Τον Σεπτέμβριο βρισκόμαστε πάντα, μικροί και μεγάλοι, σε γραμμή εκκίνησης. Όπως στην παράδοση της Πρωτοσεμβριάς ή Πρωτοσταυριάς κάθε 1η αυτού του μήνα, ημέρα που ξεκινά το εκκλησιαστικό έτος των ορθόδοξων χριστιανών, οι αγρότες καλούσαν το πνεύμα της βλάστησης με προσευχές και διάφορους άλλους τρόπους προσέλκυσης καλοτυχίας, έτσι κι εμείς ευχόμαστε «καλή αρχή», μέσα μας κι έξω μας, σε σχολεία και δουλειές, σε κρυφά και φανερά σχέδια, σε επανεκκινήσεις κάθε είδους.
Μια αρχή με άρωμα καλοκαιριού. Με διάθεση για βόλτες, εξερευνήσεις και ανταμώματα που αποφεύγουν τους κλειστούς χώρους. Εκεί όπου όλοι μαζί, μικροί και μεγάλοι, μπορούμε, όπως στις διακοπές που αφήσαμε πίσω, με το ατέλειωτο παιχνίδι σε βουνά και θάλασσες, να διασκεδάσουμε παρέα.
Για να αποχαιρετήσουμε το καλοκαίρι με όμορφη διάθεση, όπως του αξίζει, καθώς, όπως λέει ο ποιητής Νίκος Καρούζος: «Να μη λυπάσαι που πέφτουν/τα φύλλα φθινόπωρο./Η δική σου τρυφερότητα θαν τα φέρει/και πάλι στα δέντρα».
Η Μεγάλη Γιορτή του Βιβλίου στο Πεδίον του Άρεως
Εγκαινιάστηκε στις 6 Σεπτεμβρίου το 52ο Φεστιβάλ Βιβλίου, στο Πεδίον του Άρεως, η μεγαλύτερη γιορτή του βιβλίου, μια όμορφη βόλτα για μικρούς και μεγάλους, για να ξεφυλλίσουν βιβλία, να γνωρίσουν συγγραφείς, να παρακολουθήσουν εκδηλώσεις, να «προγραμματίσουν» τις αναγνώσεις του χειμώνα.
Η έκθεση φιλοξενεί 200 εκδοτικούς οίκους, 280 περίπτερα, 200 πολιτιστικές εκδηλώσεις, συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, διαδραστικά εκπαιδευτικά δρώμενα και πολλά άλλα, μεταξύ των οποίων και εκδηλώσεις που απευθύνονται στα παιδιά.
Το κεντρικό αφιέρωμα του φεστιβάλ έχει τίτλο «Νεολαία και Ανάγνωση. Από Σένα η Άνοιξη Εξαρτάται» και είναι επικεντρωμένο στις νεότερες γενιές, στις απαντήσεις που μπορεί να δώσει το βιβλίο, τα αποστάγματα της ανθρώπινης σκέψης, σε σύγχρονα ερωτήματα, αλλά και στα πανανθρώπινα και παντοτινά.
Τo φεστιβάλ θα είναι ανοιχτό καθημερινά, από 6 έως 22 Σεπτεμβρίου, με ελεύθερη είσοδο. Περισσότερες πληροφορίες για τις ώρες λειτουργίας και τις εκδηλώσεις θα βρείτε εδώ.
Βόλτες στα Άστρα
Στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών στο Θησείο, τα Σαββατοκύριακα του Σεπτεμβρίου, παιδιά και έφηβοι 7-15 ετών, αλλά και οι μεγαλύτεροι που έχουν όρεξη για παιχνίδι, μπορούν να πάρουν μέρος στο escape game «Ο Θησαυρός του Γαλαξία», ένα παιχνίδι γνώσεων σχετικά με τα αστέρια του γαλαξία μας, τους αστερισμούς του νυχτερινού ουρανού και το ηλιακό μας σύστημα. Η δράση ξεκινά το Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου, στις 10:00 το πρωί (περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε εδώ και να κάνετε κράτηση τηλεφωνικά στο 698 3101336)
Επίσης, κάθε Τρίτη και Πέμπτη στις 09:30 το πρωί πραγματοποιούνται παρατηρήσεις του Ήλιου με φορητό ηλιακό τηλεσκόπιο. Ακολουθεί επίσκεψη στο Μουσείο Γεωαστροφυσικής του Αστεροσκοπείου, όπου εκτίθενται ιστορικά επιστημονικά όργανα και σύγχρονο αντίγραφο του Μηχανισμού των Αντικυθήρων, στον λόφο των Νυμφών.
