Τεστ, Τεστ Και Άλλα Τεστ

Τι διαχωρίζει τη Νότιο Κορέα και τη Γερμανία από την Ιταλία και την Ισπανία στην αντιμετώπιση του κορωνοϊού; Το ερώτημα δεν έχει εύκολη απάντηση, αλλά η κοινή συνισταμένη των ειδικών είναι η διαφορετική στρατηγική που ακολούθησαν οι χώρες σε ό,τι αφορά τα τεστ.

Τα μαζικά τεστ έχουν προφανή πλεονεκτήματα. Τόσο που ακόμα και το Ηνωμένο Βασίλειο προσφεύγει πλέον στην αγορά τους, ενώ χαρακτηριστικά αναφέρεται η περίπτωση ενός χωριού στην Ιταλία που κατάφερε και εξάλειψε στην ουσία την ασθένεια, παρά το γεγονός ότι βρίσκεται στην καρδιά της επιδημίας, αξιοποιώντας -κατά τύχη- δύο διαδοχικά κύματα μαζικών ελέγχων. Το κλειδί είναι οι ασυμπτωματικοί (οι μισοί στο ιταλικό χωριό) και κυρίως τα ήπια συμπτώματα, που σκορπίζουν τον ιό μαζικά όταν δεν γνωρίζουν ότι τον έχουν, ενώ ακολουθούν μια τελείως αντίθετη συμπεριφορά όταν το μαθαίνουν.

Τα τεστ ανήκουν σε δύο κατηγορίες, αυτά που γίνονται ήδη και αφορούν την ανίχνευση του ιού -ενόσω η ασθένεια είναι ενεργή- και εκείνα που ανιχνεύουν τα αντισώματα που αναπτύσσει ο οργανισμός στον ιό. Χρειάζονται κάποιες ώρες σήμερα, αλλά τεχνολογικά εξελίσσονται ώστε να γίνονται ακόμα και σε λιγότερο από μια ώρα.

Απ’ ό,τι φαίνεται η μαζική χρήση τεστ θα είναι το πρώτο εργαλείο που θα χρησιμοποιηθεί για την αντιμετώπιση από οικονομικής πλευράς του ιατρικού φαινομένου, κάτι που μπορεί να έχει μεγάλη σημασία και για το δικό μας τουρισμό.

Τα δεύτερα μπορούν να χρησιμοποιηθούν και για να ανιχνευτεί η ενεργή ασθένεια, αλλά και για να διαπιστωθεί αν κάποιος την έχει περάσει και έχει αναπτύξει κάποιου επιπέδου ανοσία, που είναι όμως ακόμα άγνωστο πόσο θα διαρκέσει και πόσο αποτελεσματική είναι. Τα πρώτα είναι ακριβότερα και πιο δύσκολα (αν και υπάρχει μεγάλη πρόοδος), ενώ τα δεύτερα μπορούν να φτάσουν να στοιχίζουν ακόμα και μερικά ευρώ και να μπορούν συνεπώς να χρησιμοποιηθούν μαζικά σε ολόκληρο τον πληθυσμό.

Γιατί τα τεστ δεν έχουν χρησιμοποιηθεί μαζικά ως τώρα; Ο βασικός λόγος ήταν η διαθεσιμότητα. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας παρακίνησε τους πάντες να τα αξιοποιήσουν μαζικά, όμως οι χώρες δεν κατάλαβαν τη σημασία τους και δεν κινητοποίησαν ή (οι λιγότερο τεχνολογικά αναπτυγμένες) δεν είχαν την δυνατότητα να τα αναπτύξουν εγκαίρως.

Τι θα συμβεί στο μέλλον; Απ’ ό,τι φαίνεται η μαζική χρήση τεστ θα είναι το πρώτο εργαλείο που θα χρησιμοποιηθεί για την αντιμετώπιση από οικονομικής πλευράς του ιατρικού φαινομένου, κάτι που μπορεί να έχει μεγάλη σημασία και για το δικό μας τουρισμό. Αν κάποιος έχει περάσει έναν συνδυασμό τεστ και είτε έχει ανοσία είτε είναι αρνητικός πριν ταξιδέψει, τότε ενδεχομένως ο τουρισμός μας να έχει μια ελπίδα αυτό το καλοκαίρι.

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ
Εκδότρια & Αρχισυντάκτρια
Εκδότρια & Αρχισυντάκτρια

Η Μαριάννα Σκυλακάκη γεννήθηκε στην Αθήνα το 1987. Σπούδασε Oικονομικά και Πολιτικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο του Bristol και κατέχει μεταπτυχιακό στη Δημόσια Διοίκηση (MPA in Public Policy & Management) από τo London School of Economics. Ξεκίνησε την καριέρα της στο Λονδίνο, όπου εργάστηκε ως αναλυτής στο τμήμα επενδυτικής τραπεζικής της Goldman Sachs για 3 χρόνια. Επέστρεψε στην Αθήνα και ίδρυσε την καθημερινή ηλεκτρονική εφημερίδα αθηΝΕΑ το 2014. Αρθρογραφεί στον ελληνικό τύπο (Φιλελεύθερος, Huffington Post, Liberal, Free Sunday κ.ά.) και εμφανίζεται τακτικά στην τηλεόραση ως πολιτική και οικονομική αναλύτρια. Εργάζεται παράλληλα ως σύμβουλος σε θέματα οικονομικών και δημόσιας διοίκησης. Αγαπά το διάβασμα, τα κοντινά και μακρινά ταξίδια, και τις ζωηρές πολιτικές συζητήσεις.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER