Κρυπτονομίσματα Explained: Youth Edition 

Κρυπτονομίσματα

«Knock, knock!» / «Who’s there?» / «Crypto…» / «Crypto, who?» / «Cryptocurrency

Τι είναι ένα κρυπτονόμισμα; Ό,τι λέει και το όνομά του. Κρύπτο = ψηφιακό + νόμισμα. Ψηφιακό γιατί υπάρχει σε ψηφιακή, αντί για φυσική, μορφή. Νόμισμα γιατί είναι ένα μέσο συναλλαγής που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αγορά αγαθών και υπηρεσιών ή το εμπόριο με σκοπό το κέρδος. Στο αφιέρωμα που ακολουθεί θα θέσουμε κάποιες βάσεις για να καταλάβουμε τον κόσμο τον κρυπτονομισμάτων λίγο καλύτερα. 

Ξεκινώντας από τα Βασικά 

Ας ξεκινήσουμε από κάτι θεμελιώδες. Υπάρχει ένα μόνο κρυπτονόμισμα; Ασφαλώς όχι! Μια κοινή παρανόηση είναι ότι crypto = Bitcoin, από το πιο γνωστό κρυπτονόμισμα εκεί έξω. Πάμε να δούμε όμως ποια είναι η πραγματικότητα: 

  • Bitcoin (BTC): Όπως είπαμε, είναι το πιο γνωστό κρυπτονόμισμα και αυτό που σίγουρα θα έχετε ακούσει. Χαρακτηρίζεται από συγκεκριμένη και αυστηρά καθορισμένη νομισματική πολιτική, καθώς έχει προκαθοριστεί ότι θα εκδοθούν συνολικά 21.000.000 BTC. Το Bitcoin έχει επίσης την υψηλότερη ρευστότητα και κεφαλαιοποίηση αγοράς από οποιοδήποτε άλλο κρυπτονόμισμα. Η ευρεία υιοθέτηση και αποδοχή του σημαίνει ότι είναι πιο εύκολα διαθέσιμο για συναλλαγές και επενδύσεις σε σύγκριση με άλλα κρυπτονομίσματα. 
  • Ether (ΕΤΗ): Το κρυπτονόμισμα του δικτύου Ethereum, μιας DIY (do it yourself) πλατφόρμας λογισμικού, υπό την έννοια ότι δίνει τη δυνατότητα στους χρήστες να δημιουργούν και να προσαρμόζουν αποκεντρωμένες εφαρμογές (DApps) και να συνάπτουν έξυπνες συμβάσεις (smart contracts), χωρίς να βασίζονται σε μεσάζοντες ή κεντρικές αρχές. Ένα ακόμα χαρακτηριστικό του είναι η εκτεταμένη χρήση του, καθώς και η τεχνολογία πίσω από αυτό και η λειτουργικότητά του. Γεγονός είναι ότι η τρέχουσα αρχιτεκτονική του αντιμετωπίζει περιορισμούς επεκτασιμότητας, ιδιαίτερα όσον αφορά στην απόδοση των συναλλαγών και στη συμφόρηση δικτύου. Καθώς ο αριθμός των συναλλαγών στο δίκτυο Ethereum αυξάνεται, μπορεί να οδηγήσει σε υψηλότερες χρεώσεις, μεγαλύτερους χρόνους επιβεβαίωσης και μειωμένη απόδοση, επηρεάζοντας την εμπειρία του χρήστη. 
  • Alternative Coins (Altcoins): Οποιοδήποτε άλλο κρυπτονόμισμα εκτός από το Bitcoin. Με βάση την κεφαλαιοποίηση των αγορών τους, τον Απρίλιο του 2024, τα πιο διαδεδομένα Altcoins –μετά το Ether (και εξαιρώντας φυσικά τον βασιλιά Bitcoin)– ήταν το Binance Coin (BNB) και το Solana (SOL), με διαφορετικά πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα το καθένα. 