Η δράση απευθύνεται σε μικρούς και μεγάλους, διαρκεί μια ώρα και πραγματοποιείται στα αγγλικά όταν συμμετέχει και αγγλόφωνο κοινό (εισιτήρια διατίθενται στην είσοδο μισή ώρα πριν από την έναρξη).
Το Κέντρο Επισκεπτών Θησείου θα είναι επισκέψιμο τον Σεπτέμβριο και βραδινές ώρες, κάθε Τετάρτη, Παρασκευή και Σάββατο. Στις 20:00 γίνονται περιηγήσεις για το ελληνόφωνο και στις 21:00 για το αγγλόφωνο κοινό, οι οποίες ξεκινούν με επίσκεψη στο Μουσείο Γεωαστροφυσικής. Οι βραδιές ολοκληρώνονται με παρατήρηση του ουρανού από το ιστορικό τηλεσκόπιο Δωρίδη, στον λόφο της Πνύκας (εισιτήρια διατίθενται στην είσοδο μισή ώρα πριν από την έναρξη).
Η βόλτα στα αστέρια περιλαμβάνει, ωστόσο, και μουσικές διαδρομές, η βραδιά αφήγησης μύθων, μουσικής και αστροπαρατήρησης στο Κέντρο Επισκεπτών Πεντέλης, το Σάββατο 14/9, στις 20:00 (για παιδιά από 5 ετών και τους συνοδούς τους). Οι αφηγήτριες Βιργινία Κοκκίνου και Ειρήνη Νικολακοπούλου θα μας ταξιδέψουν στους μύθους των αστερισμών, ντύνοντας τις ιστορίες τους με μουσική και τραγούδι. Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε τηλεφωνικά στα 210 3490931, 932, 933 και ηλεκτρονική κράτηση μπορείτε να κάνετε εδώ.
Τέλος, διοργανώνονται οι θεματικές ομιλίες «Ο Ενεργός Ήλιος, ο Διαστημικός Καιρός και τα Διαστημικά Ταξίδια» την Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου στις 19:30, με ομιλητή τον δρ Αναστάσιο Αναστασιάδη, διευθυντή Ερευνών ΙΑΑΔΕΤ, και «Πλεύση στα Μονοπάτια Προγόνων Άλλων: Ένα Χωροχρονικό Ταξίδι στις Θάλασσες της Πολυνησίας» την Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου στις 19:30, με ομιλητή τον δρ Παντελή Παπαδόπουλο, καθηγητή στον Τομέα Αστροφυσικής, Αστρονομίας και Μηχανικής του ΑΠΘ (η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό, με σειρά προτεραιότητας).
Family Project Event
Το «Family Project Event» οργανώνεται για πρώτη φορά, από τις 6 έως τις 8 Σεπτεμβρίου στο Εκθεσιακό Kέντρο Περιστερίου, με στόχο να δώσει τη δυνατότητα στη σύγχρονη οικογένεια
να έρθει σε επαφή με γκάμα υπηρεσιών και προϊόντων που την αφορούν άμεσα. Οι ενότητες του event είναι: Εκπαίδευση, Τεχνολογία, Υγεία & Ευεξία, Αθλητισμός, Pet & Care, Μαγειρική, Ασφάλεια, Τέχνες & Εικαστικά.
Οι διοργανωτές υπόσχονται επίσης στους επισκέπτες, σεμινάρια –για τους μεγάλους– και διαδραστικά παιχνίδια – για τους μικρούς. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε εδώ και εδώ.
Σεπτέμβριος στο Μουσείο Μαρία Κάλλας
Την Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου, το Μουσείο Μαρία Κάλλας τιμά τη μνήμη της μεγάλης ντίβας, μία ημέρα πριν από την ημερομηνία θανάτου της, προσφέροντας μειωμένη γενική είσοδο στους εκθεσιακούς του χώρους. Στις 18:00, στην πλατεία Μητροπόλεως, απέναντι από την είσοδο του μουσείου, θα πραγματοποιηθεί συναυλία με ελεύθερη είσοδο, με το τρίο πνευστών ARUNDOS από τη Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων.
Τις Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς, στις 29 Σεπτεμβρίου, το μουσείο συμμετέχει στους εορτασμούς με δωρεάν είσοδο στους εκθεσιακούς χώρους του από τις 17:00 έως τις 20:00 (έκδοση ηλεκτρονικού εισιτηρίου εδώ). Επίσης, γιορτάζει από κοινού με το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου με την ομιλία και το workshop «Τα Φώτα Στραμμένα στο Φως»: μια λάμπα φωταερίου των αρχών του 20ού αιώνα κι ένα βιβλίο πρακτικών των φανοκόρων που εργάζονταν στο εργοστάσιο φωταερίου στο Γκάζι «μετακομίζουν» από το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου στο Μουσείο Μαρία Κάλλας και «ρίχνουν φως» στην εξέλιξη της τέχνης του φωτισμού στο θέατρο, μέσα από ομιλίες ειδικών, αλλά και ένα βιωματικό εργαστήριο για ενήλικες. Περισσότερες πληροφορίες θα ανακοινωθούν σύντομα εδώ.
