Θα Επηρεάσει το Εκλογικό Αποτέλεσμα η Καταδίκη του Trump;

Trump

Θα ήθελα να είχαμε αφήσει το θέμα αυτό πίσω μας μια και καλή τον Ιανουάριο του 2021. Κι όμως, η περίπτωση του Donald Trump είναι μια επίμονη πληγή που δεν λέει να κλείσει – και το λέω αυτό ως πολίτης μιας άλλης χώρας, που κινδυνεύει μόνο «ξώφαλτσα» από τις επιπτώσεις που θα μπορούσε να έχει η επανεκλογή του. Φυσικά, όταν αυτό που κρίνεται είναι ο ένοικος του Λευκού Οίκου –κι όταν μιλάμε για έναν πολιτικό τόσο επικίνδυνο– το «ξώφαλτσα» είναι μάλλον λίγο για να περιγράψει πόσο μπορεί να επηρεάσει τη ζωή σε κάθε γωνιά του πλανήτη.

Πάμε λοιπόν να δούμε τις πρόσφατες εξελίξεις μέσα από τα πιο ενδιαφέροντα πράγματα που διάβασα τις τελευταίες μέρες σχετικά. Βλέπετε, μπορεί να είναι το λιγότερο αγαπημένο μου θέμα συζήτησης, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι δεν το παρακολουθώ σχεδόν εμμονικά. Πώς θα επηρεάσει άραγε την κούρσα για την προεδρία η καταδίκη του Trump την περασμένη εβδομάδα;

Η ετυμηγορία δεν είναι ξεκάθαρη. Σε μια συμβατική προεκλογική περίοδο, ακόμη και η εμπλοκή ενός πολιτικού σε μια τέτοια υπόθεση θα ήταν αρκετή για να βουλιάξει τις πιθανότητές του. Πόσο μάλλον η καταδίκη του. Πόσο μάλλον το γεγονός ότι εκκρεμεί εις βάρος του πλήθος κατηγοριών για άλλες υποθέσεις σε άλλες δικαιοδοσίες (ολόκληρη η λίστα εδώ). Όμως, εδώ δεν μιλάμε με συμβατικούς όρους για μια κανονική προεκλογική περίοδο.

Ενώ λοιπόν η καταδίκη δεν υπάρχει αμφιβολία ότι κάποιους ψηφοφόρους θα τους ξενίσει (πρώιμες ενδείξεις ως προς το πόσο και το ποιους εξ αυτών θα βρείτε εδώ – με paywall), κάποιους ενδέχεται να τους εξαγριώσει και να τους κινητοποιήσει. Δεν είναι τυχαίο ότι στον απόηχο της απόφασης η εκστρατεία του εισέπραξε ρεκόρ δωρεών ύψους 35 εκατομμυρίων δολαρίων σε λίγες μόλις ώρες.

Πάντως, σε μια εκλογή που για την ώρα φαίνεται ότι θα κριθεί στην κόψη του ξυραφιού, όλα παίζουν τον ρόλο τους. Σκέφτομαι λοιπόν ότι εκείνοι που εξαγριώθηκαν με την καταδίκη είναι κατά βάση φανατικοί υποστηρικτές που θα ψήφιζαν Trump έτσι κι αλλιώς. Αυτό που έχει σημασία είναι η επίδραση της καταδίκης στους αναποφάσιστους. Άλλωστε, όπως εξηγεί ο Nate Cohn των New York Times, «σε μια κοντινή εκλογή, σε μια έντονα διχασμένη χώρα, οι όποιες απώλειες θα μπορούσαν να είναι καθοριστικές».

Θα έχει, λοιπόν, ενδιαφέρον να δούμε πώς θα επηρεάσει η καταδίκη του ψηφοφόρους που προέρχονται από λιγότερο «σίγουρο» κοινό για τον Trump, η υποστήριξη των οποίων θα είναι όμως καθοριστική για το αποτέλεσμα του Νοεμβρίου. Η ισχύς του στις δημοσκοπήσεις των τελευταίων μηνών προέρχεται από την πρωτοφανή σε κάποιες περιπτώσεις υποστήριξη που έχει αντλήσει από ομάδες που παραδοσιακά υποστήριζαν τους Δημοκρατικούς, όπως οι νέοι και οι μη λευκοί ψηφοφόροι. Πόσο πιστοί θα αποδειχθούν απέναντι σε έναν καταδικασμένο εγκληματία;

ΥΓ. Το επιτελείο του Joe Biden μοιάζει να πιστεύει ότι η καταδίκη δημιουργεί μια ευκαιρία, όπως αχνοφαίνεται σε κάποιες πρώτες δημοσκοπήσεις. Έτσι ανεβάζουν το θέμα –αλλά και τους τόνους– ψηλά. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτό το δελτίο Τύπου που εξέδωσαν με τίτλο «34 Lowlights from Convicted Felon Donald Trump’s Press Conference Unhinged Speech». Διαβάζουν σωστά το τι συμβαίνει στο εκλογικό σώμα; Μένει να το δούμε!

 

Διαβάστε επίσης στην αθηΝΕΑ:

Μια Θλιβερή Πρωτιά για τις ΗΠΑ

Οι Αμερικανικές Εκλογές σε 5 Φράσεις

Joe Biden | Δύσκολες Ισορροπίες και Κόκκινες Γραμμές

 

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ
Editor-in-Chief & CEO
Editor-in-Chief & CEO

Η Μαριάννα Σκυλακάκη είναι οικονομολόγος, εκδότρια και αρχισυντάκτρια της αθηΝΕΑς, του βραβευμένου ελληνικού διαδικτυακού μέσου ενημέρωσης που έχει τα μάτια του στραμμένα στο μέλλον. Σπούδασε Oικονομικά και Πολιτικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο του Bristol και κατέχει μεταπτυχιακό στη Δημόσια Διοίκηση (MPA in Public Policy & Management) από τo London School of Economics. Ξεκίνησε την καριέρα της στο Λονδίνο, όπου εργάστηκε ως αναλυτής στο τμήμα επενδυτικής τραπεζικής της Goldman Sachs για μια τριετία. Επέστρεψε στην Αθήνα και ίδρυσε την αθηΝΕΑ το 2014 με σκοπό να απευθυνθεί σε ένα ευρύ κοινό δραστήριων και απαιτητικών ελληνόφωνων αναγνωστών που αναζητούσαν μια ενημέρωση πιο κοντά στα δικά τους ενδιαφέροντα. Αρθρογραφεί τακτικά στον ελληνικό τύπο ως πολιτική και οικονομική αναλύτρια και έχει αποκομίσει σημαντική εμπειρία στο συντονισμό συζητήσεων σε συνέδρια και ημερίδες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Εργάζεται παράλληλα ως σύμβουλος σε θέματα οικονομικών και δημόσιας διοίκησης, με ιδιαίτερη εμπειρία σε projects στον κλάδο του τουρισμού, της αγροδιατροφής και του clustering.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+