Soundpear: Κάνε το Κρασί σου Μουσική

Καθίστε αναπαυτικά στον καναπέ σας έπειτα από μια κουραστική μέρα στη δουλειά. Βάλτε ένα ποτήρι κρασί και επιλέξτε τη μουσική που ταιριάζει με τη διάθεσή σας. Το κρασί μπορεί να διεγείρει όλες τις αισθήσεις. Σίγουρα την όραση, την αφή, από το ποτήρι, έπειτα την όσφρηση και στο τέλος τη γεύση.

Η μαγική αυτή ιεροτελεστία είναι απαραίτητη προϋπόθεση της οινικής δοκιμής. Και με την ακοή; Έχετε αναρωτηθεί ποτέ πώς θα ήταν το Ξινόμαυρο αν ήταν μουσική;

Στην αναζήτηση νέων προτάσεων για τον οινικό κόσμο που τώρα ανακαλύπτω, συνάντησα τον Αστέρη Ζαχαράκη. Ο Αστέρης είναι ένα blend μηχανικού, μουσικού και ερασιτέχνη οινοπαραγωγού. Μια μέρα έβαλε όλες αυτές τις διαφορετικές όψεις σε ένα… βαρέλι και έφτιαξε τη Soundpear, μια υπηρεσία που μετατρέπει το αγαπημένο σου κρασί σε soundtrack.

Όταν τον ρωτούν τα παιδιά του τι δουλειά κάνει ακριβώς, εκεί μπερδεύεται η φάση. Είναι, όπως λέει, μεταδιδακτορικός ερευνητής και διδάσκων στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν την αντίληψη του μουσικού ηχοχρώματος και της μουσικής γενικότερα, καθώς και τη μελέτη της μουσικής δημιουργικότητας.

Η αγάπη για τη μουσική ξεκίνησε από πολύ μικρή ηλικία, στα επτά του χρόνια, όταν ξεκίνησε να παίζει τσέλο. Αργότερα, μεγαλώνοντας, μετά την αποφοίτησή του από το πολυτεχνείο, το μεταπτυχιακό, το διδακτορικό και το δίπλωμα βιολοντσέλου, η πρώτη αυτή αγάπη μετεξελίχθηκε σε σχέση αλληλεπίδρασης και με τα γνωστικά πεδία των σπουδών του.

Το Κρασί

Με το κρασί, η σχέση του είναι τρυφερή και νοσταλγική. «Η οικογένειά μου από την πλευρά της μητέρας μου έχει ως πατρικό σπίτι στη Γουμένισσα ένα διατηρητέο οίκημα που ανεγέρθηκε τη δεκαετία του 1920 από τον προπάππο μου, το οποίο από την αρχή στέγαζε και χώρο οινοποίησης, κάτι που διατηρήθηκε αδιάλειπτα ως σήμερα.

Ο θείος μου, Δημήτρης Καμπούρης, από τη δεκαετία του 1980 μέχρι και πριν από μερικά χρόνια διατηρούσε χωρικό οινοποιείο στον ίδιο χώρο, με ιδιόκτητους αμπελώνες λίγων στρεμμάτων, και παρήγε ΠΟΠ Γουμένισσα ερασιτεχνικά μεν, υψηλής ποιότητας δε.

Ξινόμαυρο και Νεγκόσκα

Η ποικιλία Γουμένισσα είναι Ξινόμαυρο και Νεγκόσκα, σε μια αναλογία 70%-30% το πολύ. Αυτές τις ποικιλίες συν τον Ροδίτη καλλιεργούμε και σήμερα στους ίδιους αμπελώνες, του θείου μας, και κάνουμε τα ίδια κρασιά (Γουμένισσα, ροζέ Γουμένισσα και Ροδίτη), τα οποία καταναλώνουμε σε γιορτές και οικογενειακά τραπέζια. Πέρα από το κρασί, παράγουμε και τσίπουρο και μάλιστα στο σπίτι υπάρχει και παραδοσιακό αποστακτήριο από το 1935.

Ταυτόχρονα επιδιώκουμε να δημιουργήσουμε έναν πυρήνα από οινόφιλους της γενιάς μας ο οποίος να συμμετέχει στις αμπελοκαλλιεργητικές και οινοποιητικές εργασίες κατά τη διάρκεια της χρονιάς.

Αυτό, εκτός από την πρακτική ανάγκη βοηθητικών χεριών, επιτάσσει και η οικογενειακή παράδοση κατά την οποία η αμπελοκαλλιέργεια και η οινοποίηση είναι και κοινωνικό γεγονός και ευκαιρία για επαφή με τους φίλους μας.

H ιδέα πίσω από τη Soundpear είναι ότι ο ήχος και η μουσική μπορούν να επιδράσουν στη γεύση και στα αρώματα του κρασιού και να μετασχηματίσουν τη συνολική εμπειρία της οινογευσίας.

