10+1: Η Παιδική Ατζέντα του Ιανουαρίου

children's agenda

Γιατί 10+1; Γιατί τα 10 ποτέ δεν είναι αρκετά. Όπως τα παιδιά, πάντα θέλουμε, πάντα ζητάμε «ένα ακόμα», αλλά ούτε κι αυτό μας είναι αρκετό. Συμβιβαζόμαστε, όμως, γιατί ναι μεν μια παιδική ατζέντα θα μπορούσε να «χωρέσει» πολλά, όμως ειδικά αυτή της αθηΝΕΑς θέλουμε να «χωράει» λίγα και καλά.

Οι μέρες και οι νύχτες μας είναι ακόμη «στολισμένες» και τα γιορτινά θεάματα καλά κρατούν μέχρι να επιστρέψουμε στους ρυθμούς της καθημερινότητας. Και τότε όμως η πόλη θα κινείται, θα δημιουργεί, θα μας προσκαλεί με νέες προτάσεις σε δράσεις, σε εκθέσεις, σε θέατρα, σε δημιουργικά εργαστήρια, σε προβολές. Γι’ αυτό, δεν χρειάζεται να πατήσουμε φρένο για πολύ, γιατί η πόλη είναι όμορφη και μετά τις γιορτές. Και ακόμα πιο όμορφη όταν τη ζεις παρέα με τα παιδιά.

 

1 → Μία Ημέρα, Πολλές Επιλογές στο Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας

children's agenda

Τα Χριστούγεννα συνεχίζονται και στο Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας. Στη Θόλο Προβολών, ο Τζέικ ο Πριονομούρης και ο Σόρτυ το Γατόψαρο υποδέχονται τα παιδιά στον μαγεμένο ύφαλο, ενώ η Ντολόρες η Πασχαλίτσα και ο Μάικ η Πυγολαμπίδα τα παρασύρουν σε μαγικές περιπέτειες στο μυστηριώδες δάσος. Στο Αμφιθέατρο, οι καλικάντζαροι εισβάλλουν στον κόσμο του Καραγκιόζη του Γιάννη Νταγιάκου κι εμείς ζούμε μαζί τους ξεκαρδιστικές καταστάσεις.

Στο εργαστήρι «Χριστουγεννιάτικες χειροτεχνίες», τα παιδιά δευρύνουν γνώσεις και φαντασία, ενώ, στο Υπερθέαμα 360º, μικροί και μεγάλοι ξαφνιάζονται με την ερώτηση: «Αντέχεις να δεις την αλήθεια κατάματα;». Η απάντηση-αλήθεια αφορά όλους σε όλα τα μήκη και πλάτη της Γης.

Στις εκθέσεις, οι επισκέπτες ταρακουνιούνται με τον Σεισμό στο Μουσείο, διασκεδάζουν με τον Dino τον Τρικεράτοπα και την παρέα του στην Έκθεση Φυσικής Ιστορίας, γίνονται «Ήρωες του Πλανήτη» στη διαδραστική έκθεση «Κλιματική Αλλαγή και Εμείς».

• Κυριακή 8 Ιανουαρίου | 10:00-16:00 | Κέντρο Γαία: Όθωνος 100, Κηφισιά, τηλ. 210 8015870 | Μπορείτε να δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα των εκδηλώσεων εδώ

 

2 → Το Μουσείο Συναισθημάτων Ξανανοίγει!

children's agenda

Aγαπούσαν το μουσείο και εκτιμούσαν το έργο του, κινητοποιήθηκαν και κατάφεραν να συγκεντρώσουν το ποσό που ήταν απαραίτητο ώστε να επαναλειτουργήσει. Όλοι οι φίλοι του μουσείου –μαζί τους και εμείς– θα γιορτάσουμε στις 15 Ιανουαρίου την «επιστροφή» του στις κυριακάτικες βόλτες μας.

