Λίγοι ίσως γνωρίζουν μια διεθνή πρωτιά που έχει βάλει δυναμικά στον παγκόσμιο χάρτη των κορυφαίων της τουριστικής φιλοξενίας και τη χώρα μας: για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά το 2021, το Sani Resort στην Κασσάνδρα της Χαλκιδικής αναδείχθηκε «Κορυφαίο Περιβαλλοντικό Ξενοδοχειακό Συγκρότημα» και «Κορυφαίο Οικογενειακό και Παραθαλάσσιο Ξενοδοχειακό Συγκρότημα» στον κόσμο, σύμφωνα με τον κορυφαίο διεθνή τουριστικό θεσμό World Travel Awards. Γιατί, όμως, το Sani Resort;
Επειδή η καρδιά του οράματός του είναι η βιωσιμότητα. Επειδή είναι ένα ξενοδοχείο που «διδάσκει» έμπρακτα τη σημασία της, αποδεικνύει ότι η επόμενη μέρα στον πλανήτη μπορεί να είναι «πράσινη» και μας μυεί σε αυτή τη μεγάλη εικόνα-μονόδρομο που έχουν αρχίσει να χαράσσουν οραματιστές και τολμηροί του καιρού μας.
Όμιλος Sani/Ikos: Σύντομο Πορτρέτο
Με τα εμπορικά σήματα Sani Resort και Ikos Resorts λειτουργούν 9 συγκροτήματα στην Ελλάδα –στη Χαλκιδική, στην Κέρκυρα και στην Κω– τα οποία συγκαταλέγονται στα κορυφαία πολυτελή ξενοδοχεία του κόσμου. Πρόσφατα, με το Ikos Andalusia στη Μάλαγα της Ισπανίας, ο όμιλος ξεκίνησε τη δράση του και στην ευρύτερη ζώνη της Μεσογείου.
Την πολυτέλεια, την άνεση και την αισθητική στην πορεία των αναζητήσεων του ομίλου διαδέχτηκε η βιωσιμότητα, το κατεξοχήν στοιχείο που σήμανε μια διαφορετική πορεία, πρωτοπόρα – και όχι μόνο για τη χώρα μας.
Τι σημαίνει αυτό στην πράξη; Σημαίνει χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, εξοικονόμηση νερού, ελαχιστοποίηση των αποβλήτων και κυκλική οικονομία, βιώσιμες προμήθειες, προστασία και ανάδειξη του τοπικού οικοσυστήματος.
Το 2020, το Sani Resort έγινε το πρώτο θέρετρο στην Ελλάδα που πέτυχε την ανθρακική ουδετερότητα, σύμφωνα πάντα με τις διεθνείς πιστοποιήσεις.
Βιώσιμη Πολιτική: Μπορούμε να τη Μετρήσουμε;
Τις βιώσιμες πρακτικές δεν αρκεί να τις αναφέρει κανείς, πρέπει και να αποδεικνύονται από αντικειμενικές πηγές και μετρήσεις.
Στη νέα έρευνα της αθηΝΕΑ Research με τίτλο «Eco-friendly Greece: Βέλτιστες Πρακτικές Βιώσιμου Τουρισμού από 21 Θέρετρα ανά τον Κόσμο», που εκπονήθηκε με την υποστήριξη του ξενοδοχειακού ομίλου Sani/Ikos, διαβάζουμε πως, για την καταγραφή του αποτυπώματος και την αξιολόγηση των προγραμμάτων αειφορίας του, ο όμιλος παρακολουθεί πάνω από 100 δείκτες και διαθέτει πλήθος διεθνών πιστοποιήσεων.
Το πιο φιλόδοξο στοίχημα του ομίλου, ωστόσο, φαίνεται πως είναι το Triple Zero Project: δηλαδή να πετύχει τα Net Zero μέχρι το 2030 και Zero Plastic και Zero Waste μέχρι το 2024.
Με το «Zero Carbon Footprint Project» το Sani Resort στη Χαλκιδική, ήδη ο όμιλος έχει δείξει έμπρακτα την πρόθεση να μηδενίσει το ανθρακικό αποτύπωμα των ξενοδοχείων του, καθώς το 2020 έγινε το πρώτο θέρετρο στην Ελλάδα που πέτυχε την ανθρακική ουδετερότητα, σύμφωνα πάντα με τις διεθνείς πιστοποιήσεις. Ακολούθησαν τα Ikos Resorts, που πλέον προμηθεύονται ηλεκτρική ενέργεια από 100% ανανεώσιμες πηγές εγγυημένης προέλευσης, ενώ είναι ανθρακικά ουδέτερα από το 2021.
