Το Ταξίδι Γονιμότητας Ξεκινάει από τον Εργοδότη

Τεχνητή Γονιμοποίηση και Εργασία

«Θα πετύχει;», «Θα τα καταφέρω;», «Θα τα καταφέρουμε;», «Θα ταλαιπωρηθώ;», «Πόσο;», «Για πόσο;», «Και το παιδί, θα είναι γερό και δυνατό το παιδί;»

Τέτοιου τύπου ερωτήσεις ταλανίζουν τις νύχτες και τις μέρες της γυναίκας –και του άντρα, ως ένα βαθμό τουλάχιστον– όχι με το που θα μείνει έγκυος, αλλά από πριν, από πολύ πιο πριν, από τη στιγμή που θα αρχίσει να το σκέφτεται και στη συνέχεια θα αρχίσει να το αναβάλλει, μέχρι να την προλάβουν τα πολυπόθητα νέα.

Αν αυτές οι ερωτήσεις βασανίζουν κάθε γυναίκα που φέρνει στον κόσμο ένα παιδί με φυσιολογική εγκυμοσύνη, φανταστείτε πόσα ακόμη ερωτήματα –με τα συνακόλουθα συναισθήματα να τα συνοδεύουν– θα κατακλύζουν εκείνες τις γυναίκες που χρειάζεται να καταφύγουν σε θεραπείες υπογονιμότητας.

Τεχνητή Γονιμοποίηση: 1 στις 4

Αν και η διαδικασία μπορεί να είναι από επώδυνη έως ψυχοφθόρα, πλέον πολλά ζευγάρια καταφεύγουν στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή. Η Michelle Obama, για παράδειγμα, αποκάλυψε πρόσφατα ότι ούτε η Sasha ούτε η Malia ήρθαν σε αυτή τη ζωή έπειτα από ένα ρομαντικό ραντεβού με τον Barack.

Εκτός από το αναμφισβήτητο γεγονός πως η υποβοηθούμενη αναπαραγωγή αδιαφορεί για τους φυλετικούς ή τους ταξικούς διαχωρισμούς, πλέον αφορά 1 στις 4 οικογένειες.

Μαζί με το ιατρικό σκέλος αυτής της διαδικασίας –το οποίο για την ώρα θα το αφήσουμε στους γιατρούς– υπάρχει και το εργασιακό κομμάτι που χρειάζεται διαχείριση.

Γιατί οι θεραπείες υπογονιμότητας απαιτούν επισκέψεις σε γιατρούς για ενημέρωση, αναμονή, αγωνία, εξετάσεις, δυσκολία συγκέντρωσης, άγχος, δυσθυμία ενδεχομένως. Ό,τι δηλαδή εμποδίζει την αποδοτική και δημιουργική εργασία.

Τεχνητή Γονιμοποίηση και Εργασία

Ευαίσθητη Ψυχολογία

Όσο εξελίσσεται στην καριέρα της μια γυναίκα, το ερώτημα αν θα «προλάβει» να κάνει παιδιά γίνεται πιο επιτακτικό, αφού καταλήγει να βρίσκεται «κολλημένη» στο γραφείο πολλές ώρες της ημέρας. Γνωρίζοντας εκ των προτέρων ότι όταν αποκτήσει παιδί θα επωμιστεί, κατά κανόνα, το μεγαλύτερο βάρος (για τη φροντίδα του και τον χρόνο που θα του διαθέτει), τα πράγματα μοιάζουν ακόμα πιο δύσκολα. Όταν δε ξεκινήσει τη διαδικασία της εξωσωματικής και ενδεχομένως βρεθεί αντιμέτωπη με επαναλαμβανόμενες αποτυχημένες προσπάθειες, τότε η επίπτωση στην ψυχολογία και στην απόδοσή της είναι έντονη.

Σε αυτήν τη δύσκολη εξίσωση καριέρας-οικογένειας δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα σχεδόν το 30% των γυναικών να μην επιστρέφει στη δουλειά του τα πρώτα 3 χρόνια μετά τη γέννηση του παιδιού, επειδή δεν έχει την κατάλληλη στήριξη στην καθημερινότητά του.

