Διανύουμε την παγκόσμια εβδομάδα των sherries, ενός τύπου κρασιού με εντελώς διαφορετικό στιλ από τα συνηθισμένα, στον οποίο έχω ιδιαίτερη αδυναμία.

Θα παρομοίαζα το sherry με μια εκκεντρική ίσως προσωπικότητα ανθρώπου. Στην πρώτη επαφή υπάρχει περίπτωση να σε σοκάρει και να σε απομακρύνει λίγο με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του, αν όμως ηρεμήσεις, δώσεις λίγο χρόνο και πλησιάσεις πιο κοντά, εξερευνώντας τις υπόλοιπες πτυχές του, τότε να είσαι προετοιμασμένος να ανακαλύψεις ένα μαγευτικό κόσμο.

Πρόκειται λοιπόν για ένα ξηρό, γλυκό ή μέτρια γλυκό και ενισχυμένο σε αλκοόλ κρασί, το οποίο παράγεται στην πόλη Jerez της Νότιας Ισπανίας. Υπάρχουν διαφορετικά στιλ sherry, όλα όμως ξεκινούν τη διαδικασία οινοποίησής τους από ένα ουδέτερο λευκό κρασί, φτιαγμένο από την ποικιλία Palomino. Αφού ενισχυθούν με αλκοόλη, ωριμάζουν σε παλαιά βαρέλια, χρησιμοποιώντας το σύστημα solera, μια τεχνική που αναμειγνύει νεότερα και παλαιότερα κρασιά μαζί συνεχώς όσο αυτά παλαιώνουν, εξασφαλίζοντας έτσι ένα σταθερό στιλ ώριμου κρασιού.

Πολλά απ’ τα ιδιαίτερα αρώματά τους προέρχονται από τη συγκεκριμένη διαδικασία παλαίωσης. Τα ηπιότερα sherry (απαλό χρώμα, λιγότερο αλκοόλ και μέτρια αρώματα) είναι τα Fino και Μanzanilla. Αμέσως μετά είναι το Amontillado, στο οποίο γίνεται προσθήκη επιπλέον αλκοόλ (περίπου 18%), το χρώμα του είναι κεχριμπαρένιο, ενώ στα αρώματα του Fino (φλούδες εσπεριδοειδών και ψωμιού) προστίθενται νότες από ξηρούς καρπούς, αλλά και διάφορα άλλα ευχάριστα, πολύπλοκα αρώματα. Το τελευταίο και πιο έντονο στιλ sherry είναι τα Oloroso, με πολύ γεμάτο σώμα και ακόμα πιο βαριά αρώματα, ενώ η επίγευση όλων είναι μακρά και απολαυστική.

Μπορεί τα sherries να είναι μια περίεργη κατηγορία κρασιών και να μην αρέσουν εύκολα σε πολύ κόσμο, αξίζουν όμως μια ευκαιρία που μπορεί να τα μετατρέψει στα πιο αγαπημένα σας. Σας προτείνω κάποιους αγαπημένους μου συνδυασμούς που εύχομαι να υιοθετήσετε στο τραπέζι σας:

Fino και Manzanilla
Έχει την δυνατότητα να σταθεί δίπλα στα λεμονάτα, τηγανιτά ψαρικά με πυγμή, ακόμα κι αν αυτά συνοδεύονται από σκορδαλιά.

Amontillado
Ο συνδυασμός με ένα πιάτο σούπα φακές θεωρώ ότι δημιουργεί ένα εκρηκτικό αποτέλεσμα στη γεύση, ειδικά αν προσθέσουμε και λίγες σταγόνες από λάδι τρούφας.

Oloroso
Ο πολύπλοκος χαρακτήρας του αγκαλιάζει και αναδεικνύει μια λαχταριστή βελουτέ κολοκυθόσουπα με χοντρά κομμάτια μπέικον και τυρί κρέμα.

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ
CARPE VINUM
CARPE VINUM

Η Μαρία είναι Δικηγόρος Αθηνών αλλά και γκαλερίστα. Μεγαλωμένη σε κοσμοπολίτικο περιβάλλον και ζώντας για πολλά χρόνια στο εξωτερικό ανέπτυξε μια ιδιαίτερη σχέση με το κρασί και τη γαστρονομία, την οποία ακολουθεί πάντα και παντού! Δεν κρύβει ποτέ την παράφορη αγάπη της για την Αθήνα και μοιράζεται μαζί μας μικρά μυστικά από τον χώρο της γαστρονομίας.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+