Οι Ψυχολογικές Νάρκες του Donald Trump

Όλοι οι επαγγελματίες ψυχικής υγείας που εργάζονται με οικογένειες γνωρίζουν ότι το να αποχωριστεί ένα παιδί τον γονέα του είναι μία από τις πιο τρομακτικές εμπειρίες που μπορεί να ζήσει, προκαλώντας έως και ανεπανόρθωτα τραύματα σ’ ένα παιδί.

Δουλεύοντας με πρόσφυγες που φτάνουν στην χώρα μας, δε θα σκεφτόμουν ποτέ, όσο δύσκολα κι αν έχουν περάσει αυτά τα παιδιά, έχοντας βρεθεί σε εξαιρετικά ακατάλληλες συνθήκες για την ηλικία τους, να τα χωρίσω από τις οικογένειές τους, καθώς αυτό θα ήταν περισσότερο τραυματικό και απ’ αυτά που αντίκρυσαν στο ταξίδι τους μέχρι την Ελλάδα και πιστέψτε με, ήταν πολλά!

Απλά σκεφτείτε πόσα παιδιά κάθε Σεπτέμβρη που πηγαίνουν στον παιδικό σταθμό για πρώτη φορά και έρχεται η ώρα του αποχωρισμού από τον γονέα, κλαίνε και δυσκολεύονται περισσότερο από ποτέ να αφήσουν το χέρι, την αγκαλιά του γονιού. Φανταστείτε λοιπόν ένα παιδί που αιφνίδια και χωρίς καμία προετοιμασία αλλά και γνώση για το πού θα πάει και ποιος θα το συνοδεύσει να εξαναγκάζεται να αποχωριστεί τους γονείς του που την ίδια στιγμή ουρλιάζουν και πονούν, όσο ποτέ άλλοτε στη ζωή τους, βλέποντας τα παιδιά τους να απομακρύνονται βίαια από την αγκαλιά τους, ανήμποροι να κάνουν το οτιδήποτε για να τα υπερασπιστούν.

Ο κόσμος του παιδιού διαλύεται. Έννοιες όπως προστασία, ασφάλεια, τρυφερότητα, σταθερότητα, αγάπη και εμπιστοσύνη κατακρημνίζονται στο μικρό του μυαλού και στη θέση αυτών έρχεται το χάος, η σύγχυση, ο πόνος, η μόνιμη αίσθηση κινδύνου, η αίσθηση απώλειας και ξεριζωμού. Ένα παιδί που χάνει την ασφάλειά του, την ασφαλή του βάση, νιώθει χαμένο, ανήμπορο να ηρεμήσει και σε έντονο και ασταμάτητο άγχος.

Για την παιδική ψυχή, η επιβίωση χωρίς την αγκαλιά του γονέα, κυριολεκτικά και μεταφορικά, γίνεται δέκα φορές πιο δύσκολη απ’ ό,τι ήταν ήδη, καθώς η συναισθηματική αλλά και σωματική ανάπτυξη, η γνώση και κατανόηση της ύπαρξης, είναι μια καθημερινή δοκιμασία και μετάβαση, κατά την οποία το παιδί χρειάζεται τον γονιό δίπλα του να το βοηθά, να το συμβουλεύει και να το παροτρύνει, σε κάθε διαφορετικό στάδιο. Φανταστείτε λοιπόν πόσο κρίσιμο και ζωτικό είναι για το παιδί να έχει τους γονείς του κοντά του.
Ο φόβος είναι δηλητήριο. Το άγχος είναι αυτό που ποτίζει τη ψυχή αυτών των παιδιών και αλλάζει όλη την ισορροπία του οργανισμού τους. Ένα δηλητήριο που μπορεί να τα αφήσει με ψυχικές διαταραχές ή να προκαλέσει χρόνιες ψυχικές ασθένειες.
Σκεφτείτε τώρα αυτά τα παιδιά που χωρίστηκαν βιαίως από τους γονείς τους. Πώς να εξηγήσεις σε μία παιδική ψυχή αυτό τον συναισθηματικό πόλεμο και τι να καταλάβει; Γιατί ναι, ένας πόλεμος ήταν και θα συνεχίσει να είναι, παρά τη νέα απόφαση σας κ. Trump! Ένας ψυχολογικός πόλεμος με τραύματα ανεξίτηλα γι’ αυτά τα παιδιά και τους γονείς τους. Πάνω από 2.700 παιδιά στιγματισμένα από μία δική σας απόφαση για τα συμφέροντά σας. Πάνω από 2.700 παιδικές ψυχές που θα παλεύουν για πολύ καιρό να ξανανιώσουν άνθρωποι ισορροπημένοι και υγιείς, και όχι ζώα σε μια αγέλη για το μέλλον της οποίας αποφασίσατε εσείς. Πάνω από 2.700 οικογένειες που θα ζουν για πολλές δεκαετίες ακόμα μ’ έναν φόβο εμποτισμένο μέσα τους. Με τον φόβο και το άγχος ότι ανά πάσα στιγμή κάποιος μπορεί να αποφασίσει για αυτούς, για την ψυχική τους υγεία ή το πώς και με ποιον θα ζήσουν τη ζωή τους.

