Εκδόσεις Ίκαρος: “Οι Γυναίκες που Επιβίωσαν”

hidden valley road

Παραλαμβάνω έναν ογκώδη φάκελο, τον ανοίγω και βρίσκω μέσα ένα βιβλίο 611 σελίδων με μια παράξενη φωτογραφία στο εξώφυλλο και τίτλο Οι Γυναίκες Που Επιβίωσαν. Στη φωτογραφία του βιβλίου του Robert Κolker εικονίζεται η πολυμελής οικογένεια Galvin και από αυτήν λείπουν δύο κορίτσια. Τα κορίτσια που επιβίωσαν.

Οι Galvin

Οι Galvin ήταν μια οικογένεια που έζησε 50 χρόνια με τη σχιζοφρένεια στους κόλπους της και αυτός ήταν ο λόγος που έκανε ευρύτερα γνωστή την ιστορία της.

Το βιβλίο ουσιαστικά χωρίζεται σε δύο μεγάλα μέρη. Αρχικά αφηγείται την καθημερινότητα της οικογένειας και το ιστορικό της, κυρίως την περίοδο στο Κολοράντο, όπου έζησε για μεγάλο διάστημα. Στο δεύτερο μέρος αναφέρεται στην πρόοδο των επιστημόνων σχετικά με τη σχιζοφρένεια και τις ψυχικές διαταραχές.

Μπορεί να διαβαστεί και ως βιογραφία, ενώ χρήσιμα στοιχεία μπορεί να αντλήσουν και οι επαγγελματίες ψυχικής υγείας. Ο Robert Κolker, δημοσιογράφος και συγγραφέας, γνώρισε τις δύο κόρες της οικογένειας το 2016. Η Margaret και η Lindsay επιθυμούσαν οι ίδιες να γίνει γνωστή η ιστορία της οικογένειάς τους.

To Αμερικάνικο Όνειρο

O Don και η Mimi προσπάθησαν να ενσαρκώσουν το αμερικάνικο όνειρο. Από το ναυτικό και τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ο Don κατέληξε στην αεροπορία, ενώ η Mimi προσπαθούσε να ισορροπήσει μεταξύ των πολλών ασχολιών της, με 12 συνολικά παιδιά, 10 αγόρια και 2 κορίτσια.

Οι περιγραφές για τις συνθήκες διαβίωσης είναι εντυπωσιακές, καθώς δεν υπήρχε σπιθαμή ελεύθερου χώρου ή δυνατότητα ιδιωτικότητας. Ομηρικοί καβγάδες ξεσπούσαν ανάμεσα στα ανταγωνιστικά αγόρια, με τον πατέρα παρών-απών και τη μητέρα να εθελοτυφλεί για χρόνια μπροστά σε αυτά που έβλεπε, φορώντας την προσωπίδα της οικογενειακής ευτυχίας.

Η Σχιζοφρένεια

Η σχιζοφρένεια δεν θα αργήσει να τους χτυπήσει την πόρτα. Έξι από τα αγόρια θα διαγνωστούν με την ασθένεια σε βάθος χρόνου, σε εποχές που η διάγνωση, η θεραπεία και ο εγκλεισμός σε ιδρύματα δημιουργούσαν ένα αποτρόπαιο σκηνικό. Το πλέον τρομακτικό είναι ότι οι γονείς προσπαθούσαν να μη βλέπουν τι συνέβαινε στην οικογένειά τους, με αποτέλεσμα τα πιο μικρά παιδιά να υπόκεινται σε βία, ενώ τα κορίτσια βίωναν οδυνηρές σεξουαλικές παρενοχλήσεις.

Η “μεγάλη εικόνα” του βιβλίου σχετίζεται με το αν η σχιζοφρένεια προκαλείται από την κληρονομικότητα, την ανατροφή, ή από έναν συνδυασμό των δύο. Ο συγγραφέας παρέχει πλήθος πληροφοριών για τις διαφορετικές σχολές της ψυχιατρικής, από τον Freud μέχρι τις θεωρίες για τη “σχιζοφρενογόνο μητέρα”, τον Jung και άλλους. Η οικογένεια Galvin έδωσε στους επιστήμονες πρόσφορο έδαφος για μελέτη, καθώς υπήρχαν μέλη που εκδήλωσαν ψυχωσικά επεισόδια, ενώ άλλα όχι.

Από τη μέση περίπου του βιβλίου γίνεται πιο έντονη η παρουσία της επιστημονικής κοινότητας με την εμφάνιση της ψυχιάτρου Lynn DeLisi. Το ενδιαφέρον στην περίπτωσή της εντοπίζεται και στο γεγονός ότι κατάφερε να ανελιχθεί σε έναν απόλυτα ανδροκρατούμενο χώρο, ξεπερνώντας πολλά εμπόδια που έμπαιναν στο διάβα της μόνο και μόνο γιατί ήταν γυναίκα.

Ολιστική Προσέγγιση

Το βιβλίο βρίθει στοιχείων για τον τρόπο ζωής των “καθώς πρέπει” Αμερικανών τις δεκαετίες από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και μέχρι τα “επαναστατικά” χρόνια του ’60 και του ’70. Το εντυπωσιακό είναι ότι θίγει θέματα όπως η οικογένεια, οι ψυχικές ασθένειες και το κοινωνικό στίγμα που αφήνουν, η σεξουαλική παρενόχληση, ο πλούτος και η φτώχεια σε μια κοινωνία που θεωρητικά σου δίνει “ευκαιρίες”, αλλά και σχετικά με την πάλη της επιστήμης να βρει λύσεις και αποδείξεις την ίδια στιγμή που αποκλείει τις γυναίκες γιατί είναι γυναίκες.

Αν έχετε διαβάσει τη Μορφωμένη της Tara Westover ή τα Αγόρια του Νίκελ του Colson Whitehead, και τα δύο από τις εκδόσεις Ίκαρος, θα βρείτε ακόμη έναν “μεγεθυντικό φακό” για όσα συνέβαιναν στην Αμερική των προηγούμενων δεκαετιών.

Διαβάστε ακόμα στην αθηΝΕΑ:

Απόσπασμα από τη Μορφωμένη

Τα Αγόρια του Νίκελ Από τις Εκδόσεις Ίκαρος

 

 

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ

Ο Άρης Γαβριελάτος είναι κοινωνιολόγος με μεταπτυχιακές σπουδες στον Κοινωνικό Αποκλεισμό και το Φύλο.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+