Κρασί & Σύγχρονη Τέχνη

Στέκομαι ακίνητη σε ένα επιβλητικό μπαλκόνι με θέα στο Λυκαβηττό στην αρχή της Ακαδημίας, με ένα ποτήρι αρωματικό λευκό κρασί στο χέρι. Μέσα από τα κορναρίσματα και τις σειρήνες των αυτοκινήτων από το κομφούζιο που είχε δημιουργηθεί από κάτω, λόγω της πορείας στο Σύνταγμα, ταξιδεύω νοερά στη δεκαετία του ’20, τότε που χτίστηκε το κτίριο στο οποίο βρίσκομαι, από τον αρχιτέκτονα Βασίλειο Τσαγρή.

Η θέα από το μπαλκόνι, σήμερα και παλαιότερα.

Πρόκειται για μια μεγαλοαστική αθηναϊκή κατοικία, αρχικά χτισμένη για Έλληνες ομογενείς, που στην πορεία έγινε κέντρο των διπλωματικών υπηρεσιών κατά την Κατοχή και έδρα της Ένωσης Ανταποκριτών Ξένου Τύπου. Τα αρώματα λεμονανθού και αχλαδιού που αναδίδει το Ασύρτικο Πέρδικα στ’ Αμπέλι του Κτήματος Κοκοτού που απολαμβάνω (ιδανικό κρασί για να συνδυαστεί με τα εδέσματα της Καθαράς Δευτέρας) μπλέκονται στο μυαλό μου με τις φιγούρες της τότε εποχής και τις εικόνες μια Αθήνας διαφορετικής, ίσως και λίγο πιο ρομαντικής, αλλά και την αίσθηση που μου είχε αφήσει η έκθεση που μόλις έχω απολαύσει.

Πέρδικα στ´Αμπέλι 2015, Κτήμα Κοκοτού.

Ιδανικό κρασί για να συνδυαστεί με τα εδέσματα της Καθαράς Δευτέρας

Αυτό το καταπληκτικό κτίριο, που για χρόνια έμενε άδειο και ανεκμετάλλευτο, πήρε ζωή από την ιδέα δύο ταλαντούχων μαμάδων, της Όλγας Χατζηδάκη και της Μαρίας-Θάλειας Καρρά των Locus Athens, που είχαν την ιδέα της έκθεσης The Thickness of Time. H έκθεση αυτή περιλαμβάνει βίντεο έργα και δοκιμάζει τις δυνατότητες της εικόνας να αφηγείται και να ερμηνεύει την ιστορία.

Κάθε έργο μιλά για τη δική του πολιτική και κοινωνική γεωγραφία. Περίπλοκες αφηγήσεις ξεπροβάλλουν σε σχέση με την Αρμενία, την Παλαιστίνη, το Μπαγκλαντές, το Ισραήλ, το Μαρόκο και την Τουρκία (παρότι το έργο της Didem Pekün ματαιώθηκε λόγω του πραξικοπήματος και της έκτακτης κατάστασης στη χώρα και εμφανίζεται με διαφορετική μορφή).

Το κτίριο κατέχει πρωταρχικό ρόλο στην έκθεση — το αρχιτεκτονικό του ύφος και η ταυτότητά του διαπλέκονται με το σενάριο των έργων. Ένα από τα πρωτότυπα σημεία αυτής της έκθεσης είναι το χτιστό μπαρ της κατοικίας που ενεργοποιήθηκε και αναδιαμορφώθηκε από τους αρχιτέκτονες Diplomates με τη φωτεινή επιγραφή “The Sickness of Time”, δημιουργώντας μια νυχτερινή ατμόσφαιρα πρόσφορη για νέες εξιστορήσεις. Η έκθεση θα λειτουργεί και βραδινές ώρες, προσφέροντας κρασί.

Διεύθυνση: Ακαδημίας 23, Σύνταγμα
Διάρκεια έκθεσης: έως τις 4 Μαρτίου 2017
Ωράριο έκθεσης:
Τετάρτη & Σάββατο 12:00–16:00
Πέμπτη & Παρασκευή 20:00–24:00

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ
CARPE VINUM
CARPE VINUM

Η Μαρία είναι Δικηγόρος Αθηνών αλλά και γκαλερίστα. Μεγαλωμένη σε κοσμοπολίτικο περιβάλλον και ζώντας για πολλά χρόνια στο εξωτερικό ανέπτυξε μια ιδιαίτερη σχέση με το κρασί και τη γαστρονομία, την οποία ακολουθεί πάντα και παντού! Δεν κρύβει ποτέ την παράφορη αγάπη της για την Αθήνα και μοιράζεται μαζί μας μικρά μυστικά από τον χώρο της γαστρονομίας.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+