Για πολλούς ανθρώπους, η αγορά ενός σπιτιού αποτελεί όνειρο ζωής. Για άλλους, η διαδικασία αυτή μπορεί να είναι η πιο τρομακτική και συναισθηματικά φορτισμένη αγορά της ζωής τους.
Πράγματι, η αγορά κατοικίας αποτελεί σημαντική οικονομική δέσμευση που απαιτεί προσεκτική εξέταση και προγραμματισμό. Πρόκειται για κρίσιμη απόφαση, ειδικά για τους νέους που μόλις ξεκινούν τη σταδιοδρομία τους. Ωστόσο, με τη σωστή γνώση και καθοδήγηση, η αγορά κατοικίας μπορεί να αποτελέσει μια έξυπνη και αποδοτική επένδυση.
Πριν, λοιπόν, επιχειρήσουμε να ανακαλύψουμε περισσότερα για τον κόσμο των στεγαστικών δανείων, είναι σημαντικό να κατανοήσουμε τι ακριβώς είναι αυτά τα δάνεια και πώς λειτουργούν.
Στεγαστικά Δάνεια Explained!
Το στεγαστικά δάνεια είναι ένα είδος δανείου που προορίζεται για την αγορά κατοικίας ή άλλου είδους ακίνητης περιουσίας. Προσφέρονται συνήθως από τράπεζες και άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.
Τα στεγαστικά δάνεια αποπληρώνονται συνήθως σε διάστημα 10-30 ετών, ανάλογα με τους όρους του δανείου. Ο δανειολήπτης υποχρεούται να καταβάλλει τακτικές πληρωμές, συνήθως σε μηνιαία βάση, μέχρι την πλήρη αποπληρωμή του. Εάν ο δανειολήπτης δεν καταβάλλει τις πληρωμές, κατά κανόνα η συμφωνία υπαγορεύει ότι ο δανειστής μπορεί να προβεί σε πράξεις αναγκαστικής εκτέλεσης, όπως π.χ. σε κατάσχεση του ακινήτου και σε πλειστηριασμό, με την ολοκλήρωση του οποίου ο δανειστής θα είναι σε θέση να ανακτήσει τις απώλειές του.
Οι Τύποι των Στεγαστικών Δανείων
Κατά την επιλογή ενός στεγαστικού δανείου ορισμένοι βασικοί παράγοντες που πρέπει να λάβει κάποιος υπόψη του είναι το ύψος του επιτοκίου, η διάρκεια (δηλαδή το χρονικό διάστημα που έχει στη διάθεσή του για να αποπληρώσει το δάνειο) και ο τύπος του δανείου. Ορισμένοι συνήθεις τύποι δανείων είναι τα δάνεια σταθερού επιτοκίου, τα δάνεια με κυμαινόμενο επιτόκιο, αλλά και τα στεγαστικά δάνεια με κρατική εγγύηση ή εκείνα με κρατική συγχρηματοδότηση, όπως το συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα «Σπίτι μου» που εξήγγειλε πρόσφατα η ελληνική κυβέρνηση.
Ένα στεγαστικό δάνειο σταθερού επιτοκίου έχει καθορισμένο επιτόκιο που δεν αλλάζει κατά τη διάρκεια του δανείου, ενώ ένα στεγαστικό δάνειο κυμαινόμενου επιτοκίου έχει επιτόκιο που μπορεί να αλλάξει με την πάροδο του χρόνου με βάση τις συνθήκες της αγοράς.
Από την άλλη, τα στεγαστικά δάνεια με κρατική εγγύηση ή συγχρηματοδότηση είναι στεγαστικά δάνεια μερικώς ή πλήρως εγγυημένα ή συγχρηματοδοτούμενα από το κράτος και έχουν σχεδιαστεί για να κάνουν την ιδιοκατοίκηση πιο οικονομικά προσιτή για τους δανειολήπτες που μπορεί να μην πληρούν τις προϋποθέσεις για τη λήψη άλλου είδους στεγαστικού δανείου ή χρειάζονται πρόσθετη βοήθεια.
«Σπίτι μου»: Στεγαστικό Πρόγραμμα Νέων
Εάν είστε νέος ενήλικος, μπορεί να είστε επιλέξιμος για ειδικά προγράμματα στεγαστικών δανείων που έχουν σχεδιαστεί για να σας βοηθήσουν να αγοράσετε την πρώτη σας κατοικία. Μια τέτοια επιλογή είναι το πρόγραμμα «Σπίτι μου», που έχει ως στόχο να καταστήσει την ιδιοκτησία κατοικίας πιο προσιτή στους νέους και τα νοικοκυριά με χαμηλό εισόδημα μέσα από τη χορήγηση χαμηλότοκων ή άτοκων στεγαστικών δανείων.
