Η ημερίδα ΕΣΩ, η μεγαλύτερη διοργάνωση για το design και την αρχιτεκτονική, επιστρέφει στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών στις 22 Μαΐου 2024, με κεντρική θεματική «ΠΙΣΩ ΣΤΗ ΓΗ: Φύση, Υλικά, Βιωσιμότητα & Τεχνητή Νοημοσύνη». Καλώς ορίσατε ξανά, «Πίσω στη Γη»!
Το φετινό θέμα της ημερίδας ΕΣΩ εγκαινιάζει έναν διάλογο για την κλιματική κρίση και την πολιτική οικολογία, στο μεταίχμιο της τέχνης και της αρχιτεκτονικής.
Οι συνέργειες μεταξύ κατασκευής, παραγωγής και σχεδιασμού προωθούνται ως καταλύτες για έναν υγιέστερο πλανήτη. Φέτος, το «Ταξίδι Πίσω στη Γη» καθοδηγείται από παγκοσμίως αναγνωρισμένους ομιλητές και πρωτοπόρους του οικολογικού σχεδιασμού και της αρχιτεκτονικής καινοτομίας, συνδυάζοντας την παράδοση με την τεχνολογία και την τεχνική με την ψηφιακή ακρίβεια.
Προς μια Αρχιτεκτονική με Αρνητικό Ανθρακικό Αποτύπωμα
Το χτισμένο περιβάλλον προκαλεί σχεδόν το 40% των παγκόσμιων εκπομπών άνθρακα. Μέχρι πρόσφατα, η προσοχή επικεντρωνόταν κυρίως στη μείωση της λειτουργικής ενέργειας και των συναφών εκπομπών άνθρακα. Ωστόσο, πλέον η έννοια του ολικού άνθρακα έχει καθοριστική σημασία στον σχεδιασμό, στην κατασκευή και στην ανακαίνιση κτιρίων.
Οι Νέες Δυνατότητες Σχεδιασμού
Ενώ η ενσωμάτωση της φύσης στις κατασκευές δεν είναι νέα, το «Down to Earth» αμφισβητεί την επάρκειά της. Το συνέδριο διερωτάται σχετικά με τα καινοτόμα υλικά οργανικής προέλευσης, τους ξύλινους ουρανοξύστες υψηλού προφίλ, τα βιο-υλικά, τις αρχές κυκλικής οικονομίας, τον αναγεννητικό σχεδιασμό και την κατασκευαστική απόδοση.
Πώς Μπορούμε να Κανονικοποιήσουμε τη Χρήση Υλικών όπως τα «Τούβλα από Φύκια»;
Επαναπροσδιορίζοντας τη δεξιοτεχνία στη Μετά-Ψηφιακή Εποχή
Είναι δυνατόν οι παραδοσιακές τεχνικές κατασκευής να αντιμετωπίσουν την κλιματική κρίση; Η δεξιοτεχνία δεν είναι μόνο μια κληρονομιά κωδικοποιημένης γνώσης, αλλά και μια δυναμική διαδικασία δημιουργίας αντικειμένων υψηλής ποιότητας με τεχνική εμπειρογνωμοσύνη.
Εξετάζουμε, επίσης, την έννοια της ψηφιακής τεχνικής: πώς μπορούμε να συνδυάσουμε την ιστορική γνώση και τεχνική με τις σύγχρονες πρακτικές; Τι ορίζει το «παραδοσιακό» στη σύγχρονη αρχιτεκτονική και τον σχεδιασμό; Πώς η παραδοσιακή γνώση, σε αρμονία με τη φύση, μπορεί να αποτελέσει αρωγό στις μελλοντικές καινοτομίες;
Ο Κρίσιμος Ρόλος των Δεδομένων στην Αρχιτεκτονική
Η τεχνολογία, ιδιαίτερα η τεχνητή νοημοσύνη (AI) και η μηχανική μάθηση (ML), διαδραματίζει ουσιώδη ρόλο στην αρχιτεκτονική, ενισχύοντας την ικανότητά μας να σχεδιάζουμε και να διαχειριζόμαστε το χτισμένο περιβάλλον με αποτελεσματικότητα. «Πίσω στη Γη», θα εξετάσουμε τις δυνατότητες και τις παγίδες της εκτεταμένης χρήσης AI στην αρχιτεκτονική.
