Βερολίνο: Checkpoint Μεταξύ Παλιού και Νέου

Berlin

Αναστήθηκε από τις στάχτες της και κατάφερε να γίνει η πόλη της τέχνης, των δημιουργικών νέων ανθρώπων, της αστικής μετακίνησης με ποδήλατο. Εδώ ο κόσμος τρέχει… κυριολεκτικά, μια και ο μαραθώνιος που φιλοξενεί θεωρείται η πιο γρήγορη διαδρομή στην Ευρώπη, όμως οι ρυθμοί στη γερμανική πόλη είναι σχετικά χαλαροί.

Όπως αναφέρουν όσοι είναι γέννημα θρέμμα της πόλης, το Βερολίνο «δεν είναι Γερμανία». Είναι η πρωτεύουσα της χώρας, είναι η πόλη με τη μεγαλύτερη ιστορία στη σύγχρονη εποχή, ένα ευανάγνωστο παλίμψηστο μνήμης της γερμανικής ιστορίας συνολικά, όμως δεν μπορεί να συγκριθεί με καμιά άλλη γερμανική πόλη.

ΒερολίνοΤο Βερολίνο είναι ο ορισμός της πολυπολιτισμικότητας, σε πολλά επίπεδα. Στο φαγητό, στην τέχνη, στον αθλητισμό, στη διασκέδαση. Και τα εκατομμύρια των επισκεπτών της ολοκληρώνουν το παζλ αυτής της μεγάλης εικόνας. Εντυπωσιάζει το ότι όλοι όσοι εγκαταστάθηκαν στην πόλη τα τελευταία 15 χρόνια, Γερμανοί από την επαρχία και Ευρωπαίοι ως επί το πλείστον, στηρίζουν σταθερά την επιλογή τους. Άλλωστε, ο στόχος είναι πρόδηλος, η πόλη θέλει να κρατήσει τους νέους, τους προσφέρει τις συνθήκες να ανθίσουν, να δημιουργήσουν εδώ.

Ποδήλατο: το Βερολίνο Πήρε τη Σκυτάλη

ΒερολίνοΤο Βερολίνο είναι επίπεδη πόλη και αυτό σημαίνει ότι μπορείς να τη ζήσεις τριγυρνώντας μόνο με ποδήλατο. Οι ευρύχωροι ποδηλατόδρομοι που ενώνουν τις γειτονιές είναι γεμάτοι από ποδηλάτες. Είναι επίσης εξαιρετική πρόταση για τους ταξιδιώτες, οι οποίοι μπορούν να νοικιάσουν ποδήλατο με συνοδεία ξεναγού και να περιηγηθούν μαζί του. Πρόκειται για υπηρεσία που προσφέρουν πολλές εταιρείες, μια και ο αριθμός αυτών που την επιλέγουν είναι εντυπωσιακός. Αξίζει να το κάνετε ακόμη και αν δεν το συνηθίζετε στην πόλη όπου ζείτε.

Στην Αθήνα, λόγω των συνθηκών στους δρόμους αλλά και της μορφολογίας του εδάφους, η μετακίνηση με ποδήλατο δεν έχει γίνει ακόμα μόδα. Στην απλωμένη πόλη του Βερολίνου, όπου η καθημερινότητα δεν είναι απλή και μπορεί να χρειάζεσαι και μιάμιση ώρα για να μετακινηθείς, το ποδήλατο είναι μέρος της ζωής ακόμη και εκείνων που έχουν τη δυνατότητα να μετακινούνται με ένα ακριβό αυτοκίνητο. Όσο για τους νέους, το έχουν ήδη εισάγει στη ζωή τους ως μοναδικό, πολλές φορές, μέσο μεταφοράς. Και, αν μη τι άλλο, οι εικόνα με τα χιλιάδες ποδήλατα στους δρόμους είναι, όχι μόνο πρωτόγνωρη, αλλά και ωραία.

Αν το Άμστερνταμ έχει ταυτιστεί με το ποδήλατο, το Βερολίνο πήρε τη σκυτάλη και το έκανε ακόμη πιο σωστά. Στην πρωτεύουσα της Ολλανδίας θα ταλαιπωρηθείτε με τα ποδήλατα που θα νοικιάσετε. Είναι βαριά και παλιά, ενώ στο Βερολίνο είναι ελαφριά και κυλάνε στους δρόμους σαν αγωνιστικά. Σε συνδυασμό με τους άνετους ποδηλατόδρομους αλλά και τους δρόμους μόνο για ποδήλατο σίγουρα θα το διασκεδάσετε, πολύ περισσότερο όταν θα αποφεύγετε τις ουρές και τον συνωστισμό των οχημάτων. Για τις μεγαλύτερες διαδρομές μπορείτε πάντα να επιλέξετε μετρό και λεωφορεία.