Από τις 10:00 έως τις 14:00, την ημέρα αυτή της γιορτής η είσοδος θα είναι ελεύθερη στη διαδραστική έκθεση του μουσείου «Στο Παλάτι του Θυμού!». Γιατί επέλεξαν το συναίσθημα του θυμού; Γιατί, μας λένε, έχει μεγάλη αξία να καλλιεργούμε την ικανότητα να δίνουμε τον χώρο και τον χρόνο που χρειάζεται κάθε φορά ο θυμός μας για να τον αποδεχτούμε και να τον καταλάβουμε, ώστε να τον μεταμορφώνουμε σε δημιουργική δύναμη.

Κάθε Σάββατο και Κυριακή, μετά τη λειτουργία της έκθεσης, θα πραγματοποιούνται εργαστήρια για γονείς, παιδιά και εφήβους, μια δημιουργική διαδρομή αυτογνωσίας, διασκέδασης και ψυχαγωγίας.

• Πρώτη ημέρα λειτουργίας: 15 Ιανουαρίου, 10:00-14:00 (με δωρεάν είσοδο) | Κάθε Σαββατοκύριακο: η έκθεση 10:00-13:00 και τα εκπαιδευτικά προγράμματα 13:00-14:00 | 5-105 ετών | Μουσείο Συναισθημάτων: Καρατζά 7 και Τσάμη Καρατάσου, Φιλοπάππου, τηλ. 210 9218329

 

3 → «Λάχανα και Χάχανα: Ο Καλός μου Εαυτός»

children's agenda

Στο νέο έργο του Τάσου Ιωαννίδη «Ο Καλός μου Εαυτός» πρωταγωνιστούν οι έννοιες της «αυταγάπης», της «αυτεπάρκειας», της «αυτοεκτίμησης». Καθώς εκτυλίσσεται η ιστορία γίνεται κατανοητός ο σημαντικός ρόλος των θετικών σκέψεων και προτείνονται παιγνιώδεις τρόποι διαχείρισης των αρνητικών συναισθημάτων.

Ο Πίπης, ο Μαθητευόμενος Νεράιδος, ο Ατσίδας, η Χαχανένια και ο Λαχανίδας μας ταξιδεύουν σε ένα «ολιγοπάτητο» μονοπάτι αναζήτησης του… καλού μας εαυτού μέσω μιας πρωτότυπης ιστορίας με μουσικές στάσεις στα πιο αγαπημένα τραγούδια της σειράς «Λάχανα και Χάχανα», καθώς και σε ολοκαίνουργια τραγούδια και χαρούμενα παιχνιδοτράγουδα, γεμάτα χιούμορ και… καλοσύνη.

Μετά τη sold out περιοδεία του καλοκαιριού, το μιούζικαλ «Ο Καλός μου Εαυτός» βρήκε φιλόξενη στέγη στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος», όπου συνεχίζει τις παραστάσεις με μεγάλη επιτυχία.

Κείμενο-Μουσική: Τάσος Ιωαννίδης | Σκηνοθεσία-Καλλιτεχνική επιμέλεια: Χρήστος Τριπόδης-Τάσος Ιωαννίδης | Ερμηνεύουν: Ειρήνη Ψυχράμη, Λυδία Σγουράκη, Γιώργος Αιμιλιανός Σταυρινός, Γιάννης Τσότσος, Αλέξανδρος Ζουγανέλης, Χριστίνα Μπίτου

• Κάθε Κυριακή στις 11:30 και στις 16:30 | Διάρκεια: 70′ | «Θέατρον» – Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος»: Πειραιώς 254, Ταύρος, τηλ. 212 2540300

 

4 → Εργαστήριο και Δυναμωτικό Δεκατιανό στο «σχεδία home»

children's agendaΤο περιοδικό δρόμου «σχεδία» και οι εκδόσεις Φουρφούρι σας προσκαλούν μία Κυριακή κάθε μήνα στους «Πρωινούς Σελιδοδείκτες». Μια δράση για που συνδυάζει τη φιλαναγνωσία με τη δημιουργική απασχόληση, αλλά και ένα λαχταριστό δεκατιανό, με σοκολατένιες αυγοφέτες από βιολογικά αυγά και χυμό πορτοκάλι.

