WeSolve: Από τη Θεωρία στην Πράξη

Ακούμε συχνά ότι οι νέοι είναι από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα της χώρας. Ότι αποτελούν παράγοντα θετικής αλλαγής. Ωστόσο, λίγοι από αυτούς έχουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε αποφάσεις που επηρεάζουν τη ζωή τους και τη ζωή της κοινότητας, ενώ η συμβολή τους στην κοινωνία, ενίοτε, αγνοείται.

Παρ’ όλα αυτά, δεν μένουν με σταυρωμένα τα χέρια απέναντι στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι σύγχρονες κοινωνίες. Αντιθέτως, εντοπίζουν το πρόβλημα, το απομονώνουν και ενώνονται όλοι μαζί προκειμένου να βρουν καινοτόμες λύσεις, με το βλέμμα τους πάντα στραμμένο προς το μέλλον. Αποφασίζουν να μη γυρίσουν την πλάτη στην κοινωνία μας, αλλά να προσφέρουν, παραδίδοντας καθημερινά στους μεγαλύτερους μαθήματα ανιδιοτέλειας και εθελοντισμού.

Υπάρχουν δύο τρόποι να αντιμετωπίσεις ένα πρόβλημα. Ο πρώτος είναι να το αγνοήσεις και να προχωρήσεις. Ο δεύτερος είναι να το λύσεις. Η επιλογή είναι δική σου.

Στη συγκεκριμένη στήλη, δίνεται ο λόγος στους νέους, μια γενιά που, παρά τις αντίξοες συνθήκες των τελευταίων χρόνων, επιλέγει να βλέπει το ποτήρι μισογεμάτο και όχι μισοάδειο. Σήμερα, ο λόγος θα δοθεί στο WeSolve, ένα think tank που αποτελείται κυρίως από φοιτητές και νέους ανθρώπους και στοχεύει όχι μόνο στο να προσεγγίσει θεωρητικά τα προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας, αλλά κυρίως στο να προτείνει υλοποιήσιμες, μετρήσιμες και ρεαλιστικές λύσεις. Άλλωστε, όπως λένε οι ίδιοι, υπάρχουν δύο τρόποι να αντιμετωπίσεις ένα πρόβλημα που εμφανίζεται μπροστά σου. Ο πρώτος είναι να το αγνοήσεις και να προχωρήσεις. Ο δεύτερος είναι να το λύσεις. Η επιλογή είναι δική σου.

Ο Θάνος και η Κλειώ είναι τελειόφοιτοι φοιτητές Νομικής και ιδρυτικά μέλη του WeSolve. Όπως μας αποκαλύπτει το όνομα που δίνουν στον οργανισμό τους (WeSolve=Μαζί Επιλύουμε), απέναντι σε κάθε πρόβλημα επιλέγουν να είναι ενεργοί και, μέσα από πρωτοπόρες δράσεις και καινοτόμα προγράμματα, στοχεύουν στην αλλαγή και την εξέλιξη. Ας τους γνωρίσουμε.

Θα ήθελα να μας πείτε, αρχικά, λίγα λόγια για το WeSolve. Πώς δημιουργήθηκε, ποια είναι η ιδέα που κρύβεται πίσω από αυτό;

To WeSolve είναι ένα think tank που στην αρχική του σύλληψη είχε ως αφετηρία δράσης του το ελληνικό πανεπιστήμιο. Μέσω της καμπάνιας UniForm (University+Reform), θέσαμε ως στόχο να εντοπίσουμε τις παθογένειες του πανεπιστημίου και να το αναμορφώσουμε με βασικό μας άξονα τις ανάγκες του φοιτητή.

Το UniForm αποτελείται από τρεις φάσεις: τη διαβούλευση, την παρουσίαση των λύσεων και την υλοποίηση. Οργανώσαμε, έτσι, διαδικασίες διαβούλευσης των φοιτητών στη Σχολή Νομικών, Πολιτικών και Οικονομικών Επιστημών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ, στη συνέχεια, η δράση μας επεκτάθηκε και στις σχολές του Παντείου Πανεπιστημίου.