Αναμένουμε να δούμε να πραγματοποιείται και ο φιλόδοξος «τριπλός στόχος», ένα στοίχημα που μας αφορά όλους.
Το Sani Resort και τα Ikos Resorts λειτουργούν με 100% ανανεώσιμη ηλεκτρική ενέργεια εγγυημένης προέλευσης ήδη από το 2019.
Στα Ενδότερα της Βιώσιμης Πολιτικής του
Τα «παρασκήνια» της βιώσιμης πολιτικής του ομίλου Sani/Ikos καταλαμβάνουν… μεγάλο χώρο. Για να πάρουν μορφή όσα οραματίστηκαν οι άνθρωποι του ομίλου, χρειάστηκαν χρόνος, κόπος, αλλά και επιμονή. Πρόκειται, δε, για μια πορεία σε εξέλιξη, που απαιτεί επαγρύπνηση, εγρήγορση και σχέδια επί σχεδίων. Ας πλοηγηθούμε στα ενδότερα κι εμείς, με οδηγό την έρευνα της αθηΝΕΑς.
Ενέργεια, η Κρίσιμη Λέξη: Το Sani Resort και τα Ikos Resorts λειτουργούν με 100% ανανεώσιμη ηλεκτρική ενέργεια εγγυημένης προέλευσης ήδη από το 2019. Έξυπνα συστήματα αυτοματισμού και διαχείρισης ενέργειας, δε, μειώνουν την ετήσια κατανάλωση. Στο Ikos Olivia στη Χαλκιδική έχουν τοποθετηθεί περισσότεροι από 150 «έξυπνοι» μετρητές για τον έλεγχο της κατανάλωσης. Επίσης, πραγματοποιούνται σημαντικές επενδύσεις σε φωτοβολταϊκά πάρκα.
Οι ανάγκες των ξενοδοχείων Sani Beach (Χαλκιδική), Ikos Dassia (Κέρκυρα) and Ikos Aria (Κως) σε ζεστό νερό καλύπτονται εξ ολοκλήρου από ηλιακούς συλλέκτες.
Εκτός των παραπάνω, για τη βελτίωση του ανθρακικού αποτυπώματος του ομίλου, μέσω της πρωτοβουλίας «Plant a Tree» τα τελευταία χρόνια φυτεύτηκαν πάνω από 10.000 δέντρα σε δάση που καταστράφηκαν από πυρκαγιές. Επίσης, ο όμιλος συνεργάζεται με το Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών για την εκτίμηση της δεξαμενής άνθρακα του δάσους της Σάνης και τη διαχείρισή του.
Το Πολύτιμο Νερό: Έχει αναπτύξει υπερσύγχρονες μονάδες επεξεργασίας για τα λύματα των ξενοδοχείων, που χρησιμοποιούνται για την άρδευση των κήπων, ενώ όλα τα δωμάτια και οι κοινόχρηστοι χώροι είναι εξοπλισμένοι με μηχανισμούς χαμηλής ροής νερού.
Τα ποσοστά ανακύκλωσης στον όμιλο Sani/Ikos είναι της τάξης του 50%-60% των συνολικών απορριμμάτων, ανάλογα με το ξενοδοχείο.
Reduce, Reuse, Recycle: Έχει καταργήσει τα πλαστικά μιας χρήσης σε όλους τους χώρους εξυπηρέτησης πελατών, ενώ γίνονται εντατικές προσπάθειες ώστε να εξαλειφθούν τα πλαστικά μίας χρήσης και στους υποστηρικτικούς χώρους.
Γίνεται ανακύκλωση σε όλα τα δωμάτια. Για τα σκουπίδια, χρησιμοποιούνται σακούλες ανακυκλωμένου πλαστικού. Τα πλαστικά συλλέγονται και επαναχρησιμοποιούνται σε νέες κατασκευές με τρισδιάστατο εκτυπωτή. Οι σάκοι οικοδομικών υλικών χρησιμοποιούνται για τη συλλογή πράσινων απορριμμάτων από τους κήπους.
Για την ελαχιστοποίηση της σπατάλης τροφίμων χρησιμοποιούνται καινοτόμες μέθοδοι, όπως ζυγαριές με δυνατότητες τεχνητής νοημοσύνης, ενώ πραγματοποιούνται συστηματικά δωρεές σε τοπικές τράπεζες τροφίμων.
Για τη μείωση των απορριμμάτων τροφίμων έχουν αναπτυχθεί συστήματα κομποστοποίησης. Στα Sani Resort, Ikos Oceania και Ikos Olivia στη Χαλκιδική, κομποστοποιείται το 100% των οργανικών υπολειμμάτων.
