«Στην Αγκαλιά σου θα Xαθώ και θ’ Ανατείλω» | 14 Βιβλία για τον Έρωτα

Όχι, δεν είναι ένα άρθρο για τον Άγιο Βαλεντίνο, αλλά ένας ύμνος για τον έρωτα σε 14 βιβλία, γραμμένα (και ζωγραφισμένα) από το χέρι διαφορετικών ανθρώπων από όλο τον κόσμο.

Βιβλία για τον έρωτα. Αυτόν που φτιάχνει παράλληλα σύμπαντα, αυτόν που μας ταξιδεύει, που αποτυπώνει βαθιά στιγμές ζωής, σε μια μικρή παραλία, σε μια βόλτα, σε μια φωτογραφία, σε έναν μποτιλιαρισμένο δρόμο, σε ένα θέατρο, σε ένα σπίτι. Αυτόν που μας παιδεύει τόσο με την παρουσία του όσο και με την απουσία του.

Ο έρωτας ως θαύμα, ως χρώμα, ακόμα και ως μαύρο σύννεφο. Ένα χάδι, ένα φιλί, ένα βλέμμα. Και φυσικά ένα ή περισσότερα βιβλία. Διαβάστε την ενδιαφέρουσα ιδέα των εκδόσεων Πατάκη με τις τόσο διαφορετικές, μα μοναδικές, επιλογές από βιβλία του οίκου που μιλάνε για τον έρωτα.

Ερωτικά Ποιήματα | Pablo Neruda | Μτφρ. Αγαθή Δημητρούκα

Φορτισµένα µε αισθησιασµό και πάθος, τα ερωτικά ποιήµατα του τιµηθέντος µε το Βραβείο Νόµπελ Χιλιανού ποιητή Pablo Neruda αιχµαλωτίζουν τους αναγνώστες µε τις γήινες εικόνες τους και αποκαλύπτουν µια φλογερή επαναπεικόνιση του κόσµου. «Ο µεγαλύτερος ποιητής του 20ού αιώνα, σε όλες τις γλώσσες», κατά τον Gabriel García Márquez, έφτασε τις «μεταφορές» για τον έρωτα σε ένα άλλο επίπεδο.

Λοιπόν ας Φιληθούμε. Ερωτικά Ποιήματα | e.e. Cummings | Μτφρ. Γιάννης Δούκας – Χάρης Βλαβιανός

Κορυφαίος μοντερνιστής, ανελέητα σατιρικός και άφθαστα λυρικός, ο e.e. cummings ύμνησε πάνω από όλα τον έρωτα σε όλες του τις εκφάνσεις, ενσαρκώσεις και εκδοχές: σαρκικό, ρομαντικό, ιδεώδη ή υπερβατικό, όντας άλλοτε άσεμνος και λάγνος, άλλοτε συναισθηματικός και τρυφερός. Όπως είχε πει άλλωστε, «Εκτός κι αν αγαπάς κάποιον, τίποτα άλλο δεν έχει νόημα».  Στην έκδοση αυτή ανθολογούνται 49 από τα ερωτικά του ποιήματα, μεταφρασμένα από τους ποιητές Χάρη Βλαβιανό και Γιάννη Δούκα.

Ανθολογία Ερωτικής Ποίησης (Συλλογικό Έργο) | Επιμ.-Μτφρ. Χάρης Βλαβιανός

Ο έρωτας και τα αντιφατικά συναισθήματα που προκαλεί, η ευφορία, η ζήλια, η οδύνη, η οργή, η απώλεια, η ματαίωση, η απόλαυση, η ηδονή, είναι ένα από τα κεντρικά θέματα της ποίησης.

Από τη Σαπφώ και τον Κάτουλλο, τους τροβαδούρους και τον Spencer ως τον Byron και τον Goethe, τον Καβάφη και την Plath, οι ποιητές ένιωθαν πάντα την ανάγκη να μιλήσουν γι’ αυτό το πάθος. Ο Χάρης Βλαβιανός υπογράφει την εισαγωγή και μεταφράζει μερικά από τα αντιπροσωπευτικότερα ερωτικά ποιήματα.

Τα Hδονικά – 18 Τραγούδια Βασισμένα σε Ερωτικά Επιγράμματα | Αγαθή Δημητρούκα

Τα «Ηδονικά», ένα βιβλίο-δώρο για ερωτευμένους και για όσους σέβονται την τρέλα που έχει ο έρωτας, και κυρίως γι’ αυτούς που ετοιμάζονται να τον ζήσουν, να τον απολαύσουν, να τον χαρούν.