Στις 15 Ιανουαρίου, η δράση είναι εμπνευσμένη από το παραμύθι «Η Δέσποινα και το Φλιτζάνι με τη Ζάχαρη» του Jon Muth» και σε αυτή τα παιδιά θα εξερευνήσουν με ποιον τρόπο μπορούν να κρατήσουν μέσα τους ζωντανό κάτι που αγαπούν όταν χαθεί και να διαχειριστούν την απώλεια.

Η Δέσποινα κι ο αγαπημένος της γάτος, ο Σωκράτης, είναι πάντα μαζί. Τι συμβαίνει όμως όταν η Δέσποινα χάνει ξαφνικά τον Σωκράτη; Θα καταφέρει με ένα φλιτζάνι ζάχαρη να τον φέρει πίσω;

Στις 5 Φεβρουαρίου, η δράση είναι εμπνευσμένη από «Το Βιβλίο με τα Λάθη» της Luyken Corinna και, όπως μας προϊδεάζει ο τίτλος, πρόκειται για ένα ταξίδι… στο λάθος, που μας ανοίγει νέους δρόμους και συχνά μας οδηγεί σε απρόσμενες δημιουργίες.

15 Ιανουαρίου στις 10:30 | Διάρκεια: 60′ | 5-10 ετών | σχεδία home: Κολοκοτρώνη 56 και Νικίου 2, Αθήνα, τηλ. 213 0231220

 

5 → «Η Χάιντι και τα Βουνά», Ένα Μεγάλο και Ζεστό «Ναι» στη Ζωή

children's agenda

«Μια Ιστορία για Παιδιά και για Όσους Αγαπούν τα Παιδιά» ήταν ο υπότιτλος που είχε διαλέξει η Johanna Spyri για το μυθιστόρημά της «Χάιντι». Σήμερα, σχεδόν 150 χρόνια αργότερα, η «Χάιντι» συμβολίζει τη θέληση για ζωή.

Μας μεταφέρει το μήνυμα πως ένα πλάσμα που δεν αποφασίζει για τίποτα το ίδιο μπορεί μόνο με τη δύναμη της ψυχής του να μαλακώσει καρδιές απολιθωμένες από την απώλεια, να «ξεβολέψει» μικρούς και μεγάλους, κινητοποιώντας τους προς τη ζωή. Η στάση της Χάιντι απέναντι στη ζωή είναι ένα μεγάλο, ζεστό και φωτεινό «ναι».

Το λέει φωνάζοντας και γελώντας και παίζοντας και κουτρουβαλώντας με τους φίλους της, το λέει στα όνειρά της και στα τραγούδια της, το λέει κλαίγοντας και αντέχοντας και χάνοντας και συνεχίζοντας κι ελπίζοντας και ανακαλύπτοντας.

Κείμενο: Ανδρέας Φλουράκης | Σκηνοθεσία: Ιώ Βουλγαράκη | Ερμηνεύουν: Νοεμή Βασιλειάδου, Τίτος Γρηγορόπουλος, Βασίλης Καραμπούλας, Αλέξης Κωτσόπουλος, Λαέρτης Μαλκότσης, Ιουστίνα Ματσιασέκ, Ντίνα Μιχαηλίδου, Χριστίνα Μπρέκου, Δημήτρης Τάσαινας, Χριστίνα Χριστοδούλου, Γιώτα Φέστα

• Σάββατο στις 16:30 και Κυριακή στις 11:30 και στις 15:00 | από 6 ετών | Διάρκεια: 105′ | Μικρό Εθνικό – Παιδική Σκηνή – Θέατρο REX-Σκηνή «Ελένη Παπαδάκη»: Πανεπιστημίου 48, Αθήνα, τηλ. 210 3305074