Τα ποσοστά ανακύκλωσης είναι της τάξης του 50%-60% των συνολικών απορριμμάτων, ανάλογα με το ξενοδοχείο.
Όλοι οι βασικοί προμηθευτές των ξενοδοχείων του Sani/Ikos αξιολογούνται με κριτήρια βιωσιμότητας.
Με την Κοινότητα: Στηρίζει τις κοινότητες όπου δραστηριοποιείται, δίνοντας έμφαση στη στελέχωση μέσα από την κοινότητα και επενδύοντας στη συστηματική εκπαίδευση των εργαζομένων του.
Όλοι οι βασικοί προμηθευτές των ξενοδοχείων του αξιολογούνται με κριτήρια βιωσιμότητας. Για τη στήριξη της τοπικής αγροτικής παραγωγής και οικονομίας, έχει αναλάβει μια σειρά από πρωτοβουλίες, όπως η δημιουργία της σειράς «Land of Grace», με προϊόντα από την περιοχή της Χαλκιδικής και της Μακεδονίας.
Μέσω του προγράμματος «Dine Out» οι επισκέπτες καλούνται να εξερευνήσουν την τοπική γαστρονομική σκηνή, γευματίζοντας σε επιλεγμένα εστιατόρια της περιοχής – χωρίς επιπλέον κόστος. Επίσης, τους δίνεται η ευκαιρία να γνωρίσουν την τοπική παραγωγή και αγροτική παράδοση, με εκδρομές σε μελισσοτροφεία, οινοποιεία και αγροκτήματα. Μέσα από το πρόγραμμα «Drive Adventure» καλούνται, επίσης, να ανακαλύψουν την περιοχή οδικώς, ενισχύοντας έτσι την τοπική οικονομία και αγορά.
Ο όμιλος στέκεται διαχρονικά δίπλα στις τοπικές κοινωνίες, στηρίζοντας περισσότερους από 40 κοινωφελείς οργανισμούς και χορηγώντας υποτροφίες.
Με το πρόγραμμα «Sani Animal Rescue» προσπαθεί να εξασφαλίσει στέγη για τα αδέσποτα ζώα στην περιοχή, να τα καταγράψει και να τα εμβολιάσει, με τη συμβολή και των φιλόζωων επισκεπτών του ξενοδοχείου από όλο τον κόσμο.
Γιορτές για Όλους: Έχει θεσμοθετήσει το ετήσιο Sani Festival, με πλούσιο πρόγραμμα συναυλιών και παραστάσεων, για το οποίο διατίθενται δωρεάν εισιτήρια στους κατοίκους των γύρω περιοχών.
Διοργανώνει δράσεις, όπως σχολικές εκδρομές, στους υδροβιότοπους της Σάνης, δωρεάν μαθήματα ιστιοπλοΐας κ.ά.
Διοργανώνει pop-up εκδηλώσεις, οι «Sani Eco Day», αφιερωμένες στη φύση, στα τοπικά προϊόντα και τους υδροβιότοπους, με διαδραστικές και διασκεδαστικές οικολογικές δραστηριότητες στη Μαρίνα της Σάνης, στα οποία συμμετέχουν τοπικοί παραγωγοί, συνεταιρισμοί γυναικών και καλλιτεχνικές ομάδες.
Το Sani Resort λειτουργεί ως θεματοφύλακας των υγροτόπων, σε συνεργασία με την Ορνιθολογική Ελληνική Εταιρεία για τους υδροβιότοπους της Σάνης, με την οργάνωση iSea για την καταγραφή και μελέτη των πληθυσμών δελφινιών και με την Bee Camp για την προστασία των εντόμων επικονιαστών.
Το Πολύτιμο Οικοσύστημα: Οι υδροβιότοποι της Σάνης αποτελούν προστατευόμενη περιοχή φυσικού κάλλους του ευρωπαϊκού δικτύου Natura. Στα 1.100 στρέμματα στα οποία εκτείνονται βρίσκουν καταφύγιο πάνω από 235 είδη πουλιών που, ανάμεσά τους, μπορεί κάποιος να συναντήσει περίπου το 50% των ειδών που απαντώνται συνολικά στην Ελλάδα.
Το Sani Resort λειτουργεί ως θεματοφύλακας των υγροτόπων, με πρωτοβουλίες όπως η συνεργασία με την Ορνιθολογική Ελληνική Εταιρεία για τους υδροβιότοπους της Σάνης, η συνέργεια με την οργάνωση iSea για την καταγραφή και μελέτη των πληθυσμών δελφινιών στην περιοχή, αλλά και η συνεργασία του με την Bee Camp για την προστασία των εντόμων επικονιαστών και τη δημιουργία του μεγαλύτερου Bee Spot στην Ελλάδα. Οι επισκέπτες των ξενοδοχείων μπορούν να συμμετάσχουν σε ειδικά σχεδιασμένες δράσεις, που σχετίζονται με τις παραπάνω πρωτοβουλίες.