Τρέχοντας στο Βερολίνο

ΒερολίνοΗ πόλη που φιλοξενεί έναν από τους πιο διάσημους και σίγουρα έναν από τους γρήγορους μαραθώνιους στον κόσμο, σας δίνει τη δυνατότητα να τη δείτε και… τρέχοντας. Χρειάζεται, βέβαια, να έχετε καλή φυσική κατάσταση, πολύ καλή διάθεση και υπομονή, γιατί ο χρόνος που απαιτείται για τα 42.195 χιλιόμετρα της διαδρομής επιμηκύνεται αρκετά στο πλαίσιο της συγκεκριμένης υπηρεσίας που προσφέρει μια εταιρεία στην πόλη – να τρέξετε, δηλαδή, πάνω στη διαδρομή του δημοφιλούς Μαραθωνίου του Βερολίνου.

Φυσικά και όπου αλλού θέλετε, όπως στα φαρδιά πεζοδρόμια, τα χωρίς σταθμευμένα αυτοκίνητα και μηχανάκια, που χωράνε και δρομείς και περιπατητές, αλλά και στα πολλά πάρκα. Οι συνοδοί σας είναι εξοικειωμένοι με το να τρέχουν και να μιλάνε, κάνουν κανονική ξενάγηση, με ιστορίες για την τέχνη, τον πολιτισμό και την αρχιτεκτονική της πόλης, χωρίς να λαχανιάζουν.

Δημιουργική Οικονομία

ΒερολίνοΗ ατμόσφαιρα του Βερολίνου, αυτή που προσελκύει κόσμο να το επισκέπτεται ξανά και ξανά, είναι μαγική για πολλούς λόγους. Ένα από αυτά που συνθέτουν την τόσο ξεχωριστή ατμόσφαιρα είναι το γεγονός ότι στην πόλη συνυπάρχουν πολλές αντιθέσεις: το παλιό με το καινούργιο, το Δυτικό με το Ανατολικό, το σύγχρονο με το κλασικό, το απόλυτα καινοτόμο με το κατεστημένο.

Η προσπάθεια που έγινε στις αρχές του ’90 να προσελκύσουν νέους ανθρώπους έγινε με τρόπο, εν πολλοίς, ανατρεπτικό. Με καταλήψεις πρώην κυβερνητικών κτιρίων στο Ανατολικό Βερολίνο που είχαν εγκαταλειφθεί και ξαναζωντάνεψαν ως χώροι καλλιτεχνών.

Σε αυτούς τους χώρους γεννήθηκε η μεγάλη σκηνή της ηλεκτρονικής μουσικής. Στα απίθανα, τεράστιου μεγέθους κτίρια, βιομηχανικά και τρομακτικά σε πρώτη ανάγνωση, με τον σωστό φωτισμό και με πολλά ντεσιμπέλ, όλα γίνονται αλλιώς. Παλιότερα, οι χώροι ήταν πολύ περισσότεροι, τώρα έχουν απομείνει λίγοι, αλλά ακόμα καλά κρατούν. Οι φωτογραφίες σε αυτούς τους χώρους, ακόμη και σήμερα, δεν επιτρέπονται. Ό,τι συμβαίνει μέσα σε αυτούς, μένει εκεί.

Το αξιοσημείωτο είναι ότι η προσπάθεια αυτή στηρίχθηκε και από θεσμικούς παράγοντες. Από πολιτικούς που διέβλεπαν ότι, μέσα από τέτοιου είδους μονοπάτια, θα μπορούσε η πόλη να αποτελέσει μαγνήτης για τους νέους από τη Γερμανία, αλλά και την υπόλοιπη Ευρώπη. Σήμερα αριθμεί πάνω από 180 διαφορετικές εθνικότητες μεταξύ των πολιτών της. Μια πραγματική πανσπερμία, που συνοδεύεται με μεγάλη ανεκτικότητα. Αλλά ακριβώς αυτές οι πολύ έντονες αντιφάσεις έδωσαν στην πόλη τη δυναμική που έχει σήμερα.

Πρωτοποριακή Τέχνη και Αντίληψη

ΒερολίνοΟι προτάσεις για να δεις και να καταναλώσεις σύγχρονη τέχνη είναι αμέτρητες στις πολυάριθμες γκαλερί και στα μουσεία. Πολλοί χώροι με διαφορετική χρήση στο παρελθόν έχουν μετατραπεί σε χώρους τέχνης. H δημιουργική και καλλιτεχνική πλευρά της πρωτεύουσας του Βερολίνου είναι πολύ αξιόλογη. Χρειάζεται να έχεις πολλές μέρες στη διάθεσή σου για να προλάβεις να δεις ένα μόνο κομμάτι της.

Η καλλιτεχνική προσφορά του Βερολίνου είναι πολυεπίπεδη. Μετά την πτώση του Τείχους, πριν από 30 χρόνια, η πόλη χτίστηκε κυριολεκτικά έχοντας ως βάση το αφήγημα ότι όχι μόνο θα κρατήσει τους νέους της, αλλά ότι θα προσελκύσει και νέους από όλο τον κόσμο με όχημα την τέχνη. Τα κτίρια του πρώην Ανατολικού Βερολίνου που έμειναν χωρίς χρήση έγιναν σημεία αναφοράς για τους νέους, όπου σε αυτά δόμησαν τη ζωή τους. Τάση που διαφημίστηκε πολύ και σε συνδυασμό με τις τότε χαμηλές τιμές των ενοικίων, αλλά και γενικά της διαβίωσης, έπεισε πολλούς νέους να εγκατασταθούν εδώ, δίνοντας παράλληλα τεράστια ώθηση στην οικονομία.