Όταν λέτε «παθογένειες του πανεπιστημίου», τι εννοείτε ακριβώς; Σε ποιους τομείς συγκεκριμένα εστιάσατε τις δράσεις σας;

Είναι αλήθεια ότι το ελληνικό πανεπιστήμιο υστερεί σε πολλούς τομείς σε σύγκριση με τα πανεπιστήμια του εξωτερικού. Εμείς, στις συζητήσεις μας, χωρίσαμε το πανεπιστήμιο σε 5 θεματικές, όπου οι φοιτητές κλήθηκαν να εντοπίσουν τα προβλήματά τους και να προτείνουν λύσεις. Οι θεματικές ήταν οι εξής:

  • Εστίαση, Διαμονή και Εκπαιδευτικές προοπτικές
  • Σύνδεση με την Αγορά Εργασίας
  • Περιβάλλων Χώρος και Ασφάλεια Πανεπιστημίου
  • ΑμεΑ και Προσβασιμότητα Πανεπιστημίου
  • Εθελοντισμός και Εξωστρέφεια Πανεπιστημίου

Ο στόχος ήταν να δώσουμε στο πανεπιστήμιο εσωτερική ζωή. Προς αυτή την κατεύθυνση και εν μέσω καραντίνας, υλοποιήσαμε τις προτάσεις των φοιτητών διοργανώνοντας Orientation Days, εκδηλώσεις δηλαδή υποδοχής πρωτοετών φοιτητών και επίλυσης αποριών σχετικά με το πανεπιστήμιο, τα μαθήματα, τις εγκαταστάσεις και τη φοιτητική, εν γένει, ζωή.

Παράλληλα, διοργανώσαμε Career Days, διαδραστικές δηλαδή ημερίδες για την ενημέρωση των φοιτητών σχετικά με μεταπτυχιακά προγράμματα και ευκαιρίες εργασίας. Η βασική μας δράση, ωστόσο, ήταν αυτή για την Προσβασιμότητα των ΑμεΑ στο Πανεπιστήμιο. Ήταν η πρώτη φορά που φοιτητές ΑμεΑ μοιράστηκαν με τους καθηγητές και την Κοσμητεία της Νομικής Σχολής Αθηνών τις απόψεις τους για την κατάσταση και τα προβλήματα που υπάρχουν.

Και για να μην ξεχάσουμε, ίσως, το πιο πρωτοποριακό εγχείρημα του οργανισμού μας, το WeSolve ProBono, το οποίο ήρθε να συνδέσει τη νομική θεωρία με την πρακτική του δικηγορικού επαγγέλματος, να φέρει τους φοιτητές σε επαφή με δικηγορικά γραφεία και διακεκριμένους επαγγελματίες, με κοινό παρονομαστή την κοινωνική προσφορά.

Θα μας πείτε τι ακριβώς είναι η νέα ιδέα του ProBono;

Η ιδέα του ProBono Clinic, δηλαδή μιας ομάδας η οποία θα παρέχει νομική εργασία εθελοντικά και χωρίς οικονομικό αντίκρισμα ή ανταπόδοση οποιασδήποτε μορφής, εισήχθη ως πρόταση από τους συμμετέχοντες στο πρώτο UniForm. Έτσι, για πρώτη φορά στη φοιτητική νομική κοινότητα της Ελλάδας επιχειρούμε να εισάγουμε την ιδέα της παροχής δωρεάν νομικής βοήθειας. Πρόκειται για μια μη κερδοσκοπική υπηρεσία παροχής νομικών συμβουλών από φοιτητές σε άτομα που είτε δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να αναζητήσουν τυπική νομική συμβουλευτική είτε επιθυμούν νομικές συμβουλές για ένα ζήτημα μικρής οικονομικής, κοινωνικής και νομικής σημασίας.

Το δικαίωμα στη νομική προστασία είναι θεμελιώδες και απόλυτο, ισχύει για όλους, ανεξαρτήτως οικονομικού υπόβαθρου, ανεξαρτήτως φύλου και ηλικίας, ανεξαρτήτως εθνικότητας.

Άρα, με ποιον ακριβώς τρόπο μπορεί κάποιος να αναζητήσει βοήθεια;

Αυτή είναι μια πολύ σωστή και εξαιρετικά σημαντική ερώτηση. Όπως είπαμε προηγουμένως, η ιδέα των ProBono Clinics είναι κάτι ιδιαίτερα διαδεδομένο στο εξωτερικό. Φαντάσου πως στην Αγγλία και την Αμερική δεν υπάρχει πανεπιστήμιο που να μην προσφέρει την ευκαιρία στους φοιτητές του να συμμετάσχουν σε κάτι τέτοιο, μάλιστα ορισμένα πανεπιστήμια δεν έχουν μία, αλλά τρεις και τέσσερις τέτοιες ομάδες.

