Zoe, Yago, Xenia, Wenceslao και Vega. Οι καύσωνες αποκτούν όνομα. Για να είμαστε πιο ακριβείς, τα καιρικά φαινόμενα που μας ταλαιπωρούν ή, ακόμη χειρότερα, μας εξοντώνουν (και) τους καλοκαιρινούς μήνες αποκτούν πλέον ταυτότητα, η οποία μάλιστα σχετίζεται με την ένταση του φαινομένου και τις επιπτώσεις που θα έχει στην υγεία μας. Τα «βαφτίσια» ανακοίνωσε πριν από μερικές ημέρες ο δήμαρχος της Σεβίλλης Antonio Muñoz. Η πόλη του αντιμετωπίζει υψηλότατες
Πιο συγκεκριμένα, ο δήμαρχος της ανδαλουσιανής πρωτεύουσας δήλω
Οι Καύσωνες Κατηγοριοποιούνται
Ο βιοκλιματολόγος Larry Kalkstein κατέληξε στον τρόπο με τον οποίο θα μπορούσαν να κατηγοριοποιηθούν έπειτα από έρευνα 18 μηνών. Βάσει αυτού, οι αρμόδιοι θα ξέρουν πότε να συστήνουν στους πολίτες να πίνουν περισσότερο νερό, ή να μην κάνουν δραστηριότητες εκτός οικίας, ή να ανοίξουν τις δημοτικές πισίνες της περιοχής προκειμένου να καταφεύγουν εκεί οι δημότες, ή να πάρουν επιπρόσθετα μέτρα για τους ηλικιωμένους.
Κι αν αναρωτιέστε «τι με νοιάζει πώς ονομάζεται η ζέστη που μου κόβει την ανάσα, το θέμα είναι να απαλλαγούμε από τους καύσωνες», η Kathy Baughman McLeod λέει πως το όνομα και η κατηγοριοποίηση του φαινομένου βοηθά στην εκπαίδευση του κοινού για τη λήψη μέτρων που θα το καθιστούν ασφαλές. Ίσως.
Η υπερβολική ζέστη, όπως λέει η διευθύντρια του Κέντρου Ανθεκτικότητας του Ιδρύματος Adrienne Arsht-Rockefeller, Kathy Baughman McLeod, είναι ένας «σιωπηλός δολοφόνος». Πράγματι, η ακραία ζέστη κοστίζει τη ζωή παγκοσμίως σε 5 εκατομμύρια ανθρώπους κάθε χρόνο, ενώ οι θάνατοι ηλικιωμένων από υπερβολική ζέστη στην ΕΕ έφτασαν το 2018 τους 104.000.
Μέτρα και Εκπαίδευση
Η μεμονωμένη ονοματοδοσία λειτούργησε ενδεχομένως ως σημείο εκκίνησης για τον πιλότο με τους κατηγοριοποιημένους καύσωνες της Σεβίλλης, τα ονόματα των οποίων θα είναι ανδρικά και γυναικεία, ισπανικά και σπάνια, και θα ακολουθούν αντίστροφη κατάταξη σε σχέση με το ισπανικό αλφάβητο (από το «Z» στο «A» ή, κατά το ελληνικότερον, από το «Ω» στο «Α»).
Προς το παρόν, και μέχρι το σύστημα να τεθεί σε εφαρμογή και σε άλλες πόλεις σε όλο τον κόσμο, όνομα θα αποκτήσουν μόνο οι ακραίοι καύσωνες. Κι αν αναρωτιέστε «τι με νοιάζει πώς ονομάζεται η ζέστη που μου κόβει την ανάσα, το θέμα είναι να απαλλαγούμε από τους καύσωνες», η Kathy Baughman McLeod λέει πως το όνομα και η κατηγοριοποίηση του φαινομένου βοηθά στην εκπαίδευση του κοινού για τη λήψη μέτρων που θα το καθιστούν ασφαλές. Ίσως.