ΒερολίνοΜπαρ, εστιατόρια, μεγάλα κλαμπ και μια διασκέδαση χωρίς όρια –με εντυπωσιακό το γεγονός ότι σε κάποια από αυτά έμπαινες μέσα την Παρασκευή και έβγαινες τη Δευτέρα– ήταν πλέον γεγονός. Μια παρακαταθήκη έως σήμερα ορατή στην πόλη και σίγουρα ενδιαφέρουσα όταν ξεναγείσαι σε αυτό το ξέφρενο πάρτι που κράτησε χρόνια. Υπάρχουν και σήμερα σημεία –πολύ λιγότερα– όπου μπορείς να βιώσεις κάτι από τη δεκαετία του ’90.

Άλλωστε, οι πρωταγωνιστές αυτής της προσπάθειας που έγινε προ τριακονταετίας είναι σήμερα οι «σοφοί» που μεταφέρουν την εμπειρία και τη γνώση τους σε ομιλίες και σεμινάρια. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι οι Γερμανοί εξάγουν τεχνογνωσία και σε αυτό το κομμάτι. Η βιομηχανία που αφορούσε την επανάχρηση χώρων και την επένδυση στην εναλλακτική δημιουργική έκφραση των νέων έχει ενδιαφέρον για όλη την Ευρώπη.

Ποτό και Φαγητό Πολυεθνικό

ΒερολίνοΤα εστιατόρια συναγωνίζονται μεταξύ τους σε ατμόσφαιρα, σε δημιουργικότητα και σε γεύσεις. Τα wine bars είναι πολλά. Το κρασί ρέει και είναι, γι’ αυτούς που θέλουν να εντρυφήσουν στην τοπική οινική κουλτούρα, γερμανικό, όπως το περίφημο Riesling, που είναι από τις πιο απολαυστικές ποικιλίες στον κόσμο. Οι λίστες σε κάποια μαγαζιά εντυπωσιάζουν και οι τιμές είναι αρκούντως ανταγωνιστικές. Θα βρεις και ελληνικά κρασιά, ειδικά σε εστιατόρια που είναι λίγο παραπάνω ψαγμένα.

ΒερολίνοΗ γαστρονομική σκηνή της πόλης απευθύνεται σε όλα τα γούστα. Μια πολυεθνική πόλη δεν θα μπορούσε να μην καθρεφτίζεται και στην κουζίνα της. Στο Βερολίνο βρίσκεις ό,τι μπορείς να φανταστείς: ανατολική κουζίνα, πολλά τουρκικά εστιατόρια, διαφορετικές ασιατικές εκδοχές. Εστιατόρια μόνο με σούπες ή vegan φαγητό και χορτοφαγικές προτάσεις. Μπιραρίες με απίθανες ποικιλίες μπίρας, αλλά και λουκάνικα όλων των ειδών, τα οποία έχουν την τιμητική τους και στο street food. Η χαρά της γαστρονομίας και μάλιστα σε λογικές τιμές. Ακόμα και στα μουσεία υπάρχουν εστιατόρια που μετατρέπουν το φαγητό σε τέχνη και, λόγω σημείου, είναι πολύ ελκυστικά.

Τέλος, ό,τι μουσική και αν ακούτε, πρέπει να περάσετε λίγες ώρες σε ένα κλαμπ. Είναι εμπειρία ζωής. Δεν θα βρείτε τον Moby ή κάποιον DJ από τα παλιά, αλλά θα νιώσετε λίγη από την ατμόσφαιρα των ιστορικών κλαμπ του Βερολίνου.

http://www.visitberlin.com

Δείτε επίσης στην αθηΝΕΑ:

Νάπολη, Εντυπώσεις Από τον Ιταλικό Νότο

Επίσκεψη στο Ελσίνκι

Εστιατόριο Punk Royale Στοκχόλμη: Η Αντισυμβατική Πλευρά του Luxury Dining

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ
Δημοσιογράφος & Εμπορικός Διευθυντής
Δημοσιογράφος & Εμπορικός Διευθυντής

Δημοσιογράφος και Εμπορικός Διευθυντής στην αθηΝΕΑ. Tannins Addicted. Travel Writer & Passionate Traveller-Check on Amazon my travel book "Destination Greece: Experience the Country like a Local". Content Creator. Διευθυντής του περιοδικού Athletics Magazine, συνεπιμελητής και συνδιοργανωτής της Cheap Art στη Θεσσαλονίκη, παρουσιαστής του ταξιδιωτικού ντοκιμαντέρ PEDAL, καλλιτέχνης φωτογράφος, σύμβουλος δημοσίων σχέσεων σε εταιρείες, μαραθωνοδρόμος, αστικός αναβάτης ποδηλάτου, κολυμβητής ανοιχτής θάλασσας, ταξιδιώτης, Θεσσαλονικιός που ζει στην Αθήνα. Αναζητά το Θ όπου και αν βρίσκεται.

DEI

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+