Ερχόμενοι, λοιπόν, σε επαφή με δικηγορικά γραφεία και εταιρείες που στην Ελλάδα είτε ασχολούνται είτε θα ενδιαφέρονταν να ασχοληθούν με pro bono υποθέσεις, θα σου πούμε ότι με λύπη διαπιστώσαμε το εξής: ο αριθμός των pro bono υποθέσεων με τις οποίες ασχολούνται τα περισσότερα γραφεία στην Ελλάδα είναι είτε μηδενικός είτε απογοητευτικά μικρός. Κάτι τέτοιο ασφαλώς και δεν οφείλεται στην έλλειψη ανθρώπων πρόθυμων να προσφέρουν και ανθρώπων που χρειάζονται βοήθεια, αλλά, αντιθέτως, στην ελλιπή πληροφόρηση ως προς αυτή τη δυνατότητα.

Ο στόχος μας, επομένως, ως ομάδα είναι αυτός: να ενημερώσουμε το ευρύ κοινό, τους πάντες, ότι μπορούν, αν το επιθυμούν ακόμα και αν δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα, να ζητήσουν και να λάβουν νομικές υπηρεσίες υψηλού επιπέδου, είτε πρόκειται για ΑμεΑ, θύματα κακοποίησης, παιδιά, φοιτητές ή ηλικιωμένους, αλλά και κάθε ευπαθή ομάδα. Γιατί το δικαίωμα στη νομική προστασία είναι θεμελιώδες και απόλυτο, ισχύει για όλους, ανεξαρτήτως οικονομικού υπόβαθρου, ανεξαρτήτως φύλου και ηλικίας, ανεξαρτήτως εθνικότητας.

Μόνοι μας δεν μπορούμε να κάνουμε πολλά, όλοι μαζί όμως θα καταφέρουμε αρκετά, ακόμη και τα… αυτονόητα.

Σε κάθε περίπτωση, όποιος επιθυμεί περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα και τη διαδικασία επιλογής των συμμετεχόντων φοιτητών, μπορεί να μας βρει σε Facebook, Instagram ή Linkedin ως WeSolve ProBono, ή να επισκεφτεί την ιστοσελίδα μας.

Το προηγούμενο Σάββατο πραγματοποιήσατε μια πολύ ενδιαφέρουσα εκδήλωση για την προσβασιμότητα των ΑμεΑ στην κοινωνία. Έχετε σκεφτεί ποιο θα είναι το επόμενο βήμα; Πώς, δηλαδή, όπως λέτε κι εσείς, θα περάσουμε από τη θεωρία στην πράξη;

Η νέα καμπάνια του WeSolve για την προσβασιμότητα των ΑμεΑ στην κοινωνία ονομάζεται «EquAll» (Equal+All) και έχει τεθεί υπό την αιγίδα του Περιφερειακού Κέντρου Πληροφόρησης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Έχοντας περάσει σχεδόν δύο χρόνια συζητώντας τα προβλήματα και υλοποιώντας τις λύσεις για ένα καλύτερο πανεπιστήμιο, αποφασίσαμε να ανοίξουμε τον οργανισμό ακόμη περισσότερο προς την κοινωνία και να ασχοληθούμε με ευρύτερες θεματικές ενότητες. Ξεκινάμε με το να εντοπίσουμε τα προβλήματα, να προτείνουμε τις λύσεις και να τις υλοποιήσουμε στο πεδίο της «Προσβασιμότητας των Ατόμων με Αναπηρία στην Ελληνική Κοινωνία».

Βασική μας θέση είναι ότι η κοινωνία πρέπει να θέσει ως προτεραιότητα τη δημιουργία των κατάλληλων δομών, ώστε να διαμορφωθούν συνθήκες ισότιμης πρόσβασης για όλους. Στο αμέσως επόμενο διάστημα, αναλαμβάνουμε να υλοποιήσουμε ένα πλέγμα δράσεων, ώστε να γίνει πράξη η ιδέα της κοινωνίας με περισσότερη ισότητα.

Για την υποστήριξη της καμπάνιας, δημιουργείται ειδικό Ταμείο Δωρεών. Τα χρήματα που θα συγκεντρωθούν θα δαπανηθούν αποκλειστικά για τη βελτίωση της προσβασιμότητας των ατόμων με αναπηρία, είτε στον χώρο του πανεπιστημίου είτε σε δράσεις της ομάδας WeSolve για τον συγκεκριμένο σκοπό. Καθένας μπορεί να συνεισφέρει με όποιο ποσό επιθυμεί. Μόνοι μας δεν μπορούμε να κάνουμε πολλά, όλοι μαζί όμως θα καταφέρουμε αρκετά, ακόμη και τα… αυτονόητα.