Πόση διαφορά έχει μία νάρκη ή μια βόμβα που ανατινάζεται δίπλα σου και σε αφήνει ακρωτηριασμένο; Ο φόβος είναι δηλητήριο. Το άγχος είναι αυτό που ποτίζει τη ψυχή αυτών των παιδιών και αλλάζει όλη την ισορροπία του οργανισμού τους. Ένα δηλητήριο που μπορεί να τα αφήσει με ψυχικές διαταραχές ή να προκαλέσει χρόνιες ψυχικές ασθένειες. Με την κακοποιητική συμπεριφορά μας, εμείς οι ενήλικες αλλάζουμε τη χημεία του εγκεφάλου των μικρών παιδιών, ο οποίος ακόμα είναι σε ανάπτυξη και χρειάζεται μόνο θετικά και όμορφα συναισθήματα για να μάθει να λειτουργεί σε ισορροπία.

Συναισθηματικά κενά, φοβίες βαθιά ριζωμένες, κατάθλιψη, μετατραυματικό στρες για γονείς και παιδιά. Ό,τι αφήνει ένας πόλεμος. Ερείπια.

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ
Lifemade Stories
Lifemade Stories

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Σπούδασε Ψυχολογία (BSc Psychology) στο πανεπιστήμιο του Έσσεξ και Συμβουλευτική Ψυχολογία (Master/PG Diploma in Counselling) στο πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου. Παρέμεινε στην Σκωτία για 4 έτη όπου εργάστηκε στο αντικείμενο σπουδών της. Επιστρέφοντας στην Ελλάδα εργάστηκε σε κέντρα ψυχολογίας στην Αθήνα και εθελοντικά στη συμβουλευτική γραμμή του οργανισμού "Μαζί για το Παιδί". Τα τελευταία 4 χρόνια διατηρεί ιδιωτικό γραφείο. Δουλεύει με ενήλικες σε ατομικές συνεδρίες αλλά και θεραπεία ζεύγους, αντιμετώπιση αγχωδών διαταραχών και συμβουλευτική γονέων σε ατομικό ή ομαδικό πλαίσιο. Αρθρογραφεί καθημερινά για θέματα ψυχολογίας στο blog της Lifemade.gr καθώς και συνεργάζεται με ιστοσελίδες όπως ΜικροίΜεγάλοι, Singleparent.gr και με το περιοδικό Cosmopolitan, όπου τοποθετείται ως ειδικός σε δημοφιλή θέματα των νέων. Επίσης συμμετέχει ως εισηγήτρια στα σεμινάρια του Skywalker.gr, με τίτλο "Μονοπάτια Απασχολησιμότητας", μιλώντας για την δυσκολία αλλά και την αντιμετώπιση της μετάβασης/αλλαγής στην επαγγελματική πορεία του ατόμου.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+