 

6 → Ο Φάρος Εκπέμπει SOS. Τα Παιδιά Αναλαμβάνουν Δράση!

children's agenda

Την τελευταία Κυριακή κάθε μήνα στο Kέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, παιδιά 4 έως 12 ετών δημιουργούν ένα συνεργατικό έργο τέχνης με την καθοδήγηση καταξιωμένων καλλιτεχνών, εκπέμποντας «Εδώ Φάρος!». Στον χώρο του Φάρου προϋπάρχει εικαστική εγκατάσταση με την επιμέλεια του καλλιτέχνη του μήνα, ο οποίος, στη συνέχεια, υποδέχεται τα παιδιά και τα καθοδηγεί στην εξέλιξή του.

Τον Ιανουάριο υποδέχεται τα παιδιά ο Γιώργος Γυπαράκης, με την εγκατάσταση «Εδώ Φάρος! Περιπέτεια στον ύφαλο». Εκεί τα κοράλλια έχουν χάσει το χρώμα τους και βρίσκονται στα πρόθυρα εξαφάνισης εξαιτίας της υπερθέρμανσης του ωκεανού. Τα παιδιά θα έχουν ως αποστολή να ξαναδώσουν χρώμα στα κοράλλια και να οδηγήσουν τα ψάρια πίσω στον ύφαλο.

To εργαστήριο του επόμενου μήνα, την Κυριακή 26 Φεβρουαρίου, με τίτλο «Εδώ Φάρος! Κρυφτό με μάσκες» επιμελείται ο Βασίλης Γεροδήμος.

Να έχετε κατά νου ότι οι ομάδες των παιδιών (έως 30 άτομα) συμπληρώνονται τάχιστα!

• 29 Ιανουαρίου, από τις 10:00-11.00 (4 έως 6 ετών), 12:00-13:30 (7 έως 9 ετών), 15:00-16:30 (7 έως 9 ετών), 17:30-19:00 (10 έως 12 ετών) | Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος: Λ. Συγγρού 364, Καλλιθέα, τηλ. 216 8091000 | Ηλεκτρονική προπώληση εισιτηρίων: ticketservices.gr

 

7 → «Θεοί του Ολύμπου» – Ταξίδι στην Ελληνική Αρχαιότητα

children's agenda

Η τεχνολογία συναντά τον μύθο και μαζί δημιουργούν ένα πολύ ενδιαφέρον και διασκεδαστικό θεματικό πάρκο στο Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού. Μέσα από επιβλητικές μορφές θεών, τρισδιάστατες προβολές, ξεναγήσεις, διαδραστικές πράξεις και πολλές εκπλήξεις, θα μάθετε για τη ζωή και τις πράξεις των ολύμπιων θεών.

Σε έναν διαμορφωμένο χώρο 1.800 τ.μ., θα ανακαλύψετε γνωστές και άγνωστες πτυχές του χαρακτήρα τους μέσα από επιβλητικά εκθέματα, wall mapping, ξεναγήσεις, escape rooms, ολογράμματα, διαδραστικά acts.

Την έκθεση που μας εισάγει στον μαγικό κόσμο της αρχαίας Ελλάδας επιμελήθηκε το «Placebo Events», σε συνεργασία με ομάδα πολυάριθμων συνεργατών και με την επιστημονική επίβλεψη του ιστορικού Θάνου Βερέμη.

