Η «Μυϊκή Μνήμη» του Ally Rosenberg στην Γκαλερί Δύο Χωριά

Έκθεση Ally Rosenberg στα Δύο Χωριά

Η γκαλερί Δύο Χωριά παρουσιάζει  τη «Μυϊκή Μνήμη», τη δεύτερη ατομική έκθεση του Ally Rosenberg στην γκαλερί, από τις 6 Απριλίου ως τις 11 Μαΐου 2024. Με την αφορμή αυτή, θα εκδοθεί και θα κυκλοφορήσει παράλληλα με την έκθεση μια ανθολογία διηγημάτων-ποιημάτων του καλλιτέχνη.

Tα Δαιδαλώδη Μονοπάτια της Ανθρώπινης Συνείδησης

Η έκθεση αναδεικνύει μια σχολαστικά επιμελημένη σειρά νεότερων γλυπτών του Rosenberg. Στη «Μυϊκή Μνήμη», ο καλλιτέχνης, που εντάχθηκε στο πρόγραμμα residencies της γκαλερί το 2022, διερευνά τα δαιδαλώδη μονοπάτια της ανθρώπινης συνείδησης, προ(σ)καλώντας αναστοχασμό και ένα ίχνος παιγνιώδους περιφρόνησης απέναντι στις παραδοσιακές αρρενωπές αξίες.

Όπως σημειώνει ο ίδιος, «όταν μια ενέργεια επαναλαμβάνεται αρκετά συχνά, αρχίζει να παρακάμπτει τη συνειδητή σκέψη. Αυτό είναι που ονομάζουμε Μυϊκή Μνήμη. Το σημείο όπου η συνήθεια κωδικοποιείται ως δεύτερη φύση, όπου ενσωματώνεται ως χαρακτηριστικό του εαυτού· όπου οι συμπεριφορές μοιάζουν συνυφασμένες με τις ίδιες τις μυϊκές ίνες των άκρων μας.

Το Εγώ αποτελείται από αμέτρητα προσωπικά αφηγήματα που παίζονται και ξαναπαίζονται σαν παιδικές ταινίες σε λούπα. Τα αποστηθισμένα σενάρια απαγγέλλονται και απαγγέλλονται έως ότου εξαχνωθεί η σημασία κάθε λέξης και απομείνουν μόνο ως φωνητικές εκφορές και άκριτες ηθικές αξίες. Τα οικογενειακά ήθη κι έθιμα συγχωνεύονται, επιτείνοντας ένα αμάλγαμα αναμνήσεων που αποκρυσταλλώνουν την κατανόησή μας για το ποιοι είμαστε».

Εικόνα και Αντικείμενο

Εστιάζοντας στη γλυπτική και την εγκατάσταση, η τέχνη του Ally Rosenberg υιοθετεί μια ιδιοσυγκρασιακή προσέγγιση στην εξερεύνηση της ανθρώπινης μορφής μέσω της κοπής και διαμόρφωσης οικείων υλικών και υφών, αποκαλύπτοντας μια δυναμική σχέση μεταξύ εικόνας και αντικειμένου.

Διερευνώντας την εγγραφή προσωπικών και διαγενεακών αφηγημάτων στον σωματικό εαυτό μας, αυτό το σύνολο έργων αναμετριέται με τις πολύπλευρες συνδέσεις –υλικές, εικονικές, συναισθηματικές και δομικές– μεταξύ σώματος, μνήμης και μύθου.

Το γνωστικό υπόβαθρο του Rosenberg στις νευροεπιστήμες υπεισέρχεται ουσιωδώς στην επιλογή των υλικών του, τα οποία συνδυάζει αριστοτεχνικά για να απεικονίσει τις πολυπλοκότητες της ανθρώπινης συνείδησης. Παντρεύοντας οικιακά υλικά με παραδοσιακές αλλά και με σύγχρονες τεχνικές αιχμής, ο Rosenberg διατυπώνει οξυδερκείς διαπιστώσεις σχετικά με την ανθρώπινη συνείδηση και νόηση. Η προσεκτική επιλογή και ο χειρισμός των υλικών του γίνονται το μέσο για να επικοινωνήσει την αναζήτησή του στην αληθινή υπόσταση του βιώματος.

Όσο για αυτόν –εμένα– δεν απομένει πια ούτε ένα κύτταρο από εκείνη τη δεκατετράχτονη σάρκα. Κάθε ίνα μυών και χόνδρων που αποτελεί τον λάρυγγά μου έχει αναγεννηθεί πολλές φορές από την αρχή. Όμως ποιο κολλώδες υπόλειμμα των νεκρών εαυτών μας λεκιάζει ακόμα τις ψυχές των άλλων;

Ποια η ευθύνη μας για το χάος που δημιουργήσαμε όταν διαμορφωνόμασταν αδέξια; (Ally Rosenberg, Sorries [Συγγνώμες], 2024)

Μικρό Πορτρέτο

Ο Ally Rosenberg γεννήθηκε το 1991 στο Ηνωμένο Βασίλειο και έλαβε το πτυχίο του από το Central St. Martins, το οποίο ακολούθησε μεταπτυχιακό στη Γνωστική Νευροεπιστήμη στο UCL και πτυχίο στο Εργαστήριο Νευροαπεικόνισης του Χάρβαρντ. Ο Ally Rosenberg έχει συμμετάσχει σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις διεθνώς.

Επιλεγμένες εκθέσεις περιλαμβάνουν: «Long Shadows», Γκαλερί Δύο Χωριά, Αθήνα, Ελλάδα. «On Solid Ground», Bomb Factory Foundation, Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο. «A Vibrant Sanctuary» UNTITLED 2023, Γκαλερί Δύο Χωριά, Μαϊάμι, «2 For 1» (επιμέλεια των Thorp Stavri & HAZE), Hypha Studios, Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο. «WINK WINK», The Whitaker Museum & Gallery, Ηνωμένο Βασίλειο.  «Saucisson», Shtager Gallery, Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο. «The Sound of a Falling Tree» (επιμέλεια του Liam Fallon), Βαλένθια, Ισπανία.  «Come Out and Play», Beers Gallery, Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο. «Better Go South», Studio Berkheim, Στουτγκάρδη, Γερμανία. «The Factory», Skip Gallery, Thorp Stavri, Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο.

Πληροφορίες

Ally Rosenberg: Muscle Memory | 6 Απριλίου-11 Μαΐου 2024 | Δύο Χωριά: Λεμπέση 5-7 και Πορίνου 16, Ακρόπολη, Αθήνα, τηλ. 210 9241382, 210 6714827

 

Διαβάστε επίσης στην αθηΝΕΑ:

5 Χρόνια ΜOMus στην Πρωτοπορία της Τέχνης

«άνδρα πολύτροπον»: Αφιέρωμα στον Γιάννη Κωστόπουλο

Φωτογράφος του Μήνα | Αλέξης Βασιλικός

 

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ

Η αθηΝΕΑ είναι ένα μέσο ενημέρωσης που έχει τα μάτια του στραμμένα στο μέλλον. Απευθύνεται σε μια νέα γενιά Ελλήνων, δυναμική, κοσμοπολίτικη, μορφωμένη και απαιτητική, που θέλει μια ολοκληρωμένη ενημέρωση για τα δικά της ενδιαφέροντα. Με αιχμή του δόρατος το βραβευμένο ομώνυμο newsletter, η αθηΝΕΑ αγκαλιάζει την καθημερινότητά σας με ερεθίσματα που σας κάνουν να σκέφτεστε διαφορετικά.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+