Συγκεκριμένα, μέσω του προγράμματος αυτού έχετε τη δυνατότητα να αποκτήσετε το δικό σας σπίτι με συγχρηματοδότηση έως και 90% της εμπορικής αξίας του και με προνομιακούς όρους. Για να συγκαταλέγεστε στους δικαιούχους του προγράμματος αυτού θα πρέπει να είστε Έλληνας πολίτης 25 έως 39 ετών και το εισόδημα του νοικοκυριού σας να είναι πάνω και κάτω από ένα συγκεκριμένο όριο. Τα δάνεια χορηγούνται μέσω των συνεργαζόμενων τραπεζών και η αίτηση υποβάλλεται σε τράπεζα της επιλογής σας.
Μπορείτε να βρείτε όλες τις απαντήσεις που αναζητάτε σχετικά με τα αναλυτικά κριτήρια, το ποσό, τον σκοπό, τη διάρκεια του δανείου, καθώς και τη διαδικασία υποβολής της αίτησης, πατώντας εδώ.
Η Ώρα της Απόφασης
Αξίζει, όμως, για τους νέους να κάνουν το βήμα και να επενδύσουν σε ένα σπίτι;
Η απάντηση εξαρτάται από την προσωπική σας κατάσταση και τους μακροπρόθεσμους στόχους σας. Η ιδιοκτησία ενός σπιτιού μπορεί να προσφέρει αίσθηση σταθερότητας και ασφάλειας, ενώ, ταυτόχρονα, μπορεί να αποτελέσει συμφέρουσα μακροπρόθεσμη επένδυση, εάν οι αξίες των ακινήτων συνεχίσουν να αυξάνονται.
Η ιδιοκτησία ενός σπιτιού αποτελεί σημαντικό ορόσημο στη ζωή κάποιου και μπορεί να προσφέρει αίσθηση υπερηφάνειας, σταθερότητας και ασφάλειας. Ωστόσο, δεν είναι απόφαση που πρέπει να λαμβάνεται ελαφρά τη καρδία.
Επιπλέον, μπορεί να προσφέρει αίσθηση ανεξαρτησίας και αυτονομίας, καθώς και την ελευθερία να δημιουργήσετε χώρους διαβίωσης προσαρμοσμένους αποκλειστικά με βάση τις προσωπικές σας προτιμήσεις. Τέλος, σε ορισμένες περιπτώσεις, οι μηνιαίες πληρωμές του στεγαστικού δανείου μπορεί να είναι χαμηλότερες από το κόστος ενοικίασης, καθιστώντας την ιδιοκτησία κατοικίας προσιτή επιλογή.
Ωστόσο, η ιδιοκτησία ενός σπιτιού συνοδεύεται και από σημαντικές οικονομικές ευθύνες. Γι’ αυτό, πριν κάνετε το βήμα, βεβαιωθείτε ότι έχετε κάνει την έρευνά σας και ότι έχετε κατανοήσει τα βραχυχρόνια αλλά και τα μακροχρόνια έξοδα που σχετίζονται με την ιδιοκτησία σπιτιού, συμπεριλαμβανομένων των φόρων ακίνητης περιουσίας, της ασφάλισης και της συντήρησης.
Από το Όνειρο στην Ιδιοκτησία: Βήματα για την Αγορά του Πρώτου σας Σπιτιού
(1) Αξιολογήστε την οικονομική σας κατάσταση – Πριν σκεφτείτε την αγορά κατοικίας, είναι σημαντικό να αξιολογήσετε την οικονομική σας κατάσταση. Αυτό περιλαμβάνει την κατανόηση του εισοδήματος, των εξόδων, των αποταμιεύσεων και τυχόν ανεξόφλητων υποχρεώσεών σας. Χρειάζεται, επίσης, να υπολογίσετε πόσα χρήματα μπορείτε να διαθέσετε για ένα σπίτι, να προσδιορίσετε πόση προκαταβολή μπορείτε να αντέξετε οικονομικά, αλλά και το ύψος της μηνιαίας δόσης αποπληρωμής που «σηκώνει» το νοικοκυριό σας. Στην ερώτηση δε «να αγοράσω ή να νοικιάσω», το άρθρο αυτό θα λύσει όλες σας τις απορίες!
(2) Ερευνήστε την αγορά ακινήτων – Πραγματοποιήστε έρευνα σχετικά με την αγορά ακινήτων στην περιοχή όπου θα θέλατε να αποκτήσετε σπίτι. Αυτό περιλαμβάνει την έρευνα για τις μέσες τιμές των κατοικιών, τους τύπους των διαθέσιμων κατοικιών και τη διαθεσιμότητα των επιλογών χρηματοδότησης. Είναι επίσης σημαντικό να αποκτήσετε μια καλή εικόνα των τιμών ιστορικά στη συγκεκριμένη περιοχή.
(3) Εξετάστε τις επιλογές χρηματοδότησής σας – Όπως είδαμε, υπάρχουν διάφορες διαθέσιμες επιλογές χρηματοδότησης για τους αγοραστές κατοικιών. Ερευνήστε τις επιλογές και καθορίστε ποια είναι η καταλληλότερη για την οικονομική σας κατάσταση.
