«Η Γη της Μεσσηνίας» Αναδεικνύει Έναν Ιστορικό Αμπελώνα

Messinia

Σε έναν ευλογημένο τόπο, που έχει προσφέρει πολλά στη γαστρονομία της Ελλάδος αλλά και στον τουρισμό, έχει ξεκινήσει μια σειρά από ενέργειες ώστε να αναπτυχθεί και ο ιστορικός αμπελώνας του.

MessiniaΗ «Γη της Μεσσηνίας» είναι το όχημα που θα ταξιδέψει στο μέλλον και θα προσφέρει υψηλές υπηρεσίες στην τοπική κοινωνία, αλλά και στους αμπελουργούς και οινοποιούς που μοχθούν όλα αυτά τα χρόνια. Η εξωστρέφεια και η προβολή των προϊόντων, που δεν ήταν ποτέ προτεραιότητα για τους παραγωγούς, μετατρέπεται σε όραμα από το Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη & Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου. Με ποιο στόχο; Να γίνουν τα οινοποιεία της Μεσσηνίας επισκέψιμα και τα κρασιά τους να πάρουν τη θέση που τους αξίζει.

Γιορτή Γεύσεων, Συνάντησης, Ανταλλαγής Εντυπώσεων και Γνωριμιών

MessiniaΗ εκκίνηση έγινε με εντυπωσιακά αποτελέσματα και υποχρεώνει όλους να συνταχθούν και να συνεργαστούν για τον κοινό στόχο. Ένα στοίχημα κερδήθηκε και επιβεβαίωσε ότι όλα όσα εμπνεύστηκαν οι άνθρωποι του ιδρύματος και οι συνεργάτες του είναι στον σωστό δρόμο. Να γίνουν γνωστά σε όλη την Ελλάδα και στο εξωτερικό τα αμπέλια, τα κρασιά και τα Οινοποιεία της Μεσσηνίας.

Η Μεσσηνία και οι παραγωγοί της του αγκάλιασαν με ενθουσιασμό το 1ο Φεστιβάλ Οίνου «Messinia Terroirs» που διοργανώθηκε από τις 29 Σεπτεμβρίου έως την 1η Οκτωβρίου 2023 στη Navarino Agora, το οποίο ήταν αφιερωμένο στην αναγέννηση του ιστορικού αμπελώνα. Η προσέλευση του κοινού και των επισκεπτών στο «Messinia Terroirs» ξεπέρασε κάθε προσδοκία και αποτέλεσε μια ξεχωριστή εμπειρία για τους επισκέπτες και τους παραγωγούς οίνου.

Περισσότεροι από 1.000 επισκέπτες από την Ελλάδα και το εξωτερικό δοκίμασαν τοπικούς οίνους από 10 παραγωγούς της Μεσσηνίας και συμμετείχαν στις δράσεις που πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια του τριημέρου. Στον πολυχώρο Navarino Agora, το πιο εξωστρεφές σημείο για το τεράστιο resort, οι 10 Μεσσήνιοι παραγωγοί παρουσίασαν επιλεγμένες ετικέτες κρασιών και πρόσφεραν πληροφορίες και γευσιγνωσία σε όλους τους επισκέπτες.

Messinia

Μια γιορτή γεύσεων, συνάντησης, ανταλλαγής εντυπώσεων και γνωριμιών με πρωταγωνιστές τους παραγωγούς: Navarino Vineyards, Panagiotopoulos Wines, Οινοποιείο Νέστωρ, Οινοποιία Ψαρούλη, Κτήμα Δερέσκου, Astir X, Lacules Estate, Οινοποιείο Γκότση, Πατσούρος Κωνσταντίνος-Οινεμπορική Τριφυλίας, BIOVIN-Tsavolakis Wines.

