Less is More: Το Πνεύμα του 2022

Αν και καθυστερημένα, 2022 ευχές για την υγεία, την αγάπη, τη χαρά και την ειρήνη. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι φέτος αυτές οι ευχές έχουν αποκτήσει ιδιαίτερη βαρύτητα. Κυρίως η πρώτη, που προσπερνούσαμε με συνοπτικές διαδικασίες στο καθημερινό υπερφορτωμένο πρόγραμμά μας θεωρώντας τη δεδομένη.

Η πανδημία μας υπενθύμισε, ως ένα βαθμό, πώς να φροντίζουμε καλύτερα τον εαυτό μας, πόσο σημαντικό είναι να μην τον παραμελούμε. Μας απασχόλησε αρκετά αυτά τα τελευταία δύο χρόνια το πώς θα αποκτήσουμε καλή φυσική κατάσταση ή τι σημαίνει σωστή υγιεινή.

Η Ψυχική και Σωματική Υγεία

Επηρεασμένη από τη συναρπαστική έκθεση «Body Worlds» που φιλοξενήθηκε στο Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού, ανακάλυψα μια ακόμη οπτική γωνία στη θέασή μου για ζητήματα που αφορούν την υγεία και αυτό που ονομάζουμε «καλή ζωή».

Ο τρόπος ζωής και η ταχύτητα με την οποία «τρέχουμε» καθημερινά δεν βοηθούν στον πολυπόθητο στόχο της καλής υγείας.

Άρχισα να αντιλαμβάνομαι πως εδώ και χρόνια η υγεία συνδέεται περισσότερο με την καλαισθησία πάρα με την καθαυτό σημασία της. Ποια ακριβώς είναι, ωστόσο, τα σημαντικά βήματα που οδηγούν στη μακροζωία και ποια είναι εκείνα που δεν ακολουθούμε ίσως λόγω άγνοιας;

Ακολουθώντας τα βήματα της έκθεσης και με την καθοδήγηση ξεναγού για την ανατομία του σώματος, εντυπωσιάστηκα όταν έμαθα με ποιο τρόπο κάποιοι άνθρωποι καταφέρνουν να ζουν περισσότερο από εκατό χρόνια.

Συνειδητοποίησα πως ο τρόπος ζωής και η ταχύτητα με την οποία «τρέχουμε» καθημερινά δεν βοηθούν στον πολυπόθητο στόχο της καλής υγείας. Άραγε πώς υπηρετώ τον στόχο αυτό όταν κάθε χρόνο ανακαλύπτω νέα προγράμματα ή δραστηριότητες στις οποίες θέλω να συμμετέχω;

Ο όρος «διά βίου μάθηση» ακολουθεί πιστά τον τρόπο της ζωής μου τα δέκα τελευταία χρόνια και αποτελεί πηγή έμπνευσης και δημιουργίας στην καθημερινότητα. Ο χρόνος είναι πάντα εκεί και περιμένει, ανεξαρτήτως αν είναι στ’ αλήθεια υπαρκτός. Σκεφτόμουν πως, όταν θέλεις κάτι πολύ, βρίσκεις τον χρόνο και το πετυχαίνεις.

Ωστόσο, υπάρχουν άνθρωποι που έχουν επιλέξει έναν διαφορετικό δρόμο για να είναι δημιουργικοί, υγιείς και νέοι, στο σώμα και στο μυαλό. Αντί να προσθέτουν συνεχώς υποχρεώσεις στο ημερήσιο πρόγραμμα, ελπίζοντας πως όλα, με κάποιο εύλογο τρόπο, θα πραγματοποιηθούν, υιοθετούν την αφαιρετική προσέγγιση, που φωτίζει νέες παραμέτρους στις καθημερινές συνήθειες. Ο χρόνος δεν έχει αξία, γι’ αυτούς, αν δεν τον αξιοποιείς ευλαβικά και με ευγνωμοσύνη όταν σου προσφέρεται, στο παρόν δηλαδή.

Η φράση «Less is more» ήταν καρφιτσωμένη στην έκθεση πάνω από φωτογραφίες χαμογελαστών υπερήλικων ανθρώπων. Ήταν αρκετά ελκυστικός ως τίτλος και τροφή προς συζήτηση με τους δύο γιους μου. Αποφασίσαμε να τον υιοθετήσουμε ως καθημερινό κίνητρο-moto όταν ξεγελιόμαστε πως χρειαζόμαστε όλο και περισσότερα για να νιώσουμε ολοκληρωμένοι.

