

Διάσταση της Δαπάνης

Η διάσταση της δαπάνης σχετίζεται με το πόσα χρήματα από τις παραπάνω ροές ξοδεύουμε και πόσα αποταμιεύουμε. Όσο για τα δύο άκρα της διάστασης της δαπάνης, μας είναι λίγο-πολύ γνωστά. Ορισμένοι κάνουν οικονομίες, ακόμη και αιματηρές, και είναι υπερβολικά προσεκτικοί με τα έξοδά τους. Άλλοι έχουν «τρύπιες τσέπες», αφού ξοδεύουν ασυστόλως ό,τι έχουν τη στιγμή που το έχουν. Υπάρχουν βέβαια και ενδιάμεσες περιπτώσεις, εκείνοι που κάποιες φορές βιώνουν «επεισόδια σπατάλης» και ξαφνικά ξοδεύουν –είτε έχουν είτε δεν έχουν– με υπερβολή.

Είναι χρήσιμο αφενός να ξέρετε σε ποια κατηγορία ανήκετε (επιστρέψτε και στις 5 προσωπικότητες του χρήματος αν σας βοηθούν) και αφετέρου, όταν αντιμετωπίζετε «κρίσεις» σπατάλης, να αντιλαμβάνεστε τι ήταν αυτό που τις υποκίνησε.

Πού τοποθετείτε τον εαυτό σας στη διάσταση της δαπάνης χρημάτων;

Διάσταση της Διαχείρισης

Η παράμετρος αυτή καλύπτει τα πάντα, από το πώς θα πληρώσετε τους λογαριασμούς σας μέχρι το πώς θα διαχειριστείτε τις επενδύσεις σας. Aν διαχειρίζεστε με τρομερή λεπτομέρεια τα οικονομικά σας, τότε θα καταγράφετε με εξονυχιστική ακρίβεια τα πάντα. Αν πάλι δεν είστε καθόλου οργανωμένη/ος σε σχέση με αυτό, τότε μάλλον αποφεύγετε να πληρώσετε τους λογαριασμούς και να αντιμετωπίσετε τυχόν προκλήσεις, με αποτέλεσμα να έχετε «θολή» εικόνα της οικονομικής σας κατάστασης.

Πού τοποθετείτε τον εαυτό σας στη διάσταση της διαχείρισης χρημάτων;

Αν πιάνετε τον εαυτό σας να τοποθετείται σε οποιοδήποτε από τα άκρα των παραπάνω διαστάσεων, είναι σημαντικό να αναζητήσετε μια πιο υγιή και ισορροπημένη σχέση με τα χρήματα, υιοθετώντας πιο αποτελεσματικές συνήθειες και ένα διαφορετικό τρόπο σκέψης. Η αναζήτηση μιας ικανοποιητικής ισορροπίας σε σχέση με την απόκτηση, τη δαπάνη και τη διαχείριση των χρημάτων συνδέεται, άλλωστε, με τη χρηματοοικονομική ανθεκτικότητα που όλοι και όλες μας αποζητάμε.

 

Πηγές:

Γραφτείτε στο θεματικό μας newsletter «Financially Empowered», που προσφέρει συμβουλές, ιδέες και εργαλεία για να χτίσουμε τη χρηματοοικονομική μας ανθεκτικότητα βήμα βήμα εδώ.

 

Διαβάστε επίσης στην αθηΝΕΑ:

Ο Προσωπικός Προϋπολογισμός Θέλει Τρόπο, Όχι Κόπο

Οδηγός για πιο Αποτελεσματικό Οικονομικό Σχεδιασμό

Οι 5 Προσωπικότητες του Χρήματος

#AskTheExpert: Πώς Μπορώ να Ξεχωρίσω τις Ανάγκες από τις Επιθυμίες μου;

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ

Η αθηΝΕΑ είναι ένα μέσο ενημέρωσης που έχει τα μάτια του στραμμένα στο μέλλον. Απευθύνεται σε μια νέα γενιά Ελλήνων, δυναμική, κοσμοπολίτικη, μορφωμένη και απαιτητική, που θέλει μια ολοκληρωμένη ενημέρωση για τα δικά της ενδιαφέροντα. Με αιχμή του δόρατος το βραβευμένο ομώνυμο newsletter, η αθηΝΕΑ αγκαλιάζει την καθημερινότητά σας με ερεθίσματα που σας κάνουν να σκέφτεστε διαφορετικά.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+