Πώς λειτουργούν όμως όλα αυτά τα διαφορετικά κρυπτονομίσματα; Η λειτουργία τους είναι δομημένη σε ένα τεχνολογικό δίκτυο που ονομάζεται blockchain. Μια αλυσίδα δηλαδή από μπλοκ (φανταστείτε τα σαν τουβλάκια) που περιέχουν μέσα τους τις συναλλαγές. Κάθε νέα και επιβεβαιωμένη συναλλαγή προστίθεται στο τελευταίο μπλοκ (τουβλάκι) της αλυσίδας. Αυτό το κρυπτογραφημένο σύστημα ελέγχει και διασφαλίζει την ακεραιότητα των συναλλαγών. Όλη αυτή η διεργασία γίνεται χωρίς τη συμμετοχή μιας κεντρικής αρχής (π.χ. μιας τράπεζας ή κυβέρνησης). Αυτό το τελευταίο χαρακτηριστικό είναι που ορίζει τα κρυπτονομίσματα ως αποκεντρωμένα. 

Τι Χρειάζεται να Ξέρεις Σχετικά με τα Κρυπτονομίσματα; 

Ξεκινάμε με το πιο σημαντικό: η τιμή ενός κρυπτονομίσματος είναι εξαιρετικά ασταθής και υπόκειται σε διακυμάνσεις σε σύντομο χρονικό διάστημα. Τα κρυπτονομίσματα θα πρέπει να θεωρούνται, λοιπόν, προϊόντα υψηλού ρίσκου και να τα διαχειριζόμαστε ανάλογα. Δύο βασικές αρχές που πρέπει να θυμόμαστε είναι πως δεν συμμετέχουν στο σύστημα εγγύησης καταθέσεων και δεν πρέπει ποτέ επενδύοντας σε αυτά να τοποθετούμε χρήματα που δεν έχουμε την πολυτέλεια να χάσουμε. 

Από εκεί και πέρα, παρακάτω θα βρείτε κάποιες χρήσιμες πληροφορίες για περιήγηση στον κόσμο του crypto με ασφάλεια: 

  • Προστατεύουμε το πορτοφόλι μας. Όπως και στην πραγματική ζωή, δεν θα αφήναμε το πορτοφόλι μας ανοιχτό στο πεζοδρόμιο. Το ίδιο ισχύει και για το ψηφιακό πορτοφόλι. Προσέχουμε τις ψηφιακές συναλλαγές μας και τους κωδικούς μας. Συνιστάται στις περισσότερες εφαρμογές πια να χρησιμοποιούμε τον έλεγχο ταυτότητας δύο παραγόντων (two-factor authentication ή 2FA) – το ίδιο ισχύει και εδώ. Όσο προχωράει η τεχνολογία και εξελίσσονται τα προϊόντα, παράλληλα εξελίσσονται και τα συστήματα ασφαλείας. Τα ακολουθούμε για να ελαχιστοποιήσουμε τις απώλειες. 
  • Ενημερώνουμε τα λογισμικά μας. Γιατί; Μα γιατί οι ίδιες οι ιδιοκτήτριες εταιρείες κάνουν ό,τι είναι απαραίτητο για την ασφάλεια των συστημάτων τους. Δεν είναι κρίμα να αφήσουμε εμείς την πόρτα στα περιουσιακά μας στοιχεία μισάνοιχτη; 
  • Χρησιμοποιούμε για τις συναλλαγές μας μικρά ποσά. Ας σκεφτούμε πόσο μεγαλύτερο κίνδυνο απώλειας ή απάτης διατρέχουμε αν χρησιμοποιούμε ένα χαρτονόμισμα των 100 ευρώ σε σχέση με ένα των 10 ευρώ. Μεγαλύτερο ποσό, μεγαλύτερο και το ρίσκο. 
  • Δημιουργούμε αντίγραφα ασφαλείας. Στα πάντα, με κωδικό, σε διαφορετικές τοποθεσίες. Αδιαπραγμάτευτο. Όπως έχουμε αντίγραφα των προσωπικών μας εγγράφων πιστοποίησης, των συμβολαίων μας και των ιατρικών φακέλων μας, έτσι διατηρούμε ηλεκτρονικό αντίγραφο ασφαλείας των ψηφιακών συναλλαγών και ιδιοκτησιών μας. 
  • Χρησιμοποιούμε κωδικούς ασφαλείας για τα πάντα και τους ανανεώνουμε συχνά. Δεν χρησιμοποιούμε εύκολους και προβλέψιμους κωδικούς, δεν τους γράφουμε στο κινητό μας, σε χαρτάκια ή σε εμφανή σημεία. Και φυσικά, ποτέ μα ποτέ δεν τους μοιραζόμαστε με τρίτους. 
  • Όσο πιο ενημερωμένοι είμαστε, τόσο πιο καλά προστατευμένοι είμαστε. Με την ταχύτητα που τρέχουν τα πάντα γύρω μας είναι δύσκολο να είμαστε ενήμεροι για καθετί. Λαμβάνουμε όμως όλα τα μέτρα ασφαλείας που μας προσφέρουν οι πάροχοι και είμαστε σε εγρήγορση, αφού κανένας μας και καμία δεν ξέρει ποιος είναι στην άλλη πλευρά του ψηφιακού κόσμου. 

