Οι Ουρανοξύστες της «Κόλασης»

Σαγκάη

O σκύλος-ρομπότ είναι ο μόνος που μπορεί να κυκλοφορεί ανενόχλητος στους δρόμους της Σαγκάης. Ρόλος του, να διαδίδει τις κυβερνητικές αποφάσεις στους κατοίκους της κινεζικής πόλης που από τις 28 Μαρτίου βρίσκεται σε ένα lockdown χωρίς έλεος για ανθρώπους και ζώα. «Μείνετε μέσα», «Να πλένετε τα χέρια σας», «Να ελέγχετε τη θερμοκρασία σας», γαυγίζει η μηχανική συσκευή, η οποία ασφαλώς δεν έχει την παραμικρή συναίσθηση του αντικτύπου των εντολών «της».

Κλειδαμπαρωμένοι στα διαμερίσματά τους, οι κάτοικοι του τρίτου μεγαλύτερου οικονομικού κέντρου του κόσμου βιώνουν μια κατάσταση που δύσκολα μπορεί να συλλάβει ο νους. Δυσκολεύονται να τραφούν, αποκόπτονται με τη βία από τα παιδιά τους εάν διαγνωστούν με κορωνοϊό και μεταφέρονται σε σημεία απομόνωσης που ορίζει το πρωτόκολλο, αφήνουν τα κατοικίδιά τους να φύγουν εάν οι ίδιοι ασθενήσουν ή –ακόμη χειρότερα– βλέπουν, ανήμποροι να αντιδράσουν, υγειονομικούς κρατικούς υπαλλήλους να θανατώνουν τα σκυλιά τους με το φόβο διάχυσης του ιού.

Το σκληρό lockdown στη Σαγκάη που εισήγαγε ο πρόεδρος Xi Jinping ως μέρος μιας πολιτικής μηδενικής Covid χαρακτηρίζεται από τη μεγαλύτερη επιτήρηση της καθημερινότητας που έχει σημειωθεί ποτέ, με τις κάμερες στραμμένες σε άδειους δρόμους, τα drones και τα ρομπότ να προσφέρουν στις αρχές σχεδόν απόλυτο έλεγχο της ζωής των πολιτών.

Τα Μέτρα και τα Αποτελέσματα

Αναρωτιέται κανείς εάν τέτοια πρωτοφανή μέτρα, όπως αυτά τουλάχιστον που γίνονται γνωστά, είναι απαραίτητα, καθώς το κινεζικό λιμάνι των 25 εκατομμυρίων κατοίκων είναι μια υγειονομική βόμβα. Ενδεχομένως. Μέχρι πρότινος καταγράφονταν περισσότερα από 20.000 κρούσματα ημερησίως. Παρ’ όλα αυτά, αμφισβητείται η αποτελεσματικότητα των μέτρων ως προς τη διάδοση του ιού.

Υπάρχουν εκτιμήσεις σύμφωνα με τις οποίες η Κίνα κατέφυγε σε αυτά προκειμένου να αποφύγει να διαθέσει πόρους για την ιατρική περίθαλψη ηλικιωμένων και ευάλωτων. Επίσης, καθώς η Σαγκάη συνεισφέρει πάνω από το 3% του ΑΕΠ της Κίνας και συγκεντρώνει πάνω από το 10% του συνολικού εμπορίου της χώρας από το 2018, μέχρι το τέλος Μαρτίου τα μέτρα προστασίας ήταν αντιστρόφως ανάλογα με αυτά άλλων πόλεων όπου σημειώνονταν πολύ λιγότερα κρούσματα.

Ό,τι και αν ισχύει στην πραγματικότητα, το θέμα είναι πως οι άνθρωποι ζουν δύσκολες μέρες. Τα λόγια ενός παγιδευμένου προγραμματιστή στη βόρεια Σαγκάη, όπως διαβάζουμε στους Financial Times, που δείχνει μια τσάντα για ψώνια που παρέχεται από τις αρχές της πόλης και περιέχει επτά πατάτες, επτά κρεμμύδια, τέσσερις ντομάτες, τρία ραπανάκια, ένα λάχανο και ένα κομμάτι κρέας, είναι χαρακτηριστικά: «Είμαστε έξι άτομα κλειδωμένα στο σπίτι εδώ και μισό μήνα και αυτό είναι το μόνο που μας έδωσαν».

Διαβάστε ακόμη στην αθηΝΕΑ:

Ένας «Σωτήρας» στη Σκηνή των Οscar

Ουκρανία-Τουρκία, μία Ελλάδα Δρόμος

Απαραίτητος ο Εμβολιασμός των Παιδιών Έναντι του Κορωνοϊού

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ
Δημοσιογράφος | NO MAN'S LAND
Δημοσιογράφος | NO MAN'S LAND

Η Κυβέλη Χατζηζήση σπούδασε δημοσιογραφία και εργάστηκε σε εφημερίδες και περιοδικά μεγάλης κυκλοφορίας (Έθνος, Βήμα, Marie Claire), στο Mega και το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Ασχολήθηκε με το καλλιτεχνικό, το κοινωνικό και το διεθνές ρεπορτάζ, καθώς και την κοινωνική επιχειρηματικότητα. Μετά από τριάντα χρόνια στον χώρο, ξαναρχίζει να σπουδάζει (Ευρωπαϊκό Πολιτισμό στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο) και να ενδιαφέρεται, όπως πάντα, να εντοπίζει ιστορίες άξιες να ειπωθούν.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+