Masterclasses Αλλά και Ζωγραφική

Το τριήμερο φεστιβάλ περιλάμβανε επίσης masterclasses για επαγγελματίες και οινόφιλους, ειδικά σεμινάρια στην αγγλική γλώσσα για τους ξένους επισκέπτες, προγράμματα ζωγραφικής με κρασί για μικρούς και μεγάλους, προβολή ταινίας στον θερινό κινηματογράφο DANAOS, καθώς και μουσικό πρόγραμμα κλασικού και σύγχρονου ρεπερτορίου.

Messinia

Στο πλαίσιο του φεστιβάλ πραγματοποιήθηκαν δύο masterclasses, παρουσία οινόφιλων, επαγγελματιών του χώρου, ακαδημαϊκών, δημοσιογράφων και κλαδικών φορέων αμπέλου και οίνου.

Τα masterclasses που έγιναν το Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου είχαν θέμα: «O Οίνος στη Μεσσηνία, Παρελθόν-Παρόν-Μέλλον & Τυφλή Γευσιγνωσία του Εμβληματικού Cabernet Sauvignon από την Τριφυλία». Εισηγητής ήταν ο δρ Στέφανος Κουνδουράς, καθηγητής Αμπελουργίας και πρόεδρος του Τμήματος Γεωπονίας, ΑΠΘ, και στη γευσιγνωσία ο οινοχόος Νικόλας Γιαννόπουλος DipWSET.

Ο δρ Στέφανος Κουνδουράς μίλησε για την καλλιέργεια της αμπέλου και την παραγωγή του οίνου στη Μεσσηνία, από το παρελθόν μέχρι και σήμερα που η αμπελουργία και η οινοπαραγωγή συνεχίζουν να έχουν σημαντικό ρόλο στη ζωή της και αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας, της οικονομίας και του πολιτισμού της.

MessiniaΟ Νικόλας Γιαννόπουλος DipWSET παρουσίασε το περίφημο Cabernet Sauvignon από την Τριφυλία μέσα από μια τυφλή γευστική δοκιμή 6 εμβληματικών οίνων, με εσοδείες που ξεκινούν από το 1998.

Ένα ακόμη masterclass, με θέμα «Οι Κρυμμένοι Θησαυροί της Μεσσηνίας», πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 1η Οκτωβρίου, με εισηγητή τον Νικόλα Γιαννόπουλο DipWSET, παρουσία του Μανώλη Κεντικελένη, head sommelier στην Costa Navarino.

Το masterclass ήταν μια πρόσκληση-πρόκληση για όσους συμμετείχαν και κυρίως για τους επαγγελματίες HORECA. Ο Νικόλας Γιαννόπουλος, μέσα από μια τυφλή γευστική δοκιμή 3 διεθνών ποικιλιών, «προκάλεσε» τους συμμετέχοντες να ξεχωρίσουν τους οίνους που έχουν γεννηθεί στη γη της Μεσσηνίας –και έχουν εξελιχθεί σε μοναδικά κρασιά– ανάμεσα σε δημοφιλείς ετικέτες του διεθνούς οινικού πεδίου.

Η εικαστικός Alina Malynovska δίδαξε μια εναλλακτική χρήση του οίνου στο εργαστήρι «Ζωγραφική με Κρασί». Μικροί και μεγάλοι ζωγράφισαν με πινέλα και κόκκινο κρασί και δημιούργησαν τα δικά τους «έργα τέχνης»!

Από το φεστιβάλ δεν θα μπορούσε να λείπει ο κινηματογράφος με θέμα το κρασί. Η ταινία «Bottle Shock» του Randall Miller, βασισμένη σε μια πραγματική ιστορία, προβλήθηκε στο Danaos Open Air Cinema, κάτω από τον μεσσηνιακό ουρανό.

Μια Πρωτοβουλία του Ιδρύματος Καπετάν Βασίλη & Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου

Το φεστιβάλ «Messinia Terroirs» ήταν η εναρκτήρια εκδήλωση του προγράμματος «Messinia Terroirs», μια πρωτοβουλία του Ιδρύματος Καπετάν Βασίλη & Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου που έχει ως στόχο την προβολή των οίνων της Μεσσηνίας και την πολύπλευρη αναγέννηση ενός τόπου με βαθιές ρίζες στην αμπελουργία, την ιστορική κληρονομιά και τον πολιτισμό.