Εφαρμόζονται προγράμματα παρατήρησης των πουλιών και των οικοτόπων τους, μέσω ειδικών μονοπατιών με σήμανση, και λαμβάνονται μέτρα για την προστασία των ευάλωτων ειδών. Στη Μαρίνα της Σάνης λειτουργεί περίπτερο της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας, με πληροφοριακό υλικό και περιβαλλοντικά εκπαιδευτικά παιχνίδια.
Από το 2013 έχει καταγραφεί αύξηση 680% στις περιηγήσεις για την παρατήρηση πουλιών, ενώ πολύ μεγάλη ήταν πέρσι και η συμμετοχή των επισκεπτών σε όλες τις δραστηριότητες οικολογικού χαρακτήρα (εκδρομές ορνιθοπαρατήρησης, περιηγήσεις στο δάσος, εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά).
Σε όλα τα δωμάτια του Sani Resort υπάρχει αντίγραφο του βιβλίου «Sani Wetlands», το οποίο παρουσιάζει την εντυπωσιακή άγρια ζωή των υδροβιότοπων, αλλά και χάρτες και προτεινόμενες διαδρομές για την παρατήρηση πουλιών. Το ξενοδοχείο έχει εκδώσει επίσης το παιδικό βιβλίο «Ερμής, ο Καλαμοκανάς Που Περπατούσε», τα έσοδα από την αγορά του οποίου διατίθενται στην Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία.
Τέλος, το ξενοδοχείο καλεί τους επισκέπτες να συνεισφέρουν οικειοθελώς 1 ευρώ κατά το check out στο έργο της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας στην περιοχή, το οποίο στη συνέχεια διπλασιάζει.
Μέσα σε μια Πράσινη και Γαλάζια Αγκαλιά: Το Sani Resort έχει επιτύχει έναν από τους υψηλότερους συντελεστές φυτεμένου περιβάλλοντος, με συνολικά πάνω από 300 χιλιάδες τ.μ. χώρων πρασίνου.
Οι βραβευμένες παραλίες του διαθέτουν 10 Γαλάζιες Σημαίες. Είναι το μοναδικό στον κόσμο που έχει βραβευτεί με σημαίες για τις παραλίες, τη μαρίνα και τα σκάφη του. Γαλάζιες Σημαίες διαθέτουν επίσης όλα τα ξενοδοχεία Ikos.
***
Σε μία έκταση 4.000 στρεμμάτων στο Sani Resort συναντιούνται τρεις φυσικοί κόσμοι μοναδικής ομορφιάς και σπουδαιότητας: η θάλασσα, το δάσος και οι υγροβιότοποι.
Στον τόπο αυτό, αυτόματα μας έρχεται στον νου αυτό που λέει ο ήρωας στο βιβλίο «Έξοδος Κινδύνου» του Olen Steinhauer: «Ο πρώτος κανόνας του τουρισμού είναι να μην του επιτρέψεις να σε καταστρέψει, γιατί μπορεί. Εύκολα».
Τον δανειζόμαστε για να τον αντιστρέψουμε και να τον χρησιμοποιήσουμε… κάπως αλλιώς: «Ο πρώτος κανόνας του τουρισμού είναι να μην τον αφήσουμε να καταστραφεί». Γιατί μπορούμε. Ίσως όχι εύκολα, αλλά φαίνεται ότι, πράγματι, μπορούμε.
- Τα παραπάνω στοιχεία προέκυψαν στο πλαίσιο της έρευνας που πραγματοποίησε η αθηΝΕΑ Research, με τίτλο «Eco-friendly Greece: Βέλτιστες Πρακτικές Βιώσιμου Τουρισμού από 21 Θέρετρα ανά τον Κόσμο», που εκπονήθηκε με την υποστήριξη του ξενοδοχειακού ομίλου Sani/Ikos, την οποία θα βρείτε εδώ. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα ευρήματα της έρευνας, μπορείτε να επικοινωνήσετε με την Αντωνέλα Σκιαδαρέση (antonela@a8inea.com).
Διαβάστε επίσης στην αθηΝΕΑ:
Ταξιδιώτες-Καταναλωτές στο Κοινό μας Σπίτι. Πόσο το Σεβόμαστε;
Τι Είδε Ένας Καλαμοκανάς στη Σάνη
Βιωσιμότητα και Τουριστική Ανάπτυξη: Έννοιες Αντικρουόμενες;