Για το τέλος αφήσαμε τα ζητήματα φορολόγησης, τα οποία διαφέρουν ανάλογα με τη δικαιοδοσία. Σύμφωνα με τη νομολογία του ευρωπαϊκού δικαστηρίου, τα κρυπτονομίσματα αντιμετωπίζονται ως μέσο πληρωμής και όχι ως επενδυτικό προϊόν, οπότε και η αγοραπωλησία τους δεν εμπίπτει σε ΦΠΑ. Παρ’ όλα αυτά, είναι κοινά αποδεκτό ότι τα εισοδήματα από κρυπτονομίσματα είναι κέρδη από υπεραξία μεταβίβασης κεφαλαίου, αν και η αντιμετώπιση τείνει να διαφέρει από χώρα σε χώρα. 

Στην Ελλάδα, για τον καθορισμό ενός σαφούς νομοθετικού πλαισίου φορολόγησης και ελέγχου κρυπτονομισμάτων και ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων, το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών σύστησε πρόσφατα 16μελή επιτροπή προκειμένου να αντιμετωπίσει το κενό που υπάρχει στη φορολογική αντιμετώπιση των συγκεκριμένων συναλλαγών. 

Μια Σύντομη Ιστορία των Κρυπτονομισμάτων 

Hello crypto my new/old friend! Ήξερες ότι τα κρυπτονομίσματα μετράνε 40 χρόνια ιστορίας; Αντί επιλόγου, ας την εξερευνήσουμε μέσα από 9 χρονιές-σταθμούς: 

