Η ευρύτερη περιοχή της Χαλάστρας θα γίνει η πολιτεία με το καλύτερο μυδοπίλαφο στην Ελλάδα, καθώς σε αυτή την παραθαλάσσια περιοχή, λίγα χιλιόμετρα μόλις από τη Θεσσαλονίκη, καλλιεργούνται τα δύο βασικά συστατικά του. Στους υπέροχους ορυζώνες που βρέχονται από τον Αξιό και τα άλλα ποτάμια και στη μυδοκαλλιέργεια που είναι μοναδική στην Ελλάδα.
Με αφορμή ένα πρόγραμμα ενημέρωσης για το ευρωπαϊκό ρύζι, η Novacert οργάνωσε μια περιήγηση στους ορυζώνες της Χαλάστρας. Για κάποιον που γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, ασχολείται με τη δημοσιογραφία και πολλά χρόνια με τη γαστρονομία, οι ερωτήσεις –και αντίστοιχα– οι απαντήσεις ήταν πολλές.
Για το μέρος όπου βγαίνει σχεδόν το 70% του ελληνικού ρυζιού, το οποίο στην πλειονότητά του εξάγεται. Για τη Χαλάστρα που είναι δίπλα στη Θεσσαλονίκη, αλλά δεν έτυχε ποτέ να μάθουμε για όλο αυτό το «μαγικό» που συμβαίνει στους κόλπους της. Για αυτόν τον παραθαλάσσιο και ευλογημένο τόπο, καθώς ο Αξιός φτάνει εκεί με πολύ νερό και «πλημυρίζει» χιλιάδες στρέμματα.
Το Άγνωστο Ελληνικό Ρύζι
Αυτό είναι που κάνει τόσο γόνιμη τη γη και τόσο εύκολη την καλλιέργεια του ρυζιού. Το σιτάρι του χειμώνα, όπως το λένε οι αγρότες. Γιατί το θερίζουν το χειμώνα. Το σπέρνουν το καλοκαίρι. Ανάποδα από ό,τι το σιτάρι, που του μοιάζει τόσο πολύ. Αποδοτικό για τους αγρότες και πολύ ωφέλιμο για τους καταναλωτές.
Μεγάλος αριθμός Ελλήνων δεν γνωρίζει για την προέλευση του ρυζιού που επιλέγει, τις περισσότερες φορές δε αγνοεί ότι υπάρχει και ελληνική παραγωγή. Το ευρωπαϊκό πρόγραμμα που υλοποιεί η Novacert ονομάζεται EU RICE και υλοποιείται για δεύτερη χρονιά από την Αγροτική Εταιρική Σύμπραξη Θεσσαλονίκης (ΕΑΣΘ) και τη Ρυθμιστική Αρχή του Ρυζιού ΠΟΠ Βαλένθια της Ισπανίας. Στόχος του η ενημέρωση αλλά και η ευαισθητοποίηση των καταναλωτών σχετικά με το ότι το ρύζι που παράγεται στην Ελλάδα και γενικότερα στην Ευρώπη είναι προϊόν άριστης ποιότητας και ότι δίνεται έμφαση στην περιβαλλοντική βιωσιμότητα της καλλιέργειάς του, υπογραμμίζοντας παράλληλα τον ευεργετικό του ρόλο για την κλιματική αλλαγή και το περιβάλλον.
«Βρήκαμε μια ταυτότητα, ένα πιάτο [τα γεμιστά] που μπορεί να γίνει η πλατφόρμα προβολής για το ελληνικό ρύζι».
Το Ρύζι στην Ελληνική Κουζίνα
Αν αγαπάς τα γεμιστά, τότε να βάζεις ελληνικό ρύζι. Δεν είναι αυτονόητο και μάλλον δεν το κάνουν οι περισσότερες νοικοκυρές. Παραδοσιακές και σύγχρονες. Η τηλεοπτική chef και food ambassador του προγράμματος EU RICE, Ντίνα Νικολάου, κάνει προτάσεις που φαίνονται εφικτές, αρκεί να φτάσουν στα αυτιά πολλών.
«Η κουζίνα είναι ένα μεγάλο ταξίδι. Εάν μπορείς μέσα από ένα προϊόν να ταξιδέψεις γευστικά, είναι μεγάλη υπόθεση. Τα γεμιστά είναι η κατηγορία που μπορεί να σηκώσει όλο το βάρος του ελληνικού ρυζιού, γιατί, εκτός από τις ντομάτες και τις πιπεριές, είναι και τα θαλασσινά γεμιστά (καλαμάρια, μύδια), μπορεί να είναι κρέας (ρολό), αλλά και γλυκίσματα τα οποία ως βάση και συστατικά έχουν το ρύζι», ανέφερε η Ντίνα Νικολάου, προσθέτοντας: «Βρήκαμε μια ταυτότητα, ένα πιάτο που μπορεί να γίνει η πλατφόρμα προβολής για το ελληνικό ρύζι».