• Έως τις 30 Μαρτίου | Δευτέρα-Πέμπτη 9:00-13:00 / Παρασκευή 9:00-13:00 και 17:00-20:00 / Σάββατο 11:00-20:00 και Κυριακή 11:00-19:00 (τελευταία είσοδος 50′ πριν από το κλείσιμο) | Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος»: Πειραιώς 254, Ταύρος, τηλ. 212 2540300, 697 3617926

 

8 → Δράση και Μυστήριο στο Επιστημονικό Εscape Room της Αθήνας

children's agenda

Στο science escape room του Μουσείου Πειραμάτων πεδίο δράσης δεν είναι μόνο ένα δωμάτιο, αλλά ολόκληρο το διαμέρισμα του νεαρού Θωμά, στην οδό Κάτω Σκάλας. Στόχος των παιδιών μέσα σε αυτό θα είναι να ανακαλύψουν την αλήθεια και να την ανασύρουν μέσα από πολλά κρυμμένα επιστημονικά μυστικά, αξιοποιώντας τις γνώσεις τους στη Γλώσσα, στα Μαθηματικά, στη Γεωγραφία, στην Αγωγή Υγείας, κερδίζοντας ταυτόχρονα νέες μέσα από πειράματα Φυσικής, Χημείας και Βιολογίας.

Ο Θωμάς είναι φοιτητής και θα σας καλωσορίσει στο σπίτι όπου μεγάλωσε, για να τον βοηθήσετε να βρει την καταγωγή του. Τι συμβαίνει όμως με την οικογένεια Εντισοπούλου; Γιατί ο προπάππους του Θωμά είχε αλλάξει το αρχικό όνομά της, που ήταν Εντυσοπούλου, μια και έντυνε όλους τους ηθοποιούς της εποχής του, αλλά και γιατί ισχυριζόταν ότι κατάγονται από τον Thomas Edison;

• 8-12 ετών, χωρίς την παρουσία ενήλικου συνοδού (έως 15 άτομα) | Μουσείο Πειραμάτων: Θάλειας 3, Άγιος Δημήτριος, τηλ. 210 9761030, 210 7210105, 2107610038

 

9 → Tα Βρέφη Πηγαίνουν… Μέγαρο για να Συναντήσουν μια Βασίλισσα

children's agendaΗ παράσταση βρεφικού θεάτρου «Η Βασίλισσα των Πάντων», που σκηνοθετεί ο κωμικός Λάμπρος Φισφής, ταξιδεύει μωρά, παιδιά και γονείς σε έναν κόσμο όπου όλα είναι πιθανά.

Με όχημα τη φαντασία, θα ξεδιπλωθούν μπροστά στα μάτια σας μαγικά μέρη με εξωτικά πουλιά, πολύχρωμα ψάρια, άγριες ζούγκλες, ορμητικά ποτάμια, θορυβώδεις πόλεις, έναστροι ουρανοί και πλούσια παλάτια!

Καθισμένοι σε μαξιλάρια, παρακολουθείτε τη χορεύτρια-performer Σάρα Τοσκάνο και τον μουσικό κρουστών Σόλη Μπαρκί που δημιουργεί μουσική παίζοντας ποικίλα όργανα από όλο τον κόσμο αλλά και καθημερινά αντικείμενα, και θα συμμετάσχετε ενεργά τραγουδώντας, χτυπώντας καμπάνες, δημιουργώντας τον άνεμο και ό,τι άλλο χρειάζεται ώστε να βοηθήσετε τη βασίλισσα στο ταξίδι της για την αναζήτηση της πραγματικής ευτυχίας.

• Κυριακή στις 12:30 | από 10 μηνών έως 3 ετών | Διάρκεια: 45′ | Μουσική Βιβλιοθήκη Μεγάρου Μουσικής (αίθουσα «Πολυχώρος»): Β. Σοφίας & Κόκκαλη 1, Αθήνα, τηλ. 210 7282333

 

10 → Ένας Περίπατος για την Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος

children's agenda

Πώς μπορούμε να μιλήσουμε στα παιδιά για το Ολοκαύτωμα; Ποια βιβλία προτείνονται για μικρούς και μεγάλους; Πώς μπορεί να αξιοποιηθεί η μυθοπλασία στην εκπαιδευτική διαδικασία ώστε να μείνει ζωντανή η μνήμη;

Ο περίπατος για το Ολοκαύτωμα που διοργανώνει το Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης, θέλοντας να συμβάλλει στην Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος, που έχει οριστεί στις 27 Ιανουαρίου (ημέρα κατά την οποία απελευθερώθηκε το στρατόπεδο Άουσβιτς-Μπιρκενάου), πραγματοποιείται στην Πλάκα, με αναφορά στα όσα έγιναν στην Αθήνα της Κατοχής και οδήγησαν στη σωτηρία εκατοντάδων Ελλήνων Εβραίων.

