Το Σοκολατένιο Αυγό Μετράει Δύο Αιώνες Ιστορία

Το αυγό αποτέλεσε από την αρχαιότητα σύμβολο αναγέννησης, ζωής και γονιμότητας. Οι διαφορετικές θρησκείες το ενέταξαν στις τελετές τους και στα ιερά τους κείμενα, τιμώντας το παράλληλα με παραδόσεις που σχετίζονταν με τις βασικές έννοιες της ζωής. Πώς φτάσαμε όμως στο -επίκαιρο λόγω πασχαλινής περιόδου- σοκολατένιο αυγό; Πώς γεννήθηκε μια παράδοση που αποτελεί παντοτινή πρόκληση για μικρούς και μεγάλους, καθώς, πέρα από τη γεύση του, ενέχει και την προσδοκία ενός μικρού δώρου που συχνά θα ανακαλύψουμε μετά το πρώτο “κρακ”;

Οι περισσότερες αναφορές κάνουν λόγο για σταδιακή διακόσμηση των αληθινών αυγών στο πέρασμα των χρόνων, και ειδικότερα από τον Μεσαίωνα και μετά. Με κερί ή φυτικά υλικά, το αυγό άρχισε να “παίρνει χρώμα”, να γίνεται καμβάς και να διακοσμείται με σχέδια, χωρίς όμως να χρησιμοποιείται ακόμα το κακάο, καθώς η Ευρώπη δεν υιοθέτησε την πρακτική αυτή πριν τον 17ο αιώνα. Με την ευκαιρία, για παστέλ, φυσικές διακοσμήσεις αληθινών αυγών, αξίζει να ακολουθήσετε τις συμβουλές τις Ιωάννας Γιωτάκη για φυτικές βαφές από προηγούμενο αφιέρωμά της στην αθηΝΕΑ.

Πίσω στα σοκολατένια αυγά, το κακάο δεν ήταν πάντα όσο εύκολα διαχειρίσιμο σαν πρώτη ύλη όσο είναι σήμερα. Στην αυγή όμως του 19ου αιώνα, Γάλλοι και Γερμανοί ζαχαροπλάστες φαίνεται πως επιχείρησαν και κατάφεραν να το δαμάσουν, φτιάχνοντας σοκολατένια, συμπαγή αυγά. Το 1828 οι ζαχαροπλάστες πέτυχαν το διαχωρισμό του βούτυρο-κακάο από τον καρπό του κακάο, ενώ κάποια χρόνια αργότερα, το 1866, ο John Cadbury κατάφερε να παράγει μεγάλες ποσότητες βούτυρο-κακάο, το οποίο είναι απαραίτητο για να μπορεί να “χυθεί” η σοκολάτα σε κάποιο καλούπι.

Θα φτάσουμε στο 1873 για να βρούμε το πρώτο σοκολατένιο αυγό σε μαζική παραγωγή, από την εταιρεία του Βρετανού Joseph Storrs Fry, ενώ το 1875 θα φτιάξει σοκολατένια αυγά και η εταιρεία Cadbury. Ο ανταγωνισμός θα κάνει την παραγωγή να ανθίσει, ενώ τα αυγά στολίζονται εξωτερικά με πολλά και διαφορετικά μοτίβα, ενώ τα δώρα που βρίσκονται στο εσωτερικό τους ξετρελαίνουν τα παιδιά. Μάλιστα, οι δύο εταιρείες συγχωνεύονται λίγα χρόνια αργότερα, με την Cadbury να κυριαρχεί στην Αγγλία.

Το αυγό αποτέλεσε από την αρχαιότητα σύμβολο αναγέννησης, ζωής και γονιμότητας. Οι διαφορετικές θρησκείες το ενέταξαν στις τελετές τους και στα ιερά τους κείμενα, τιμώντας το παράλληλα με παραδόσεις που σχετίζονταν με τις βασικές έννοιες της ζωής.

Από τον 19ο αιώνα και μετά, Ολλανδοί, Γερμανοί, Γάλλοι και Άγγλοι θα πρωτοπορήσουν, “πειράζοντας” εξωτερικά τα αυγά και σμιλεύοντας τις χαρακτηριστικές γραμμές που μοιάζουν με ράχη κροκόδειλου, όπως και πολλά άλλα σχήματα, όπως ο γνωστός σοκολατένιος λαγός. Η σοκολάτα γάλακτος που θα μπει στην παραγωγή το 1905 κάνει ακόμα πιο εύκολη τη ζωή των παραγωγών σοκολατένιων αυγών και πιο νόστιμη τη ζωή των παιδιών.

Στην Ελλάδα θα πρέπει να μαντέψουμε πότε ήρθαν τα σοκολατένια αυγά στη ζωή μας. Η αλήθεια είναι ότι η ανάγκη για εξευρωπαϊσμό της χώρας ήδη από το 1830 και μετά έφερε ειδικά στην Αθήνα πολλές ευρωπαϊκές συνήθειες. Στο τέλος του 19ου αιώνα και στις αρχές του 20ου, διάστημα κατά το οποίο η Αθήνα εξελίχθηκε ραγδαία ως πόλη, τα ζαχαροπλαστεία της οδού Πανεπιστημίου, του Γιαννάκη και το Maison Dorée ή τα Ηνωμένα Βουστάσια και το Πανελλήνιον, είναι πιθανό να προσέφεραν την απόλαυση του σοκολατένιου πασχαλινού αυγού, σε μια πόλη που φιλοξενούσε οικογένειες της πρώιμης αστικής τάξης.

Φτάνοντας στο σήμερα, το μόνο που παραμένει ίδιο είναι το γεγονός ότι τα παιδιά απολαμβάνουν τόσο τη σοκολάτα, όσο και το μικρό δωράκι που συχνά περικλείει. Τουλάχιστον τώρα θα ξέρετε ότι η χαρά που θα τους δώσετε έχει ιστορία 200 χρόνων.

***

Το άρθρο αυτό ήταν μια χορηγία του GB Corner Gifts & Flavors.

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ

Η αθηΝΕΑ είναι ένα μέσο ενημέρωσης που έχει τα μάτια του στραμμένα στο μέλλον. Απευθύνεται σε μια νέα γενιά Ελλήνων, δυναμική, κοσμοπολίτικη, μορφωμένη και απαιτητική, που θέλει μια ολοκληρωμένη ενημέρωση για τα δικά της ενδιαφέροντα. Με αιχμή του δόρατος το βραβευμένο ομώνυμο newsletter, η αθηΝΕΑ αγκαλιάζει την καθημερινότητά σας με ερεθίσματα που σας κάνουν να σκέφτεστε διαφορετικά.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+