Μπορεί η υπερβολική εξάρτηση από την AI να περιορίσει τον αυθορμητισμό και το «απρόβλεπτο» που συχνά προσδίδει ιδιαίτερη ποιότητα στους αρχιτεκτονικούς χώρους;
Οι Ομιλητές της Ημερίδας ΕΣΩ
Erieta Attali
Η Erieta Attali είναι διεθνώς καταξιωμένη φωτογράφος αρχιτεκτονικής και τοπίου, καλλιτεχνικής φωτογραφίας, εκπαιδευτικός και συγγραφέας από το 1998, με το έργο της να έχει δημοσιευτεί ευρέως.
Μέσα από τις ποιητικές φωτογραφίες της, η Erieta Attali έχει αποτυπώσει ορισμένα από τα κορυφαία αρχιτεκτονικά έργα του κόσμου, εξερευνώντας τη συμβιωτική σχέση ανθρωπογενούς αρχιτεκτονικής-τοπίου και ταξιδεύοντας τους θεατές σε χώρους όπου συνενώνονται ανθρωπογενείς δομές και φυσικά περιβάλλοντα.
Αντλώντας από το υπόβαθρό της στην αρχαιολογία και τη φωτογραφία καλών τεχνών, η αντισυμβατική μέθοδός της συμβάλλει στο ξεχωριστό φωτογραφικό της στιλ, αποκαλύπτοντας τη γοητεία του ερειπίου, του παρελθόντος και την αφήγηση των κατασκευών με φόντο το περιβάλλον τους, και κάνει τη φωτογραφία της όχι απλώς μια οπτική εμπειρία αλλά μια συγκινητική εξερεύνηση του χώρου και του χρόνου. Έχει λάβει πολυάριθμα βραβεία και υποτροφίες και είναι συγγραφέας πολλών βιβλίων φωτογραφίας.
Στο πιο πρόσφατο βιβλίο «Mirror in the Mirror», αποτέλεσμα της συνεργασίας της με τον αρχιτέκτονα Kengo Kuma, οι φωτογραφίες της αποτυπώνουν τη σύνδεση του δομημένου χώρου με τη φύση και ενισχύουν την αισθητηριακή εμπειρία του αρχιτεκτονικού χώρου. Η δουλειά της έχει εκτεθεί σε σημαντικά μουσεία σε όλο τον κόσμο.
Αρετή Μαρκοπούλου
Μια οραματίστρια Ελληνίδα αρχιτέκτονας και τεχνολόγος αστικών δομών, η Αρετή Μαρκοπούλου βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του συνδυασμού της αρχιτεκτονικής με τις ψηφιακές τεχνολογίες.
Ως επιστημονική διευθύντρια στο Ινστιτούτο Προηγμένης Αρχιτεκτονικής της Καταλονίας (IAAC), ηγείται της Ομάδας Προηγμένης Αρχιτεκτονικής, εστιάζοντας στις οικολογικές εξελίξεις στην αρχιτεκτονική της πόλης.
Η έρευνα και πρακτική της ενσωματώνει τον σχεδιασμό, τη βιοτεχνολογία, τα big data και την ψηφιακή κατασκευή, αντανακλώντας τη δέσμευσή της στην αναζήτηση για νέα υλικά και καινοτόμους αστικούς χώρους για το μέλλον.
Συντονίζει ερευνητικά προγράμματα με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση σχετικά με την αστική αναγέννηση μέσω της επιστήμης των δεδομένων, τον κυκλικό σχεδιασμό, την κατασκευή και τα διεπιστημονικά εκπαιδευτικά μοντέλα στην ψηφιακή εποχή.
Η Αρετή είναι ιδρύτρια και πρόεδρος του Διεθνούς Συμποσίου Responsive Cities στη Βαρκελώνη και έχει επιμεληθεί διεθνείς εκθέσεις, όπως οι Future Arena and On Site Robotics (Building Barcelona Construmat 2017-19), Print Matter (In3dustry 2016), HyperCity (Shenzhen Bi-city Biennale, 2015) και MyVeryOwnCity (World Bank, BR Barcelona, 2011), ενώ ήταν και συν-επιμελήτρια της Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής 2022 του Ταλίν.
Κωνσταντίνος Πανταζής – Point Supreme
Ο Κωνσταντίνος Πανταζής, συνιδρυτής του αρχιτεκτονικού γραφείου Point Supreme με έδρα την Αθήνα, ανήκει στους πρωτοπόρους στον χώρο της αρχιτεκτονικής. Σπούδασε αρχιτεκτονική στο ΕΜΠ και στο Berlage Institute Rotterdam ενώ έχει συνεργαστεί με αξιόλογα γραφεία όπως οι OMA και οι MVRDV.