Θα φωτιστεί ο ρόλος που έπαιξαν προσωπικότητες της εποχής, τα σημεία της πόλης που συνδέονται με τα συγκεκριμένα γεγονότα, καθώς και ιστορίες που κρύβονται στο Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδος.

• Σάββατο 28 Ιανουαρίου στις 11:00 | Διάρκεια: 1,5 ώρα | Για ενήλικες και παιδιά από 12 ετών | Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης: Αγίας Φιλοθέης 17, Πλάκα, τηλ. 210 3250341 | Απαραίτητη η συμπλήρωση της φόρμας συμμετοχής εδώ

 

11 → Η Τέχνη της Αγχιμαχίας (Debate)

children's agendaΣτην εποχή της ταχύτατης ενημέρωσης η εξοικείωση με τη γρήγορη και αποτελεσματική σύνταξη επιχειρημάτων για εύρος κοινωνικών θεμάτων αποτελεί απαραίτητο εργαλείο για μια επιτυχημένη ακαδημαϊκή αλλά και επαγγελματική πορεία.

Έρευνες από όλο τον κόσμο αποδεικνύουν ότι οι μαθητές που συμμετέχουν σε debates αναπτύσσουν την κριτική και αναλυτική σκέψη τους, αποκτούν σφαιρικότερη κατανόηση ενός γνωστικού αντικειμένου και αυξημένη αυτοπεποίθηση στην έκφραση των απόψεών τους.

Τα online σεμινάρια του Ιδρύματος Θεοχαράκη συντονίζει η Καλλίνα Μπασλή, προπονήτρια της Ελληνικής Ομάδας Σχολικού Debate για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, και απευθύνονται σε μαθητές Λυκείου.

• 21 Ιανουαρίου 17:30-20:30 (τελική ημερομηνία εγγραφών μέχρι τις 20/1) | 16-18 ετών | Πραγματοποιείται μέσω zoom | Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών & Μουσικής Β&Μ Θεοχαράκη: Β. Σοφίας 9 και Μέρλιν 1, Αθήνα,  τηλ. 210 3611206

 

Διαβάστε επίσης στην αθηΝΕΑ: 

Στον Παραμυθένιο Κόσμο του Μουσείου Παιχνιδιών

MomCycle Σημαίνει Οικολογικός Τρόπος Κατανάλωσης

«Εκδικητικά Επικίνδυνοι» | Το 11ο Επεισόδιο της Σειράς «Επικίνδυνες»

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ
ΕΠΙΜΕΛΗΤΡΙΑ ΚΕΙΜΕΝΩΝ
ΕΠΙΜΕΛΗΤΡΙΑ ΚΕΙΜΕΝΩΝ

H Δέσποινα Ράμμου διορθώνει και επιμελείται τα κείμενα της αθηΝΕΑς. Σπούδασε Θεολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και εργάστηκε ως διευθύντρια σύνταξης στην παιδική έκδοση της Καθημερινής, «Οι Ερευνητές Πάνε Παντού», και ως αρχισυντάκτρια στο περιοδικό GEO. Έχει συνεργαστεί ως επιμελήτρια κειμένων με περιοδικά και εκδοτικούς οίκους. Θεωρεί πως οι ωραίες ιστορίες αξίζει να ειπωθούν τόσο στα παιδιά όσο και στους μεγάλους.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+