Το Ερευνητικό Κέντρο Αθηνά Συνεργάζεται με την Ευρωπαϊκή Ερευνητική Υποδομή για τη Νευροεπιστήμη EBRAINS   

To Ερευνητικό Κέντρο Αθηνά ανακοινώνει τη συνεργασία του με την πρωτοποριακή πανευρωπαϊκή ερευνητική υποδομή EBRAINS, που έχει δημιουργηθεί στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος Human Brain Project (HBP) και συγκεντρώνει τεράστιο αριθμό δεδομένων και εργαλείων με σκοπό την ανάπτυξη των επιστημών του εγκεφάλου.

Η συνεργασία, η οποία είναι σε ισχύ από τον Ιανουάριο 2023, δίνει στο ΕΚ Αθηνά την ευκαιρία να συμμετέχει στον σχεδιασμό μελλοντικών εκδόσεων των προηγμένων εργαλείων και υπηρεσιών του EBRAINS.

Αυτές οι υψηλής τεχνολογίας δυνατότητες, που καλύπτουν την κοινή χρήση δεδομένων, τη δημιουργία ατλάντων, τη μοντελοποίηση, την προσομοίωση, τους υπερυπολογιστές και τη νευρορομποτική, στοχεύουν να βοηθήσουν τους Ευρωπαίους ερευνητές να αντιμετωπίσουν σημαντικές προκλήσεις στην υγεία του εγκεφάλου, επωφελούμενοι από τις γνώσεις που αποκτήθηκαν από το Human Brain Project (HBP) στον τομέα της επιστήμης των δεδομένων, της οργάνωσης του εγκεφάλου και της τεχνητής νοημοσύνης.


Ο καθηγητής Γιάννης Εμίρης, πρόεδρος του ΕΚ Αθηνά δήλωσε: «
Είμαστε ενθουσιασμένοι για τη συνεργασία μας με το EBRAINS, καθώς θα μας επιτρέψει να αξιοποιήσουμε την σχετική τεχνογνωσία μας και να συνεισφέρουμε στον τεχνικό συντονισμό, τον σχεδιασμό της αρχιτεκτονικής και την παροχή ολοκληρωμένων υπηρεσιών. Παράλληλα, η ακόμα πιο στενή συνεργασία μας με την κοινότητα αυτή μάς δίνει την ευκαιρία να αποκτήσουμε νέες γνώσεις και εμπειρία, ενώ παράλληλα αντιμετωπίζουμε αναδυόμενες προκλήσεις».

«Καλωσορίζουμε με ιδιαίτερη χαρά το Ερευνητικό Κέντρο Αθηνά ως συνεργαζόμενο μέλος στο EBRAINS» ανέφερε ο πρόεδρος του EBRAINS, Paweł Świeboda. «Το Ερευνητικό Κέντρο Αθηνά κομίζει τεράστια εμπειρία στον τομέα της ανάπτυξης και λειτουργίας των υποδομών έρευνας. Κατά τη διάρκεια του Human Brain Project (HBP), το Αθηνά διαδραμάτισε καίριο ρόλο στην ανάπτυξη λογισμικού για το EBRAINS και συνεισέφερε καταλυτικά στην ανάπτυξη των υπηρεσιών της Πλατφόρμας Ιατρικής Πληροφορικής».


Σχετικά με το EBRAINS

Το EBRAINS είναι μια νέα ψηφιακή ερευνητική υποδομή που δημιουργήθηκε στη βάση του  ευρωπαϊκού έργου Human Brain Project (HBP), με χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, έχοντας ως σκοπό την προώθηση της έρευνας που σχετίζεται με τον εγκέφαλο και τη σύνδεση των τελευταίων επιστημονικών ανακαλύψεων με τους κλάδους της ιατρικής και της βιομηχανίας προς όφελος των ασθενών και της κοινωνίας.

Βασίζεται στην προηγμένη νευροεπιστήμη και προσφέρει εκτεταμένη γκάμα συνόλων δεδομένων εγκεφάλου, ατλάντων, εργαλείων μοντελοποίησης και προσομοίωσης, εύκολη πρόσβαση σε πόρους υπερυπολογισμού και σε πλατφόρμες ρομποτικής και νευρομορφικής.

Όλο το ερευνητικό προσωπικό των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων έχει ελεύθερη πρόσβαση στις υπηρεσίες υψηλής τεχνολογίας του EBRAINS. Η βιομηχανία είναι επίσης ευπρόσδεκτη να χρησιμοποιήσει την πλατφόρμα, βάσει συγκεκριμένων συμφωνιών. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το EBRAINS μπορείτε να απευθυνθείτε στο info@ebrains.eu ή να επισκεφθείτε τη διεύθυνση https://ebrains.eu/

* Το EBRAINS  ανήκει στον Ευρωπαϊκό Χάρτη Ερευνητικών Υποδομών του ESFRI.

 Σχετικά με το  Human Brain Project

 Το Human Brain Project (HBP) ανήκει στα μεγαλύτερα ερευνητικά έργα για τη λειτουργία του εγκεφάλου που χρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ερευνά τον εγκέφαλο και τις νόσους του, χρησιμοποιώντας προηγμένες μεθόδους από τον τομέα της υπολογιστικής, της νευροπληροφορικής και της τεχνητής νοημοσύνης, προάγοντας την καινοτομία σε τομείς όπως η νευρορομποτική. 

 

Διαβάστε επίσης στην αθηΝΕΑ:

WE LEAD: Δωρεάν Tech Training σε Γυναίκες που Θέλουν να Ηγηθούν στις Επιχειρήσεις του Αύριο

To the Boardroom Γιορτάζει τον Πρώτο του Χρόνο στην Ελλάδα!

10 Million Hands Σημαίνει Βιωσιμότητα στην Πράξη

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ

Η αθηΝΕΑ είναι ένα μέσο ενημέρωσης που έχει τα μάτια του στραμμένα στο μέλλον. Απευθύνεται σε μια νέα γενιά Ελλήνων, δυναμική, κοσμοπολίτικη, μορφωμένη και απαιτητική, που θέλει μια ολοκληρωμένη ενημέρωση για τα δικά της ενδιαφέροντα. Με αιχμή του δόρατος το βραβευμένο ομώνυμο newsletter, η αθηΝΕΑ αγκαλιάζει την καθημερινότητά σας με ερεθίσματα που σας κάνουν να σκέφτεστε διαφορετικά.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+