Μια λέξη με έχει απασχολήσει αρκετά τα τελευταία δύο χρόνια. Ή, καλύτερα, μια φράση.
Η Women Act, σε συνεργασία με την αθηΝΕΑ και με την υποστήριξη του Women On Top, ενώσαμε τα χέρια μας και τις φωνές μας για να συλλέξουμε σε ένα βιβλίο 100 μαρτυρίες από 100 διαφορετικές γυναίκες για το πώς βιώνουν τη δική τους πραγματικότητα στην Ελλάδα του σήμερα. Κοινός παρονομαστής για τα 100 αυτά κείμενα; Ξεκινούν όλα με τη φράση “Είμαι επικίνδυνη”, που είναι άλλωστε και ο τίτλος του βιβλίου. Είναι και η φράση στην οποία αναφέρθηκα στην αρχή του σημερινού editorial, που με απασχόλησε τόσο. Μια φράση που με ξένισε ίσως στην αρχή – ένιωθα άραγε και εγώ επικίνδυνη;
Τι σημαίνει να είναι μια γυναίκα επικίνδυνη; Ποιος το ορίζει; Πώς γίνεται αντιληπτό αυτό από τους γύρω του; Γιατί έχει χρησιμοποιηθεί η λέξη αυτή τόσο συχνά στο παρελθόν, ως μια ταμπέλα για να χαρακτηρίσει γυναίκες που ήθελαν κάτι διαφορετικό από το κοινωνικά αποδεκτό; Έχει νόημα να επανοικειοποιηθούμε αυτόν τον χαρακτηρισμό και να τον μετατρέψουμε σε κάτι θετικό, ενδυναμωτικό;
Γιατί, μπορεί να είναι μια φράση που μας μας κάνει να νιώθουμε άβολα, είναι όμως επίσης σε θέση να μας δώσει θάρρος και δύναμη να κάνουμε τα πράγματα διαφορετικά. Τελικά η διάθεση να είναι ένα άτομο “επικίνδυνο” απέναντι στα κακώς κείμενα αυτού του κόσμου είναι, τελικά, ο ίδιος ο μηχανισμός της προόδου.
Τι σημαίνει να είναι μια γυναίκα επικίνδυνη; Ποιος το ορίζει; Πώς γίνεται αντιληπτό αυτό από τους γύρω του; Έχει νόημα να επανοικειοποιηθούμε αυτόν τον χαρακτηρισμό και να τον μετατρέψουμε σε κάτι θετικό, ενδυναμωτικό;
Το ταξίδι για την έκδοση αυτού του βιβλίου από την Key Books στις 8 Μαρτίου του 2021, η συγκυρία το ήθελε να ολοκληρώνεται τη στιγμή που το κίνημα #MeToo παίρνει για πρώτη φορά κυρίαρχη θέση στο δημόσιο διάλογο στη χώρα μας. Ρίχνοντας φως σε παγιωμένους τρόπους σκέψης και συμπεριφορών, σε διαφορετικές αλήθειες, σε προκαταλήψεις και στερεότυπα -δικές μας και άλλων- έχουμε την ελπίδα ότι οι 100 αυτές ιστορίες θα αφυπνίσουν συνειδήσεις και θα αποτελέσουν πολύτιμο εργαλείο ενδυνάμωσης.
Ένα ταξίδι κλείνει, λοιπόν, και, ως Μαριάννα, οφείλω ένα τεράστιο ευχαριστώ στις άλλες 4 συνοδοιπόρους με τις οποίες εμπνευστήκαμε και δουλέψαμε αυτό το βιβλίο, όπως και ένα ακόμα πιο μεγάλο ευχαριστώ στις 95 γυναίκες που πίστεψαν στο όραμά μας και ένωσαν τις δικές τους φωνές με τις δικές μας για τη συγγραφή αυτού του βιβλίου.
Στους δε αγαπημένους μας αναγνώστες στην αθηΝΕΑ, ήθελα να σας γράψω γι’ αυτήν μας την πρωτοβουλία πριν την επίσημη κυκλοφορία της, να σας καλέσω να διαβάσετε ένα απόσπασμα από την εισαγωγή του βιβλίου στο blog του εκδοτικού οίκου και, αν το επιθυμείτε, να στηρίξετε την προσπάθειά μας, προ-παραγγέλνοντας το βιβλίο από το e-shop της Key Books εδώ. Τα συγγραφικά δικαιώματα από την πώληση του θα διατεθούν για την αρωγή οργανισμών που υποστηρίζουν γυναίκες που έχουν υποστεί έμφυλη βία.
Περιμένουμε με ενδιαφέρον τις δικές σας σκέψεις και, γιατί όχι, τις δικές σας “επικίνδυνες” ιστορίες – ανεξαρτήτως φύλου και προέλευσης. Εύχομαι, πάνω απ’ όλα, αυτή η προσπάθεια να δώσει τροφή για σκέψη και συζήτηση, για να γίνει πραγματικότητα η αλλαγή που επιζητούμε.
Περισσότερα… επικίνδυνα διαβάσματα στην αθηΝΕΑ:
Μαριάννα Σκυλακάκη: Συνέντευξη με μια Επικίνδυνη
Κερδίζοντας το Δικαίωμα Να Είμαστε #ΜεΤηΣοφία
Amanda Gorman: Το Φωτεινό Πρόσωπο μιας Νέας Αμερικής