Ο Πρώτος Μου Διαλογισμός σε 11 Βήματα

Διαλογισμός

Πώς νιώθετε για τον διαλογισμό; Τα τελευταία χρόνια οι αναφορές στα οφέλη του είναι συχνές, ωθώντας ολοένα και περισσότερους να δοκιμάσουν δειλά-δειλά την πρακτική αυτή. Άλλος για να αντιμετωπίσει το στρες της καθημερινότητας, άλλος για να βελτιώσει την ποιότητα του ύπνου του, ή για να περιορίσει τις ημικρανίες (ήταν ένα από τα δικά μου κίνητρα), κάποιοι για να δημιουργήσουν μια όαση ηρεμίας στην υψηλών ταχυτήτων ζωή τους.

Υπάρχουν περίοδοι που αναζητώ συχνά αυτά τα λεπτά ηρεμίας καθισμένη στο μαξιλάρι με τα μάτια κλειστά. Άλλες φορές το μαξιλάρι μένει καταχωνιασμένο για εβδομάδες. Κάποιες μέρες το μυαλό τρέχει, μετράει λεπτά. Κάποιες μέρες ηρεμώ, αφήνω τις σκέψεις να περνάνε και τις παρατηρώ.

Με την πρώτη επαφή  -που συνιστώ στον καθένα- γεννιούνται πολλές απορίες για τη μέθοδο και παρατηρεί κανείς πόσο δύσκολο είναι να εστιάζει στο παρόν, με σημείο αναφοράς την αναπνοή του, χωρίς να παρασύρεται από ένα χείμαρρο σκέψεων. Με τον καιρό, θέλησα να μάθω περισσότερα για τη μέθοδο αυτή και να λύσω τις δικές μου απορίες.

Στράφηκα στο The Miracle Of Mindfulness του Βουδιστή μοναχού και υποψήφιου για Νόμπελ Ειρήνης Thich Nhat Hanh, που θέτει τις βάσεις για τη συνειδητότητα και τον διαλογισμό (mindfulness meditation) με πολύ απλό και άμεσο τρόπο. Με πρακτικές ασκήσεις, το βιβλίο παρουσιάζει το ρόλο της συνειδητότητας στην καθημερινότητά μας: να μας βοηθά να παραμένουμε στο παρόν, απολαμβάνοντας έτσι ακόμα και τις πιο απλές, φαινομενικά ανιαρές στιγμές.

Προτείνω όμως να μη σταθείτε μόνο στη θεωρία. Αποκτήστε τις δικές σας εμπειρίες, επισκεφτείτε ένα μάθημα στη γειτονιά σας ή, αν είστε φίλος της τεχνολογίας, δοκιμάστε το Calm ή το Headspace. Κάπως έτσι ξεκίνησα κι εγώ, με την βοήθεια του Calm και ακολουθώντας τις παρακάτω απλές συμβουλές, που προτείνω και σε εσάς:

1) Βρείτε ένα αναπαυτικό μαξιλάρι που να σας “εμπνέει”. Αυτό θα είναι από ‘δω και πέρα το μαξιλάρι του διαλογισμού σας, που θα χρησιμοποιείται μόνο γι’ αυτό τον σκοπό.

2) Επιλέξτε την ώρα της ημέρας που θέλετε να διαλογίζεστε. Μπορεί να είναι πρωί, απόγευμα ή βράδυ, ιδανικά πριν από τα μεγάλα γεύματα της ημέρας σας και τουλάχιστον 30 λεπτά πριν τον ύπνο.

3) Διαλέξτε ένα δωμάτιο του σπιτιού με ησυχία και ενημερώστε αυτούς που ζουν μαζί σας, ούτως ώστε να μη σαν ενοχλήσουν.

4) Συμμαζέψτε λίγο το χώρο προτού ξεκινήσετε – θα σας βοηθήσει να ηρεμήσετε και να συγκεντρωθείτε.

5) Καθίστε αναπαυτικά στο πάτωμα, πάνω στο μαξιλάρι σας με ίσια πλάτη (αν προτιμάτε, μπορείτε να καθίσετε σε μια καρέκλα, όμως όχι ξαπλωμένοι).

6) Αν θέλετε μπορείτε να βάλετε χρονόμετρο για 5, 10 ή 20 λεπτά. Μπορεί στην αρχή μια παρατεταμένη περίοδος διαλογισμού να σας κουράσει – αντ’ αυτού ξεκινήστε με λιγότερα λεπτά και “χτίστε” το χρόνο με τον καιρό.

7) Μπορείτε να συνοδέψετε την ώρα του διαλογισμού με χαλαρωτική μουσική – μου αρέσει πολύ αυτό το playlist.

8) Κλείστε τα μάτια, εισπνεύστε βαθιά από τη μύτη και ξεκινήστε να εστιάζετε στην αναπνοή.

9) Αν το μυαλό σας γεμίζει με σκέψεις (συμβαίνει σε όλους), αφήστε τις να περνάνε και επιστρέψτε στην αναπνοή σας. Με εξάσκηση και υπομονή, θα δείτε πρόοδο.

10) Προσπαθήστε να εντάξετε την πρακτική αυτή στην καθημερινότητά σας, ξεκινώντας με έστω και για 1 λεπτό την μέρα.

11) Επισκεφτείτε πού και πού ένα μάθημα για να εμβαθύνετε την πρακτική σας.

Καλή εξάσκηση!

ΥΓ. Αν πάλι, λόγω της ήδη καθιστικής ζωής σας θέλετε κάτι πιο ενεργητικό, δοκιμάστε τη χορευτική εκδοχή 5Ρυθμοί, ή τον ιδιαίτερο, παράλογο και πολύ απελευθερωτικό Δυναμικό Διαλογισμό, που δημιούργησε και δίδαξε ο Osho. Μπορεί να βρείτε αυτό που ψάχνετε…

Είτε είστε βετεράνος, είτε ξεκινάτε τώρα να ανακαλύπτετε το, διαλογισμό, μοιραστείτε τις δικές σας συμβουλές, αφήνοντας ένα σχόλιο παρακάτω.

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ
Well~Being
Well~Being

Η Αλεξία Εμμανουλοπούλου γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Σπούδασε νομικά στο University of Bristol και έκανε το μεταπτυχιακό της στο Διεθνές Εμπορικό Δίκαιο, στο University College London. Ξεκίνησε την καριέρα της ως δικηγόρος, αλλά το 2013 αποφάσισε να μεταπηδήσει στον χώρο του Μάρκετινγκ, επιθυμώντας μια πιο δημιουργική απασχόληση. Ζει και εργάζεται στο Λονδίνο, περνώντας όσο περισσότερο χρόνο μπορεί κοντά στην φύση. Αγαπάει την γιόγκα, το τρέξιμο και τους πειραματισμούς στην κουζίνα. Λατρεύει να ανακαλύπτει νέα ερεθίσματα και να ταξιδεύει. Μέσω της στήλης της στην αθηΝΕΑ, θα αναζητήσουμε μαζί το δρόμο προς την ευεξία.

DEI

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+