Περιπέτειες στα Μήκη και τα Πλάτη του Οινικού Κόσμου

Και από τους 4 εμμονικούς τύπους του “Somm”, στους οποίους αναφερθήκαμε την προηγούμενη εβδομάδα, στις 10 πτυχές του κρασιού του “Somm: Into the Bottle”. Η δεύτερη ταινία της σειράς που βγήκε στους κινηματογράφους το 2016 εστιάζει σε 10 διαφορετικές πλευρές του οινικού κόσμου, μέσα από 10 ιστορίες και συγκεκριμένα κρασιά, τα οποία “ανοίγονται” κατά τη διάρκεια του ντοκιμαντέρ.

Οι ιστορίες αυτές αναδεικνύουν τις διαφορετικές προσεγγίσεις μεταξύ οινοποιών στην παραγωγή και το marketing του κρασιού, μας επιτρέπουν μια κλεφτή ματιά στα άδυτα κάποιων εκ των πλέον διάσημων οινοποιείων παγκοσμίως, ρίχνουν φως στον τρόπο που λειτουργεί η αγορά του κρασιού και καταπιάνονται με μια σειρά από έννοιες όπως η σημασία του terroir, η ακριβής γεωγραφική προέλευση ενός κρασιού.

Χαρισματικοί οινοποιοί και sommeliers που έχουν αφιερώσει τη ζωή τους στο κρασί απαντούν σ’ ένα κεντρικό ερώτημα: τι είναι το κρασί και γιατί έχει σημασία. Στην πορεία, κάποια από τα κρασιά στα οποία θα αναφερθούν και κάποιες από τις φιάλες που θα ανοίξουν και θα δοκιμάσουν μπροστά στα μάτια μας θα προκαλέσουν ρίγη συγκίνησης.

Από το Lafite του 1870(!) που ανοίχτηκε σε μια πανηγυρική στιγμή στη σύγχρονη αμερικανική ιστορία, στη σαμπάνια Dom Ruinart του 1969 που αφήνει τον chef de cave του ξακουστού οινοποιείου άφωνο, στο Ermitage της ίδια χρονιάς που ανοίγει ο εγγονός του δημιουργού του, Jean-Louis Chave. Από το Echezeaux 2004 του θρυλικού Domaine de la Romanée-Conti (ευρέως γνωστού ως “DRC” ή απλά “le domaine”), μέχρι τον αυστραλιανό θρίαμβο του Penfolds Bin 60A του 1962…

Χαρισματικοί οινοποιοί και sommeliers που έχουν αφιερώσει τη ζωή τους στο κρασί απαντούν σ’ ένα κεντρικό ερώτημα: τι είναι το κρασί και γιατί έχει σημασία.

Όσο για το τρίτο ντοκιμαντέρ του Jason Wise για το κρασί “Somm III”, θα έχουμε την ευκαιρία να το απολαύσουμε σε μια ιδιωτική προβολή στο Grand Ballroom C του Ξενοδοχείου Μεγάλη Βρεταννία στις 24 Φεβρουαρίου.

Πρόκειται για μια κριτική ματιά στη διαδικασία αξιολόγησης των κρασιών, με αφετηρία την περίφημη οινογνωσία “Judgment of Paris” του 1976, κατά την οποία ο Βρετανός έμπορος κρασιού Steven Spurrier έπεισε μια ομάδα Γάλλων εμπειρογνωμόνων να συμμετάσχουν σε μια ανταγωνιστική τυφλή δοκιμή γαλλικών και καλιφορνέζικων κρασιών, φέρνοντας τα όσα μέχρι τότε πίστευε ο οινικός κόσμος πάνω κάτω. Μένει να δούμε αν η νέα οινογνωσία που θα παρακολουθήσουμε στο “Somm III” θα έχει ανάλογα αποτελέσματα.

——–

Την Κυριακή 24 Φεβρουαρίου και ώρα 17:00, η 3η κατά σειρά ταινία της τριλογίας “Somm”, της οποίας η διανομή δεν περιλαμβάνει την Ελλάδα, “επισκέπτεται” το ιστορικό ξενοδοχείο της Αθήνας και προβάλλεται για μία και μοναδική φορά σε μία ατμόσφαιρα γεμάτη αρώματα σπάνιων οίνων και εκλεπτυσμένων γεύσεων. Ο Head Sommelier του ξενοδοχείου Μεγάλη Βρεταννία Ευάγγελος Ψωφίδης και ο Executive Chef Αστέριος Κουστούδης επιμελούνται επιλογές από λευκό και κόκκινο κρασί, καθώς και από αλμυρά και γλυκά εδέσματα, τα οποία θα συνοδεύσουν άψογα τη μοναδική αυτή απογευματινή εμπειρία. Για να παρευρεθείτε στην ιδιωτική προβολή της ταινίας “Somm III”, μπορείτε να προμηθευτείτε το εισιτήριό σας (€45/άτομο) από το The Wine Library του ξενοδοχείου, καθημερινά 11:00-20:30 (εκτός Κυριακής).

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ

Η αθηΝΕΑ είναι ένα μέσο ενημέρωσης που έχει τα μάτια του στραμμένα στο μέλλον. Απευθύνεται σε μια νέα γενιά Ελλήνων, δυναμική, κοσμοπολίτικη, μορφωμένη και απαιτητική, που θέλει μια ολοκληρωμένη ενημέρωση για τα δικά της ενδιαφέροντα. Με αιχμή του δόρατος το βραβευμένο ομώνυμο newsletter, η αθηΝΕΑ αγκαλιάζει την καθημερινότητά σας με ερεθίσματα που σας κάνουν να σκέφτεστε διαφορετικά.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+