Αυτή την Άνοιξη, Ας Λερώσουμε τα Χέρια Μας

Ουδέν κακόν αμιγές καλού. Η αναγκαστική παραμονή στο σπίτι, μας έδωσε την ευκαιρία μεταξύ άλλων, να αναπτύξουμε νέες δραστηριότητες ή και να καταπιαστούμε με αγαπημένες ασχολίες που είχαμε αμελήσει λόγω της καθημερινής μας ρουτίνας. Τι πιο όμορφο λοιπόν από την κηπουρική, ένα νέο χόμπι για κάποιους, τρόπος ζωής για άλλους. Ένα μπαλκόνι είναι αρκετό για να πραγματοποιήσουμε τον δικό μας μικρό κήπο της Εδέμ! Ποια είναι όμως τα μυστικά που θα μας επιτρέψουν να έχουμε ένα όμορφο περιβάλλον, γεμάτο με φυτά, που θα διατηρούνται υγιή και “ζωντανά” με την πάροδο του χρόνου;

Βότανα – Αρωματικά Φυτά

Τα βότανα είναι ιδιαίτερα δημοφιλή για την ανθεκτικότητά τους, καθώς και για την αξιοποίησή τους στην μαγειρική. Σε ηλιόλουστα σημεία, χωρίς ιδιαίτερες απαιτήσεις σε νερό, μπορούν να φυτευτούν το δενδρολίβανο, το θυμάρι, το φασκόμηλο, η αρμπαρόριζα και η ρίγανη. Από την άλλη, τα βότανα που χρειάζονται αρκετή υγρασία στο χώμα με καλή αποστράγγιση είναι αυτά που ευδοκιμούν σε ημισκιερά σημεία. Η μέντα, ο δυόσμος, ο μαϊντανός, ο κόλιανδρος, το σχινόπρασο, ο άνιθος, η οξαλίδα, το μυρώνι και το λεβιστικό ανήκουν σε αυτήν την κατηγορία. Ο βασιλικός αποτελεί μία κατηγορία από μόνος του, καθώς πρέπει να τοποθετηθεί σε ηλιόλουστο προστατευμένο από τον αέρα σημείο και να ποτίζεται συχνά, αλλά όχι υπερβολικά.

Το αυστηρό κλάδεμα στην πλειοψηφία των βοτάνων πραγματοποιείται μετά την άνθηση, για να ευνοήσουμε την πλούσια ανάπτυξή τους και την υπόλοιπη χρονιά γίνεται υπό την μορφή του κορυφολογήματος. Το ριζικό σύστημα των συγκεκριμένων φυτών αναπτύσσεται σε μεγάλο βαθμό με την πάροδο του χρόνου, οπότε η επιλογή της γλάστρας που θα φυτευθεί πρέπει να είναι μεγάλου μεγέθους για να αποφύγουμε της μελλοντικές μεταφυτεύσεις. Για τις εντομολογικές ασθένειες μπορούμε να προμηθευτούμε από τον γεωπόνο βιολογικά σκευάσματα, μιας και πρόκειται για εδώδιμα φυτά.

Λαχανικά – Φρούτα

Τα περισσότερα λαχανικά μπορούν να καλλιεργηθούν σε γλάστρες, είτε πρόκειται για κηπευτικά ανοιξιάτικης φύτευσης, είτε πρόκειται για λαχανικά φθινοπωρινής φύτευσης. Τα λαχανικά που μπορούμε να φυτέψουμε αυτήν την εποχή είναι τα ντοματάκια, η φασολιά (για τους πιο αρχάριους), η τοματιά, η κολοκυθιά, η πιπεριά, η αγγουριά, η φραουλιά και για τους πιο έμπειρους η μελιτζάνα και το πεπόνι.

Τα λαχανικά χρειάζονται φροντίδα για να γευτούμε τους καρπούς τους. Το συχνό και αρκετό νερό, καθώς και η τοποθέτησή τους σε ηλιόλουστο σημείο, είναι αναγκαία για την ανάπτυξη των φυτών. Η προστασία τους από τα παθογόνα που τα προσβάλλουν, με βιολογικά σκευάσματα κατά των εντόμων και ακάρεων, καθώς και κατά της κάμπιας κρίνεται σκόπιμη. Το χώμα που θα χρησιμοποιηθεί πρέπει να είναι πλούσιο σε οργανική ύλη και η λίπανση των φυτών να πραγματοποιείται συστηματικά, με οργανικά λιπάσματα που ευνοούν την ανάπτυξη των λαχανικών καθώς και την καρπόδεση.

Ανθοφόρα Φυτά

Τα ανθοφόρα φυτά χρειάζονται ως επί το πλείστoν σημεία πλούσια σε ήλιο, προκειμένου να διατηρούν την ανθοφορία τους μέσω της νέας βλάστησης. Εξαίρεση αποτελούν τα οξύφυλλα φυτά, όπως η γαρδένια, η καμέλια, η ορτανσία και το ροδόδενδρο, τα οποία μας χαρίζουν τα όμορφα άνθη τους, σε σκιερά προστατευμένα από αέρα μέρη. Χρειάζονται όμως χώμα και λίπασμα με χαμηλό PH, καθώς και συχνό πότισμα σε αντίθεση με τα υπόλοιπα ανθοφόρα. Για τους αρχάριους, καλή επιλογή είναι το κλασικό μας γεράνι, καθώς και το ξαδερφάκι του, το πελαργόνιο. Οι πετούνιες και οι διμορφοθήκες είναι φυτά τα οποία φημίζονται για την παρατεταμένη ανθοφορία τους και τις ελάχιστες ανάγκες σε φροντίδα.