Ένα πρωτότυπο και απολύτως ποιητικό ερωτικό «μανιφέστο» σε μια εποχή που ο έρωτας, αντί για χαρά της ζωής και κινητήρια δύναμη των πάντων, γίνεται, χάνοντας κάθε έννοια ρομαντισμού και τρυφερότητας, όλο και πιο αγοραία σαρκικός ή βίαιος μέχρις εξόντωσης του ασθενέστερου από τους δύο.

Για τον Έρωτα | Charles Bukowski | Μτφρ. Γιώργος Λαμπράκος

Τα ιδιαίτερα ποιήματα του Bukowski. Ωμά, παθιασμένα, αγαπησιάρικα. Απολύτως προσωπικά, κυνικά και σκληρά κάποιες φορές και κάποιες άλλες ευαίσθητα και τρυφερά, όπως μόνο αυτός ήξερε να γράφει.

Πολύπλοκος και ο ίδιος, με πάθη και φοβίες, κατάφερε να μιλάει για τον έρωτα την ώρα που όλα του τα υπάρχοντα ήταν μερικές άδειες μποτίλιες, ένας σκαραβαίος και μια γραφομηχανή. Οι πολλαπλές εκδοχές του ερωτευμένου ανθρώπου μαζεμένες στο κόκκινο βιβλιαράκι!

Χίλιες Ερωτικές Στιγμές στο Έργο του Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα | Επιμ.-Μτφρ. Αγαθή Δημητρούκα

Μια πρωτότυπη ανθολογία µε άξονα τον έρωτα στο έργο του Federico Garcia Lorca. O αισθησιασμός είναι κυρίαρχος και καθαρός από οποιαδήποτε χυδαιότητα ή ποταπή λαγνεία.

Ο Lorca περιφρουρεί το δικαίωµα της σάρκας να ποθεί και να ποθείται, παράλληλα µε το δικαίωµα της ψυχής να αγαπά και να αγαπιέται, αλλά και να παρηγορεί τον ανέφικτο έρωτα.

Ρωμαίος και Ιουλιέττα | William Shakespeare | Μτφρ. Κ. Καρθαίος

Oι μεταφράσεις δραμάτων του Shakespeare και άλλων κλασικών έργων που έγιναν από τον Kαρθαίο θεωρούνται «θεατρικά» υποδειγματικές, χωρίς να χάνουν στο ελάχιστο από την ποιητική τους μορφή.

Από τη λίστα αυτή δεν θα μπορούσε να λείπει η τραγωδία που έγραψε ο Shakespeare το 1595, σε ένα από τα πρώτα του έργα, για τους δύο νεαρούς κατατρεγμένους εραστές των οποίων ο θάνατος θα «λυτρώνει» πάντα τους Καπουλέτους και τους Μοντέγους αυτού του κόσμου.

Σαίξπηρ για Ερωτευμένους – 72 Μυστικά για να Δίνει Φως ο Έρωτας στη Ζωή μας | Allan Percy | Μτφρ. Αγαθή Δημητρούκα

Συνεχίζουμε με Shakespeare! Απ’ όλους τους μεγάλους συγγραφείς της παγκόσμιας λογοτεχνίας, κανένας άλλος δεν εμβάθυνε στα μυστήρια του έρωτα και δεν πραγματεύτηκε τα ζητήματα της καρδιάς από μια τόσο φωτεινή οπτική γωνία. Ακόμα και σήμερα, τα έργα και τα ποιήματά του αποτελούν ισχυρό εργαλείο για να κατανοήσουμε τα πολύ βαθιά μυστικά της καρδιάς μας.

Από τη σαϊτιά ως την απογοήτευση, από το πρώτο φιλί ως τον ανέφικτο έρωτα, από τον συμβιβασμό ως τη ζήλια, το βιβλίο αυτό μας δίνει την πεμπτουσία της σαιξπηρικής γνώσης του έρωτα, προκειμένου να φωτίσει την καθημερινότητά μας και να δώσει, επιτέλους, απάντηση σε ερωτήματα όπως: γιατί υπάρχουν άνθρωποι που ατυχούν στις αισθηματικές τους σχέσεις; Πώς θεραπεύεται η αρρώστια του έρωτα; Μπορεί ένα ειδύλλιο να κρατήσει για όλη μας τη ζωή; Ποιο είναι το μυστικό της γοητείας; Πώς καταπολεμάται η ζήλια;

Το Μικρό Βιβλίο του Έρωτα και της Αγάπης | Μτφρ. Δημήτρης Αθηνάκης

Η αγάπη κι ο έρωτας είναι τα πάντα, και αυτό καταγράφουν οι τέσσερις κυρίες που το προσυπογράφουν. Μιλάνε για το πάθος, την όμορφη τρέλα, την τρυφερότητα, τη μειλίχια ευγένεια.

