Δρ. Αντώνης Γαργαλιώνης: “Μια Βιολογική Ταυτότητα για τον Kάθε Ασθενή Ξεχωριστά”

Οι αναγνώστες της αθηΝΕΑς γνώρισαν τη Genelabs, τόσο μέσα από την ειδική προσφορά αυτής της περιόδου, όσο και μέσα από μια σειρά από ενδιαφέροντα άρθρα γύρω από την ιατρική του μέλλοντος, που δημοσιεύθηκαν στο portal μας, υπό την ευγενική χορηγία της: Προβλέποντας τη Μελλοντική Μας Υγεία και Είστε Σίγουροι Ότι Θέλετε Να Ξέρετε το Παρελθόν Σας;.

Μας δόθηκε η ευκαιρία να μιλήσουμε με τον υπεύθυνο ιατρό του διαγνωστικού κέντρου, Δρ. Αντώνη Γαργαλιώνη, ο οποίος απάντησε σε μια σειρά από ερωτήματα που του θέσαμε και αφορούν τη σημασία των εξετάσεων στην πρόληψη ασθενειών, τις επιστημονικές εξελίξεις στη διαγνωστική που βρίσκει πιο ενδιαφέρουσες, καθώς και τις τάσεις -αισιόδοξες και ανησυχητικές- στο χώρο της υγείας στην Ελλάδα.

Ακούμε συχνά να μιλούν γιατροί και επιστήμονες για τη σημασία της πρόληψης. Ποιος ο ρόλος των διαγνωστικών εξετάσεων σε αυτήν; Τι τεστ θεωρείτε ότι οφείλει να κάνει κανείς προληπτικά κάθε χρόνο; Μετά από ποια ηλικία;

Ο ρόλος των διαγνωστικών εξετάσεων στην πρόληψη είναι κυρίαρχος. Τα άτομα όλων των ηλικιών μπορούν μια φορά το χρόνο να κάνουν μια γενική εξέταση αίματος και μια γενική εξέταση ούρων, μαζί με ένα απλό πάνελ βιοχημικών εξετάσεων, που δίνουν πληροφορίες για τη νεφρική και ηπατική λειτουργία, καθώς και για το επίπεδο σακχάρου και λιπιδίων του οργανισμού. Οι απλές αυτές εξετάσεις μπορούν να μας δώσουν πληροφορίες έγκαιρα για μια πλειάδα νοσημάτων. Υπάρχουν βέβαια και εξετάσεις που αφορούν συγκεκριμένες ηλικίες, όπως π.χ. το PSA για τους άνδρες μετά τα 50 έτη, πάντα σε συνεννόηση με τον θεράποντα ιατρό.

Ποιες είναι οι εξελίξεις στο χώρο των διαγνωστικών εξετάσεων που θεωρείτε σημαντικότερες τα τελευταία χρόνια;

Νομίζω ότι η ανεύρεση των λεγόμενων “μη επεμβατικών δεικτών” στα διάφορα βιολογικά υγρά, δηλαδή των δεικτών που μπορούν να εκτιμηθούν εύκολα, χωρίς να χρειάζεται κάποια επεμβατική μέθοδος, είναι και η επανάσταση των τελευταίων ετών. Κάτι τέτοιο έχει εφαρμογή στον προγεννητικό έλεγχο, αλλά και στους καρκινοπαθείς, είτε ως μέσο πρόληψης ή ως μέσο παρακολούθησης της πορείας της νόσου.

Τι αλλαγές φέρνουν οι επιστημονικές και τεχνολογικές εξελίξεις για τα επόμενα χρόνια, στο χώρο των διαγνωστικών εξετάσεων;

Οι αλλαγές είναι ραγδαίες και έχουν να κάνουν κυρίως με την ανάπτυξη της εξατομικευμένης ιατρικής, όπου η μαζική ανάγνωση των συστατικών του κάθε οργανισμού, μαζί με τη χρήση νέων τεχνολογιών και βιοπληροφορικής, θα μπορούν να δώσουν μια βιολογική ταυτότητα για τον κάθε ασθενή ξεχωριστά, εξατομικεύοντας το πρόβλημά του.

Ποια είναι η ποιο ανησυχητική και η πιο αισιόδοξη τάση στο χώρο της υγείας στη χώρα μας αυτή την εποχή, κατά τη γνώμη σας;

Ως ανησυχητική κατάσταση θα έλεγα την ολοένα και αυξανόμενη παρουσία μικροβιακών στελεχών ανθεκτικών στην αντιβιοτική θεραπεία που μαστίζει κυρίως τις μεγάλες νοσοκομειακές μονάδες, αλλά και την απουσία πρόληψης λόγω της οικονομικής κρίσης (π.χ. διατροφικές συνήθειες – παχυσαρκία, απουσία οδοντιατρικής πρόληψης, κ.λπ.), γεγονός που θα έχει τεράστιο κόστος τις επόμενες δεκαετίες. Αισιόδοξο είναι το γεγονός ότι οι πολίτες πλέον έχουν πρόσβαση στην ενημέρωση/γνώση μέσω του διαδικτύου, και μπορούν να συμμετέχουν ισότιμα στη λήψη αποφάσεων που έχουν να κάνουν με την υγεία τους.

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ

Η αθηΝΕΑ είναι ένα μέσο ενημέρωσης που έχει τα μάτια του στραμμένα στο μέλλον. Απευθύνεται σε μια νέα γενιά Ελλήνων, δυναμική, κοσμοπολίτικη, μορφωμένη και απαιτητική, που θέλει μια ολοκληρωμένη ενημέρωση για τα δικά της ενδιαφέροντα. Με αιχμή του δόρατος το βραβευμένο ομώνυμο newsletter, η αθηΝΕΑ αγκαλιάζει την καθημερινότητά σας με ερεθίσματα που σας κάνουν να σκέφτεστε διαφορετικά.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+