Τέλος, στο πλαίσιο του MCM KIDS, τις Κυριακές το μουσείο προσφέρει εκπαιδευτικά προγράμματα, διάρκειας 60′, για όλη την οικογένεια, γεμάτα παιχνίδι και φαντασία, μια βουτιά στον κόσμο των τεχνών. Πληροφορίες για τα οικογενειακά προγράμματα μπορείτε να βρείτε εδώ.
Σινεμά, Χορός, Κηπουρική στο Πάρκο
Στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος το Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου, μικροί (πάνω από 6 ετών) και μεγάλοι μπορούν να εντρυφήσουν στα μυστικά της κηπουρικής, φροντίζοντας λαχανικά, λουλούδια και βότανα, να μάθουν τον τρόπο αποθήκευσης των σπόρων για να δημιουργήσουν τη δική τους «τράπεζα», αλλά και να αναγνωρίζουν τα αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά.
Την ίδια μέρα, στις 14 Σεπτεμβρίου στις 20:30, οι μικροί θεατές και οι συνοδοί τους είναι καλεσμένοι στο Ξέφωτο του ΚΠΙΣΝ για να παρακολουθήσουν την ταινία «Ίκαρος και Δαίδαλος» (2022), σε σκηνοθεσία του Carlo Vogele. Η υπόθεση έχει ως εξής:
Κάθε γωνιά της Κρήτης αποτελεί παιδική χαρά για τον Ίκαρο, τον γιο του μεγάλου εφευρέτη Δαίδαλου. Κατά τη διάρκεια μιας εξερεύνησης κοντά στο παλάτι της Κνωσού, ο Ίκαρος κάνει μια περίεργη ανακάλυψη: ένα παιδί με κεφάλι ταύρου είναι κλειδωμένο σε μια αυλή, με εντολή του βασιλιά. Κρυφά, ακόμα και από τον πατέρα του, θα γίνει φίλος με τον νεαρό Μινώταυρο. Όμως, η μοίρα παίρνει άλλη τροπή όταν ο Θησέας φτάνει στην Κρήτη και ο Μινώταυρος οδηγείται στον μυστικό λαβύρινθο που κατασκεύασε ο Δαίδαλος. Θα μπορέσει ο Ίκαρος να σώσει τον φίλο του και να αλλάξει την πορεία μιας ιστορίας γραμμένης από τους θεούς;
Τις Κυριακές 15 και 29 Σεπτεμβρίου, στη 13:00, στην εκδήλωση Fun Dance, μικροί και μεγάλοι θα ακολουθήσουν τον ρυθμό και τα βήματα της δυναμικής και ευφάνταστης χορογραφίας που θα υποδεικνύει η ομάδα χορού, αφήνοντας το σώμα τους να εκτονωθεί και να εκφραστεί.
Cycladic Kids Festival για Δεύτερη Χρονιά
Το Παιδικό Φεστιβάλ του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, στις 21 και 22 Σεπτεμβρίου, πραγματοποιείται για δεύτερη συνεχόμενη φορά, ένα πολυθεματικό φεστιβάλ τεχνών, εκτός των χώρων του, στο Ωδείο Αθηνών, προσβάσιμο σε μικρούς (από 2 ετών) και μεγάλους. Το μουσείο εντάσσει για πρώτη φορά δράσεις για παιδιά στον αρχαιολογικό χώρο του Λυκείου του Αριστοτέλη.
Το Ωδείο Αθηνών, ως κεντρικός χώρος του φεστιβάλ, θα φιλοξενήσει παραστάσεις θεάτρου, μουσικής, χορού, κινηματογράφου, κουκλοθέατρου, αφηγήσεις και εικαστικά εργαστήρια για όλη την οικογένεια, ενώ το Λύκειο του Αριστοτέλη θα λειτουργήσει ως ειδικός χώρος για πρωτότυπες δράσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα.
Παράλληλα, στο Ωδείο Αθηνών θα φιλοξενηθεί η έκθεση με τα έργα και τους νικητές του φετινού 11ου Παιδικού Διαγωνισμού Ζωγραφικής του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, με τίτλο «Σημερινές Ιστορίες Αγγείων», που συγκέντρωσε 12.000 συμμετοχές!
Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε εδώ.
