MOMus: «Σχεδιάζοντας το Μέλλον» | Nέα Έκθεση και Ημερίδα

Μέλλον

Η αξία του σχεδίου ως καλλιτεχνική διαδικασία, ως προετοιμασία για μια νέα γλυπτική, μια νέα καθημερινότητα, μια νέα πόλη και εν τέλει το ίδιο το μέλλον «βγαίνουν» στο προσκήνιο στη νέα έκθεση του MOMus-Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης με τίτλο «Σχεδιάζοντας το Mέλλον. Σχέδια για τη Tέχνη, την Aρχιτεκτονική και το Nτιζάιν στην Περίοδο της Ρωσικής και Σοβιετικής Πρωτοπορίας» στη Μονή Λαζαριστών, στη Θεσσαλονίκη.

Η έκθεση, που θα παρουσιαστεί από τις 30 Μαΐου έως τις 10 Νοεμβρίου 2024, φιλοξενεί έργα-σχέδια που συνδέονται με την προετοιμασία αρχιτεκτονικών κατασκευών και εγκαταστάσεων, με ουτοπικά έργα που ουδέποτε υλοποιήθηκαν και παρουσιάζονται για πρώτη φορά στο κοινό, με τον σχεδιασμό υφασμάτων, ρούχων, χρηστικών σκευών, επίπλων, ακόμη και βιβλίων στο πλαίσιο της εικονογράφησης.

Η απελευθέρωση της φόρμας και η σύνθεση των τεχνών, καθώς και η συνεργασία με τις επιστήμες, αποτέλεσαν την αρχή για μια εξελικτική καλλιτεχνική διαδικασία που χαρακτηρίζει το αισθητικό φαινόμενο της ρωσικής πρωτοπορίας.

Μέλλον

Η τέχνη προετοιμάζει τον δρόμο για την αλλαγή, ο κόσμος μετασχηματίζεται. Η δοκιμή και ο πειραματισμός στο χαρτί γίνονται πιο σημαντικά από έναν ολοκληρωμένο πίνακα, καθώς μέσα από τον ερευνητικό τους χαρακτήρα αποκτούν τις ιδιότητες θεωρητικού και φιλοσοφικού στοχασμού για την εν εξελίξει ουτοπία.

Η διαδικασία ολοκλήρωσης του έργου τέχνης έδωσε συχνά στις προμελέτες τον χαρακτήρα αυτόνομων εικαστικών έργων. Πρόκειται για μια πρώιμη εννοιολογική προσέγγιση του έργου τέχνης, χαρακτηριστικό της οποίας είναι η εμμονή στην εξάντληση του θέματος μέσα από σχέδια που αποτελούν έναν θεματικό κύκλο.

Έτσι, το έργο τέχνης διαμορφώνεται στο μυαλό του θεατή και για τον λόγο αυτό δίνεται μεγαλύτερη έμφαση στη διαδικασία τόσο της παραγωγής όσο και της πρόσληψης, παρά στο τελικό αποτέλεσμα.

• Επιμέλεια: Μαρία Τσαντσάνογλου, Αγγελική Χαριστού | Συνεργασία: Liubov Pchelkina

Ημερίδα «AI X Thessaloniki | How Will Generative AI Shape Creative Industries Moving Forward?»

Με αφορμή και στο πλαίσιο της έκθεσης, θα πραγματοποιηθεί ημερίδα με τίτλο «AI X Thessaloniki | How Will Generative AI Shape Creative Industries Moving Forward?» στο MOMus-Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης, σε συνεργασία με την Έδρα UNESCO on Futures Research, τη Δευτέρα 3 Ιουνίου 2024, στις 16:00, με κεντρικό ομιλητή τον Prof. Neil Leach.

Ο Neil Leach είναι αρχιτέκτονας και καθηγητής από το Ηνωμένο Βασίλειο. Διευθύνει το Πρόγραμμα Διδακτορικού Σχεδιασμού στο Florida International University, ενώ έχει διδάξει και στην Architectural Association, Harvard GSD, Columbia GSAPP, Cornell, IaaC και SCI-Arc. Είναι επίσης ο συνιδρυτής της DigitalFUTURES, μιας διαδικτυακής εκπαιδευτικής πλατφόρμας που λειτουργεί σε 10 γλώσσες.

Συμμετέχουν οι ομλητές/ομιλήτριες (με αλφαβητική σειρά): δρ Κατερίνα Αντωνοπούλου, υπ. διδ. Σμαρώ Κατσάγγελου, δρ Σεραφείμ Μουστακίδης, δρ Φαίη Τζανετουλάκου, δρ Επαμεινώνδας Χριστοφιλόπουλος, prof. Emmanouil Vermisso.

Η ημερίδα θα διεξαχθεί στα αγγλικά. Μετά το τέλος της ημερίδας θα ακολουθήσει Q&A με τους ομιλητές.

Υποστηρικτής: Upgraded Building

• Ώρα προέλευσης: 16:00 | Ώρα έναρξης: αυστηρά 16:30 | Εισιτήρια αποκλειστικά εδώ | Περιορισμένος αριθμός θέσεων | Για περισσότερες πληροφορίες, τηλ. 2310589155 | MOMus-Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης: Κολοκοτρώνη 21 Σταυρούπολη 56430, Θεσσαλονίκη, τηλ. 2310 589143

 

Διαβάστε επίσης στην αθηΝΕΑ: 

Γεωργία Λαλέ | Η Τέχνη ως «Καταφύγιο»

Μίνη Ράδου | «Τα Παιδιά Είναι Πολύ πιο Ανοιχτά στην Τέχνη»

#BraveNewArt: Όταν η Tεχνολογία Προσφέρει στους Καλλιτέχνες μια Νέα Διέξοδο

 

 

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ

Η αθηΝΕΑ είναι ένα μέσο ενημέρωσης που έχει τα μάτια του στραμμένα στο μέλλον. Απευθύνεται σε μια νέα γενιά Ελλήνων, δυναμική, κοσμοπολίτικη, μορφωμένη και απαιτητική, που θέλει μια ολοκληρωμένη ενημέρωση για τα δικά της ενδιαφέροντα. Με αιχμή του δόρατος το βραβευμένο ομώνυμο newsletter, η αθηΝΕΑ αγκαλιάζει την καθημερινότητά σας με ερεθίσματα που σας κάνουν να σκέφτεστε διαφορετικά.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+