Από τη μαγιά μιας τέτοιας μεγάλης παρέας οινόφιλων της προηγούμενης γενιάς ξεπήδησε μάλιστα και το οινοποιείο Χατζηβαρύτη, καθώς η Όλγα και ο Βαγγέλης ήταν οικογενειακοί φίλοι και οινοποιούσαν ερασιτεχνικά για χρόνια στις εγκαταστάσεις μας, παρέα με τον θείο μου, προτού δημιουργήσουν το δικό τους, επαγγελματικό πλέον, οινοποιείο. Τώρα ήρθε η ώρα να γράψουμε τη δική μας ιστορία».

H Soundpear

Ο Αστέρης έχει το ταλέντο και τις γνώσεις να δίνει –και να το τεκμηριώνει επιστημονικά– ήχο στα αγαπημένα του πράγματα. Το κρασί είναι ένα από αυτά. Κι έτσι έγινε. Με τον bandmate του από το μακρινό παρελθόν, τον Βασίλη Παρά, είχε την ιδέα να δημιουργήσουν τη Soundpear.

«H ιδέα πίσω από τη Soundpear είναι ότι ο ήχος και η μουσική μπορούν να επιδράσουν στη γεύση και στα αρώματα του κρασιού και να μετασχηματίσουν τη συνολική εμπειρία της οινογευσίας. Μπορεί κανείς να το σκεφτεί κάπως σαν την επιρροή του soundtrack μιας ταινίας στη συνολική κινηματογραφική εμπειρία.

Soundtrack για Κρασιά

Φτιάχνουμε κατά μια έννοια soundtrack για κρασιά. Αυτή η ιδέα υποστηρίζεται από ερευνητικά αποτελέσματα που συγκεντρώνονται με αυξανόμενο ρυθμό τα τελευταία χρόνια και προέρχονται από το επιστημονικό πεδίο της αισθητηριακής ανάλυσης (sensory analysis).

Αυτό που βλέπουμε, λοιπόν, είναι ότι οι αισθήσεις δεν λειτουργούν μεμονωμένα, αλλά ότι “συνεργάζονται” μεταξύ τους, διότι τις πληροφορίες που συλλέγονται από τα αισθητηριακά όργανα τις επεξεργάζεται και τις ολοκληρώνει ο εγκέφαλος και έτσι παράγεται η συνολική εμπειρία. Αυτό στην επιστημονική ορολογία ονομάζεται πολυαισθητηριακή αντίληψη (multisensory perception).

Το κρασί αποτελεί προνομιακό πεδίο για τέτοιου είδους έρευνα, καθώς είναι αισθητηριακά ένα ιδιαίτερα πολύπλοκο προϊόν. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι οι πιθανές εφαρμογές της Soundpear που βασίζονται στο φαινόμενο της πολυαισθητηριακής αντίληψης περιορίζονται μόνο στο κρασί. Mπορούν να επεκταθούν σε οποιοδήποτε προϊόν απευθύνεται στις αισθήσεις της γεύσης ή της όσφρησης».

Οι υπηρεσίες της Soundpear μπορούν να έχουν ποικίλες εφαρμογές. Για παράδειγμα, από έναν οινοποιό που είτε θέλει να αναβαθμίσει ηχητικά την ιστοσελίδα του είτε να επενδύσει μουσικά την οινογευσία στις επισκέψιμες εγκαταστάσεις του. Το ίδιο ισχύει και για ξενοδοχεία ή wine bars.

«Οι σύντομες ηχητικές αναπαραστάσεις μιας γουλιάς που δημιουργούμε θα μπορούσαν να βρουν εφαρμογή ως ηχητικά logos. Σκεφτείτε ως παράδειγμα το διάσημο πλέον ηχητικό logo του Netflix (tada) που προηγείται κάθε νέας προβολής στην πλατφόρμα. Σε ένα ψηφιακό κατάστημα, ένα ηχητικό logo θα μπορούσε να εμπλουτίζει τη λεκτική περιγραφή ενός κρασιού, μεταφέροντας πληροφορία που δεν μπορεί να αποτυπωθεί εύκολα με λέξεις».

Ο Αστέρης Ζαχαράκης, με τις σπουδές του, την αγάπη για τη μουσική και την ερασιτεχνική ενασχόληση με το κρασί, ανέπτυξε, όπως λέει, μια πολυαισθητηριακή αντίληψη, την οποία και μετουσίωσε στη Soundpear. Γιατί η μουσική τεχνολογία που υπηρετεί του επιτρέπει να γίνεται κοινωνός με τις δικές μας «παραισθήσεις» κάθε φορά που απολαμβάνουμε το αγαπημένο μας κρασί.

Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στην ιστοσελίδα του Soundpear.

Διαβάστε επίσης στην αθηΝΕΑ:

Panettone: Η Πιο Γλυκιά Γεύση της Ιταλίας στο Κέντρο της Αθήνας

Τα «Φτηνά Τσιγάρα» του Παναγιώτη Kαλαντζόπουλου

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ
Storyteller
Storyteller

Η Λώρα Αργυροπούλου ασχολείται με την επικοινωνία και το στρατηγικό μάρκετινγκ με ειδίκευση στον τουρισμό και τα events. Μεταξύ Ελλάδας και εξωτερικού κάνει αυτό που της αρέσει περισσότερο: να συναντάει ανθρώπους ή να κάνει τους ανθρώπους να συναντιούνται.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+