  • Το 1983 ο David Chaum, ένας Αμερικανός κρυπτογράφος, δημοσιεύει μια ιδέα για το ανώνυμο ηλεκτρονικό χρήμα που ονόμασε eCash. Το όραμά του έγινε πραγματικότητα το 1989, μέσω της εταιρείας που ίδρυσε με την ονομασία Digicash. Παρουσίασε την ιδέα του σε μία μόνο τράπεζα, αλλά δεν κατάφερε να προσελκύσει αρκετούς χρήστες. Η τράπεζα που συναλλασσόταν αγοράστηκε από έναν μεγάλο εκδότη πιστωτικών καρτών και η εταιρεία του διαλύθηκε το 1998. 
  • Το 2009 δημιουργήθηκε το Bitcoin (BTC) και έγινε το πρώτο πραγματικά αποκεντρωμένο κρυπτονόμισμα. 
  • Το 2013 το Forbes ανακήρυξε το Bitcoi την καλύτερη επένδυση της χρονιάς. 
  • Το 2014 το Bloomberg αντέδρασε, ανακηρύσσοντας το Bitcoin τη χειρότερη επένδυση της χρονιάς. 
  • Τον Οκτώβριο του 2021 η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ενέκρινε το ProShares Bitcoin Strategy ως το πρώτο χρηματιστήριο συμβάσεων μελλοντικής εκπλήρωσης Bitcoin των ΗΠΑ. 
  • Τον Νοέμβριο του 2022 η FTX –το κορυφαίο ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων ανά όγκο συναλλαγών– κήρυξε πτώχευση. 
  • Τον Ιανουάριο του 2024 η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ενέκρινε τα πρώτα 11 spot ETF Bitcoin, απλοποιώντας την πρόσβαση των επενδυτών στις αγορές κρυπτογράφησης.

Με την υποστήριξη

 

A8inea

Το παρόν άρθρο συντάχθηκε αποκλειστικά από την αθηΝΕΑ. Οι πληροφορίες που περιέχονται σε αυτό είναι γενικού και ενημερωτικού χαρακτήρα και δεν προορίζονται για να θεωρηθούν ως νομικές, λογιστικές, φορολογικές, επενδυτικές ή άλλες συμβουλές. Η ιδιότητα της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος Α.Ε. ως χορηγός του παρόντος άρθρου δεν αποτελεί ούτε δύναται να ερμηνευθεί ως εγγύηση ή ανάληψη οιασδήποτε ευθύνης για την ακρίβεια, επάρκεια, πληρότητα, εγκυρότητα ή χρησιμότητα του περιεχομένου του καθώς και για το εν γένει περιεχόμενό του. Κάθε τυχόν επενδυτική ή άλλη απόφαση πρέπει να λαμβάνεται με ίδια κρίση του αναγνώστη και να βασίζεται σε προσωπική ενημέρωσή του. Ο αναγνώστης, πριν τη λήψη τυχόν επενδυτικών ή άλλων αποφάσεών του, χρειάζεται να λαμβάνει κάθε απαιτούμενη επαγγελματική συμβουλή από δικούς του ανεξάρτητους επενδυτικούς, νομικούς, φορολογικούς ή άλλους συμβούλους. Η Τράπεζα δεν ευθύνεται ούτε αναλαμβάνει ουδεμία νομική υποχρέωση σε σχέση με ή ως συνέπεια ενδεχόμενης επενδυτικής ή άλλης απόφασης που βασίστηκε στο παρόν άρθρο. Ακόμη, δεν φέρει καμία ευθύνη για οποιαδήποτε άμεση ή έμμεση απώλεια ή ζημία που μπορεί να προκύψει από την ανάγνωση/ χρήση του παρόντος άρθρου.

 

Διαβάστε επίσης στην αθηΝΕΑ:

Tips για Ένα Συναυλιακό Καλοκαίρι που δεν θα Σπάσει το Ταμείο 

Γιατί Κερδίζει Έδαφος το Κίνημα FIRE; 

Η Οικονομική Εκπαίδευση των Παιδιών Είναι Δύναμη

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ

Η αθηΝΕΑ είναι ένα μέσο ενημέρωσης που έχει τα μάτια του στραμμένα στο μέλλον. Απευθύνεται σε μια νέα γενιά Ελλήνων, δυναμική, κοσμοπολίτικη, μορφωμένη και απαιτητική, που θέλει μια ολοκληρωμένη ενημέρωση για τα δικά της ενδιαφέροντα. Με αιχμή του δόρατος το βραβευμένο ομώνυμο newsletter, η αθηΝΕΑ αγκαλιάζει την καθημερινότητά σας με ερεθίσματα που σας κάνουν να σκέφτεστε διαφορετικά.

DEI

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+