Με την επιστροφή τους στην Αθήνα, το ιδρυτικό δίδυμο των Point Supreme άρχισε να μεταφράζει τις προσλαμβάνουσες από το εξωτερικό, προσπαθώντας να επανερμηνεύσει το ελληνικό τοπίο, το δομημένο περιβάλλον και τον αστικό ιστό της Αθήνας.
Έργα των Point Supreme συχνά εξερευνούν τις δυνατότητες μεταμόρφωσης της Αθήνας. Έχουν κερδίσει το 1ο βραβείο σε πολυάριθμους διεθνείς διαγωνισμούς. Διδάσκουν διεθνώς σε αρχιτεκτονικές σχολές, όπως το Πανεπιστήμιο Columbia στη Νέα Υόρκη και το EPFL στη Λωζάνη.
Πάνος Δραγώνας – Dragonas Studio
Ο Πάνος Δραγώνας είναι αρχιτέκτονας και καθηγητής Αρχιτεκτονικού και Αστικού Σχεδιασμού στο Πανεπιστήμιο Πατρών. Σπούδασε αρχιτεκτονική στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και το Πανεπιστήμιο Columbia στη Νέα Υόρκη ως υπότροφος Fulbright.
Έχει επιμεληθεί ειδικά αφιερώματα και σειρά δημοσιεύσεων πάνω σε θέματα σύγχρονης ελληνικής αρχιτεκτονικής και στην προβληματική της σύγχρονης πόλης. Το έργο του Dragonas Studio πηγάζει από τις προκλήσεις του ελληνικού αστικού τοπίου και του μετασχηματισμού των ελληνικών πόλεων και του μεσογειακού τοπίου. Ο σχεδιασμός εμπλουτίζεται με την έρευνα, τη διδασκαλία και την επιμέλεια εκθέσεων.
Η ταυτότητα του γραφείου ταλαντεύεται μεταξύ του αστικού και του φυσικού, του τοπικού και του παγκόσμιου, της πραγματικότητας και της κινηματογραφικής φαντασίας.
Το πορτφόλιό του περιλαμβάνει ευρύ φάσμα έργων, από τον σχεδιασμό κατοικιών και εκθέσεων έως την ανάπλαση δημόσιων χώρων. Το σχεδιαστικό έργο του έχει διακριθεί σε 10 αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς και έχει δημοσιευτεί σε διεθνή περιοδικά, όπως τα L’architecture d’aujourd’hui, Archi, Blueprint, Stavba, Bauwelt, Spazio e Societa, Architecture in Greece, Design + Art in Greece, Domes and the web-sites Archdaily, Dezeen, Domusweb.
Δημήτρης Παπανικολάου – Urban Synergetics Lab
Ο Δημήτρης Παπανικολάου, DDes, είναι αρχιτέκτων-μηχανικός (ΕΜΠ), επίκουρος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας στη Charlotte (UNCC) και κάτοχος διδακτορικού διπλώματος στον σχεδιασμό (DDes) από το Harvard University Graduate School of Design και μεταπτυχιακών τίτλων MSc in Media Arts and Sciences από το MIT Media Lab και SMArchS in Design Computation από το MIT. Είναι ο ιδρυτής και διευθυντής του Εργαστηρίου Αστικής Συνεργατικής Urban Synergetics Lab.
Η έρευνά του εμβαθύνει κυρίως στη σχέση και στην αλληλεπίδραση αρχιτεκτονικής-ανθρώπου-υπολογιστή και στην ανάπτυξη ευφυών αστικών συστημάτων, συνδυάζοντας την αρχιτεκτονική με την ψηφιακή καινοτομία.
Το έργο του Παπανικολάου, αναγνωρισμένο για την πρωτοποριακή του προσέγγιση, περιλαμβάνει διδακτικούς ρόλους στο Harvard, το NYU και το MIT, καθώς και συνεισφορές σε σημαντικά έργα στο Microsoft Research και στο MIT Media Lab.
Andreas Fries – Herzog & de Meuron
Ο Andreas Fries είναι partner στο γραφείο Herzog & de Meuron από το 2011. Είναι υπεύθυνος για πολλά αξιόλογα έργα σε όλο τον κόσμο, όπως τα Stadtcasino και Asklepios 8 στη Βασιλεία της Ελβετίας, το Vitra Schaudepot στη Γερμανία, το SongEun Art Space στη Σεούλ κ.ά.
Ο Andreas Fries είναι ο υπεύθυνος των έργων του γραφείου Herzog & de Meuron στην Ελλάδα. Διδάσκει στην Ακαδημία YAC στην Μπολόνια της Ιταλίας από το 2021.
