Συνέντευξη με τον Nikolaus Resa του Berlin Piano Trio

Το Μουσικό Φεστιβάλ Χίου εγκαινιάστηκε το καλοκαίρι του 2017 και από τότε επιστρέφει κάθε χρόνο δυναμικά με πλούσιο πρόγραμμα και νέες συνεργασίες. Την καλλιτεχνική διεύθυνση του φεστιβάλ υπογράφουν η Όλγα Holdorff Μυριαγκού και ο Λευτέρης Βενιάδης.

Η Χειμερινή Έκδοση του Μουσικού Φεστιβάλ Χίου θα πραγματοποιηθεί από τις 16 έως τις 18 Φεβρουαρίου 2023 και θα φιλοξενήσει το Berlin Piano Trio.

Το Berlin Piano Trio ιδρύθηκε το 2004 ως «Berolina Trio» και καθιερώθηκε ως ένα από τα κορυφαία τρίο πιάνου χάρη στο παθιασμένο παίξιμο και τον ζεστό ήχο του. Η αυθεντικότητα και ο αληθινός μουσικός διάλογος μεταξύ των τριών οργάνων αγγίζουν συναισθηματικά τους ακροατές. Πολυάριθμα διεθνή βραβεία και βραβεία κοινού αποδεικνύουν τη μοναδική ποιότητα του συνόλου.

Το τρίο αποτελείται από τον πιανίστα Nikolaus Resa, τον βιολονίστα Krzysztof Polonek και την τσελίστρια Katarzyna Polonek. Εκτός από τη δραστηριότητά τους στη μουσική δωματίου, είναι ακαδημαϊκοί καθηγητές, οι οποίοι προσκαλούνται τακτικά ως εισηγητές σε masterclasses.

Η αθηΝΕΑ είναι χορηγός επικοινωνίας της εκδήλωσης και έτσι είχα τη χαρά να μιλήσω με τον πιανίστα Nikolaus Resa για τη μουσική, την Ελλάδα και τον τρόπο με τον οποίο ένα μουσικό τρίο καταφέρνει να πετύχει τους στόχους του.

Nikolaus, θέλεις να μοιραστείς τη μικρή σας ιστορία; Πώς γνωριστήκατε και πώς αποφασίσατε να παίξετε μαζί;

Ο Krzysztof Polonek, ο βιολονίστας μας, και εγώ μεγαλώσαμε και οι δύο ως παιδιά βιολιστών της Berliner Philharmoniker, οπότε συναντιόμασταν συχνά σε συναυλίες ή στο ετήσιο πασχαλινό φεστιβάλ στο Σάλτσμπουργκ. Επίσης, παρακολουθήσαμε το ίδιο μάθημα μουσικής θεωρίας ως νεαροί μαθητές στο Βερολίνο όταν ήμασταν περίπου 12 ετών. Όταν εκείνος και η Katarzyna μου ζήτησαν να συμμετάσχω στο τρίο, δεν το σκέφτηκα καθόλου!

Πέρα από τη μουσική δεξιοτεχνία, ποιο είναι το μοναδικό χαρακτηριστικό που φέρνει καθένας από εσάς στο σύνολο, ακόμη και σε ό,τι αφορά την καθημερινή διαδικασία; Και για να γίνω πιο συγκεκριμένος, είναι κάποιος η ήρεμη δύναμη; Κάποιος άλλος κάνει τις ενορχηστρώσεις για τις συναυλίες;

Ω, τόσο πολλές ερωτήσεις! Μας αρέσει να κρατάμε τα μικρά μας μυστικά, όσο μπορούμε: η Katarzyna Polonek φέρνει πολύ συναίσθημα, εγώ αναλαμβάνω το μεγαλύτερο μέρος της οργάνωσης των ταξιδιών. Και ο Krzysztof είναι διευθυντής συναυλιών της Φιλαρμονικής του Βερολίνου. Αρκούν αυτά;

Με ποια κριτήρια επιλέγετε το ρεπερτόριό σας; Για παράδειγμα, συμφωνείτε στον αγαπημένο σας συνθέτη;

Το ρεπερτόριο του πιανιστικού τρίο είναι τεράστιο, αν αναλογιστεί κανείς τον αριθμό των αριστουργημάτων που έχουν γραφτεί για αυτό το μουσικό σχήμα. Ναι, το να συζητάμε πώς να τα συνδυάσουμε αποτελεσματικά αποτελεί σημαντικό μέρος της δουλειάς μας ως συνόλου, αλλά και οι τρεις συμφωνούμε ότι όλα αξίζουν να παιχτούν κάποια στιγμή. Συνήθως προσπαθούμε να συνδυάσουμε έργα από διαφορετικές περιόδους σε ένα πρόγραμμα ή να αναδείξουμε διαφορετικές ιδέες από την ίδια περίοδο.

 

Έχετε επισκεφθεί την Ελλάδα στο παρελθόν ως τουρίστας ή σε επαγγελματικό πλαίσιο;

Δεν έχουμε επισκεφθεί ποτέ την Ελλάδα ως τρίο. Γνωρίζουμε όμως την Αθήνα και κάποια άλλα μέρη από συναυλίες ή διακοπές. Ωστόσο, η επίσκεψη στη Χίο θα είναι η πρώτη φορά για όλους μας!

Υποθέτω ότι έχετε καταλήξει στο ρεπερτόριο για το Μουσικό Φεστιβάλ Χίου. Θα το μοιραστείτε μαζί μας;

Στο Μουσικό Φεστιβάλ Χίου θα παίξουμε δύο αριστουργήματα: το Τρίο για Πιάνο Ν. 1 του Mendelssohn, μια πρώιμη κορυφαία στιγμή του γερμανικού Ρομαντισμού, και το περίφημο τρίο «Dumky» του Antonín Dvořák, το οποίο συνδυάζει εναλλασσόμενα αργά και γρήγορα μέρη με πολλή συγκίνηση και ψυχή σε έξι διασκεδαστικά μέρη. Φυσικά, επιφυλάσσουμε μερικές ακόμη εκπλήξεις για το κοινό!

Ποιο άλλο είδος μουσικής ή μουσικού ακούτε ως κρυφή απόλαυση (ίσως rock, ίσως Bruce Springsteen ή Arctic Monkeys;) και ποιο όργανο αγαπάτε εκτός από το δικό σας;

Μου αρέσει πολύ να ακούω κουβανέζικη salsa! Η ακρίβεια ενός εξαιρετικού συνδυασμού κρουστών είναι απλώς συναρπαστική. Και εκτός από το πιάνο, μου αρέσει πολύ ο ήχος του όμποε.

Nikolaus, σας ευχαριστώ πολύ. Ανυπομονώ να σας συναντήσω στη Χίο.

Σας ευχαριστώ πολύ εκ μέρους όλων.

 

Διαβάστε επίσης στην αθηΝΕΑ: 

Η Μυρτώ Βασιλείου Ανθίζει με Νότες και Στίχους

Παύλος Παυλίδης: Μια Πρόβα και μια Συνέντευξη «Πέρα Από τη Θάλασσα»

Εκδηλώσεις στο Μεγάρο Μουσικής Αθηνών το Πρώτο Τρίμηνο του 2023

 

 

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ
EX LIBRIS
EX LIBRIS

Ο Άρης Γαβριελάτος είναι κοινωνιολόγος με μεταπτυχιακές σπουδες στον Κοινωνικό Αποκλεισμό και το Φύλο.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+