Εάν θέλουμε να εμπλουτίσουμε το μπαλκόνι μας, μπορούμε επίσης να φυτέψουμε τον ιβίσκο, την γαρυφαλλιά, την ντάλια, τη λαντάνα, την κάλλα και την καρίσσια. Γι’ αυτούς που αναζητούν αναρριχώμενα φυτά πλούσια σε άνθη και σε άρωμα, το χιώτικο γιασεμί, το αγιόκλημα και η αναρριχώμενη τριανταφυλλιά είναι σίγουρα η σωστή επιλογή για το κλίμα της χώρας μας. Πολύ ανθεκτικό αναρριχώμενο επίσης, με πιο διακριτικό άρωμα,είναι το ριχόσπερμα.

Φυτά τα οποία θα χρειαστούν λίγη περισσότερη αγάπη για να ευδοκιμήσουν είναι η γνωστή σε όλους μας βουκαμβίλια, η γλυσίνια, η πασιφλόρα, η θουνμπέργκια, η στεφανωτή, η γκραντούκα, το πλουμπάγκο και η διπλαδένια, αναρριχώμενα που μας εντυπωσιάζουν με τα πανέμορφα άνθη τους.

Η λίπανση των συγκεκριμένων φυτών, πρέπει να είναι πλούσια σε φώσφορο, ώστε να ευνοείται η ανθοφορία, να εφαρμόζεται πριν και κατά τη διάρκεια της περιόδου άνθισης. Τα ανθοφόρα πρέπει, επίσης, να θωρακίζονται από τα παθογόνα που τα προσβάλλουν με φυτοφάρμακα που μπορούμε να προμηθευτούμε από τον τοπικό γεωπόνο.

Θαμνοειδή Φυτά

Τα θαμνοειδή φυτά αποτελούν μια μεγάλη κατηγορία φυτών, τα οποία ενδείκνυνται για τα εκτεθειμένα σημεία του μπαλκονιού, στο κρύο και στον αέρα. Η πλούσια και πυκνή βλάστησή τους μας επιτρέπει να απολαμβάνουμε την ιδιωτικότητα που χρειαζόμαστε στην πυκνοδομημένη πόλη. Οι ανθοφόροι θάμνοι, όπως ο καλιστήμονας, η βεστρίγκια, η πικροδάφνη, το πολύγαλα, η φωτίνια και ο μετροσίδερος, εκτός από την πλούσια βλάστηση διακοσμούν το μπαλκόνι μας με τα υπέροχα άνθη τους.

Από την άλλη, θάμνοι με πλούσιο φύλλωμα όπως το βιβούρνο, το λούσιντουμ, η μυρτιά, ο τάξος, ο ελαίαγνος, το τεξάνουμ, η δάφνη του Απόλλωνα, η αγγελική, το λιγουστρίνι, η ευγενία και το πυξάρι, μας προσφέρουν ποικιλομορφία στο χώρο μας. Το κλάδεμα των θαμνοειδών δε χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή, καλό θα ήταν, όμως, να περιορίζεται το ύψος των φυτών μία φορά τον χρόνο για να αποφύγουμε την ξυλοποίηση των κατώτερων τμημάτων και να ευνοήσουμε την πύκνωση του θάμνου. Ένα καλό, ισορροπημένο λίπασμα και ο σωστός ψεκασμός των φυτών, βοηθάει ιδιαίτερα στην ευρωστία τους.

Καρποφόρα Δένδρα

Τα καρποφόρα δένδρα, εάν και τα έχουμε συνδέσει με τη φύτευσή τους στον κήπο, μπορούμε κάλλιστα να τα απολαμβάνουμε καθημερινά στο μπαλκόνι μας. Η ελιά, η λεμονιά, η πορτοκαλιά, το κουμ κουάτ, το καλαμοντίν, η βερικοκιά, η ροδιά, η ροδακινιά, η κερασιά, καθώς και το αβοκάντο, είναι χαρακτηριστικά παραδείγματα.

Το κλάδεμα των καρποφόρων πρέπει να γίνεται από το εσωτερικό προς το εξωτερικό σημείο της κόμης του δένδρου, ώστε να εξασφαλίζεται ο σωστός αερισμός και η πρόσβαση του ήλιου στο εσωτερικό της. Η λίπανση και το ψέκασμα των δένδρων καλό είναι να εφαρμόζεται πριν την ανθοφορία, για να επιτύχουμε υψηλή καρπόδεση και υγιείς καρπούς.

Επίλογος

Η εποχή που διανύουμε μπορεί να μας στέρησε την εξοχή από τις ζωές μας, ένα πράσινο μπαλκόνι, όμως, φέρνει τη φύση στο σπίτι μας. Μία επίσκεψη σε ένα φυτώριο με την σωστή καθοδήγηση του γεωπόνου μπορεί να μας προσδώσει τις απαραίτητες γνώσεις που χρειαζόμαστε για να επιτύχουμε το αποτέλεσμα που αποζητούμε. Η κηπουρική είναι τρόπος ζωής, ας λερώσουμε λοιπόν τα χέρια μας!

Ο Κωνσταντίνος Τζηράς απόφοιτος του τμήματος Φυτοπροστασίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, πραγματοποίησε τις μετέπειτα σπουδές του MSc στο University of Reading στην Αγγλία. Έπειτα από μια διετή εργασιακή εμπειρία στο Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο, επέλεξε ως ελεύθερος επαγγελματίας πλέον την πλήρη επίβλεψη αγροτικών καλλιεργειών και θερμοκηπίων στην περιοχή της Αργολίδας. Το 2017 τόλμησε εν μέσω κρίσης να ανοίξει το γεωπονικό κατάστημα Δικότυλο στο Παγκράτι, το οποίο συντηρεί έως και σήμερα.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+