Ryan Neiheiser – Neiheiser Argyros
Ο Ryan Neiheiser είναι συνιδρυτής και διευθυντής του γραφείου Neiheiser Argyros με έδρα το Λονδίνο και την Αθήνα, γνωστός για την καινοτόμο και ερευνητική προσέγγισή του στην αρχιτεκτονική.
Μαζί με τη Χριστίνα Αργυρού, ίδρυσε το γραφείο Neiheser Argyros το 2015, εστιάζοντας σε ένα ευρύ φάσμα έργων διαφορετικής κλίμακας στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ.
Το έργο του γραφείου ξεχωρίζει για την ευέλικτη και ανοιχτή προσέγγισή του στον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό, όπου κάθε έργο είναι μια μοναδική συνομιλία με το περιβάλλον τοπίο και την ιστορία του.
Ο Ryan Neiheiser έχει συνεργαστεί με διεθνώς καταξιωμένα και βραβευμένα αρχιτεκτονικά γραφεία στην Ευρώπη και την Αμερική, μεταξύ των οποίων τα Office for Metropolitan Architecture (OMA) στο Ρότερνταμ και Diller Scofidio + Renfro στη Νέα Υόρκη.
Έχει διδάξει στο Πανεπιστήμιο Πρίνστον στις ΗΠΑ και από το 2014 διδάσκει στην Architectural Association (AA) στο Λονδίνο.
Στέλλα Πιερή – Pieris Architects
Η Στέλλα Πιερή είναι συνεργάτις στο Pieris Architects, ένα βραβευμένο αρχιτεκτονικό γραφείο με έδρα την Αθήνα. Συνδυάζει το μηχανολογικό της υπόβαθρο με την αρχιτεκτονική τεχνογνωσία, με συμβολή σε ποικιλία έργων, από πολύπλοκα κτίρια έως έργα εσωτερικού σχεδιασμού.
Είναι αφοσιωμένη στη βιώσιμη αρχιτεκτονική, με στόχο τον ανθρωποκεντρικό σχεδιασμό και την οικοσυναισθηματική νοημοσύνη των κτιρίων.
Έχει διδάξει στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και είναι κάτοχος διδακτορικού από το ΕΜΠ, με ειδίκευση γύρω από τον carbon-zero & energy-zero σχεδιασμό.
Από την ένταξή της στο γραφείο Pieris Architects το 2004, έχει παίξει καθοριστικό ρόλο στην επέκταση της διεθνούς εμβέλειας και των καινοτόμων έργων του γραφείου.
Ora ïto
Ο διάσημος Γάλλος σχεδιαστής φημίζεται για την καινοτόμο προσέγγισή του, συνδυάζοντας την απλότητα (simplicity) με την πολυπλοκότητα (complexity) στο στιλ που αποκαλεί «simplexity».
Το έργο του κέρδισε από νωρίς αναγνώριση μέσα από τη δημιουργία εικονικών τρισδιάστατων προϊόντων για εμβληματικές εταιρείες και τη μετέπειτα συνεργασία του με ένα ευρύ φάσμα πελατών, όπως η Adidas, η L’Oréal και η Toyota.
Το πολυεπιστημονικό του στούντιο καλύπτει τομείς από τον σχεδιασμό προϊόντων έως την αρχιτεκτονική, με επίκεντρο τη δημιουργία του MAMO, ενός κέντρου τέχνης στη Μασσαλία.
Το 2011 τιμήθηκε ως Ιππότης Γραμμάτων και Τεχνών, ενώ, μέχρι σήμερα, συνεχίζει να επηρεάζει την αισθητική του μοντέρνου σχεδιασμού συνδυάζοντας τεχνολογία και δημιουργικότητα.
Jette Cathrin Hopp – Snøhetta
H Jette Cathrin Hopp σπούδασε Αρχιτεκτονική στα Masterclass των καθηγητών Peter Cook και Enric Miralles στην Städelschule, State Academy of Fine Arts. H Jette είναι η υπεύθυνη του αρχιτεκτονικού γραφείου Snøhetta για αναθέσεις και έργα στην Ευρώπη και το Ηνωμένο Βασίλειο και μέλος της διοίκησης της Snøhetta Oslo.
Διαθέτει εκτενή εμπειρία σε σύνθετα έργα στη Νορβηγία και διεθνώς και ηγείται μεγάλων διεθνών έργων και διαγωνισμών. Συμμετέχει τακτικά με διαλέξεις σε αρχιτεκτονικά συμπόσια, συνέδρια, διεθνή ιδρύματα και πανεπιστήμια, διαμοιράζοντας τη φιλοσοφία και τις σχεδιαστικές ιδέες των Snøhetta. Είναι επίσης πρόεδρος της κριτικής επιτροπής για αρκετούς αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς και βραβεία.