Το βιβλιαράκι αυτό, μια μικρή συλλογή, τιμά την αγάπη και τον έρωτα σε όλες τις μορφές τους. Είναι ένα υπέροχο δώρο για ερωτευμένους ανθρώπους, για ανθρώπους που αγαπάνε.

Σαίξπηρ: Περί Έρωτος | Μτφρ. Σώτη Τριανταφύλλου

Αντέχουμε έναν τελευταίο Shakespeare; Από τις μπαλάντες του 14ου αιώνα μέχρι την Emily Dickinson και τον Robert Frost, η αγγλοσαξονική ποίηση υμνεί και θρηνεί τον έρωτα. Ανάμεσα σε όλους αυτούς τους ποιητές, και πάνω απ’ όλους, πάνω απ’ τον Byron και τον Shelley, τον Emerson και τον Walt Whitman, βρίσκεται ο Shakespeare, κλασικός και σύγχρονος, αιφνιδιαστικά μοντέρνος.

Σε αυτό το μικρό βιβλίο ανθολογούνται αποσπάσματα από θεατρικά του έργα και σονέτα γύρω από τον έρωτα. Ο μεγαλύτερος ποιητής στην αγγλική ιστορία μιλάει με «παλιές λέξεις» για σημερινά πράγματα, για εκείνο το είδος της ευτυχίας και του πόνου που προκαλεί η παρουσία και η απουσία ενός αγαπημένου ανθρώπινου πλάσματος.

Μέρες Αγάπης – 365 Σκέψεις για τον Έρωτα και την Αγάπη | Μτφρ. Μυρτώ Καλοφωλιά

Δώρο ανεκτίμητο, που συγκεντρώνει τις ωραιότερες σκέψεις που έχουν γραφτεί για την αγάπη ανά τους αιώνες από τους μεγαλύτερους συγγραφείς, μία για κάθε μέρα του χρόνου.

Από τον θυελλώδη έρωτα και το πάθος ως τη βαθιά αγάπη, ένα μοναδικό δώρο για τους αγαπημένους μας, για να θυμούνται κάθε μέρα πόσο πολύ τους αγαπάμε.

Θα σ’ Αγαπώ Ό,τι κι αν Γίνει | Debi Gliori | Μτφρ. Φίλιππος Μανδηλαράς

Ο Μικρός είναι ένα αλεπουδάκι που δεν έχει καθόλου κέφια. Φοβάται πως η μαμά του δεν θα τον αγαπάει για πάντα. Σε αυτό το υπέροχο βιβλίο με τις τρυφερές εικόνες παρακολουθούμε μια ευρηματική μαμά να αποδεικνύει στο παιδί της πως η αγάπη των γονιών δεν έχει όρια ό,τι κι αν γίνει. Η πολυβραβευμένη Debi Gliori λέει για το βιβλίο της πως «πρόκειται για την υπόσχεση που δίνουμε στα παιδιά μας, αλλά και σε όλους όσους αγαπάμε».

Τη Μέρα που Μεταμορφώθηκα σε Πουλί | Ingrid Chabbert | Μτφρ. Μαρία Παπαγιάννη

Τη μέρα που άρχισα το σχολείο ερωτεύτηκα για πρώτη φορά. Κι αφού εκείνη αγαπούσε τα πουλιά, μεταμορφώθηκα σε πουλί. Κι ας ήταν δύσκολο να παίζω μπάλα και να σκαρφαλώνω στα δέντρα. Κι ας γελούσαν μαζί μου. Εγώ ήθελα να είμαι ένα από τα πουλιά που αγαπούσε.

Μια όμορφη και τρυφερή ιστορία για τη δύναμη της αγάπης που μας μεταμορφώνει και μας απελευθερώνει.

Καρδιές | Έλλη Κελεμένδρη

Και για το τέλος, ένα υπέροχο βιβλιαράκι για μικρούς και μεγάλους με κάθε λογής καρδιές!

 

Διαβάστε επίσης στην αθηΝΕΑ: 

Έξι Βιβλία που Εξιστορούν στα Παιδιά το 1922

Η «Δική μου» Άλκη Ζέη

Δέκα Ερωτήσεις Αναζητούν Συγγραφέα | Γιώργος-Ίκαρος Μπαμπασάκης

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ
EX LIBRIS
EX LIBRIS

Ο Άρης Γαβριελάτος είναι διευθυντής περιεχομένου της αθηΝΕΑς. Είναι κοινωνιολόγος με μεταπτυχιακές σπουδες στον Κοινωνικό Αποκλεισμό και το Φύλο. Αρθρογραφεί για βιβλία, θέατρο και μουσική, ενώ αγαπημένο του hobby είναι το ορεινό τρέξιμο.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+