(4) Συνεργαστείτε με επαγγελματίες του χώρου – Εξετάστε το ενδεχόμενο να συνεργαστείτε με εξουσιοδοτημένο μεσίτη, ο οποίος μπορεί να σας βοηθήσει να περιηγηθείτε στη διαδικασία αγοράς κατοικίας, να διαπραγματευτείτε με τους πωλητές και να βρείτε το κατάλληλο σπίτι για τις ανάγκες και τον προϋπολογισμό σας.
(5) Κάντε μια προσφορά και κλείστε τη συμφωνία – Μόλις βρείτε το κατάλληλο σπίτι, κάντε μια προσφορά στον πωλητή. Εάν η προσφορά σας γίνει δεκτή, συνεργαστείτε με τον δανειστή και τον μεσίτη σας για να ολοκληρώσετε την απαραίτητη γραφειοκρατία και να κλείσετε τη συμφωνία.
(6) Φροντίστε το σπίτι και τα οικονομικά σας – Μετά την αγορά του σπιτιού, είναι σημαντικό να φροντίζετε για την τακτική συντήρηση και τις επισκευές, ώστε να διασφαλίσετε την αξία της επένδυσής σας. Είναι επίσης σημαντικό να συνεχίσετε να διαχειρίζεστε προσεκτικά τα οικονομικά σας για να αποφύγετε δυσκολίες που μπορεί να δημιουργήσουν προβλήματα στην αποπληρωμή του στεγαστικού σας δανείου.
Ανακεφαλαιώνοντας…
Όπως λέει το ρητό, «το σπίτι είναι εκεί όπου κατοικεί η καρδιά». Η ιδιοκτησία ενός σπιτιού αποτελεί σημαντικό ορόσημο στη ζωή κάποιου και μπορεί να προσφέρει αίσθηση υπερηφάνειας, σταθερότητας και ασφάλειας. Ωστόσο, δεν είναι απόφαση που πρέπει να λαμβάνεται ελαφρά τη καρδία. Αφιερώστε χρόνο για να ερευνήσετε και να κατανοήσετε τις επιλογές σας, να συμβουλευτείτε επαγγελματίες και να λάβετε μια τεκμηριωμένη απόφαση. Με τη σωστή προσέγγιση και λίγη τύχη, μπορεί σύντομα να κρατάτε τα κλειδιά του δικού σας σπιτιού.
Spread the word! Το newsletter της αθηΝΕΑς Financially Empowered είναι αφιερωμένο στο χτίσιμο της χρηματοοικονομικής μας ανθεκτικότητας. Μπορείτε να γίνετε συνδρομητές δωρεάν, χρησιμοποιώντας αυτόν το σύνδεσμο εγγραφής.
Με την υποστήριξη
Το παρόν άρθρο συντάχθηκε αποκλειστικά από την αθηΝΕΑ. Οι πληροφορίες που περιέχονται σε αυτό είναι γενικού και ενημερωτικού χαρακτήρα και δεν προορίζονται για να θεωρηθούν ως νομικές, λογιστικές, φορολογικές, επενδυτικές ή άλλες συμβουλές. Η ιδιότητα της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος Α.Ε. ως χορηγός του παρόντος άρθρου δεν αποτελεί ούτε δύναται να ερμηνευθεί ως εγγύηση ή ανάληψη οιασδήποτε ευθύνης για την ακρίβεια, επάρκεια, πληρότητα, εγκυρότητα ή χρησιμότητα του περιεχομένου του καθώς και για το εν γένει περιεχόμενό του. Κάθε τυχόν επενδυτική ή άλλη απόφαση πρέπει να λαμβάνεται με ίδια κρίση του αναγνώστη και να βασίζεται σε προσωπική ενημέρωσή του. Ο αναγνώστης, πριν τη λήψη τυχόν επενδυτικών ή άλλων αποφάσεών του, χρειάζεται να λαμβάνει κάθε απαιτούμενη επαγγελματική συμβουλή από δικούς του ανεξάρτητους επενδυτικούς, νομικούς, φορολογικούς ή άλλους συμβούλους. Η Τράπεζα δεν ευθύνεται ούτε αναλαμβάνει ουδεμία νομική υποχρέωση σε σχέση με ή ως συνέπεια ενδεχόμενης επενδυτικής ή άλλης απόφασης που βασίστηκε στο παρόν άρθρο. Ακόμη, δεν φέρει καμία ευθύνη για οποιαδήποτε άμεση ή έμμεση απώλεια ή ζημία που μπορεί να προκύψει από την ανάγνωση/ χρήση του παρόντος άρθρου.
Διαβάστε επίσης στην αθηΝΕΑ:
Fintech Εργαλεία για τον Μικρό Επιχειρηματία
4 Επενδυτικά Προϊόντα για Μικρούς Επενδυτές
Χρυσοί Κανόνες για Επενδύσεις με Χαμηλό Διαθέσιμο Κεφάλαιο
5 Βήματα για να Χτίσουμε τη Χρηματοοικονομική μας Ανθεκτικότητα