Η Jette Hopp είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Schelling Architecture Foundation και έχει διοριστεί πρόεδρος της κριτικής επιτροπής για το Ιταλικό Βραβείο Αρχιτεκτονικής το 2021. Ως κριτής, η Jette Cathrin Hopp καλείται τακτικά σε σχολές αρχιτεκτονικής σε όλο τον κόσμο ενώ κατέχει θέση διδάσκοντα στο Πανεπιστήμιο Τεχνολογίας και Design, Wismar.
H Jette είναι διορισμένο Μέλος του Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής της Πόλης του Όσλο, της Κοινότητας (Kommune) του Όσλο της Νορβηγίας και Πρόεδρος του Συμβουλίου (Advisory Council) για τον Πολεοδομικό Σχεδιασμό του δήμου Κιέλου της Γερμανίας.
Κάποιες χαρακτηριστικές στιγμές της εμπειρίας της είναι ο ρόλος της ως επικεφαλής της ομάδας για το μουσειακό έργο στο King Abdul Aziz Center for Knowledge and Culture στο Dharhan της Σαουδικής Αραβίας, για τη Norwegian State Opera και State Ballet στο Όσλο, Διευθύντρια Έργου για το Elbtower στο Αμβούργο. Operntower Düsseldorf, Centre Monnaie “OXY” στις Βρυξέλλες, το Roshen Concert Hall στο Κίεβο, καθώς και πιλοτικά έργα βιωσιμότητας στη Νορβηγία, όπως το Powerhouse One στο Τρόντχαϊμ και την αρχική φάση του Powerhouse Kjørbo στη Sandvika, το πρώτο ανακαινισμένο κτίριο positive energy παγκοσμίως.
Archisearch Lifetime Achievement Awards
Κατά τη διάρκεια του ΕΣΩ 2024, η έκτη απονομή των Βραβείων Συνολικής Προσφοράς Archisearch θα αναδείξει και θα τιμήσει τη ζωή και το έργο σημαντικών προσωπικοτήτων στο πεδίο της αρχιτεκτονικής και των τεχνών.
- Κλείστε τώρα τα εισιτήριά σας για το ΕΣΩ 2024 εδώ.
Στοιχεία διοργάνωσης
ΕΣΩ 2024 – Πίσω στη Γη | Συνέδριο, Ημερίδα Αρχιτεκτονικής & Σχεδιασμού
Τοποθεσία: Αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
Ημερομηνία: Τετάρτη 22 Μαΐου 2024
Δημιουργία Περιεχομένου & Χορηγός Επικοινωνίας Archisearch.gr
Διεύθυνση Παραγωγής & Καλλιτεχνική Επιμέλεια Design Ambassador
Χορηγοί:
ΠΛΑΤΙΝΕΝΙΟΣ ΧΟΡΗΓΟΣ – GLM OUTDOOR SOLUTIONS
ΧΡΥΣΟΣ ΧΟΡΗΓΟΣ – ORAMA MINIMAL FRAMES
ΑΣΗΜΕΝΙΟΣ ΧΟΡΗΓΟΣ – EUROPA
ΧΑΛΚΙΝΟΣ ΧΟΡΗΓΟΣ – ELVIAL
ΔΙΑΚΕΚΡΙΜΕΝΟΣ ΧΟΡΗΓΟΣ – LAFARGE
ΜΕΓΑΛΟΙ ΧΟΡΗΓΟΙ: ELTOP, ΚΕΒΕ, TEXTURES AND TILES, SIFAKIS GLASS CONSTRUCTIONS, ΚΥΠΡΙΩΤΗΣ, KIMISOO, FRANKE, STO INTERNATIONAL, BRATTI, VERNOLIN DEFTEREOS, ARCHITEXTURE, BENJAMIN MOORE, NEOKEM, FURNITURE GALLERY, GRUPPO CUCINE, ISOMAT, MARMOURIS, SATO, STORMY SA, NAFPLIOTIS GLASS, URBI ET ORBI, MOLESKINE, ETHIMO, KLEEMANN, KALOTARANIS, AVE
Διαβάστε επίσης στην αθηΝΕΑ:
Η Ελληνική Αρχιτεκτονική στο «Άνθος» της
#BraveNewHome: το Σπίτι του Μέλλοντος θα «Ακούει» τις Ανάγκες μας