Τα Μυστικά της Μακροζωίας

Τα μικρά μυστικά της μακροζωίας μας έδωσαν το έναυσμα να σκεφτούμε πως μπορούμε όλοι να ωφεληθούμε από αυτά. Ποια θα μπορούσαν να είναι;

Ένα χρονοδιάγραμμα συνηθειών που θα μας χαρίζει μια μικρή δόση ευτυχίας. Μια λέξη που αποκτά υπόσταση σε μικρές καθημερινές συνήθειες χωρίς πολύ κόπο, όπως για παράδειγμα το να ξεκινήσεις την ημέρα σου με έναν περίπατο στη φύση ή να πιεις τον πρωινό σου καφέ με έναν καλό φίλο ή διαβάζοντας κάτι που σε ευχαριστεί ή ακούγοντας αγαπημένες μουσικές. Συστατικά ευεξίας που σε ακολουθούν στη διάρκεια της ημέρας.

Ένας καινούργιος στόχος ή η ενασχόληση με τα κοινά που μπορεί να δώσει ώθηση για νέους ορίζοντες και κατευθύνσεις. Διατροφικές συνήθειες που επιδρούν θετικά στην ψυχική μας υγεία. Η διεκδίκηση μικρών διαλειμμάτων στη διάρκεια της ημέρας (π.χ. διαλογισμός), που μειώνουν το άγχος και το στρες. Η απόσταση από επιλογές που πολλές φορές, είτε λόγω έλλειψης χρόνου είτε από απροθυμία για αλλαγή, μας οδηγούν σε πεσιμιστικά μονοπάτια με αδιέξοδα.

Οι αιωνόβιοι μας μεταφέρουν την πληροφορία πως όσο περισσότερο μεγαλώνουμε τόσο περισσότερο η ζωή μας μπορεί να γίνεται καλύτερη. Η επαγρύπνηση, ωστόσο, που αφορά την υγεία μας θα πρέπει να είναι βασικό μέλημα. Η πρόληψη την κατάλληλη στιγμή αποτελεί ασπίδα σε επιπλοκές που μπορεί να προκύψουν. Και η επέλαση του κορωνοϊού βοήθησε στην ενίσχυση αυτής της αντίληψης.

Εύκολα μπορεί ο καθένας να συμπεράνει πως η ευτυχία του ανθρώπου επηρεάζεται άμεσα από τις επιλογές του και τον τρόπο με τον οποίο ικανοποιεί τις βασικές ανάγκες του. Η  συνειδητότητα καμιά φορά αργεί. Το να μένεις «ακίνητος» καμιά φορά είναι μια τακτική που βοηθά να παρατηρήσεις τι πραγματικά θέλεις.

 

Διαβάστε ακόμα στην αθηΝΕΑ:

Ο Άνθρωπος Μάχεται την Ψηφιακή Αμνησία

Ταξιδέψτε Δουλεύοντας. Γίνεται! 

Ποιες Είναι οι Αξίες Σας; 

 

 

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ
We Are Family
We Are Family

Γεννήθηκε τον Μάρτιο του 1977. Μεγάλωσε και ζει στην Αθήνα. Ανήσυχη από πολύ μικρή, της άρεσαν η μουσική, τα γράμματα και ο αθλητισμός. Στα 18 σπούδασε αισθητική και αργότερα έγινε make-up artist δίπλα στον Αχιλλέα Χαρίτο. Αφού συνεργάστηκε πάνω από 15 χρόνια με διάφορες εταιρείες παραγωγής και διαφήμισης, τηλεοπτικά studios και wedding planners, ανακάλυψε πως θέλει να ασχοληθεί με θέματα που αφορούν τα παιδιά. Παρακολούθησε "εκπαιδευτικό δράμα" στο εργαστήρι της Ξένιας Καλογεροπούλου στο Θέατρο Πόρτα και άρχισε να της δίνεται η έμπνευση για ιστορίες και παραμύθια που αφορούν ρόλους για παιδιά. Στη συνέχεια παρακολούθησε εργαστήρια ψυχολογίας γιατί την ενδιέφεραν οι διάφορες συμπεριφορές που διαμορφώνονται στους μικρούς μας φίλους, καθώς απέκτησε και η ίδια δύο γιους. Σήμερα σπουδάζει μονωδία-κλασσικό τραγούδι και ευελπιστεί να καταφέρει να πάρει το γρηγορότερο δυνατό το πτυχίο της. Συμμετέχει στο φωνητικό σύνολο "Eclipsis" και περνάει όμορφες εμπειρίες στη διάρκεια των προβών.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+