Messinia

Διοργανώθηκε με τη στήριξη του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας, υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Πελοποννήσου και της ΕΔΟΑΟ, Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Αμπέλου και Οίνου.

Βασικός χορηγός του φεστιβάλ και της πλατείας γευσιγνωσίας ήταν το κατάστημα Cellier, που δημιούργησε το αναμνηστικό ποτήρι γευσιγνωσίας, ενώ μέσα από στενή συνεργασία με τους παραγωγούς και την ιδιαίτερη προβολή των οίνων τους στο κατάστημά του έδωσε στους επισκέπτες την ευκαιρία αγοράς οίνων της Μεσσηνίας. Μια συνεργασία που ήρθε για να μείνει.

Η επιλογή του Cellier ήταν να προβάλλει όχι μόνο εκείνες τις ημέρες αλλά και γενικότερα τον αμπελώνα της Μεσσηνίας, που δείχνει ότι έχει μεγάλη ανταπόκριση σε Έλληνες και ξένους πελάτες. Ανάλογες ενέργειες θα κάνει και σε καταστήματά του στην Αθήνα.

Messinia

Σημαντική ήταν η χορηγία από το Τυροκομείο Κωσταρέλου, που καθ’ όλη τη διάρκεια του φεστιβάλ πρόσφερε κεράσματα με ξεχωριστά τυριά και τη φέτα 12μηνης ωρίμανσης να κλέβει την παράσταση. Τα masterclasses φιλοξένησε το ιταλικό εστιατόριο Santorre, ενώ όλα τα καταστήματα εστίασης συμμετείχαν στη μεγάλη γιορτή με τα μενού τους και ειδικές προσφορές για την κατανάλωση οίνων Μεσσηνίας.

MessiniaΒασικός αρωγός στη διοργάνωση στάθηκε η Costa Navarino, ενώ οι χορηγοί επικοινωνίας –Grape, Wine Trails και Carpe Vinum–, εξειδικευμένοι στον οίνο και στον χώρο της αμπελοκαλλιέργειας, στήριξαν έμπρακτα όλη τη διοργάνωση.

Το φεστιβάλ έκλεισε την αυλαία του με την υπόσχεση δημιουργίας θεσμού και μιας νέας συνάντησης μέσα στην επόμενη χρονιά, με περισσότερους παραγωγούς, περισσότερους οίνους και πολλά παράλληλα δρώμενα.

 

Διαβάστε επίσης στην αθηΝΕΑ:

25 Masters of Wine Συναντιούνται στο Κτήμα Μέγα Σπήλαιο

Louis Roederer: Μια Σαμπάνια Φέρνει την… Άνοιξη

E-book Carpe Vinum | 10ο Εορταστικό Τεύχος

 

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ
Δημοσιογράφος & Εμπορικός Διευθυντής
Δημοσιογράφος & Εμπορικός Διευθυντής

Δημοσιογράφος και Εμπορικός Διευθυντής στην αθηΝΕΑ. Tannins Addicted. Travel Writer & Passionate Traveller-Check on Amazon my travel book "Destination Greece: Experience the Country like a Local". Content Creator. Διευθυντής του περιοδικού Athletics Magazine, συνεπιμελητής και συνδιοργανωτής της Cheap Art στη Θεσσαλονίκη, παρουσιαστής του ταξιδιωτικού ντοκιμαντέρ PEDAL, καλλιτέχνης φωτογράφος, σύμβουλος δημοσίων σχέσεων σε εταιρείες, μαραθωνοδρόμος, αστικός αναβάτης ποδηλάτου, κολυμβητής ανοιχτής θάλασσας, ταξιδιώτης, Θεσσαλονικιός που ζει στην Αθήνα. Αναζητά το Θ όπου και αν βρίσκεται.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+