Εκδόσεις Πατάκη: Ιστορίες που «Συνορεύουν»

Το ταξίδι των καλών βιβλίων από τις εκδόσεις Πατάκη συνεχίζεται. Από το Πέρα στο Αιγαίο και στο Ρίμινι, τέσσερις νέοι τίτλοι, τεσσερις διαφορετικές όψεις της ιστορίας γύρω από την ίδια θάλασσα, τη Μεσόγειο.

«Ο Τζεβντέτ μπέη και οι Γιοι του» | Orhan Pamuk | Μετάφραση: Στέλλα Βρετού

Στο πρώτο του µυθιστόρηµα «Ο Τζεβντέτ µπέη και οι Γιοι του», ο σπουδαίος Τούρκος νομπελίστας συγγραφέας Orhan Pamuk, µέσα από τη σάγκα µιας ανερχόµενης µεσοαστικής οικογένειας της Ιστανµπούλ, παρακολουθεί την ακανθώδη πορεία διαµόρφωσης της σύγχρονης Τουρκίας. Ο αναγνώστης θα µπορέσει να δει εδώ τις συγκρούσεις των αντιλήψεων, τις ψυχικές αµφιταλαντεύσεις, τις αγκυλώσεις, τις εµµονές, τις αντιστάσεις των διάφορων κοινωνικών οµάδων και κέντρων εξουσίας, που εξηγούν την όχι και πολύ οµαλή πολιτική πορεία της Τουρκίας στη διάρκεια του 20ού αιώνα. H έκδοση περιλαμβάνει και επίμετρο του συγγραφέα.

«Η Ραψωδία του Πέρα» | Ahmet Ümit | Μετάφραση: Θάνος Ζαράγκαλης

Η ιστορία τριών φίλων. Ταυτόχρονα και η ιστορία της συνοικίας Μπέγιογλου στην καρδιά της Πόλης. Η ιστορία των δρόμων, των κτιρίων, των γνωστών και άγνωστων καταφύγιων, αλλά περισσότερο οι ιστορίες των ανθρώπων. Στη «Ραψωδία του Πέρα» εξιστορείται η ιστορία μιας φιλίας που ξεκινά από τα παιδικά χρόνια. Η γειτονιά είναι ο ζωτικός της χώρος. Οι τρεις φίλοι, ο µετρηµένος Σελίµ, ο φοβισµένος Νιχάτ, ο πανέξυπνος και επιπόλαιος Κενάν, οι ήρωές της.

Η παλιά φιλία αποτελεί το σηµείο όπου συναντιούνται τρεις διαφορετικές προσωπικότητες, τρεις διαφορετικοί τρόποι ζωής. Πρώτα γνωρίζουµε τους φίλους, γινόµαστε µάρτυρες της ζωής τους. Έχουµε την εντύπωση πως όλα θα κυλήσουν οµαλά. Νοµίζουµε πως η ζωή θα κυλάει στον κανονικό ρυθµό της. Ώσπου κάποια µέρα µια έκθεση φωτογραφίας αλλάζει τη ζωή τους…

«Ρίμινι, η Λησμονημένη Νίκη: Η Συμμετοχή της Ελλάδας στις Συμμαχικές Επιχειρήσεις στην Ιταλία, 1944» | Μαρίνα Πετράκη

Μετά το στασιαστικό κίνημα του Απριλίου του 1944 στη Μέση Ανατολή και την κατάρρευση του στρατιωτικού εποικοδομήματος, η θέση της εξόριστης ελληνικής κυβέρνησης κατέστη εξαιρετικά δυσχερής, καθώς η διαφαινόμενη πλέον νίκη των συμμαχικών δυνάμεων και η επικείμενη απελευθέρωση της Ελλάδας με απουσία τακτικού εθνικού στρατού εγκυμονούσαν σοβαρούς εθνικούς κινδύνους για το μεταπολεμικό καθεστώς.

Συνεπώς η μεταπολεμική θέση της χώρας στο στρατόπεδο των νικητών καθιστούσε επιτακτική τη συμμετοχή ελληνικών μονάδων στις επιχειρήσεις των Συμμάχων εναντίον του εχθρού στην Ιταλία. Τον Ιούνιο του 1944, με εντολή της κυβέρνησης του Λιβάνου και υπό την επίβλεψη των Βρετανών, αρχίζει η συγκρότηση και εκπαίδευση μιας «νομιμόφρονος» ταξιαρχίας, της ΙΙΙης Ελληνικής Ορεινής Ταξιαρχίας, διοικητής της οποίας ορίστηκε ο συνταγματάρχης Θρασύβουλος Τσακαλώτος.

Η συμμετοχή της ΙΙΙης ΕΟΤ στο πλευρό των Συμμάχων στο πλαίσιο της Επιχείρησης Ελαία και η συμβολή της στη διάσπαση της Γοτθικής Γραμμής υπήρξε καθοριστική. Η ιταλική πόλη του Ρίμινι κατελήφθη στις 21 Σεπτεμβρίου 1944 από τους Έλληνες μαχητές έπειτα από σκληρές μάχες με τις δυνάμεις του Άξονα και η ελληνική σημαία κυμάτισε στο δημαρχείο της πόλης. Η κατάληψη του Ρίμινι από τις δυνάμεις της «Ταξιαρχίας του Ρίμινι» (όπως επικράτησε να αναφέρεται) δύο χρόνια μετά τη μάχη του Ελ Αλαμέιν επανέφερε την Ελλάδα στο στρατόπεδο των νικητών, εξασφαλίζοντάς της το αναγκαίο περιθώριο για τη διεκδίκηση απαράγραπτων εδαφικών απαιτήσεων στο συνέδριο ειρήνης που θα ακολουθούσε.

«Γράμμα από την Κάσο. 1965» | Robert A. McCabe | Kείμενα: Νίκος Γ. Μαστροπαύλος | Έρευνα: Μαριλέν Φραγκούλη Κέδρος

Τον Αύγουστο του 1965, ο νεαρός Αμερικανός φωτογράφος Robert McCabe επισκέπτεται την Κάσο, με αποστολή να βγάλει μια σειρά φωτογραφιών που θα πλαισιώσουν το κείμενο ενός βιβλίου για την ιστορία του νησιού. Οι φωτογραφίες αυτές, που έμειναν τελικά, εκτός ελαχίστων, στο συρτάρι ως το 2013, αποτελούν τον κορμό του βιβλίου αυτού, που συνοδεύεται από κείμενα δύο εξαιρετικών Κασιωτών, του Νίκου Μαστροπαύλου και της Μαριλέν Φραγκούλη Κέδρος.

 

Διαβάστε επίσης στην αθηΝΕΑ: 

Η Αειφορία (δεν) Πέθανε

Ελισάβες Φιλιππούλη: Οι Γυναίκες προς την Ανθρωπότητα

Η Νέα Λογοτεχνική Σκηνή της Ιρλανδίας

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ

Η αθηΝΕΑ είναι ένα μέσο ενημέρωσης που έχει τα μάτια του στραμμένα στο μέλλον. Απευθύνεται σε μια νέα γενιά Ελλήνων, δυναμική, κοσμοπολίτικη, μορφωμένη και απαιτητική, που θέλει μια ολοκληρωμένη ενημέρωση για τα δικά της ενδιαφέροντα. Με αιχμή του δόρατος το βραβευμένο ομώνυμο newsletter, η αθηΝΕΑ αγκαλιάζει την καθημερινότητά σας με ερεθίσματα που σας κάνουν να σκέφτεστε διαφορετικά.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+