Το WeSolve κλείνει σχεδόν 2 χρόνια από τότε που ιδρύθηκε. Ποιο πιστεύετε ότι είναι το μεγαλύτερο στοίχημα που έχετε κερδίσει μέχρι σήμερα;

Το ότι μέσα σε 2 χρόνια έχουμε καταφέρει να κινητοποιήσουμε φοιτητές από όλη την Ελλάδα και τους έχουμε πείσει να ασχοληθούν για να κάνουν καλύτερη την κοινωνία τους είναι για εμάς το μεγαλύτερο κέρδος. Σίγουρα ανάμεσα σε όσα έχουμε πετύχει ξεχωρίζουμε το ότι το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων έχει θέσει υπό την αιγίδα του το σύνολο των δράσεων του οργανισμού μας.

Δεν μπορούμε επίσης να μη νιώθουμε υπερήφανοι που η νέα μας καμπάνια για την προσβασιμότητα των ΑμεΑ στην κοινωνία θα βρίσκεται υπό την αιγίδα του Περιφερειακού Κέντρου Πληροφόρησης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Σε κάθε περίπτωση όμως, το στοίχημα κερδίζεται κάθε φορά που αλλάζουμε κάτι. Δεν μπορούμε να τα αλλάξουμε όλα, μπορούμε όμως να προσπαθήσουμε.

Τελευταία, μία ερώτηση που κάνω πάντα σε όλους τους οργανισμούς νέων με τους οποίους συναναστρέφομαι: στη στήλη «Youth4Youth» αυτό που με ενδιαφέρει ιδιαίτερα είναι η αλλαγή, εκείνη που μπορούμε και οφείλουμε να φέρουμε ως νέοι στον κόσμο. Σε ποια αλλαγή πιστεύει το WeSolve;

Στην αλλαγή της νοοτροπίας στη χώρα μας που μας κρατάει «κολλημένους» στο να αντιμετωπίζουμε τα πάντα θεωρητικά, λέγοντας τι «θα» κάνουμε και όχι «πώς» θα το κάνουμε. Θέλουμε να ενεργοποιήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας πρακτικά. Δεν είναι δύσκολο να βρεις τις λύσεις. Το δύσκολο είναι να περάσεις από τη θεωρία στην πράξη. Και αυτό κάνουμε στο WeSolve. Γιατί κάθε αλλαγή είναι δύσκολη.

*Μπορείτε να βρείτε το WeSolve στο Facebook, στο Instagram, στο LinkedIn καθώς και στην ιστοσελίδα τους.

Διαβάστε ακόμα στην αθηΝΕΑ:

Γνωρίζοντας τα Προγράμματα Ανταλλαγής

Οι Πράξεις σου Έχουν Αντίκτυπο

Επαναπροσδιορίζοντας τις Επιλογές μας

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ
COMMUNICATIONS MANAGER
COMMUNICATIONS MANAGER

Η Αντωνέλα Σκιαδαρέση είναι Communications Manager στην αθηΝΕΑ. Σπούδασε στη Νομική Σχολή Αθηνών, ενώ μέρος των σπουδών της το πραγματοποίησε στη γαλλική πόλη του κρασιού, το Μπορντώ, με κατεύθυνση διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου. Το 2021 ταξίδεψε στις Βρυξέλλες όπου έκανε πρακτική στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ακόμη, έχει ασχοληθεί με τον πρωταθλητισμό στο σκάκι και στο Tae Kwon Do ως μέλος της εθνικής ομάδας. Σήμερα σκοπεύει να εφαρμόσει όσα της δίδαξε ο αθλητισμός στην καθημερινή της ζωή, θέτοντας υψηλούς στόχους για το αύριο. Είναι αισιόδοξη και πιστεύει ιδιαιτέρα στη δυναμική των νέων. Γι’ αυτό και ανέλαβε να ανοίξει ένα παράθυρο επικοινωνίας μαζί τους, μέσω της στήλης #YOUTH4YOUTH στην αθηΝΕΑ. Αγαπά τον καφέ, τα βιβλία και φυσικά... τα ταξίδια!

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+