Πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι το 70% των εργαζομένων παγκοσμίως δουλεύουν απ’ το σπίτι. Ανάμεσά τους κι εγώ.
Σε πολλούς η ευέλικτη απασχόληση ακούγεται σαν όνειρο – και πολλές φορές είναι! Όχι όμως πάντα. Ένα συνηθισμένο σενάριο τηλεργασίας εκτυλίσσεται κάπως έτσι… Το ξυπνητήρι σου χτυπάει 10 λεπτά πριν την ώρα που αρχίζεις δουλειά, ανοίγεις το λάπτοπ και ξεκινάς. Δεν σου περνάει από το μυαλό να ντυθείς -εφόσον δεν θα σε δει κανείς- και το να δουλεύεις ξαπλωτός στο καναπέ ήταν πάντα το όνειρό σου. Αυτό το σενάριο επαναλαμβάνεται μέχρι να σε πιάσει η μέση σου ή να βαρεθείς να βλέπεις τον εαυτό σου με τις πιτζάμες. Κάπου εκεί αναρωτιέσαι: γιατί δουλεύεις από το σπίτι;
Για να εκμεταλλευτείς τα θετικά αυτού του τρόπου εργασίας, να είσαι παραγωγικός και να προλαβαίνεις τα ενίοτε αρνητικά, ακολούθησε τις παρακάτω συμβουλές.
Το “9 to 5” μπορείς να το ακούς στο Spotify αλλά δεν χρειάζεται να είναι η ζωή σου.
Υιοθέτησε τις Παρακάτω Συνήθειες:
1. Στήσε το χώρο σου. Θα χρειαστείς ένα κανονικό γραφείο, μια καλή (εργονομική) καρέκλα, οθόνη, πληκτρολόγιο και ποντίκι. Το τραπέζι της τραπεζαρίας ή της κουζίνας δεν αποτελεί λύση – εκτός αν θες να πάθεις αυχενικό.
2. Ετοιμάσου. Κάθε πρωί ντύσου σα να σκοπεύεις να βγεις έξω. Έτσι θα νιώθεις πιο “επαγγελματίας”, ακόμα και αν ντύνεσαι σε στιλ “casual Friday” κάθε μέρα της εβδομάδας.
3. Βγες έξω. Πριν κοιτάξεις τα email σου, πήγαινε μια βόλτα στη γειτονιά για να αλλάξεις παραστάσεις, διαχωρίζοντας έτσι τον ύπνο από την δουλειά.
4. Μαγείρεψε “πριν πεινάσεις”. Επειδή το μαγείρεμα θέλει χρόνο -που συχνά δεν θα έχεις- οργανώσου από το προηγούμενο βράδυ, ετοιμάζοντας μια παραπάνω μερίδα για το μεσημεριανό σου.
5. Μέτρα βήματα. Όταν δουλεύεις από το σπίτι καταλήγεις να μην κινείσαι πολύ. Με στόχο τα 10,000 βήματα, περπάτα ακόμα και γύρω από το τραπέζι της κουζίνας – ιδανικά όμως εκτός σπιτιού!
Αντιμετώπισε τα Αρνητικά:
6. Μοναξιά. Καμιά φορά, η πολύ ησυχία του σπιτιού σου και το γεγονός ότι δεν έχεις δει άνθρωπο όλη μέρα μπορεί να σε κάνουν να νιώσεις σα ναυαγός σε ερημονήσι. Εντόπισε 1-2 πολυσύχναστα καφέ στην περιοχή σου και δούλεψε από εκεί κάποιες ώρες τις βδομάδας.
7. Μονοτονία. Χωρίς την καθημερινότητα του γραφείου, οι μέρες μπορεί να μοιάζουν ίδιες. Οργάνωσε λίγο τις υποχρεώσεις σου, δούλεψε συγκεντρωμένα χωρίς διακοπές, και μετά βγες έξω. Αναλόγως της περιοχής που μένεις, μια σύντομη εξόρμηση στο πάρκο, σε ένα μουσείο ή στην θάλασσα θα σε αναζωογονήσουν!
8. Πειρασμοί. Στον προσωπικό σου χώρο υπάρχουν άπειροι πειρασμοί που μπορεί να σου αποσπάσουν την προσοχή – από το Netflix, μέχρι τις δουλειές του σπιτιού. Αν δεν μπορείς να συγκεντρωθείς, ακολούθησε την Pomodoro Technique που είχα αναφέρει και σε προηγούμενο άρθρο περί παραγωγικότητας για εγγυημένα αποτελέσματα.
Εκμεταλλεύσου τα Θετικά:
9. Ευελιξία. Εκτός από την κίνηση σε ώρα αιχμής, δουλεύοντας από το σπίτι θα αποφύγεις τα κουτσομπολιά του γραφείου, τον κακό εξαερισμό, αντιπαθητικούς συναδέλφους και τα έξοδα μετακίνησης – ενώ θα έχεις την επιλογή να δουλεύεις ακόμα και με τις πιτζάμες! Κυρίως όμως, θα απολαμβάνεις την ευελιξία και την ποικιλία που μπορείς να εισάγεις στην καθημερινότητά σου. Με το λάπτοπ σου μπορείς να δουλέψεις από παντού. Το καφέ της γειτονιάς, σπίτια φίλων, εξοχικά, άλλες πόλεις, άλλες χώρες. Με καλό ίντερνετ μπορείς να μεταφερθείς οπουδήποτε – δουλειά το πρωί, εξερεύνηση το βράδυ!
10. Ποικιλία. Το “9 to 5” μπορείς να το ακούς στο Spotify αλλά δεν χρειάζεται να είναι η ζωή σου. Διαμόρφωσε την κάθε μέρα σύμφωνα με τις υποχρεώσεις σου, αφήνοντας χρόνο για γυμναστική, βόλτες, διαλογισμό ή ό,τι άλλο σου κάνει κέφι. Αν τα αποτελέσματα της δουλειάς σου “μιλάνε”, δεν έχεις λόγο να νιώθεις τύψεις γι’ αυτά τα διαλείμματα!
11. Χρόνος. Συχνά ευχόμαστε να είχε η μέρα περισσότερες ώρες. Δουλεύοντας απ’ το σπίτι έχει – εφόσον κερδίζεις τον χρόνο μετακίνησης προς και από το γραφείο. Σίγουρα δεν θα δυσκολευτείς να τον ξοδέψεις!
Από το 2005 έως σήμερα, οι κατ’ οίκον εργαζόμενοι έχουν αυξηθεί κατά 140%, καθώς ολοένα και περισσότερες εταιρείες προσφέρουν την δυνατότητα αυτή στους υπαλλήλους τους. Τα οφέλη για τις εταιρείες είναι πολλαπλά – μεταξύ άλλων η μείωση των πάγιων εξόδων και η εκτιμώμενη αύξηση παραγωγικότητας του εργατικού δυναμικού. Αν ο εργοδότης σου δεν προσφέρει -ακόμα- την επιλογή της τηλεργασίας, πρότεινε την ιδέα στον προϊστάμενό σου, παρουσιάζοντάς του τα θετικά αυτού του τρόπου ζωής για την εταιρεία αλλά και για σένα.