Αλλά και πιο μετά, όταν μια γυναίκα μπει στην εμμηνόπαυση, βιώνει αισθήματα ματαίωσης, δυσκολία συγκέντρωσης, πόνους στις αρθρώσεις, αυπνίες, ταχυπαλμίες, που την κάνουν να αφήσει την εργασία της νωρίτερα από ό,τι υπολόγιζε.

Πάνω από το 60% των γυναικών δηλώνει ότι μεγαλύτερη σημασία έχουν τα προνόμια σχετικά με την οικογένεια παρά ένας καλύτερος μισθός.

Η Μεγάλη Παραίτηση

Οι εργαζόμενες γυναίκες αποχωρούν πλέον από τη δουλειά τους με πρωτοφανείς ρυθμούς. Το 2022 ονομάστηκε η χρονιά της «Μεγάλης Παραίτησης», επειδή ένας τεράστιος αριθμός γυναικών αποφάσισε να επιλέξει ανάμεσα στην οικογένεια και στην καριέρα την πρώτη.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε το Vivian Lab, μια πλατφόρμα που έχει ως στόχο να συμβάλλει στη βελτίωση του τρόπου με τον οποίο οι γυναίκες και τα νέα κορίτσια φροντίζουν την υγεία τους, το 60% των εργαζόμενων γυναικών έχει εγκαταλείψει ή σκέφτεται να εγκαταλείψει τη δουλειά του λόγω ανεπαρκών οικογενειακών προνομίων, ενώ το 68% λέει ότι θα άλλαζε δουλειά για να κερδίσει benefits σχετικά με τη γονιμότητα.

Πάνω από το 60% των γυναικών δηλώνει ότι μεγαλύτερη σημασία έχουν τα προνόμια σχετικά με την οικογένεια παρά ένας καλύτερος μισθός.

Από το 2019 στις ΗΠΑ, μεγάλες εταιρείες συμπεριλαμβάνουν στα προγράμματα υγειονομικής περίθαλψης στα οποία εντάσσονται οι εργαζόμενοι παροχές υποβοηθούμενης αναπραγωγής.

Οι  Εργοδότες Φροντίζουν τις Μητέρες

Σε έναν κόσμο ανδρικής λογικής, οι παροχές που προσφέρει στον εργαζόμενο ο εργοδότης που εκτιμά τον υπάλληλό του περιορίζονται σε επιπλέον χρήματα, είτε ως πληρωμένες υπερωρίες, είτε με πιστωτικές κάρτες αγοράς τροφίμων, είτε με κάλυψη μέρους του κόστους του γυμναστηρίου.

Και με την υποστήριξη της γονιμότητας τι γίνεται;

Στο εξωτερικό παρατηρείται έντονη αλλαγή. Από το 2019 στις ΗΠΑ, μεγάλες εταιρείες συμπεριλαμβάνουν στα προγράμματα υγειονομικής περίθαλψης στα οποία εντάσσονται οι εργαζόμενοι παροχές υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Η Amazon, για παράδειγμα, παρέχει σε 1 εκατομμύριο υπαλλήλους της παγκοσμίως υποστήριξη σε σχέση με την εξωσωματική, την κατάψυξη ωαρίων, τους γενετικούς ελέγχους.

Τεχνητή Γονιμοποίηση και Εργασία

Με την αποδοχή της τεχνητής γονιμοποίησης ως υγιούς επιλογής και όχι ως δακτυλοδεικτούμενου μειονεκτήματος, τα βήματα που έκαναν οι αμερικανικές εταιρείες σε αυτόν τον τομέα απέδωσαν. Καταρχήν, πρόσφεραν ανακούφιση στις γυναίκες (και τους άνδρες τους). Επιπλέον, συνέβαλαν στην άμβλυνση ενός στερεότυπου που πληγώνει καρδιές. Η τεχνητή γονιμοποίηση, στην Αμερική τουλάχιστον, υιοθετείται από τις μεγάλες εταιρείες όλο και πιο πολύ.