Ένα Προϊόν με Προοπτική
Ο γενικός διευθυντής της Αγροτικής Εταιρικής Σύμπραξης Θεσσαλονίκης (ΕΑΣΘ), Κώστας Γιαννόπουλος, τονίζει για την προσπάθεια που έχει ξεκινήσει εδώ και δύο χρόνια: «Όλες οι ενέργειες ενημέρωσης που κάνουμε έχουν στόχο να αναδείξουν την ποιότητα του ρυζιού που παράγεται στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης, το οποίο είναι ένα ιδιαίτερα θρεπτικό και ποιοτικό προϊόν και το οποίο καλλιεργείται με όλες τις φιλοπεριβαλλοντικές φροντίδες».
Χιλιάδες στρέμματα καλλιεργούνται στην ευρύτερη περιοχή και, όπως τονίζει ο Κώστας Γιαννόπουλος, «αυτό το προϊόν ζει σπίτια, έχει μεγαλώσει γενιές και στόχος μας είναι να διατηρηθεί η καλλιέργειά του αλλά και να αναπτυχθεί τα επόμενα χρόνια».
Η καλλιέργεια του ρυζιού πανελλαδικά καλύπτει 280.000-300.000 στρέμματα, ξεπερνώντας τους Ιταλούς και τους Ισπανούς και στην τεχνογνωσία και στην απόδοση, καθώς και στην απόδοση κιλών ανά στρέμμα.
Ο Λεωνίδας Κουιμτζής, πρόεδρος της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Ελληνικού Ρυζιού (ΔΑΡΕΛ), οργάνωσης που συστάθηκε εδώ και μερικούς μήνες, επισήμανε και μια άλλη παράμετρο: «Πριν από 80 χρόνια ξεκίνησε στην περιοχή μας να παράγεται ρύζι που δεν ξέραμε εάν θα πετύχει· πέτυχε όμως και φτάσαμε σε ένα σημείο να καλλιεργούμε πανελλαδικά και το προϊόν να εξάγεται σχεδόν σε όλες τις χώρες της Μέσης Ανατολής, που σημαίνει ότι έχει εξαιρετική ποιότητα».
Ο Λεωνίδας Κουιμτζής ανέφερε επίσης ότι το ελληνικό ρύζι εξάγεται σε ποσοστό 80% σε τρίτες χώρες αλλά και στην ΕΕ και φέρνει συνάλλαγμα πάνω από 100 εκατομμύρια ευρώ ετησίως στη χώρα μας.
«Είναι ένα προϊόν που έχει προοπτική και μέλλον για τα επόμενα χρόνια». Αλλά θέλει και προσοχή για να μην γίνουν πράγματα που θα μας κρατήσουν πίσω…
Ο πρόεδρος της ΕΑΣΘ, Χρήστος Τσιχήτας, είχε να διηγηθεί και τις δυσκολίες των πρώτων ετών, όταν τα πράγματα δεν ήταν εύκολα. «Τις πρώτες φορές που βγήκαμε στο εξωτερικό να προωθήσουμε το ελληνικό ρύζι βρήκαμε τοίχο», ανέφερε χαρακτηριστικά, εξηγώντας πως, έπειτα από μια τριετία παρουσίας της ΕΑΣΘ στις αγορές, «κατορθώσαμε να αποκαταστήσουμε τη φήμη του ελληνικού ρυζιού. Γίνονται εξαγωγές σε χώρες που είχαν σταματήσει και πλέον το ελληνικό ρύζι έχει καλή φήμη».
Ο γενικός διευθυντής της Novacert, Θανάσης Ταμπαρόπουλος, του εκτελεστικού οργανισμού του προγράμματος EU RICE, αναφέρθηκε στην ευρωπαϊκή πολιτική για την προώθηση των αγροτικών προϊόντων και ουσιαστικά κατέδειξε την ανάγκη να γίνει συστηματική ενημέρωση του κόσμου για την ποιότητα του ρυζιού και τη δυναμική που έχει η καλλιέργεια στην Ελλάδα.
Ανέφερε επίσης ότι στο φεστιβάλ είχαν φέρει και τον Ισπανό chef Ruben Fenollar, ο οποίος μαγείρεψε Paella Valenciana (με κουνέλι και κοτόπουλο), ως εκπρόσωπο του ισπανικής συμμετοχής στις δράσεις αυτές.
Οι μαγειρικές δοκιμές επί δύο μέρες μέσα στη ΔΕΘ, ώστε να γευτούν κάθε εκδοχή με ρύζι όσοι τυχεροί πέρασαν από το περίπτερο της Novacert, ήταν εντυπωσιακές και αξέχαστες. Η Ντίνα Νικολάου δημιούργησε το γλυκό της Χαλάστρας, ένα ρυζόγαλο διαφορετικό από εκείνα που ξέρουμε, αλλά τρελά νόστιμο. Το μήνυμα όλων των chef που πέρασαν και πρόσφεραν τις δικές τους προτάσεις ήταν ότι το ρύζι είναι τροφή απαραίτητη αλλά και νόστιμη, καθώς και ένας αχτύπητος συνδυασμός με πάρα πολλά φαγητά.
Η Χαλάστρα θα γίνει σύντομα η πόλη του μυδοπίλαφου. Με τα δύο ποιοτικά προϊόντα να είναι εκείνα που την καθορίζουν.
Διαβάστε επίσης στην αθηΝΕΑ:
Tι Νέο Δοκιμάσαμε στο Thessaloniki Wine Show 2023
Ραντεβού στη Δραμοινογνωσία 2023
Το Hype της Αγοράς Μοδιάνο στη Θεσσαλονίκη