Η Βραδιά του Ερευνητή
Η Βραδιά του Ερευνητή είναι μια ευρωπαϊκή πρωτοβουλία που πραγματοποιείται σε περισσότερες από 400 πόλεις σε ολόκληρη την Ευρώπη και ως σκοπό έχει την ανάδειξη της έρευνας και της επιστήμης.
Στην Ελλάδα, 7 διαφορετικές πόλεις, δεκάδες ερευνητές και επιστήμονες, πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα, συντονίζονται και συντονίζουν καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς πρωτοβουλίες και δράσεις, που κορυφώνονται την τελευταία Παρασκευή κάθε Σεπτεμβρίου με τις εκδηλώσεις της Βραδιάς του Ερευνητή.
Την Παρασκευή, 27 Σεπτεμβρίου, ερευνητές και επιστήμονες θα ξεναγήσουν τους επισκέπτες όλων των ηλικιών στον μαγευτικό κόσμο της έρευνας στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, τη Λάρισα, την Πάτρα, το Ηράκλειο, το Ρέθυμνο και τη Μυτιλήνη. Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν live διαδραστικά πειράματα, να διασκεδάσουν με ερευνητικά παιχνίδια και καλλιτεχνικά δρώμενα, να δουν τεχνολογικές εκθέσεις και να γνωρίσουν από κοντά διακεκριμένους ερευνητές και επιστήμονες.
Η είσοδος είναι ελεύθερη. Πληροφορίες για τους χωρους διεξαγωγής και το πρόγραμμα της Βραδιάς του Ερευνητή μπορείτε να δείτε εδώ.
Τέχνη και Ιστορία στο Πάρκο Ελευθερίας
Με τις επετειακές εκδηλώσεις στο πλαίσιο του «1974 & 1944: Η Αθήνα γιορτάζει την Ελευθερία της» που διοργανώνει ο Δήμος Αθηναίων τιμώνται δύο σημαντικές επετείοι: η συμπλήρωση 80 χρόνων από την απελευθέρωση της πόλης από τη γερμανική κατοχή και 50 χρόνων από την αποκατάσταση της δημοκρατίας.
Το Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου, στο Πάρκο Ελευθερίας (Βασιλίσσης Σοφίας), τοπόσημο ιστορικής μνήμης, από τις 10:00 έως τις 13:00, οι μουσειοπαιδαγωγοί του ΟΠΑΝΔΑ από την Πινακοθήκη, το Κέντρο Τεχνών, το Ψηφιακό Μουσείο Ακαδημίας Πλάτωνος, το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Παράδοσης «Αγγελική Χατζημιχάλη» και την Κεντρική Βιβλιοθήκη του Δήμου Αθηναίων, καθώς και το Παιδικό Μουσείο της Αθήνας, θα υποδεχτούν μικρούς και μεγάλους για να λάβουν μέρος σε μια σειρά δράσεων, με ελεύθερη συμμετοχή, που συνδυάζουν την τέχνη, τη δημιουργία και την ελεύθερη έκφραση με την ιστορία και τις σπουδαίες αξίες της έννοιας της Δημοκρατίας.
Το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί με τη συναυλία της Φιλαρμονικής Ορχήστρας Δήμου Αθηναίων στις 12:30. Η είσοδος είναι ελεύθερη.
Ευυρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών: Οι Λέξεις Μπορούν να Σώσουν τον Κόσμο μας
Το Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου στο Πεδίον του Άρεως, από τις 10:00 έως τις 14:00, με αφορμή την Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών, μικροί και μεγάλοι θα ταξιδέψουν από τη μια ευρωπαϊκή χώρα στην άλλη και θα γνωρίσουν τον συναρπαστικό κόσμο των γλωσσών και των διαλέκτων. Με κεντρική θεματική το «περιβάλλον», οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν σε εκπαιδευτικά εργαστήρια, να συνομιλήσουν με τους οργανωτικούς φορείς και να πάρουν αναμνηστικά δώρα.
Στον χώρο, εκτός από τα περίπτερα των διοργανωτών, όπου μπορείτε να πάρετε χρήσιμες πληροφορίες, θα πραγματοποιηθούν αφηγήσεις παραμυθιών και τα δημιουργικά εργαστήρια «Ανθισμένα σπίτια» (με θέμα το upcycling) και «Το δέντρο της ζωής» (η δημιουργία ενός «δέντρου» με υλικά φιλικά προς το περιβάλλον).
Τον συντονισμό της εκδήλωσης έχουν αναλάβει τα British Council και Goethe-Institut Athen και την οργάνωση το Bobos Arts Festival. Η είσοδος είναι ελεύθερη.
Διαβάστε επίσης στην αθηΝΕΑ:
Σεπτέμβριος στην Αθήνα | Διαλέξτε Συναυλία!