Η Mercer μάλιστα, μια εταιρεία συμβούλων παροχών, σε έρευνα που περιλάμβανε μεγάλους εργοδότες (με περισσότερους από 20.000 εργαζόμενους) διαπίστωσε ότι στη διάρκεια ενός χρόνου (2017 με 2018) το ποσοστό των εταιρειών που υποστηρίζουν με ασφαλιστικές παροχές την τεχνητή γονιμοποίηση αυξήθηκε από το 37% στο 44%.

Στην Ελλάδα, ωστόσο, βρισκόμαστε ακόμη σε αρχικά στάδια σχετικά με το θέμα. Εργαζόμενες οι οποίες υποβάλλονται σε μεθόδους ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής δικαιούνται άδεια μόλις 7 εργάσιμων ημερών με αποδοχές, κατόπιν βεβαίωσης του θεράποντος ιατρού ή του διευθυντή μονάδας ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Η εν λόγω άδεια δίνεται στις εργαζόμενες για όσες φορές υποβληθούν στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή.

Ο διάλογος που πρέπει να γίνει έχει ακόμη μεγάλη διαδρομή να διανύσει…

***

Στην πλατφόρμα Vivian Lab μια γυναίκα μπορεί να βρει ειδικούς που αφορούν τη γυναικεία υγεία (γυναικολόγους, μαίες, ειδικούς για την εμμηνόπαυση, για την ενδομητρίωση, για γονιμότητα, αισθητικής γυναικολογίας, ψυχολόγους, sex coaches, διατροφολόγους, φυσιοθεραπευτές πυελικού εδάφους, πλαστικούς, παιδίατρους) και να κάνει συνεδρίες μαζί τους με βιντεοκλήση ή με μηνύματα.

Είναι η πρώτη πλατφόρμα στην Ελλάδα και από τις πρώτες στην Ευρώπη που προσφέρει στους εργοδότες custom προγράμματα ώστε να υποστηρίξουν το inclusion & diversity, μειώνοντας παράλληλα τα κόστη τους. Στόχος είναι να προσφέρεται ως benefit από employers στους υπαλλήλους τους – δεν χρειάζεται πλέον να επιλέγει ο εργοδότης πού θα επενδύσει (π.χ. γονιμότητα, εμμηνόπαυση, εγκυμοσύνη), αλλά δίνει πρόσβαση σε όλα και πλέον επιλέγει η υπάλληλος τι χρειάζεται.

 

Διαβάστε επίσης στην αθηΝΕΑ και στο μηνιαίο newsletter No Man’s Land – στο οποίο μπορείτε να κάνετε την εγγραφή σας εδώ.

Η Γιατρός του Τρόπου Ζωής Πόπη Καλαϊτζή και το Management της Υγείας μας

Μια (Γαλλική) Νίκη για Όλες τις Γυναίκες

Η Επαγγελματική Εξέλιξη των Γυναικών στο Επίκεντρο της Έρευνας της Women Act

 

 

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ

Τα τελευταία 15 χρόνια έχω εργαστεί σε διοικητικές θέσεις marketing & strategy στον τομέα της τεχνολογίας στις ΗΠΑ, Γερμανία και Ελλάδα, τόσο σε μεγάλες εταιρείες, όπως η Microsoft και η Coca-Cola, όσο και σε startups. Έχω μεταπτυχιακό από το NYU στη Νεα Υόρκη και τα τελευταία χρόνια εργάζομαι ως CMO στο blockchain industry. Είμαι μητέρα δύο μικρών αγοριών 2 και 4 ετών. Ξεκίνησα το Vivian Lab γιατί πιστεύω ότι μπορούμε να βελτιώσουμε τον τρόπο με τον οποίο λαμβάνουν υπηρεσίες υγείας οι γυναίκες και να βοηθήσω τους εργοδότες να τους παρέχουν τα κατάλληλα προγράμματα παροχών ώστε να διατηρήσουν το ταλέντο τους.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+